Cafeaua si ficatul – efecte si recomandari

Cafeaua si ficatul – conform unor cercetari consumul de cafea aduce beneficii pentru sanatatea ficatului, dar cu masura. Consumata in exces, cafeaua devine daunatoare pentru ficat. Afla din urmatorul articol ce efecte are cafeaua asupra ficatului, dar si cateva recomandari in ceea ce priveste consumul acestei bauturi!

Cuprins:

1. Informatii generale

2. Efectele cafelei asupra ficatului

3. Afectiuni hepatice in care nu e recomandata cafeaua

4. Beneficii ale cafelei asupra ficatului

5. Recomandari privind consumul de cafea

Informatii generale

Cafeaua este una dintre cele mai populare bauturi de pe planeta, iar conform mai multor cercetari, aceasta poate reduce riscul de declansare a unor boli hepatice cu aproximativ 70%.

Efecte cafea ficat

Consumul de cafea a fost legat de imbunatatirea sanatatii ficatului, in special in prevenirea cirozei, a hepatitei si a unor bolilor hepatice. Conform unui studiu, consumul regulat de cafea a scazut cu 80% posibilitatea de a dezvolta ciroza la ficat. In schimb, atunci cand aceste boli sunt declansate deja, cafeaua trebuie limitata sau chiar eliminata din obiceiurile zilnice.

Efectele cafelei asupra ficatului

Cafeaua dauneaza ficatului

Toata lumea a auzit de teoria conform careia consumul de cafea dauneaza ficatului, actionand asupra organalui ca o substanta toxica. In incercarea de a inlatura iritarea, ficatul se restrange, incepe sa doara si incepe sa nu mai functioneze asa cum ar trebui, la capacitatea maxima. Consumul de cafea, daca ai ciroza sau hepatita, este extrem de daunator, provoaca mari daune organismului, in special in timpul tratamentului medicamentos. Ficatul bolnav nu poate procesa cofeina.

Insa, recent, oamenii de stiinta au descoperit ca, totusi, cafeaua are un efect bun asupra ficatului in cazul persoanelor sanatoase, iar beneficiile acesteia sunt incontestabile. Cofeina face ficatul sa fie mai putin susceptibil la hepatita si alte boli. Insa, nu trebuie sa consumi cafea sub forma de tratament, deoarece aceasta bautura are si efectele ei secundare. Prin urmare, in orice ar trebui sa existe o masura.

Afectiuni hepatice in care nu e recomandata cafeaua

Cafea steatoza hepatica

Conform unor studii observationale, consumul moderat de cafea poate actiona in mod benefic asupra steatozei hepatice, chiar si in stadii mai evoluate sau severe. Acest lucru se datoreaza faptului ca antioxidantii prezenti in cofeina, alaturi de alti compusi bioactivi si polifenoli sunt esentiali pentru ficat. Prin urmare, persoanelor cu steatoza hepatica le este permis consumul moderat de cafea.

Cafeaua si ficatul gras

Consumul de cafea zilnic are un impact pozitiv asupra ficatului, deoarece, dupa cum s-a mentionat si anterior, cofeina detine proprietati antioxidante, dar si antiinflamatorii, care ajuta la stimularea si reducerea colesterolului din sange. De asemenea, cafeaua ajuta la scaderea enzimelor hepatice anormale. Multe studii au aratat ca, in general, consumatorii de cafea care au ficatul gras sufera de mai putine leziuni hepatice fata de cei care nu consuma. Cofeina reduce semnificativ cantitatea de enzime hepatice anormale la persoanele care au riscul de declansare a unor boli hepatice.

Cafeaua si ciroza hepatica

Consumul regulat de cafea este legat de un risc redus de colangita sclerozanta primara, adica o boala autoimuna rara a canalelor biliare din ficat. Mai mult decat atat, consumul de cafea reduce riscul de ciroza hepatica in cazul consumatorilor de bauturi alcoolice cu aproximativ 22%. Exista mai multe cercetari care afirma aceste lucruri si procente. In plus, conform specialistilor, exista ipoteza conform careia cofeina din cafea ajuta la protejarea impotriva cirozei, in special a cirozei alcoolice. Prin urmare, consumul a doua sau a mai multor cani de cafea pe zi poate reduce riscul de deces de ciroza hepatica cu aproximativ 66%.

Dupa operatia de colecist ai voie cafea?

Dupa efectuarea operatiei de colecist trebuie sa acorzi o atentie speciala regimului alimentar, in special in privinta alimentelor si bauturilor pe care le vei consuma. Prin urmare, dupa operatia de colecist la 30 de zile, consumul de cafea este permis, insa ai voie numai consumul de cafea decofeinizata, adica cea care nu contine cofeina!

Beneficii ale cafelei asupra ficatului

Reduce riscul de boli la ficat si cancer

Persoanele care fac abuz de sucuri dulci si/sau acidulate si de bauturi alcoolice risca sa aiba probleme de sanatate foarte grave, cum ar fi ciroza hepatica, care este o boala ce afecteaza sanatatea si functionarea normala a ficatului. Prin urmare, consumatorii de cafele se imbolnavesc cu aproximativ 84% mai rar de aceasta boala grava, iar riscul de declansare a cancerului la ficat este cu aproximativ 40% mai mic.

Ce contine cafeaua

O ceasca de cafea simpla (de 240 ml) contine urmatoarele vitamine si minerale esentiale:

  • 11% din doza zilnica de vitamina B2 (riboflavina)
  • 6% din doza zilnica de vitamina B5 (acid pantotenic)
  • 2% din doza zilnica de vitamina B1 (tiamina)
  • 2% din doza zilnica de vitamina B3 (niacina)
  • 1% din doza zilnica de acid folic
  • 3% din doza zilnica de mangan
  • 3% din doza zilnica de potasiu
  • 2% din doza zilnica de magneziu
  • 1% din doza zilnica de fosfor

Cafeaua protejeaza ficatul

Potrivit unor cercetari care au evaluat asocierea dintre consumul de cafea si bolile hepatice (la ficat), rezultatele au aratat ca, printre persoanele cu risc de boli hepatice din cauza consumului excesiv de alcool (sau altor factori), consumul a mai mult de doua cani de cafea pe zi pare sa le protejeze ficatul impotriva unor afectiuni hepatice.

Cafeaua reduce riscul unor boli ale ficatului

Consumul de cafea a fost, de asemenea, legat de un risc redus de alte boli ale ficatului. O revizuire sistematica publicata in 2014 a sugerat ca un consum de cafea se asociaza cu rezultate benefice la pacientii cu boala hepatica cronica, ciroza, cancer hepatocelular si boli hepatice grase nealcoolice. O alta analiza realizata in anul 2016 a concluzionat, de asemenea, ca aportul de cafea de peste 2 cani pe zi la pacientii cu boala hepatica preexistenta a fost asociat cu o incidenta mai mica de fibroza si ciroza, rate mai mici de carcinom hepatocelular si chiar cu scaderea mortalitatii.

Cafeaua si fibroza hepatica

Conform unui alt studiu, persoanele care au consumat mai mult de o cana de cafea pe zi (inclusiv cafea decofeinizata) au beneficiat de reducerea riscului de fibroza hepatica.

Cafeaua si bolile cronice ale ficatului

Conform unui studiu efectuat in Scotia, consumul de cafea este asociat cu o prevalenta redusa de ciroza la pacientii cu boala hepatica cronica. Specialistii au concluzionat ca un consum de cafea moderat, dar zilnic a fost asociat cu reducerea anumitor boli hepatice cronice. In comparatie cu persoanele care nu consumau cafea, consumul a 2 – 3 cani pe zi a fost asociat cu o reducere de aproximativ 46% a riscului de deces din cauza bolilor hepatice cronice, iar consumul a 4 cani pe zi a fost asociat cu o reducere de 71%.

Recomandari privind consumul de cafea

Consumul de cafea ofera o serie de beneficii, insa daca ai consumat ceva mai mult, depasind doza admisa, iar corpul tau reactioneaza prin diferite simptome care iti creeaza o stare de disconfort, atunci inseamna ca ai o sensibilitate aparte la cofeina. In acest caz, bineinteles, este recomandat sa reduci aportul de cafea.

Recomandarea specialistilor in ceea ce priveste limitarea consumului de cofeina este de minimum 400 mg pe zi pentru un adult sanatos fara probleme de sanatate (adica in jur de 3 – 4 cafele pe zi).

Beneficii

Boabele de cafea contin multe substante nutritive care:

  • protejeaza ficatul (previne ciroza, hepatita si boli hepatice)
  • cresc energia
  • imbunatatesc nivelul de concentrare (sanatatea cognitiva)
  • previn riscul bolii Alzheimer si dementa
  • previn boala Parkinsona
  • ajuta la slabit
  • mentin performanta sportiva
  • imbunatatesc sanatatea inimii
  • reduc riscul de diabet
  • reduc depresia

Efecte secundare care pot sa apara

Simptomele care pot sa apara in urma consumului exagerat de cafea pot fi:

  • tremur
  • stare de anxietate
  • neliniste
  • disconfort gastric
  • insomnii
  • stari de iritabilitate
  • cresterea ritmului cardiac

Cand se bea cafeaua

Se recomanda consumul de cafea la orele diminetii in intervalul 9:30-11:30 si in intervalul 13:30 – 17, cand nivelul de cortizol este mai redus, pentru a nu afecta ritmul biologic, si evitarea consumului de cafea cu 6 ore inainte de culcare, pentru a nu afecta calitatea somnului.

Sfaturi privind consumul corect al cafelei

  • Evita sa adaugi zahar, alti indulcitori, frisca, arome sau siropuri in cafea pentru ca acestea aduc un aport caloric ridicat.
  • Evita consumul excesiv de cafea.
  • Femeile gravide ar trebui sa limiteze sau sa evite consumul de cafea.
  • Copiii NU trebuie sa consume cafea sau bauturi cu cofeina.
  • Cei cu anxietate, hipertensiune sau insomnii trebuie sa reduca consumul de cafea.
  • Evita sa bei cafea pe stomacul gol, deoarece poate duce la o scadere a glicemiei care crestere ulterior pofta de dulce si poate cauza disconfort gastric.
  • Macina acasa boabele de cafea – la fel ca orice alt aliment, si cafeaua trebuie sa fie proaspata. Cafeaua ranceda duce la un gust neplacut si aroma neplacuta. Pentru a beneficia de prospetimea maxima a cafelei, alege sa macini acasa boabele de cafea.
  • Preferi sa bei un cappuccino sau un flat white? Laptele adaugat in cafea nu reduce cantitatea de cofeina din cafea, ci doar nivelul de acizi clorogenici. Se mentin asa si proprietatile antioxidante ale cafelei. Este posibil insa ca aceasta asociere dintre cafea si lapte sa duca la o stare de satietate si sa se reduca gradul de colorare a smaltului dentar din cauza cafelei.
  • Cafeaua si alcoolul – Cafeaua NU trateaza mahmureala si nu reduce nivelul de alcool din sange. Daca ai consumat alcool, o ceasca de cafea nu va ajuta la eliminarea alcoolului din sange, ba chiar poate agrava simptomele.
  • Fumatul si cafeaua – Elementele chimice din tigari tind sa duca la eliminarea mai rapida a cofeinei din organism, astfel ca un fumator va avea tendinta de a consuma mai multa cafea. Nicotina din tigari accelereaza eliminarea cofeinei din organism, astfel ca un individ fumator va avea nevoie de o cantitate mai mare de cofeina pentru a resimti aceleasi efecte.

Afla mai multe informatii in ceea ce priveste consumul de cafea aici.

 

 

Referinte:

  1. https://www.medicalnewstoday.com/articles/317695.php
  2. https://www.medicalnewstoday.com/articles/320089.php
  3. https://draxe.com/nutrition/coffee-nutrition-facts/
  4. https://britishlivertrust.org.uk/information-and-support/living-with-a-liver-condition/diet-and-liver-disease/coffee-and-the-liver/
  5. https://www.healthline.com/health-news/coffee-might-protect-your-liver#1
Andreea Enache

Absolventa a Facultatii de Comunicare si PR, si a Masteratului de Social Media & Marketing Online - Universitatea SNSPA din Bucuresti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma