Cafeaua si ficatul – conform unor cercetari consumul de cafea aduce beneficii pentru sanatatea ficatului, dar cu masura. Consumata in exces, cafeaua devine daunatoare pentru ficat. Afla din urmatorul articol ce efecte are cafeaua asupra ficatului, dar si cateva recomandari in ceea ce priveste consumul acestei bauturi!
2. Efectele cafelei asupra ficatului
3. Afectiuni hepatice in care nu e recomandata cafeaua
4. Beneficii ale cafelei asupra ficatului
5. Recomandari privind consumul de cafea
Cafeaua este una dintre cele mai populare bauturi de pe planeta, iar conform mai multor cercetari, aceasta poate reduce riscul de declansare a unor boli hepatice cu aproximativ 70%.
Consumul de cafea a fost legat de imbunatatirea sanatatii ficatului, in special in prevenirea cirozei, a hepatitei si a unor bolilor hepatice. Conform unui studiu, consumul regulat de cafea a scazut cu 80% posibilitatea de a dezvolta ciroza la ficat. In schimb, atunci cand aceste boli sunt declansate deja, cafeaua trebuie limitata sau chiar eliminata din obiceiurile zilnice.
Toata lumea a auzit de teoria conform careia consumul de cafea dauneaza ficatului, actionand asupra organalui ca o substanta toxica. In incercarea de a inlatura iritarea, ficatul se restrange, incepe sa doara si incepe sa nu mai functioneze asa cum ar trebui, la capacitatea maxima. Consumul de cafea, daca ai ciroza sau hepatita, este extrem de daunator, provoaca mari daune organismului, in special in timpul tratamentului medicamentos. Ficatul bolnav nu poate procesa cofeina.
Insa, recent, oamenii de stiinta au descoperit ca, totusi, cafeaua are un efect bun asupra ficatului in cazul persoanelor sanatoase, iar beneficiile acesteia sunt incontestabile. Cofeina face ficatul sa fie mai putin susceptibil la hepatita si alte boli. Insa, nu trebuie sa consumi cafea sub forma de tratament, deoarece aceasta bautura are si efectele ei secundare. Prin urmare, in orice ar trebui sa existe o masura.
Conform unor studii observationale, consumul moderat de cafea poate actiona in mod benefic asupra steatozei hepatice, chiar si in stadii mai evoluate sau severe. Acest lucru se datoreaza faptului ca antioxidantii prezenti in cofeina, alaturi de alti compusi bioactivi si polifenoli sunt esentiali pentru ficat. Prin urmare, persoanelor cu steatoza hepatica le este permis consumul moderat de cafea.
Consumul de cafea zilnic are un impact pozitiv asupra ficatului, deoarece, dupa cum s-a mentionat si anterior, cofeina detine proprietati antioxidante, dar si antiinflamatorii, care ajuta la stimularea si reducerea colesterolului din sange. De asemenea, cafeaua ajuta la scaderea enzimelor hepatice anormale. Multe studii au aratat ca, in general, consumatorii de cafea care au ficatul gras sufera de mai putine leziuni hepatice fata de cei care nu consuma. Cofeina reduce semnificativ cantitatea de enzime hepatice anormale la persoanele care au riscul de declansare a unor boli hepatice.
Consumul regulat de cafea este legat de un risc redus de colangita sclerozanta primara, adica o boala autoimuna rara a canalelor biliare din ficat. Mai mult decat atat, consumul de cafea reduce riscul de ciroza hepatica in cazul consumatorilor de bauturi alcoolice cu aproximativ 22%. Exista mai multe cercetari care afirma aceste lucruri si procente. In plus, conform specialistilor, exista ipoteza conform careia cofeina din cafea ajuta la protejarea impotriva cirozei, in special a cirozei alcoolice. Prin urmare, consumul a doua sau a mai multor cani de cafea pe zi poate reduce riscul de deces de ciroza hepatica cu aproximativ 66%.
Dupa efectuarea operatiei de colecist trebuie sa acorzi o atentie speciala regimului alimentar, in special in privinta alimentelor si bauturilor pe care le vei consuma. Prin urmare, dupa operatia de colecist la 30 de zile, consumul de cafea este permis, insa ai voie numai consumul de cafea decofeinizata, adica cea care nu contine cofeina!
Persoanele care fac abuz de sucuri dulci si/sau acidulate si de bauturi alcoolice risca sa aiba probleme de sanatate foarte grave, cum ar fi ciroza hepatica, care este o boala ce afecteaza sanatatea si functionarea normala a ficatului. Prin urmare, consumatorii de cafele se imbolnavesc cu aproximativ 84% mai rar de aceasta boala grava, iar riscul de declansare a cancerului la ficat este cu aproximativ 40% mai mic.
O ceasca de cafea simpla (de 240 ml) contine urmatoarele vitamine si minerale esentiale:
Potrivit unor cercetari care au evaluat asocierea dintre consumul de cafea si bolile hepatice (la ficat), rezultatele au aratat ca, printre persoanele cu risc de boli hepatice din cauza consumului excesiv de alcool (sau altor factori), consumul a mai mult de doua cani de cafea pe zi pare sa le protejeze ficatul impotriva unor afectiuni hepatice.
Consumul de cafea a fost, de asemenea, legat de un risc redus de alte boli ale ficatului. O revizuire sistematica publicata in 2014 a sugerat ca un consum de cafea se asociaza cu rezultate benefice la pacientii cu boala hepatica cronica, ciroza, cancer hepatocelular si boli hepatice grase nealcoolice. O alta analiza realizata in anul 2016 a concluzionat, de asemenea, ca aportul de cafea de peste 2 cani pe zi la pacientii cu boala hepatica preexistenta a fost asociat cu o incidenta mai mica de fibroza si ciroza, rate mai mici de carcinom hepatocelular si chiar cu scaderea mortalitatii.
Conform unui alt studiu, persoanele care au consumat mai mult de o cana de cafea pe zi (inclusiv cafea decofeinizata) au beneficiat de reducerea riscului de fibroza hepatica.
Conform unui studiu efectuat in Scotia, consumul de cafea este asociat cu o prevalenta redusa de ciroza la pacientii cu boala hepatica cronica. Specialistii au concluzionat ca un consum de cafea moderat, dar zilnic a fost asociat cu reducerea anumitor boli hepatice cronice. In comparatie cu persoanele care nu consumau cafea, consumul a 2 – 3 cani pe zi a fost asociat cu o reducere de aproximativ 46% a riscului de deces din cauza bolilor hepatice cronice, iar consumul a 4 cani pe zi a fost asociat cu o reducere de 71%.
Consumul de cafea ofera o serie de beneficii, insa daca ai consumat ceva mai mult, depasind doza admisa, iar corpul tau reactioneaza prin diferite simptome care iti creeaza o stare de disconfort, atunci inseamna ca ai o sensibilitate aparte la cofeina. In acest caz, bineinteles, este recomandat sa reduci aportul de cafea.
Recomandarea specialistilor in ceea ce priveste limitarea consumului de cofeina este de minimum 400 mg pe zi pentru un adult sanatos fara probleme de sanatate (adica in jur de 3 – 4 cafele pe zi).
Boabele de cafea contin multe substante nutritive care:
Simptomele care pot sa apara in urma consumului exagerat de cafea pot fi:
Se recomanda consumul de cafea la orele diminetii in intervalul 9:30-11:30 si in intervalul 13:30 – 17, cand nivelul de cortizol este mai redus, pentru a nu afecta ritmul biologic, si evitarea consumului de cafea cu 6 ore inainte de culcare, pentru a nu afecta calitatea somnului.
Afla mai multe informatii in ceea ce priveste consumul de cafea aici.
Referinte:
Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…
Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…
Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…
Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…
Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…
Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…