BPOC – boala pulmonara obstructiva cronica – simptome si tratament

BPOC sau boala pulmonara obstructiva cronica descrie o serie de afectiuni pulmonare cronice ce cauzeaza probleme de respiratie. Iata care sunt simptomele, cauzele si ce presupune tratamentul.

Cuprins:

1. Ce este BPOC?
2. Simptome
3. Cauze si factori de risc
4. Diagnostic
5. Complicatiile BPOC
6. Tratamentul pentru BPOC

Ce este BPOC?

Boala pulmonara obstructiva cronica (BPOC) este numele pentru un grup de boli pulmonare. Este un termen umbrela pentru o serie de boli pulmonare care impiedica respiratia corespunzatoare. Trei dintre cele mai frecvente forme de BPOC sunt emfizemul, bronsita cronica si astmul cronic ,ce nu este complet reversibil. Aceste conditii pot aparea separat sau impreuna.

Principalele simptome sunt lipsa de aer, tuse cronica si producerea de sputa (mucus sau flegma). Fumatorii si fostii fumatori sunt cei mai expusi riscului de boala pulmonara obstructiva cronica. Nu exista niciun tratament care sa vindece BPOC, iar caile respiratorii deteriorate nu se regenereaza. Insa, exista solutii pentru a preveni deteriorarea continua a tesutului pulmonar si pentru a reduce simptomele.

Simptome

Simptomele comune ale BPOC includ:

  • afectarea respiratiei – acest lucru se poate intampla de obicei in caz de efort sau noaptea;
  • tuse convulsiva persistenta cu flegma, ce persista;
  • infectii toracice dese;
  • respiratie suieratoare.

Simptomele se pot agrava treptat in timp si vor face din ce in ce mai dificila activitatea zilnica, desi tratamentul poate incetini progresul. Uneori pot exista perioade in care simptomele devin din ce in ce mai severe – cunoscute sub numele de exacerbare. Este obisnuit sa existe cateva eruptii pe an, in special in timpul iernii.

Simptomele mai putin frecvente de BPOC includ:

  • pierdere in greutate;
  • oboseala;
  • umflarea gleznelor de la acumularea de lichid (edem);
  • durere toracica si tuse cu sange – desi acestea sunt de obicei semne ale unei alte afectiuni, cum ar fi o infectie toracica.

Cauze si factori de risc

Expunerea pe termen lung la iritanti pulmonari ce afecteaza plamanii si caile respiratorii de obicei reprezinta cauza pentru boala pulmonara obstructiva cronica.

In marea majoritate a cazurilor, leziunile pulmonare care conduc la BPOC sunt cauzate de fumatul pe termen lung. Alti factori pot fi implicati in dezvoltarea BPOC, cum ar fi o susceptibilitate genetica la boala, deoarece doar aproximativ 20-30% dintre fumatori pot dezvolta boala pulmonara obstructiva cronica. Alti iritanti pot provoca BPOC, inclusiv fumul de tigara, fumatul pasiv, poluarea aerului si expunerea la locul de munca la praf, fum sau iritanti.

BPOC si deficitul de alfa-1-antitripsina

In aproximativ 1% dintre cazurile cu BPOC, boala este rezultatul unei tulburari genetice ce determina scaderea nivelului de proteina numita alfa-1-antitripsina. Alfa-1-antitripsina (AAt) se produce in ficat si este secretata in sange pentru a ajuta la protejarea plamanilor. Deficitul de alfa-1-antitripsina poate afecta atat ficatul, cat si plamanii. Optiunile de tratament le includ pe cele utilizate pentru persoanele cu tipuri mai frecvente de boala pulmonara obstructiva cronica. In plus, unii oameni pot fi tratati prin inlocuirea proteinei AAt lipsa, care poate impiedica alte leziuni ale plamanilor.

Factori de risc

Factorii de risc pentru BPOC includ:

  • Expunerea la fumul de tigara – Cel mai semnificativ factor de risc pentru BPOC este fumatul pe termen lung. Cu cat fumezi mai multi ani si cu cat fumezi mai multe tigari pe zi, cu atat riscul este mai mare.
  • Persoanele cu astm bronsic care fumeaza – Combinatia dintre astm, o boala inflamatorie cronica a cailor respiratorii si fumat mareste si mai mult riscul de boala pulmonara obstructiva cronica.
  • Expunerea la locul de munca la praf si substante chimice – Expunerea pe termen lung la vaporii chimici si praful de la locul de munca poate irita si inflama plamanii.
  • Expunerea la fumul provenit de la combustibilul ars – In lumea in curs de dezvoltare, persoanele expuse la fumul de ardere a combustibilului, inclusiv in casele prost ventilate, prezinta un risc mai mare de a dezvolta boala pulmonara obstructiva cronica.
  • Varsta – BPOC se dezvolta lent de-a lungul anilor, astfel incat cei mai multi oameni au varsta de cel putin 40 de ani cand simptomele apar.
  • Genetica – Tulburarea genetica neobisnuita – deficienta de alfa-1-antitripsina  – este cauza unor cazuri de BPOC. Alti factori genetici probabil fac ca anumiti fumatori sa fie mai susceptibili la aceasta boala.

Diagnostic

Pentru a se stabili un diagnostic, se folosesc urmatoarele metode:

  • examinare fizica si ascultarea la plamani;
  • istoric familial si intrebari privind simptomele si stilul de viata;
  • teste de respiratie, inclusiv spirometrie, pentru a afla cat de bine functioneaza plamanii;
  • radiografii toracice pentru a exclude alte boli.

Complicatiile BPOC

Daca aveti BPOC, aveti si un risc crescut de aparitie a mai multor complicatii, inclusiv:

  • infectii toracice – o raceala obisnuita poate duce cu usurinta la o infectie severa;
  • pneumonie – o infectie pulmonara care vizeaza alveolele si bronhiolele;
  • probleme cardiace – inima trebuie sa lucreze mult mai greu pentru a pompa sange prin plamanii afectati;
  • osteoporoza – in cazul in care oasele devin subtiri si se pot rupe mai usor;
  • anxietate si depresie – respiratia sau teama de respiratie pot duce adesea la sentimente de anxietate si depresie;
  • edem (retentie de lichide) – problemele legate de circulatia sangelui pot provoca retinerea fluidului, in special la picioare si glezne;
  • hipoxemie – cauzata de lipsa de oxigen la nivelul creierului (simptomele includ dificultati cognitive, cum ar fi confuzia, afectarea memoriei si depresia);
  • riscurile stilului de viata sedentar – ca simptome ale progresului bolii, multi oameni isi adapteaza stilul de viata pentru a evita simptomele, reduc activitatea fizica pentru a evita respiratia grea – in continuarea, sedentarismul creste riscul pentru o serie de probleme de sanatate potential grave, cum ar fi obezitatea si bolile cardiovasculare.

Tratamentul pentru BPOC

Tratamentul poate ameliora simptomele, poate preveni complicatiile si, in general, va incetini progresul bolii. Spre deosebire de unele boli, BPOC nu are o cauza clara si o cale clara de prevenire. Majoritatea cazurilor sunt direct legate de fumat, iar cea mai buna modalitate de a preveni BPOC este sa nu fumezi niciodata – sau sa renunti la fumat. Daca sunteti un fumator de mult timp, aceste simple afirmatii ar putea sa nu para atat de simple, mai ales daca ati incercat sa renuntati – o data, de doua ori sau de mai multe ori inainte. Este esential sa gasiti un program de renuntare la fumat care va poate ajuta sa renuntati pentru totdeauna. Este cea mai buna metoda pentru a preveni deteriorarea plamanilor.

Expunerea profesionala la fum si praf chimic este un alt factor de risc pentru BPOC. Daca lucrati cu acest tip de iritant pulmonar, adresati-va supervizorului pentru a discuta despre cele mai bune modalitati de a va proteja, cum ar fi utilizarea echipamentului de protectie respiratorie.

Medicamente pentru BPOC

Bronhodilatatoare

Bronhodilatatoarele sunt medicamente care ajuta la relaxarea musculaturii cailor respiratorii, largind caile respiratorii pentru a putea respira mai usor. De obicei, acestea sunt administrate printr-un inhalator sau nebulizator – terapia cu aerosoli. Glucocorticosteroizii pot fi adaugati pentru a reduce inflamatia in caile respiratorii. Medicamentele numite bronhodilatatoare ajuta la slabirea muschilor cailor respiratorii. Acestea sunt de obicei luate printr-un inhalator sau nebulizator.

Bronhodilatatoarele cu durata scurta dureaza intre 4-6 ore. Le folositi numai atunci cand aveti nevoie de ele. Pentru simptomele actuale, exista versiuni cu durata lunga de actiune pe care le puteti folosi in fiecare zi. Acestea dureaza aproximativ 12 ore. Unele bronhodilatatoare sunt beta-2-agonisti selectivi, iar altele sunt anticholinergice. Aceste bronhodilatatoare functioneaza prin relaxarea muschilor  cailor respiratorii, care largesc caile respiratorii pentru o trecere mai buna a aerului.

Glucocorticosteroizi

Bronhodilantele cu durata lunga de actiune sunt in mod administrate combinate cu glucocorticosteroizi inhalatori. Un glucocorticosteroid poate reduce inflamatia in caile respiratorii si productia mucusului. Bronhodilatatorul cu durata lunga de actiune poate relaxa muschiul cailor respiratorii pentru a ajuta caile respiratorii sa ramana mai largi. Corticosteroizii sunt de asemenea disponibili sub forma de pilule.

Inhibitori ai fosfodiesterazei-4

Aceste medicamente pot fi administrate sub forma de pilule pentru a ajuta la reducerea inflamatiei si relaxarea cailor respiratorii. Sunt in general prescrise pentru BPOC sever cu bronsita cronica.

Teofilina

Acest medicament reduce apasarea toracelui si scurtarea respiratiei. Este disponibil sub forma de pilule. Teofilina este un medicament mai vechi care relaxeaza muschiul cailor respiratorii si poate provoca reactii adverse. In general, nu este un tratament de prima linie pentru terapia in caz de BPOC.

Antibiotice si antivirale

Antibioticele sau antiviralele pot fi prescrise atunci cand dezvoltati anumite infectii respiratorii.

Vaccinuri

BPOC va creste riscul de aparitie a altor probleme respiratorii. Din acest motiv, medicul va poate recomanda o vaccinare anuala impotriva gripei, vaccinul pneumococic sau vaccinul impotriva tusei convulsive.

Terapia cu oxigen

Daca nivelul de oxigen din sange este prea mic, puteti primi oxigen suplimentar printr-o masca sau o canula nazala pentru a va ajuta sa respirati mai bine. O unitate portabila poate facilita deplasarea.

Interventie chirurgicala

Chirurgia este rezervata pentru cazurile severe sau cand alte tratamente au esuat, ceea ce este mai probabil atunci cand aveti o forma de emfizem sever. Un tip de interventie chirurgicala se numeste bulectomie. In timpul acestei proceduri, chirurgii indeparteaza spatiile mari si anormale ale aerului din plamani. Transplantul pulmonar este o optiune in unele cazuri.

Schimbarea stilului de viata

Anumite modificari ale stilului de viata pot, de asemenea, sa ajute la ameliorarea simptomelor:

  • Renunta la fumat! De asemenea, evita fumatul pasiv.
  • Adopta un stil de viata sanatos si o alimentatie echilibrata.

Nu exista o dieta specifica pentru BPOC, dar o dieta sanatoasa este importanta pentru mentinerea sanatatii generale. Cu cat sunteti mai sanatosi, cu atat veti fi mai capabili sa preveniti complicatiile si alte probleme de sanatate.

Alegeti o varietate de alimente nutritive din aceste grupe:

  • legume;
  • fructe;
  • leguminoase;
  • cereale;
  • proteine;
  • lactate.

Beti cel putin 6-8 pahare de lichide pe zi, pentru a ajuta la mentinerea mucusului mai subtire. Acest lucru poate face mucusul mai usor de eliminat.

  • Limitati bauturile cu cofeina deoarece acestea pot interfera cu medicamentele.
  • Reduceti consumul de sare. Sarea face ca organismul  sa retina apa, care poate afecta respiratia.
  • Mentinerea unei greutati sanatoase este importanta. Este nevoie de mai multa energie pentru a respira atunci cand aveti BPOC, deci este posibil sa trebuiasca sa consumati mai multe calorii. Insa, daca sunteti supraponderali, plamanii si inima pot sa munceasca mai mult.

Referinte:

(1) Chronic obstructive pulmonary disease (COPD) , link: https://www.nhs.uk/conditions/chronic-obstructive-pulmonary-disease-copd/
(2) What is COPD, link: https://www.webmd.com/lung/copd/10-faqs-about-living-with-copd
(3) Everything You Need to Know About Chronic Obstructive Pulmonary Disease (COPD), link: https://www.healthline.com/health/copd
(4) COPD, link: https://www.nhlbi.nih.gov/health-topics/copd
(5) COPD, link: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/copd/symptoms-causes/syc-20353679
(6) Lung conditions – chronic obstructive pulmonary disease (COPD), link: https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/conditionsandtreatments/lung-conditions-chronic-obstructive-pulmonary-disease-copd

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

2 ani in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

2 ani in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

2 ani in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

2 ani in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

2 ani in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

2 ani in urma