Bronsita este inflamatia cailor respiratorii de dimensiuni mari si mijlocii. Aflati din materialul urmator care sunt cauzele, simptomele si tratamentul in cazul bronsitei.

Cuprins:

  1. Ce este bronsita?
  2. Tipuri de bronsita
  3. Cauze
  4. Bronsita simptome
  5. Bronsita la copii
  6. Diagnostic
  7. Tratament bronsita
  8. Sfaturi pentru prevenirea bronsitei

Ce este bronsita?

Bronsita este o inflamatie a captuselii tuburilor bronsice, cele care transporta aer la si de la plamani. Persoanele care sufera de bronsita de obicei elimina mucus ingrosat, care poate fi, de asemenea, decolorat. Bronsita poate fi acuta sau cronica.

Bronsita acuta este foarte frecventa, aceasta aparand de cele mai multe ori in urma unei raceli sau a unei infectii respiratorii. Bronsita cronica, o afectiune mai grava, este o iritare constanta sau o inflamatie a captuselii tubului bronsic, adesea cauzata de fumat (bronsita cronica tabagica).

Bronsita acuta este de cele mai multe ori doar o raceala si se vindeca, de obicei, in decurs de o saptamana pana la 10 zile, fara efecte de durata, desi tusea poate persista pentru cateva saptamani. Potrivit specialistilor, denumirea de ”traheobronsita acuta” este mai potrivita decat cea de bronsita acuta.

Cu toate acestea, daca exista episoade repetate de bronsita, pacientii ar putea suferi de bronsita cronica, afectiune care necesita ingrijiri medicale. Bronsita cronica este una dintre conditiile incluse in boala pulmonara obstructiva cronica (BPOC).

De ce este necesara vizita la medic?

Tratamentul curativ trebuie intotdeauna instituit de un medic, acesta bazandu-se pe administrarea antibioticelor, mucoliticelor, antitusivelor, antiinflamatoarelor. Se recomanda prezentarea la medic.

Evolutia este benigna ducand la vindecare in 7-10 zile. Evolutia poate fi severa la varstnici, pacienti tarati cu boli cronice.

Complicatia cea mai frecventa este propagarea inflamatiei la nivelul bronsiilor mici, ducand astfel la aparitia bronsiolitei.

Profilaxia bolii se face printr-o alimentatie echilibrata, evitarea expunerii la rece, vaccinarea antigripala in sezonul rece, in special a varstnicilor si a copiilor.

Tipuri de bronsita

Bronsitele sunt, in principal, de doua feluri, dupa cum spuneam: acute si cronice. Exista insa si alte tipuri de bronsite, clasificate in functie de simptome.

Bronsita astmatica

Bronsita si astmul sunt doua afectiuni inflamatorii ale cailor respiratorii. Bronsita acuta este o inflamatie a mucoasei cailor respiratorii, care, de regula, se vindeca dupa ce isi desfasoara cursul specific. Aceasta este cauzata de infectii virale sau bacteriene.

Bronsita cronica dureaza mai mult timp si poate fi declansata de expunerea pe termen lung la iritantii din mediu, cum ar fi fumatul, praful sau substantele chimice.

Astmul este o afectiune inflamatorie care duce la ingustarea muschilor din jurul cailor respiratorii si la umflaturile care determina ingustarea cailor respiratorii.

Atunci cand astmul si bronsita acuta apar in acelasi timp, boala se numeste bronsita astmatica.

Bronsita spastica

Acest tip de bronsita se manifesta prin accese de dispnee de cele mai multe ori mai scurte decat in astmul bronsic.

Cauze

Ea poate fi cauzata de microorganisme (virusuri, bacterii) sau de agenti chimici.

Bronsita se ia?

Bronsita acuta virala este cea mai frecventa, apare in special in anotimpul rece. Bronsita bacteriena apare de obicei in evolutia unei bronsite acute virale prin suprainfectarea acesteia cu bacterii. Bronsita acuta chimica apare prin iritatia cailori respiratorii, in urma expunerii acestora la diverse substante chimice, precum praf, ciment, gaze iritante, fum.

Bronsita este cauzata de inflamatia tuburilor bronsice, de virusuri, bacterii sau alte particule iritante.

Cauzele bronsitei acute

Bronsita acuta este in mod normal cauzata de virusuri, de obicei aceleasi care cauzeaza, de asemenea, raceala si gripa.

De asemenea, poate fi cauzata de infectii bacteriene si de expunerea la substante care irita plamanii, cum ar fi fumul de tigara, praful, aburii, vaporii si aerul poluat.

Cauzele bronsitei cronice

Bronsita cronica este cauzata de iritatii repetate si de leziuni ale tesutului pulmonar si ale cailor respiratorii.

Fumatul este cea mai frecventa cauza a bronsitei cronice. Printre celelalte cauze se numara expunerea pe termen lung la aerul poluat, praf si fumul din mediul inconjurator, dar si episoadele repetate de bronsita acuta.

O alta cauza a bronsitei este refluxul gastroesofagian. Episoadele repetate de arsuri la stomac severe pot irita gatul si ii pot face pe oameni mai predispusi la dezvoltarea bronsitelor.

Bronsita simptome

Simptomele unei bronsite acute sunt:

  • Tuse: initial este tuse seaca, ulterior devine productiva (tuse cu expectoratie) cu sputa clara sau purulenta (sputa purulenta inseamna suprainfectie bacteriana);
  • Febra: de obicei apare febra de 37,5-38 ºC, dar nu este obligatorie;
  • Dispneea: apare doar in complicatiile bronsitei.

Daca aveti bronsita acuta, este posibil sa resimtiti aceleasi simptome cu ale racelii, cum ar fi durerile de cap usoare sau durerile de corp. Desi aceste simptome se amelioreaza sau dispar de obicei in aproximativ o saptamana, este posibil sa ramaneti cu o tuse usturatoare care dureaza cateva saptamani.

Bronsita cronica este definita ca o tuse productiva (expectoratii) care dureaza cel putin trei luni, cu recurente care apar cel putin doi ani la rand.

Daca aveti bronsita cronica, este posibil sa aveti perioade in care tusea sau alte simptome se agraveaza. In aceste perioade, puteti suferi si o infectie acuta pe langa bronsita cronica.

Bronsita la copii

La copii, cea mai frecventa cauza a bronsitei acute este un virus. Boala se poate dezvolta dupa o raceala sau infectie virala la nas, gura sau gat (tractul respirator superior). Astfel de boli se pot raspandi cu usurinta in urma contactului direct cu o persoana bolnava.

Care dintre copii sunt expusi riscului de bronsita acuta?

Copiii care prezinta riscuri mai mari de a dezvolta bronsita acuta sunt cei care au:

  • sinuzita cronica
  • alergii
  • astm
  • amigdalele marite
  • fost expusi la fumul de tigara (fumat pasiv)

Care sunt simptomele bronsitei la copii?

Acestea sunt cele mai frecvente simptome:

Tratament bronsita copii

Tratamentul va depinde de simptomele copilului, de varsta si de starea generala de sanatate. De asemenea, va depinde de cat de grava este afectiunea.

In aproape toate cazurile, antibioticele nu trebuie utilizate pentru a trata bronsita deoarece majoritatea infectiilor sunt cauzate de virusuri. Antibioticele nu trebuie administrate nici daca micutul tuseste mai mult de 8 pana la 10 zile.

Scopul tratamentului este de ameliorare a simptomelor. Tratamentul poate include:

  • Multa odihna
  • Acetaminofen sau ibuprofen pentru febra si durere usoara
  • Medicamente anti-tuse pentru copiii mai mari de 4 ani
  • Consumarea cat mai multor lichide
  • Instalarea unui umidificator in camera copilului

Luati legatura cu medicul

Discutati cu medicul copilului inainte de a-i administra micutului medicamente impotriva tusei si a racelii. Academia Americana de Pediatrie nu recomanda acordarea acestor medicamente copiilor sub varsta de 4 ani, deoarece pot provoca reactii adverse grave. In cazul  copiilor cu varsta cuprinsa intre 4 si 6 ani, utilizati produse eliberate fara prescriptie medicala numai daca acestea sunt recomandate de medic. De asemenea, in cele mai multe cazuri nu trebuie folosite antihistaminicele pentru ca pot usca secretiile. Acest lucru poate agrava tusea.

In plus, nu-i dati unui copil mai mic de 19 ani aspirina sau alte medicamente care contin aspirina, cu exceptia cazului in care este recomandat de catre specialisti. Aspirin vine la pachet cu un risc mare pentru sindromul Reye. Aceasta este o tulburare rara, dar foarte grava, ea afectand cel mai des creierul si ficatul.

Diagnostic

In primele cateva zile de boala, semnele si simptomele bronsitei pot fi cu greu deosebite de cele ale unei banale raceli. In timpul examenului fizic, medicul va folosi un stetoscop pentru a asculta indeaproape plamanii pe masura ce respirati.

In anumite cazuri, medicul poate efectua urmatoarele teste pentru a diagnostica bronsita:

Radiografia toracica

O radiografie toracica il poate ajuta pe medic sa determine daca pacientul are pneumonie sau o alta afectiune care cauzeaza tusea. Acest lucru este deosebit de important daca ati fost vreodata sau sunteti in prezent fumator.

Testele de sputa

Sputa este mucusul eliminat prin tuse din plamani. Aceasta poate fi verificata pentru a vedea daca exista boli care ar putea fi tratate de antibiotice. Sputa poate fi, de asemenea, testata pentru eventualele semne de alergii.

Test pentru masurarea functiei pulmonare

In cadrul acestui test, pacientul trebuie sa sufle intr-un dispozitiv numit spirometru. Acesta masoara cantitatea de aer care poate intra in plamani si cat de repede este eliminat aerul din plamani. Acest test este efectuat pentru a verifica simptome ale astmului sau emfizemului.

Cand trebuie sa mergeti la doctor?

Majoritatea cazurilor de bronsita pot fi tratate acasa prin odihna, medicamente antiinflamatorii si o multime de fluide. Cu toate acestea, in unele cazuri, este necesara deplasarea la medic. Apelati la specialist daca prezentati urmatoarele semne:

  • Tuse care dureaza mai mult de 3 saptamani
  • Febra constanta care dureaza 3 zile sau mai mult
  • Daca exista expectoratii cu sange
  • Suferiti de afectiuni pulmonare sau cardiace
  • Respiratie rapida si / sau dureri in piept
  • Sunteti somnoros sau confuz
  • Daca bronsita este recurenta

Tratament bronsita

Bronsita acuta tratament

Majoritatea cazurilor de bronsita acuta se amelioreaza de obicei in cateva saptamani, fara a fi nevoie de tratament.

Bronsita cronica tratament medicamentos

Antibioticele nu sunt eficiente, deoarece cele mai multe cazuri de bronsita sunt cauzate de infectiile virale, iar antibioticele nu pot distruge virusurile. Cu toate acestea, daca medicul suspecteaza ca este vorba de o infectie bacteriana, atunci poate prescrie un antibiotic pentru bronsita.

In unele cazuri, medicul poate recomanda alte medicamente, cum ar fi:

  • Medicament impotriva tusei. Daca tusea va impiedica sa dormiti, puteti incerca anihilarea acesteia inainte de culcare, cu ajutorul medicamentelor.
  • Alte medicamente. Daca aveti alergii, astm bronsic sau suferiti de boala pulmonara obstructiva cronica (BPOC), medicul va poate recomanda un inhalator, dar si alte medicamente pentru a reduce inflamatia si a deschide pasaje ingustate de la nivelul plamanilor.

Bronsita tratament prin terapie

Cei care sufera de bronsita cronica pot beneficia de reabilitare pulmonara – un program de exercitii de respiratie in care un specialist ii invata sa respire mai usor.

Bronsita tratament naturist

Pentru a va simti mai bine, va recomandam sa incercati urmatoarele masuri de auto-ingrijire:

  • Evitati iritarea plamanilor. In primul rand, nu fumati. Purtati o masca atunci cand aerul este poluat sau daca sunteti expusi la iritanti, cum ar fi vopseaua sau detergentii de uz casnic cu miros puternic.
  • Utilizati un umidificator. Aerul cald, umed, ajuta la ameliorarea tusei si eliberarea mucusului din caile respiratorii. Dar asigurati-va ca umidificatorul este curatat conform recomandarilor producatorului, pentru a evita inmultirea bacteriilor si ciupercilor in recipientul de apa.
  • Folositi o masca de fata cand iesiti din casa. Daca aerul rece agraveaza tusea si cauzeaza dificultati de respiratie, folositi o masca pentru a va proteja de aerul rece cand va pregatiti sa iesiti din casa.
  • Mierea este adesea folosita ca un remediu natural pentru calmarea tusei. In plus, se spune ca are atat proprietati antivirale cat si antibacteriene. Cercetarea eficientei mierei pentru infectiile tractului respirator indica faptul ca poate fi un tratament eficient la domiciliu.

Ceaiuri pentru bronsita

Ceaiul de ghimbir poate ameliora, de asemenea, simptomele bronsitei, deoarece ghimbirul este un antiinflamator natural.

Sfaturi pentru prevenirea bronsitei

Pentru a reduce riscul de bronsita, urmati aceste sfaturi:

  1. Evitati fumul de tigara. Fumul de tigara creste riscul de bronsita cronica.
  2. Vaccinati-va. Multe cazuri de bronsita acuta apar din cauza virusului gripal. Prin efectuarea anuala a vaccinului impotriva gripei va puteti protejat de gripa. De asemenea, este recomandat sa va vaccinati si impotriva anumitor tipuri de pneumonie.
  3. Spalati-va pe maini. Pentru a reduce riscul de aparitie a unei infectii virale, spalati-va frecvent pe maini si utilizati dezinfectanti pentru maini pe baza de alcool.
  4. Purtati o masca chirurgicala. Daca aveti BPOC, este recomandat sa purtati o masca de fata la locul de munca daca sunteti expus la praf sau fum sau cand sunteti inconjurati de multi oameni.

 

Referinte:

  1. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/bronchitis/symptoms-causes/syc-20355566
  2. https://www.medicalnewstoday.com/articles/8888.php
  3. https://www.webmd.com/asthma/asthmatic-bronchitis-symptoms-treatment#1
  4. https://www.cedars-sinai.org/health-library/diseases-and-conditions–pediatrics/a/acute-bronchitis-in-children.html
  5. https://www.medicalnewstoday.com/articles/317705.php
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma