Bruceloza la om – cauze, simptome, tratament

Bruceloza este o boala cauzata de un grup de bacterii din genul Brucella. Aflati din materialul urmator care sunt cauzele, simptomele si tratamentul pentru bruceloza la om.

Cuprins:

  1. Ce este bruceloza?
  2. Cauze
  3. Simptome
  4. Diagnostic
  5. Tratament
  6. Complicatii
  7. Metode de prevenire

Ce este bruceloza?

Bruceloza este o infectie bacteriana care se raspandeste de la animale la oameni. Oamenii se infecteaza, cel mai frecvent, prin consumarea produselor lactate crude sau nepasteurizate. Uneori, bacteriile care provoaca bruceloza la om se pot raspandi prin aer sau prin contactul direct cu animalele infectate. Bruceloza este o boala provocata de un grup de bacterii din genul Brucella.

Printre semnele si simptomele brucelozei se numara febra, dureri articulare si oboseala. Infectia poate fi tratata in majoritatea cazurilor cu antibiotice. Cu toate acestea, tratamentul dureaza de la cateva saptamani pana la cateva luni. In plus, infectia poate reaparea.

Bruceloza afecteaza sute de mii de oameni si animale din intreaga lume. Pentru a preveni infectarea cu aceste bacterii, oamenii trebuie sa evite produsele lactate crude si sa ia anumite masuri de precautie atunci cand lucreaza cu animale sau intr-un laborator.

Incidenta

Conform Centrelor pentru Controlul si Prevenirea Bolilor, pana la 140 de cazuri de bruceloza la om sunt raportate anual in Statele Unite. Persoanele care lucreaza cu animale si carne cruda (de exemplu, macelarii) au cele mai mari riscuri sa dezvolte bruceloza.

Cu toate ca bruceloza este rara in tarile dezvoltate, aceasta infectie poate fi grava. Ar trebui sa luati legatura cu medicul daca aveti impresia ca puteti avea bruceloza.

Cauze

Bruceloza afecteaza multe animale salbatice si domestice, cum ar fi:

  • bovinele
  • caprele
  • oile
  • porcii domestici si porcii salbatici
  • cainii, in special cei folositi la vanatoare
  • caprioare
  • elanii
  • bizonii
  • renii
  • camilele

O forma de bruceloza afecteaza, de asemenea, focile, marsuinii (un grup de mamifere marine) si anumite tipuri de balene.

Cele mai comune metode de transmitere a bacteriilor de la animale la oameni sunt:

Consumarea produselor lactate crude, netratate

Bacteriile din genul Brucella care se gasesc in laptele animalelor infectate se pot raspandi la oameni prin consumarea laptelui, inghetatei, untului si branzeturilor nepasteurizate. Bacteriile pot fi transmise si prin consumarea carnii crude sau slab preparate a animalelor infectate.

Inhalarea aerului contaminat

Bacteriile Brucella se raspandesc cu usurinta si prin aer. Fermierii, vanatorii, tehnicienii de laborator si lucratorii din abatoare pot inhala bacteriile.

Intrarea in contact direct cu sangele si fluidele corporale ale animalelor infectate

Bacteriile din sange, sperma sau placenta unui animal infectat pot patrunde in fluxul sanguin printr-o taietura sau o alta rana. In foarte rare cazuri, oamenii fac bruceloza de la animalele de companie, deoarece contactul normal cu aceste animale, prin atingere, periaj sau joaca, nu provoaca infectii. Chiar si asa, persoanele cu un sistem imunitar slabit ar trebui sa evite joaca si atingerea cainilor despre care se stie ca sufera de aceasta boala.

Alte situatii rare

Bruceloza, in mod normal, nu se raspandeste de la persoana la persoana. Cu toate acestea, in cateva cazuri, femeile le-au transmis boala copiilor lor in timpul nasterii sau prin laptele matern. Rar, bruceloza se poate raspandi prin activitate sexuala sau prin transfuzii de sange sau maduva osoasa contaminate.

Factori de risc

Bruceloza este rara in Statele Unite, insa poate fi intalnita mai frecvent in alte parti dezvoltate ale lumii, in special in:

  • Europa de Sud, inclusiv Portugalia, Spania, Turcia, Italia, Grecia, partea de sud a Frantei
  • Europa de Est
  • Mexic, America de Sud si America Centrala
  • Asia
  • Africa
  • Zona Caraibelor
  • Orientul Mijlociu

Persoanele care traiesc sau calatoresc in aceste zone au mai multe riscuri sa manance branza de capra nepasteurizata.

Ocupatii cu risc mai mare

Persoanele care lucreaza cu animale sau care intra in contact cu sangele infectat prezinta un risc mai mare de bruceloza la om. Printre meseriile cu mare risc se numara:

  • Medicii veterinari
  • Fermierii de lapte
  • Crescatorii de vite
  • Muncitorii in abatoare
  • Vanatorii
  • Microbiologii

Simptome

Simptomele de bruceloza la om pot aparea oricand, de la cateva zile la cateva luni dupa ce ati fost infectat.

Bruceloza aspecte clinice

Semnele si simptomele sunt similare cu cele ale gripei si pot fi sub forma de:

Simptomele de bruceloza pot disparea timp de mai multe saptamani sau luni si pot reaparea. Unele persoane dezvolta o forma cronica a infectiei si prezinta simptome timp de mai multi ani, chiar si dupa administrarea tratamentului. Printre semnele si simptomele pe termen lung se numara oboseala, febra recurenta, artrita, inflamatia inimii (endocardita) si spondilita – o artrita inflamatorie care afecteaza coloana vertebrala si articulatiile aflate in apropiere.

Cand este indicat sa mergeti la doctor

Bruceloza la om poate fi greu de identificat, mai ales in stadiile incipiente, cand se aseamana adesea cu alte afectiuni, cum ar fi gripa. Consultati medicul daca aveti o febra care se dezvolta rapid, dureri musculare sau slabiciune neobisnuita si daca prezentati orice factori de risc pentru boala. De asemenea, luati legatura cu doctorul daca aveti febra persistenta.

Diagnostic

De obicei, diagnosticul de bruceloza este confirmat de medici in urma testarii sangelui sau a maduvei osoase pentru descoperirea bacteriilor brucella sau detectarea anticorpilor impotriva bacteriilor in urma analizelor de sange. Pentru a ajuta la descoperirea complicatiilor brucelozei, medicul poate efectua teste suplimentare, cum ar fi:

Radiografia

Radiografiile pot dezvalui modificari ale oaselor si articulatiilor.

Tomografie computerizata (CT) sau scanare prin rezonanta magnetica (RMN)

Aceste teste imagistice ajuta la identificarea inflamatiilor sau a abceselor din creier sau din alte tesuturi.

Recoltarea lichidului cefalorahidian

Prin intermediul acestei proceduri, specialistii extrag si verifica o mica proba de lichid care inconjoara creierul si maduva spinarii pentru detectarea unor infectii precum meningita si encefalita.

Ecocardiografia

Acest test foloseste unde sonore pentru a crea imagini ale inimii cu scopul de a verifica semnele de infectie sau de deteriorare a inimii.

Tratament

Bruceloza la om poate fi dificil de tratat. Daca aveti bruceloza, medicul va va prescrie antibiotice. Antibioticele utilizate frecvent pentru tratarea brucelozei sunt:

  • doxiciclina
  • streptomicina
  • ciprofloxacin sau ofloxacina
  • rifampina
  • sulfametoxazol / trimetoprim
  • tetraciclina

In general, vi se va administra o combinatie intre doxiciclina si rifampina timp de 6-8 saptamani.

Pentru a preveni revenirea bolii, trebuie sa luati antibiotice pentru o perioada de mai multe saptamani. Rata de recidiva dupa tratament este de aproximativ 5-15% si apare de obicei in primele sase luni dupa tratament.

Recuperarea poate dura saptamani, chiar luni. Pacientii care primesc tratament in termen de o luna de la debutul simptomelor pot fi vindecati de boala.

Exista remedii naturiste pentru bruceloza?

Exista multe remedii pentru bruceloza care pot fi administrate la domiciliu. Printre exemple se numara argintul coloidal, usturoiul, un condiment numit Origanum syriacum, amestecuri de uleiuri esentiale si multe altele. Nu exista, insa, dovezi stiintifice cu privire la eficacitatea acestor remedii. Pacientii trebuie sa discute cu medicii despre orice tip de remedii inainte de a le utiliza.

Complicatii

Bruceloza poate afecta aproape orice parte a corpului, inclusiv sistemul reproducator, ficatul, inima si sistemul nervos central. Bruceloza cronica poate provoca complicatii doar la nivelul unui singur organ sau al intregului corp. Printre potentialele complicatii se numara:

Infectia invelisului intern al inimii (endocardita)

Aceasta este una dintre cele mai grave complicatii ale brucelozei. Endocardita netratata poate deteriora sau distruge valvele inimii si este cauza principala a deceselor provocate de bruceloza la om.

Artrita

Infectia articulara este marcata de durere, rigiditate si inflamatie la nivelul articulatiilor, in special la genunchi, solduri, glezne, incheieturi si coloana vertebrala. Spondilita – inflamatia articulatiilor dintre oase (vertebre) ale coloanei vertebrale sau intre coloana vertebrala si pelvis – poate fi deosebit de greu de tratat si poate provoca daune de durata.

Inflamarea si infectia testiculelor (epididimo-orhita)

Bacteriile care provoaca bruceloza pot infecta epididimul, tubul alungit care leaga vasele deferente de testicule. De acolo, infectia se poate raspandi in testicule, provocand umflarea acestora si dureri care pot fi puternice.

Inflamarea si infectia splinei si a ficatului

Bruceloza poate afecta si splina si ficatul, determinandu-le sa se mareasca dincolo de dimensiunile lor normale.

Infectii ale sistemului nervos central

Aici sunt incluse afectiuni grave, care pot pune viata in pericol, cum ar fi meningita, o inflamatie a membranelor care inconjoara creierul si maduva spinarii si encefalita, inflamatia creierului in sine.

Metode de prevenire

Pentru a reduce riscul de a contracta bruceloza, luati aceste masuri de precautie:

Evitati alimentele lactate nepasteurizate

In ultimii ani, in Statele Unite, putine cazuri de bruceloza au fost cauzate de consumul de produse lactate netratate provenite de la cirezile interne. Cu toate acestea, cel mai bine este sa evitati laptele, branza si inghetata care n-au fost pasteurizate, indiferent de originea lor. Daca ajungeti in alte tari, evitati toate produsele lactate netratate.

Gatiti bine carnea

Gatiti toata carnea pana cand ajunge la o temperatura interna de 63 pana la 74 grade Celsius. Cand mancati la un restaurant, comandati carne de vita si carne de porc gatita cel putin mediu. Cel mai probabil, carnea domestica nu contine bacterii din genul brucella, insa se recomanda gatirea adecvata a acesteia pentru a distruge alte bacterii daunatoare, cum ar fi salmonella si Escherichia coli. Cand calatoriti in strainatate, evitati sa cumparati carne de la vanzatorii de strada si cereti ca toata carnea sa fie gatita bine.

Purtati manusi

Daca sunteti veterinar, fermier, vanator sau angajat intr-un abator, purtati manusi de cauciuc atunci cand manipulati animale bolnave sau moarte, tesut animal sau cand asistati la nasterea unui animal.

Luati masuri de siguranta la locurile de munca cu risc ridicat

Daca lucrati intr-un laborator, manevrati toate specimenele in conditii adecvate de biosiguranta. Abatoarele trebuie sa urmeze, de asemenea, masuri de protectie, precum separarea podelei de sacrificare a animalelor de alte zone de prelucrare, dar si utilizarea echipamentului vestimentar de protectie.

Vaccinati toate animalele domestice

In Statele Unite, bruceloza a fost eliminata in urma unui program de vaccinare agresiva a animalelor. Deoarece vaccinul impotriva brucelozei contine bacterii vii, poate provoca boli la oameni. Toate persoanele care s-au intepat accidental cu acul in timpul vaccinarii unui animal, trebuie sa fie tratate de urgenta.

Care este prognosticul in caz de bruceloza

In general, prognosticul pentru pacientii infectati cu bacteriile din genul Brucella este foarte bun. Daca pacientii sunt tratati in mod adecvat in primele luni de la debutul simptomelor, acestia pot fi vindecati cu ajutorul antibioticelor si, de obicei, nu dezvolta boli cronice. In majoritatea cazurilor, simptomele se amelioreaza si dispar complet in aproximativ doua pana la sase luni. Cu toate acestea, prognosticul este mai putin imbucurator in cazul persoanelor care dezvolta modificari la nivelul organe sau complicatii, cum ar fi leziuni cardiace, probleme neurologice sau genito-urinare cauzate de infectia cronica cu Brucella. Rata mortalitatii (decesului) este scazuta pentru bruceloza (aproximativ 0,4% -2%).

 

Referinte:

  1. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/brucellosis/symptoms-causes/syc-20351738
  2. https://www.healthline.com/health/brucellosis
  3. https://www.webmd.com/a-to-z-guides/brucellosis-symptoms-treatment#1-2
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma