Apa micelara – cum actioneaza si ce beneficii are

Apa micelara sau solutia micelara este un produs cosmetic destinat curatarii si ingrijirii tenului. Descoperiti care sunt beneficiile apei micelara si multe alte informatii utile in urmatorul articol!

Cuprins:

1. Ce este apa micelara?

2. Cum actioneaza?

3. Reguli de utilizare

4. Apa micelara vs demachiant clasic

5. Beneficii

6. Dezavantaje

Ce este apa micelara?

Apa micelara este un produs cosmetic de curatare a tenului, care este format din apa si particule micelare sau micele. Totodata folosirea cu regularitate a apei micelera nu numai ca va curata tenul de machiaj, ci datorita micelelor din componenta sa, pielea tenului va fi foarte curata, proaspata si va fi pregatita pentru urmatorul pas ce tine de hidratarea corecta a fetei cu un ser si / sau o crema hidratanta.

Ce sunt micelele?

Micelele sunt mici grupari sub forma de molecule care sunt aflate in suspensie in apa sau ulei. Exista apa micelara formata dintr-o componenta simpla hidrofila, adica este apoasa, plus mai exista apa micelara sub forma lipofila, adica uleioasa. Aceste doua tipuri de apa micelara sunt destinate indepartarii tuturor impuritatilor solubile in apa, cat si pe cele care sunt solubile in ulei. Micelele functioneaza asemanator unor magneti, prin simplul fapt ca acestea atrag si indeparteaza machiajul, impuritatile si excesul de sebum de pe piele.

Cum actioneaza?

Apa micelara a fost creata pentru prima data de parizieni. Specialistii francezi in dermatocosmetica, au lansat in anii 90 prima solutie de curatat fata care avea sa fie cea mai buna revelatie a timpului. Solutia micelara a fost inventata pentru a ajuta femeile pariziene sa contracareze efectele daunatoare ale apei de la robiet. Astfel, solutia este facut din sfere microscopice dupa cum s-a mentionat si anterior, numite micele, care actioneaza ca un magnet pentru a atrage toate impuritatile tenului fara a afecta si indeparta pielea ca sapunurile traditionale.

Ceea ce face ca solutia micelara sa fie o alegere excelenta pentru demachierea si curatarea oricarui tip de ten este faptul ca, aceasta este mai delicata pe piele in comparatie cu alte produse de curatare.

Studiu apa micelara si micelele

Conform unui studiu, micelele au o dimensiune mare si, prin urmare, nu sunt capabile sa penetreze pielea. Studiul a mentionat, de asemenea, ca structurile care sunt mai putin susceptibile de a penetra pielea rezulta in produse de curatare care sunt mai putin agresive. Aceasta inseamna ca produsele de curatare usoare, cum ar fi apa micelara, sunt capabile sa mentina integritatea barierei pielii. Produsele mai aspre, cum ar fi lotiunile tonice cu alcool, pot sa:

  • intrerupa bariera de protectie a pielii
  • pot supra-usca pielea sensibila

Pe piele iritata, substantele de curatare dure pot, de asemenea, sa inrautateasca anumite problemele de piele.

Daca sunteti in cautarea unui produs care sa elimine machiajul fara a lasa reziduri pe fata, atunci apa micelara este produsul de ingrijire a pielii pe care il cautati. In plus, solutia micelara a devenit, de fapt, una dintre solutiile ajutatoare si rapide chiar si in show-urile si prezentarile de moda. Solutia este capabila sa curate rapid un machiajul fara a trebui apoi ca fata sa fie clatita cu apa. De asemenea, solutia micelara este perfecta si:

  • usor de transportat in calatorii
  • in rucsacul de gimnastica
  • in oricare alt moment in care doriti sa va curatati repede tenul si sunteti in miscare

Reguli de utilizare

Cum se foloseste apa micelara

Apa micelara este unul dintre cele mai simple produse de ingrijire si curatare a pielii. Tot ce trebuie sa faceti este sa puneti solutia micelara pe un disc demachiant de bumbac, apoi stergeti tenul si gatul prin miscari circulare. Apa micelara poate fi utilizata pe fata, pe ochi si pe buze pentru curatare si ajuta la indepartarea machiajului. Ceea ce este in avantajul vostru este ca nu va trebui neaparat sa mai folositi si un alt produs de hidratare. Solutia micelara are, de asemenea, capacitatea de a hidrata pielea! Micelele sunt mici molecule de lipide care sunt suspendate in apa. Conform unui studiu, emolientii din solutia micelara, cum ar fi lipidele si uleiurile sunt capabili sa:

  • hidrateze pielea
  • sporeasca flexibilitatea
  • netezesc pielea
  • fac pielea tenului mult mai fina si califelata

Rutina de ingrijire a tenului

Daca aveti mai mult timp pentru a va dedica rutinei de ingrijire a pielii, puteti utiliza, de asemenea, apa micelara ca prim pas pentru curatarea dubla. Odata ce ati terminat sa stergeti fata, aplicati un produs tip gel de curatare a tenului cu microparticule sau spumat, spalati tenul, iar apoi clatiti-l cu apa calduta. Acest lucru va poate ajuta sa eliminati orice machiaj persistent sau impuritati ramase pe suprafata pielii. Luati in considerare urmatoarele optiuni pentru cel de-al treile pas al rutinei de curatare a tenului:

  • Aplicati o crema de ochi
  • Aplicati pe ten un ser si / sau o crema hidratanta (sau care sa contina factor de protectie solara – SPF)

Apa micelara vs demachiant clasic

Trebuie sa stiti ca unele produse de curatare au substante chimice dure care pot deteriora si usca pielea sensibila.

Acest lucru este sustinut de acest studiu stiintific , care spune ca agentii tensioactivi agenti de curatare pot provoca iritatii, deteriorari ale barierelor, uscaciune, senzatie de etanseitate si chiar mancarimi.

Apa micelara hidrateaza tenul

De aceea, este de remarcat faptul ca, apa micelara este atat de blanda si hidratanta cu tenul, este necesar ca aceasta sa fie folosita si sa nu lipseasca din trusa de cosmetice a persoanelor care au o piele sensibila si uscata.

Apa micelara pentru tenul gras

Pentru persoanele cu piele grasa, apa micelara poate fi, de asemenea, benefica si poate servi drept prima parte a rutinei de curatare. Cu toate acestea, daca sunteti o persoana a carei piele tinde sa devina prea grasa, s-ar putea ca apa micelara sa nu va curata fata asa cum ati dori. Daca doriti ca pielea sa se simta mai proaspata si mai curata, poate doriti sa completati apa de curatare micelara cu un alt produs de curatare facial delicat. Rutina ideala ar fi folosirea unui produs de curatare, apoi sa urmeze curatarea cu solutia micelara pentru a echilibra si pregati tenul inainte de a folosi seruri sau creme. Beneficiul este ca solutia pe baza de micele indeparteaza reziduurile si ajuta la protejarea echilibrului pH-ului pielii.

Cat costa solutia micelara?

Costurile pentru apa micelara variaza in functie de brand-ul pe care-l alegeti si tipul de ten pe care-l aveti. Astfel, puteti achiziona o solutie micelara din farmacii sau plafaruri incepand cu pretul de 20 lei, insa poate ajunge si la 100 lei.

Beneficii

In afara de indepartarea machiajului, curatarea si hidratarea fetei, apa micelara va poate oferi si alte beneficii, precum:

Apa micelara este o alternativa la la-ndemana oricui

Un lucru mai important de stiut despre solutia pe baza de micele este ca este cu siguranta un multitasker si este la-ndemana oricui. Cu acest produs, probabil ca nu va mai fi nevoie sa folositi un produs separat de curatare si indepartare a machiajului (cu exceptia cazului in care, asa cum am spus mai sus, aveti o piele foarte grasa). Acesta este un mare avantaj daca obisnuiti sa  adormiti cu machiajul pe fata, deoarece sunteti prea obosite sa va curatati tenul.

Apa micelara in orice moment al zilei

Indiferent unde va aflati sau ce moment al zilei este, nu veti mai avea nicio scuza pentru ca nu puteti sa va curatati tenul asa cum ar trebui. Apa micelara este un produs ideal indiferent daca intentionati sa-l utilizati acasa sau daca intentionati sa-l utilizati intr-o vacanta. De fapt, puteti, sa luati apa micelara la sala si sa va lasati sa curatati rapid tenul de impuritati si transpiratie imediat dupa antrenament. Puteti gasi produsul in multe forme, fie de 1 kg, 500 ml, 250 ml si chiar de 50 ml.

Apa micelara curata pensulele de machiaj

Apa micelara este buna nu numai pentru tenul vostru, ci si pentru a curata pensulele de machiaj. Apa micelara este realizata pentru a indeparta murdaria, uleiul si machiajul, si are sens doar ca poate curata periile intr-un amprenta.

Ceea ce este minunat este ca puteti folositi solutia pe baza de micele ca un curatator pentru pensulele de machiaj, iar in acest caz nu va trebui sa va faceti griji in legatura cu reactiile alergice pe care le-ar putea provoca alte produse de curatare. Daca va curatati pensulele de machiaj de obicei cu sampon sau sapun este posbil ca reziduurile acestor produse sa va irite pielea. Puteti evita acest lucru prin folosirea apei micelare pentru curatare rapida si sigura.

Apa micelara trateaza acneea

Conform unui studiu, cand celulele pielii sunt moarte, iar murdaria si impuritatile se acumuleaza la deschiderea porilor tenului, sebumul (produs de piele pentru a actiona ca un hidratant natural) va ramane adanc in pori. Apoi se acumuleza cu glanda sebacee, ceea ce duce mai tarziu la dezvoltarea acneei, a punctelor de grasime si a punctelor negre pe ten. Astfel, apa micelara ajuta la:

  • indepartarea impuritatilor
  • indepartarea sebumului
  • indepartarea celulelor moarte de pe suprafata tenului

Astfel, solutia micelara ajuta la diminuarea aparitiei de acnee.

Cea mai buna apa micelara

Poate va intrebati acum, care este cea mai buna apa micelara pentru tenul vostru, insa trebuie sa stiti ca exista mai multe tipuri de solutie micelara, precum:

  • apa micelara pentru ten normal
  • apa micelara pentru ten mixt
  • apa micelara pentru ten cu piele sensibila
  • apa micelara pentru ten gras
  • apa micelara pentru ten cu acnee

Asadar, este indicat sa folositi o solutie pe baza de micele care este destinata pentru tipul vostru de piele. In caz contrat, solutia micelara poate sa nu actioneze conform asteptarile, ba chiar poate sa provoace iritatii sau uscaciune a pielii tenului.

Dezavantaje

Exista cateva dezavantaje in ceea ce priveste utilizarea apei micelare, precum:

  • poate sa contina ingrediente precum alcool, parfumuri sau alti conservanti (cititi mereu ticheta cu ingredientele inainte de achizionare produsului)
  • poate sa nu ofera o curatare in totalitate a tenului, ci trebuie sa folositi si alte produse de curatat, cum ar fi o lotiune tonica, un gomaj pentru fata sau un gel de curatare
  • trebuie sa utilizati solutia numai cu discuri demachiante de bumbac, ceea ce inseamna alte cheltuieli suplimentare

 

 

Referinte:

  1. https://www.allure.com/gallery/micellar-water-facial-cleanser
  2. https://www.racked.com/2017/11/13/16635538/micellar-water-why
  3. https://www.businessinsider.com/what-is-micellar-water-2018-6
  4. https://www.herbaldynamicsbeauty.com/blogs/herbal-dynamics-beauty/what-is-micellar-water-and-why-is-it-good-for-your-skin
  5. https://imabeautygeek.com/2010/12/23/speed-clean-how-micelle-cleansers-work-and-why-theyre-good-to-your-skin/
Andreea Enache

Absolventa a Facultatii de Comunicare si PR, si a Masteratului de Social Media & Marketing Online - Universitatea SNSPA din Bucuresti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma