Cirese – beneficii si proprietati

Cirese – unele dintre cele mai delicioase si iubite fructe ale verii, care contin o multime de vitamine, minerale si antioxidanti. Aflati care sunt beneficiile consumului de cirese, dar si multe alte informatii importante din urmatorul articol!

Cuprins:

1. Informatii generale

2. Ce contin ciresele?

3. Beneficiile cireselor

4. Cura cu cirese

5. Remedii pe baza de cirese

6. Retete sanatoase cu cirese

7. Contraindicatii ale cireselor

Informatii generale

Ciresele poarta numele stiintific de Prunus avium si sunt printre cele mai gustoase fructe. Acestea sunt consumate in intreaga lume si sunt adesea folosite ca un ingredient secret pentru gatit. Mai multe cercetari efectuate la Universitatea din California arata ca ciresele sunt fructe nutritive, care are un continut scazut de calorii.

Ce contin ciresele?

Potrivit medicilor nutritionisti, ciresele ofera o gama larga de substante nutritive:  potasiu, calciu, fibre, carotenoizi si vitamina C. Aceste fructe mai contin, de asemenea, magneziu, fier, zinc, fosfor, cupru, tiamina, riboflavina, niacina si vitamina E si B3, B9, B5, B1, B6, vitamina A, vitamina K, vitamina E. Printre fitonutrientii prezenti in aceste fructe se numara beta – carotenul si luteina.

Cirese calorii si valori nutritionale

  • 100 de grame

Calorii: 63

Proteine: 1,1

Lipide: 0,2

Carbohidrati: 16

Fibre: 2,1

Cirese amare

Pe langa ciresele rosii pe care le gasim in sezonul de vara, mai exista un alt soi de cirese amare. Asemenea cireselor rosii, ciresele amare contin un nivel ridicat de vitamine, minerale si nutrienti precum:

Consumul de cirese amare reprezinta un remediu excelent pentru ameliorarea unor probleme, precum:

  • Dureri si crampe musculare
  • Imbatranire prematura
  • Afectiuni inflamatorii
  • Boli hepatice
  • Tumori maligne sau benigne
  • Insomnie
  • Depresie si stari de anxietate

Ciresele amare sunt cunoscute pentru ca:

  • Anihileaza efectul generat de radicalii liberi
  • Scad nivelul de acid uric din sange
  • Protejeaza impotriva bolilor degenerative
  • Tin la distanta bolile cardiace si vasculare

Cirese amare calorii si valori nutritionale

  • 100 de grame

Calorii: 50

Proteine: 1

Lipide: 0

Carbohidrati: 12

Fibre: 2

Cirese proprietati

Consumul de cirese are un efect puternic diuretic, iar acest lucru se datoreaza continutului ridicat de saruri de postasiu si flavonoide. De asemenena, dupa mai multe cercetari amanuntite, s-a descoperit ca aceste fructe au proprietati astringente si antidiareice, depurative, antifebrile si antiinflamatorii.

Beneficiile cireselor

Iata care sunt beneficiile consumului frecvent de cirese:

Diminueaza efectele imbatranirii precoce

Dupa o cercetare efectuata la Universitatea Politehnica din Italia, cercetatorii au descoperit ca depozitele de antioxidanti, cum ar fi vitamina C, carotenoizii si flavonoidele ( antocianinele ), sunt depozitate direct in organism, neutralizand efectiv radicalii liberi, care ne protejeaza organismul de diverse boli asociate cu imbatranirea. De asemenea, consumul de cirese impiedica efectele negative ale oxidantilor, cum ar fi slabirea inimii si a sistemului nervos, pierderea vederii, degenerarea maculara, pierderea parului, incretirea pielii, pierderea libidoului, precum si declansarea de cancer de colon si cancer de prostata.

Stimuleaza imunitatea

In afara de protejarea impotriva deteriorarii radicalilor liberi, antioxidantii (vitamina C, carotenoizii si flavonoidele) stimuleaza imunitatea si ne protejeaza de infectiile bacteriene, virale si fungice, in special cele ale colonului, tractului urinar si ale intestinelor. Conform unui studiu publicat in anul 2012 , ciresele sunt, de asemenea, eficiente in prevenirea artritei si a inflamatiilor. Totodata, consumul regulat al acestor fructe delicioase sunt eficiente pentru prevenirea gripei, febrei si gutei.

Protejeaza impotriva cancerului

Potrivit Institutului American de Cercetare a Cancerului, ciresele sunt bogate in nutrienti si fibre dietetice, care pot ajuta la scaderea excesului de grasime corporala, care pot duce la declansarea de cancer. O multime de studii in vitro sunt in curs de desfasurare pentru a masura efectele anticanceroase ale cireselor.

Alte cercetari efectuate la Universitatea de Stat din Michigan si publicate in revista Cancer Letters sugereaza ca ciresele consumate din desertul delicios de tarta contin antociani si cianidina. Acestea au proprietati care pot ajuta la scaderea riscului de cancer de colon. Un alt studiu privind ciresele consumate din deserturi arata o activitate potentiala de apoptoza in celulele cancerului de san la femei.

Mentin sanatatea ochilor

Antioxidantii din cirese joaca un rol important in mentinerea ochilor sanatosi. Mai exact, consumul de cirese proteja ochii de daunelor provocate de radicalii liberi din aer si de imbatranire, cum ar fi pierderea vederii, degenerarea maculara. Totodata, consumul de cirese ajuta la prevenirea sindromului de ochi uscat, calmeaza senzatiile inconfortabile ale ochilor, reduc inflamatiile si mentin presiunea oculara corespunzatoare.

Imbunatatesc functia creierului

Flavonoidele si carotenoizii sunt fitonutrienti eficienti care imbunatatesc eficienta creierului, a memoriei si a functiei cognitive, care pot fi reduse de radicalii liberi ca parte aproape inevitabila a imbatranirii. Proprietatile antioxidante ale cireselor pot, de asemenea, ajuta si proteja sistemul nervos de anumite tulburarile legate de inaintarea in varsta. Astfel, ciresele pot fi utile in tratarea de tulburari nervoase, depresie, stari de deprimareanxietate si stres cronic.

Imbunatesc sistemul digestiv

In timp ce fibrele din cirese ajuta la scaderea riscului de constipatie, acidul din fructe ajuta la reglarea sistemului si al tractului digestiv. Din nou, antioxidantii din cirese pastreaza sistemul digestiv in perfecta ordine. Flavonoidele stimuleaza sucurile gastrice pentru destramarea particulelor alimentare si a bilei, care apoi ajuta la descompunerea grasimilor si a vitaminelor solubile in grasimi pentru o mai buna absorbtie si utilizare a acestora.

Protejeaza impotriva bolilor cardiace

Elementele nutritive din cirese, precum vitaminele, antioxidantii (flavonoide si carotenoizii) si mineralele, precum fosforul sunt excelenti cardio – protectori. Acestia au rolul de a proteja inima de daunele produse de oxidanti. In plus, tot elementele nutritive din cirese ajuta la mentinerea unui ritm cardiac adecvat, impiedica rigidizarea, intarirea vaselor de sange (ateroscleroza) si reduc colesterolul mare si tensiunea arteriala. Astfel, consumul de cirese reduc riscul de atacuri cardiovasculare si pot sa intareasca muschii inimii.

Imbunatatesc calitatea somnului

Ciresele contin, de asemenea, o cantitate mare de melatonina, un hormon care ajuta la reglarea ciclului de somn ce este eliberat din glanda pineala din creier. Intr-un studiu pilot publicat in Journal of Medicinal Food, sucul de cirese poate imbunatati calitatea somnului la adultii in varsta care sufera de insomnie.

Cura cu cirese

Consumul de cirese faciliteaza pierderea in greutate. Daca doriti sa scapati de cateva kilograme in plus, atunci sezonul de vara este ideal pentru indeplinirea acestui obiectiv. Adaugati cirese in dieta alimentara zilnica, iar rezultatele dorite nu vor intarzia sa apara. Puteti consuma cirese sub orice forma, fie crude sau fierte.

Pentru a slabi, ideal ar fi sa inlocuiti una dintre mesele principale ale zilei cu cateva grame de cirese.

Cirese si arderea grasimii abdominale

Conform unui studiu realizat in anul 2009 de cercetatorii americani, consumul de cirese zilnic poate reduce semnificativ grasimea abdominala. Dupa cum s-a mai mentionat, ciresele sunt bogate in antocianine, un tip de antioxidant care ajuta la eliminarea si topirea de tesut adipos. Astfel, cercetatorii americani au ajuns la concluzia, conform careia, ciresele pot duce la scaderea kilogramelor nedorite sau in plus.

Dieta cu cirese

Iata un exemplu de meniu pe cateva zile pe care il puteti incerca pentru a elimina din numarul de kilograme care va supara:

Prima zi

  • Mic dejun: o ceasca de cafea neindulcita si cana de cirese cu o banana
  • Pranz: peste (somon sau hering) la gratar cu o garnitura de spanac si o cana de ceai din cozi de cirese
  • Cina: o salata de legume fara carne si o 250 de grame de cirese la final

A doua zi

  • Mic dejun: o ceasca de cafea neindulcita si doua oua fierte tari cu o felie de paine prajita integrala
  • Pranz: un piept de pui facut la aburi sau pe gratar cu o salata de legume si o cana de ceai din cozi de cirese
  • Cina: o salata de ton fara carne si o 250 de grame de cirese

A treia zi

  • Mic dejun: o ceasca de cafea neindulcita si 200 de grame de branza slaba de vaci cu o felie de paine prajita integrala
  • Pranz: o supa de rosii cu galusti si o cana de ceai din cozi de cirese
  • Cina: o salata de cruditati (morcovi, telina, mar) cu piept de pui fiert sau la gratar si 250 de grame de cirese

A patra zi

  • Mic dejun: o ceasca de cafea neindulcita si o felie de paine prajita integrala cu 100 de grame de sunca slaba de pui sau de porc
  • Pranz: 200 de grame de cirese si o cana de ceai din cozi de cirese
  • Cina: 300 de grame de cirese si o cana de ceai din cozi de cirese

A cincea zi

  • Mic dejun: o ceasca de cafea neindulcita si un iaurt degresat cu o felie de paine prajita integrala
  • Pranz: peste la gratar cu garnitura de spanac sau sparanghel si o cana de ceai din cozi de cirese
  • Cina: 300 de grame de cirese, o salata mica de legume si o cana de ceai din cozi de cirese

Aceasta dieta cu cirese nu trebuie sa dureze mai mult de 5 – 7 zile si trebuie sa practicati cu regularitate sport pentru a avea rezultate imediate. Consultati medicul inainte de a incepe regimul cu cirese.

Remedii pe baza de cirese

Perna cu samburi de cirese

Acest remediu a fost folosit inca din cele mai vechi timpuri si are proprietati terapeutice, iar acest lucru se datoreaza caldurii produse in contact cu perna cu samburi de cirese si corp.

Pernuta cu samburi de cirese este eficienta in tratarea racelii, alina durerile cauzate de colici la bebelusi, trateaza durerile de rinichi, durerile de burtica, durerile mentruale, durerile de spate, durerile reumatice si cele musculare.

Cozile de cirese

Cozile de cirese pot fi folosite pentru a face ceai, care are o multime de proprietati si aduce numeroase beneficii organismului, dar mai ales ajuta la tratarea de:

Ceai din cozi de cirese pentru celulita

Ceaiul din cozi de cirese este benefic pentru persoanele care au celulita. Fitoterapeutii au facut cercetari in privinta acestei afectiuni, iar acestia spun ca rezultatele nu vor intarzia sa apara, daca consumul de ceai regulat. In plus, ceaiul din cozi de cirese ajuta la eliminarea rapida a reziduurilor si toxinelor din sange si organism, combate aspectul inestetic al celulitei si topeste kilogramele in plus.

Retete sanatoase cu cirese

Smoothie cu cirese si banane

Ingrediente:

  • mana de cirese fara samburi
  • banana
  • lingurita de praf de fulgi de cocos
  • apa
  • o lingura de miere sau sirop de artar

Mod de preparare:

Puneti toate ingredientele intr-un blender si se mixeaza pana cand se va obtine o bautura omogena. Daca vreti sa aveti o bautura mai apoasa, atunci puneti o cantitate mai mare de apa.

Tarta cu cirese

Ingrediente:

  • 200 g faina
  • 3 oua
  • 120 g zahar
  • un varf cutit sare
  • 80 g unt
  • 250 ml lapte
  • 500 g cirese

Mod de preparare:

Se curata ciresele de codite si samburi. Dupa aceea, se adauga intr-un bol faina care se amesteca cu zahar si sare. Apoi adaugati pe rand ouale. Separat trebuie sa topiti untul, dupa care il adaugati in bol alaturi de celelate ingrediente si amestecati-le pana cand compozitia s-a omogenizat. Urmarul pas consta in punerea treptata a laptelui si se amesteca incet ca aluatul sa nu faca cocoloase. La final, compozitia va fi asemanatoare cu consistenta compozitiei pentru clatite. Dupa ce aluatul este gata, luati o tava de 30 cm diametru de tarta, se va unge bine cu unt. Apoi se vor pune ciresele pe toata suprafata tavei si se turna incet aluatul peste.

Se va pune la cuptor la 200 grade pentru aproximativ 30 minute, pana cand se rumeneste. Sa aveti pofta!

Contraindicatii ale cireselor

Cirese contraindicatii

Daca sunteti o persoana alergica, ar trebui sa consulati medicul alergolog inainte de a consuma cirese, deoarece acestea va pot provoca reactii adverse foarte neplacute, ba chiar periculoase. Conform mai multe studii, o persoana alergica la cirese se poate confrunta cu simptome ca: umflarea buzelor, dificultati respiratorii si urticarie.

In afara de reactia alergica, pana in prezent nu se mai cunsoc alte contraindicatii ale consumului de cirese, exceptand persoanele care au o sensibilitate la nivelul stomacului (gastrita sau colita).

Ciresele in sarcina

Consmul de cirese in sarcina aduce o multime de beneficii atat mamei, cat si bebelusului. Inca nu se cunosc contradindicatii cu privire la acest aspect.

Iata care sunt beneficiile consumul de cirese in sarcina:

  • cresterea imunitatii organismului
  • ajuta la dezvoltarea creierului bebelusului
  • previne diabetul gestational
  • controleaza nivelul de tensiune arteriala
  • promoveaza un somn linistit si odihnitor

 

 

Referinte:

  1. https://www.organicfacts.net/cherry.html
  2. https://www.healthline.com/nutrition/cherries-benefits
  3. https://www.healthline.com/health/food-nutrition/are-cherries-good-for-you#1
  4. https://www.medicaldaily.com/cherry-health-benefits-6-reasons-why-you-should-eat-more-cherries-246713
Andreea Enache

Absolventa a Facultatii de Comunicare si PR, si a Masteratului de Social Media & Marketing Online - Universitatea SNSPA din Bucuresti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma