Cancerul de prostata se dezvolta in prostata barbatului, o glanda de dimensiunea unei alune, aflata imediat sub vezica urinara. Aflati mai multe despre cancerul de prostata din materialul urmator.
Cancerul de prostata este o boala care afecteaza numai persoanele de sex masculin. Acest tip de cancer se dezvolta in prostata, o glanda a sistemului reproducator masculin. Cu exceptia cancerului de piele, carcinomul de prostata de prostata este cel mai frecvent cancer in randul barbatilor.
Prostata este o glanda exocrina a sistemului reproducator masculin, situata direct sub vezica urinara, in fata rectului, de marimea unei nuci. Ea este compusa din doi lobi, acoperiti de un strat exterior de tesut, care inconjoara uretra, tubul care transporta urina, de la vezica urinara, prin intermediul penisului, in afara corpului. Prostata produce un fluid care intra in alcatuirea materialului seminal (sperma).
In marea majoritate a cazurilor, cancerul de prostata incepe in celulele glandei, acest cancer fiind numit adenocarcinom de prostata. Cancerul de prostata este o boala care progreseaza foarte lent. De fapt, multi oameni mor de batranete, fara sa stie ca au avut cancer de prostata.
Mai multe studii au indicat faptul ca, probabil, aproximativ 80% dintre toti barbatii de 80 de ani, au avut cancer de prostata, atunci cand au murit, fara ca nimeni sa stie, nici macar doctorul. Cu toate acestea, unele tipuri sunt mai agresive si se pot raspandi mai repede fara tratament. Expertii spun ca aceasta boala debuteaza cu mici modificari ale formei si dimensiunii celulelor prostatei, asa numita neoplazie intraepiteliala prostatica (NIP). Medicii spun ca aproximativ 50% dintre toti barbatii, cu varsta de peste 50 de ani au NIP.
Nu se cunosc cu exactitate cauzele specifice ale cancerului de prostata. Exista atat de multi factori posibili, inclusiv varsta, rasa, stilul de viata, medicamente si mostenirea genetica, pentru a numi doar cateva.
Varsta este considerata ca factor de risc. Cu cat o persoana este mai in varsta, cu atat este mai mare riscul lui. Cancerul de prostata este rar intalnit in randul barbatilor cu varsta sub 45 de ani, dar mult mai frecvent dupa varsta de 50 de ani.
Statisticile indica faptul ca factorul genetic este cu siguranta un factor de risc in cancerul de prostata. Este mult mai frecvent in randul anumitor grupuri rasiale, de exemplu, este semnificativ mai frecvent in randul afro-americanilor decat al persoanelor de culoare alba.
Unele studii arata ca ar putea fi o legatura intre utilizarea zilnica de medicamente anti-inflamatorii si riscul de cancer de prostata. Un studiu a constatat ca statinele, care sunt utilizate pentru a scadea nivelul de colesterol, pot reduce riscul unei persoane de a dezvolta cancer de prostata.
Exista o legatura clara intre obezitate si cancerul de prostata, precum si un risc mai mare de metastaze si de deces, in randul persoanelor obeze care dezvolta cancer de prostata.
Bolile cu transmitere sexuala (BTS). Barbatii care au avut gonoree au un risc mai mare de a dezvolta cancer de prostata.
Cel mai mare factor de risc al cancerului de prostata este inaintatea in varsta, in special, dupa varsta de 50 de ani. Dupa varsta de 70 de ani, studiile sugereaza ca majoritatea barbatilor au o forma de cancer de prostata, desi s-ar putea sa nu existe simptome vizibile. Istoricul in familie creste riscul: faptul de a avea un tata sau un frate cu cancer de prostata dubleaza riscul.
Dieta pare sa joace un rol in dezvoltarea cancerului de prostata, care este mult mai comun in tarile in care carnea si produsele lactate reprezinta mancarea de baza. Motivul pentru care exista aceasta legatura este neclar. Grasimea dietetica, in special, cea din carnea rosie de animal, poate creste nivelurile de hormoni la barbati. Si aceasta poate alimenta cresterea celulelor canceroase prostatice. Si o dieta prea saraca in fructe si legume poate juca un rol.
Trebuie sa stiti cateva lucruri despre ce anume nu cauzeaza cancerul de prostata: prea mult sex, vasectomia si onanismul. Daca aveti prostata marita (HBP), nu inseamna ca prezintati un risc mai mare de dezvoltare a cancerului de prostata. Cercetatorii inca studiaza daca alcoolul, bolile cu transmitere sexuala (BTS) sau prostatita joaca un rol in dezvoltarea cancerului de prostata.
Sindromul metabolic se defineste ca fiind existenta a cel putin trei din urmatoarele cinci elemente:
O analiza efectuata pe un numar de aproape 16000 de barbati din Oslo, Norvegia a demonstrat ca prezenta a cel putin doi componenti ai sindromului metabolic creste riscul aparitiei cancerului de prostata. Cu cat sunt prezenti mai multi componenti, cu atat riscul neoplaziei devine mai mare, apare in articolul prezentat de Reuters Health. Rezultatele studiului derulat intr-o perioada de 27 de ani au fost publicate in revista American Journal of Epidemiology.
Conducatorul studiului, dr. L. Lund Haheim de la Norwegian Knowledge Center for Health Services si colegii sai noteaza ca studiul a fost initiat din cauza cresterii incidentei cancerului de prostata si, de asemenea, a greutatii medii la barbatii de varsta mijlocie pe teritoriul Norvegiei. Cercetatorii au analizat datele de la 15933 de barbati fara cancer de prostata sau diabet in momentul intrarii in studiu. Analizele statistice au demonstrat ca varsta, indicele masei corporale si munca sedentara sunt factori de risc independenti pentru cancerul de prostata.
Dintr-o combinatie a numai doi factori ai sindromului metabolic a rezultat un risc relativ de 1,23 pentru cancerul de prostata, iar daca au fost prezenti trei componenti ai sindromului metabolic, acest risc relativ s-a ridicat la 1,56.
Rezultatele confirma ”o asociere intrerezistenta la insulina si incidenta cancerului de prostata”, apare in publicatia cercetatorilor.
De obicei, in primele stadii ale cancerului de prostata nu exista simptome. Cei mai multi oameni, in aceasta etapa, afla ca au cancer de prostata dupa un control de rutina sau un test de sange.
In aceasta situatie, se pot manifesta totusi unul sau mai multe dintre urmatoarele simptome:
In cazul in care cancerul de prostata este avansat, pot apare urmatoarele simptome posibile:
”Prostata marita doare?” este una dintre intrebarile care ii framanta pe barbati. Prostata se poate mari pe masura ce barbatii inainteaza in varsta, uneori apasand vezica urinara sau ureterele si cauzand simptome similare cancerului de prostata. Aceasta se numeste hiperplazie benigna de prostata (HBP). Nu este cancer si poate fi tratata daca simptomele devin deranjante. O a treia problema care poate cauza simptome de urinare este prostatita. Aceasta inflamare este o infectie care poate cauza si febra si, in multe cazuri, se trateaza cu medicamente.
Daca antigenul specific prostatic (PSA) sau examen rectal digital (DRE) este anormal, medicii pot face mai multe teste pentru a diagnostica cu certitudine cancerul de prostata:
Se efectueaza transrectal si consta din introducerea unei sonde de ultrasunete de marimea unui deget (1,5-2 cm) in rect. Undele de inalta energie (ultrasunete) strabat prostata pentru a crea o imagine a prostatei numita sonograma. Acest test poate fi utilizat in timpul unei biopsii. Se recomanda tuturor barbatilor de peste 50 de ani efectuarea anuala a unei ecografii de prostate, pentru depistarea preventive a tutror stadiilor de cancer incipiente.
O mica portiune de tesut este prelevata din prostata si analizata la un microscop pentru a vedea daca exista celule canceroase. In momentul analizei la microscop se atribuie un scor Gleason, pe baza aspectului microscopic al celulelor, in functie de gradul lor de diferentiere. Daca se depisteaza cancerul, scorul arata cat de probabil este ca el sa se raspandeasca. Scorul variaza de la 2 la10. Cu cat este mai mic scorul, cu atat mai mica este probabilitatea ca acesta sa se raspandeasca. Astfel, un cancer cu un scor Gleason mai mare este mai agresiv si are un pronostic defavorabil.
In cazul in care cancerul de prostata este diagnosticat, alte teste sunt efectuate pentru a afla daca celulele canceroase s-au raspandit in prostata sau in alte parti ale corpului. Acest proces este numit de asteptare. Daca boala este numai in prostata sau s-a raspandit in afara prostatei, determina stadiul de cancer de prostata. Stadiul de cancer de prostata, spune medicilor de ce fel de tratament are nevoie pacientul.
Este important sa se cunoasca stadiul de dezvoltarea al cancerului sau cat de mult s-a raspandit. Cunoasterea stadiului va ajuta medicul sa defineasca prognosticul si, de asemenea, va ajuta la selectarea terapiilor ce vor fi utilizate. Cel mai comun sistem utilizat astazi, pentru a determina aceasta, este TNM (Tumora / Noduli / Metastaze). Aceasta implica definirea dimensiunii tumorii, ganglionii limfatici implicati si daca exista alte metastaze.
Atunci cand se foloseste sistemul TNM, se face distinctie intre cazurile de cancer care sunt inca localizate doar la prostata, si cele care s-au raspandit si-n alta parte a organismului. Tipurile T1 si T2 de cancer se gasesc numai in prostata si nicaieri in alta parte, in timp ce T3 si T4 sunt deja raspandite in afara prostatei.
Exista multe modalitati de a afla daca maladia s-a extins. Tomografia computerizata va verifica raspandirea in interiorul bazinului, scanarea sistemului osos va evidentia daca afectiunea s-a extins la oase, iar imagistica prin rezonanta magnetica va evalua prostata si veziculele seminale.
In cazul in care cancerul este mic si localizat se pot aplica urmatoarele tratamente:
Monitorizarea atenta a cancerului de prostata prin efectuarea testului de antigen prostatic specific (PSA) si a examenului rectal digital (DRE) in mod regulat, si tratarea cancerului doar in cazul in care creste sau provoaca simptome.
Prostatectomia este operatia prin care medicii elimina prostata. Prostatectomia radicala indeparteaza prostata precum si tesutul inconjurator.
Radioterapie interna numita brahiterapie si care consta in implantarea unor surse radioactive in prostata, care prin energia produsa distrug tesutul canceros cu care se afla in contact.
Radioterapia conformala – consta in transferarea de doze mai ridicate de radiatii catre celulele canceroase, reducand radiatia asupra tesuturilor sanatoase, permitand medicilor sa vizualizeze zona tratata in trei dimensiuni, cu o mai mare precizie decat in cazul radiatiei conventionale si sa directioneze radiatia catre tumora, fara sa afecteze tesutul sanatos.
Celulelor canceroase le sunt blocate nevoile de hormoni pentru a se dezvolta.
Aplicata pentru a trata cancerul de prostata localizat, terapia hormonala asociata cu iradiere pare sa fie responsabila pentru o reducere semnificativa a lungimii organului sexual masculin, apare intr-un studiu recent publicat in revista Journal of Urology.
In studiu au participat 47 de barbati care au primit injectii de leuprolid sau goserelin o data la trei luni, pe o perioada totala de 9 luni. Radioterapia a fost initiata in luna a 7-a si a fost continuata timp de 7 saptamani, administrand o doza totala de 70 de Gy.
Lungimea medie a penisului a fost la inceput 14,2 cm. La reevaluarea de la 18 luni, lungimea medie a scazut semnificativ, ajungand la 8,6 cm.
Tratamentul a afectat si functia erectila. Aproximativ 23% a barbatilor a avut o functie erectila normala inaintea terapiei, iar dupa 18 luni acest procent a scazut la 12,5%.
Vaccinul este conceput pentru tratarea, nu prevenirea, cancerului de prostata si stimuleaza sistemul tau imunitar sa atace celulele canceroase prostatice. Celulele imunitare sunt indepartate din corp, activate sa lupte impotriva cancerului si apoi reintroduse in sange. Intr-o luna au loc trei cicluri. Este folosit pentru cancerul de prostata avansat care nu mai raspunde terapiei hormonale. Pot aparea si efecte secundare usoare, cum sunt epuizarea, senzatia de greata si febra.
Nu exista tratamente complementare sau alternative care sa vindece cancerul de prostata. Cu toate acestea, tratamentele complementare si alternative pot ajuta pacientii sa faca fata la efectele secundare ale cancerului si ale tratamentului acestuia.
Acestea ii pot ajuta pe pacienti sa faca fata stresului si anxietatii declansate de cancer. Printre acestea se numara:
Barbatii afectati de cancer de prostata care prefera uleiurile vegetale in defavoarea grasimilor de origine animala au mai multe sanse de supravietuire, potrivit unui studiu american, informeaza Le Figaro.
Numeroase cercetari au dovedit ca uleiurile vegetale reduc riscurile cardiovasculare, dar un nou studiu observational publicat in JAMA Internal Medicine arata ca barbatii atinsi de un cancer al prostatei isi pot creste considerabil sansele de supravietuire prin consumul frecvent de uleiuri vegetale.
Cercetatorii de la Universitatea din California au monitorizat timp de 9 ani obiceiurile alimentare a 4.577 de barbati suferind de cancer de prostata. Astfel, ei au remarcat ca barbatii al caror aport de grasimi era in mare parte de origine vegetala (ulei de masline, de soia, de rapita, nuci, avocado) aveau cu 33% mai multe sanse de supravietuire comparativ cu cei care consumau grasimi de origine animala (carne, unt, smantana). In randul acestora din urma s-a constatat o mortalitate ridicata.
”Materiile grase vegetale contin antioxidanti care sunt capabili a impiedica propagarea cancerului”, a declarat Erin Richman, unul dintre autorii studiului. Iar pentru aceasta, nici macar nu este nevoie de o schimbare radicala a alimentatiei.
Inlocuirea cu doar 10% a aportului caloric zilnic provenind din grasimi animale si glucide cu grasimi vegetale permite reducerea cu 29% a riscului de propagare a cancerului si cu 26% a riscului de deces. Concret, asta inseamna a inlocui doua lingurite de unt cu doua linguri de ulei de masline sau de rapita, de exemplu.
Invers, inlocuirea a doar 5% din aportul de uleiuri vegetale cu grasimi saturate (provenite din carne) sau cu acizi grasi trans (din margarina sau prajeli) conduce la cresterea riscului de deces cu 25-30%. Desi cercetatorii nu pot explica mecanismele de actiune, ei afirma totusi ca grasimile de origine animala cresc cu certitudine riscul cancerului de prostata.
Recomandarea cercetatorilor americani adresata barbatilor de a consuma uleiuri vegetale de calitate si nuci pentru a se proteja de cancer al prostatei este impartasita si de profesorul francez Xavier Rebillard, urolog la Montpellier, secretar general adjunct al Asociatiei Franceze de Urologie. ”Este dificil sa afirmam cu siguranta ca grasimile vegetale constituie singurul factor protector in ceea ce priveste cancerul de prostata. Dar un lucru este sigur: adoptarea unui stil de viata sanatos, limitarea grasimilor animale si practicarea unei activitati fizice sunt cei mai importanti factori care amelioreaza starea de sanatate a barbatilor afectati de cancer al prostatei”, a explicat specialistul francez pentru cotidianul Le Figaro.
Medicul va continua sa monitorizeze nivelurile de ASP si sa solicite alte teste dupa urmarea tratamentului de cancer de prostata. Daca boala revine sau se raspandeste in alte zone ale corpului, se recomanda tratamente suplimentare. Si stilul de viata poate conta. Un studiu a gasit ca supravietuitorii cancerului de prostata care au facut miscare in mod regulat au avut o speranta de viata mai mare.
Se poate reduce riscul de cancer de prostata, daca:
Se va alege o dieta sanatoasa bogata in fructe, legume si cereale integrale, in detrimentul alimentelor bogate in grasimi, care se vor evita. Fructele si legumele, mai ales proaspete si-n stare naturala, contin multe vitamine si nutrienti care pot contribui la imbunatatirea sanatatii pacientului. Un nutrient care este in mod constant legata de prevenirea cancerului de prostata este licopenul, care se gaseste in rosii crude sau fierte.
Nu a fost dovedit inca in mod concludent daca se poate preveni cancerul de prostata doar prin alimentatie. Insa o dieta sanatoasa, cu o varietate de fructe si legume poate imbunatati mult starea generala de sanatate.
Se vor consuma alimente sanatoase in loc de suplimente alimentare. Nu exista studii care sa arate ca suplimentele alimentare joaca un rol important in reducerea riscului de cancer de prostata. In timp ce a existat un oarecare interes pentru vitamine si minerale, cum ar fi vitamina E si seleniu, pentru reducerea riscului de cancer de prostata, studiile facute nu au evidentiat clar beneficiul administrarii de suplimente, pentru a crea un nivel ridicat de substante nutritive in corp. In schimb, este clar ca alegand alimente proaspete, neprelucrate termic si industrial, bogate in vitamine si minerale, se vor putea mentine niveluri sanatoase de vitamine si minerale in corp.
Se vor practica regulat exercitii fizice in cele mai multe zile ale saptamanii. Miscarea si exercitiul fizic imbunatateste starea generala de sanatate, ajutand la mentinerea unei greutati corespunzatoare si imbunatateste starea de spirit.
Se va mentine o greutate sanatoasa prin alimentatie si miscare fizica adecvata.
Se va discuta cu medicul despre riscul crescut de cancer de prostata. Barbatii cu un risc ridicat de cancer de prostata ar putea lua in considerare administrarea de medicamente sau alte tratamente pentru a reduce acest risc. Unele studii sugereaza ca inhibitorii de 5-alfa reductaza, inclusiv finasteride si dutasteride, pot reduce riscul global de a dezvolta cancer de prostata. Aceste medicamente sunt folosite pentru a controla marirea prostatei si pierderea parului la barbati.
Referinte:
Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…
Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…
Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…
Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…
Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…
Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…