Boala Sever apare in perioada de crestere a oaselor si este principala cauza de durere de calcai la copii si adolescenti. Se caracterizeaza prin inflamatie a platoului de crestere a osului calcanean si se mai numeste apofizita calcaneana. Aflati care sunt cauzele si simptomele bolii Sever si ce tratamente sunt disponibile.

Cuprins:

  1. Informatii generale
  2. Cauze si factori de risc
  3. Simptome
  4. Diagnostic
  5. Cum se trateaza?
  6. Prevenire

Informatii generale

Boala Sever (cunoscuta si sub denumirea de apofizita calcaneana) este una dintre cele mai frecvente cauze ale durerii de calcai la copiii si adolescentii aflati in plina crestere. Este o inflamatie a platoului de crestere a osului calcanean (calcai).

Boala Sever este cauzata de suprasolicitarea repetitiva a calcaielor si apare de cele mai multe ori in timpul perioadelor de crestere, cand oasele, muschii, tendoanele si alte structuri se schimba rapid. Copiii si adolescentii care practica atletismul – in special probele de alergare si sarituri – prezinta un risc crescut sa dezvolte aceasta afectiune. Cu toate acestea, si adolescentii mai putin activi se pot confrunta cu aceasta problema, in special cei care poarta incaltaminte foarte plata.

In majoritatea cazurilor, trebuie luate masuri simple precum repausul, administrarea de medicamente fara reteta, schimbarea incaltamintei si efectuarea de exercitii de stretching si intarire pentru a ameliora durerea si pentru a facilita revenirea la activitatile zilnice.

Cat de frecventa este boala Sever?

Boala Sever este extrem de frecventa. Este una dintre cele mai intalnite cauze ale durerilor de calcaie la copiii cu varste intre 8 si 14 ani. Dupa ce copiii implinesc varsta de 15 ani, exista foarte putine riscuri ca apofizita calcaneana sa mai apara. Acest lucru se datoreaza faptului ca, la aceasta varsta, oasele sunt deja complet dezvoltate, iar platoul de crestere al calcaiului s-a intarit.

Boala Sever poarta numele lui James Warren Sever, medicul american care a descris prima data afectiunea in 1912.

Cauze si factori de risc

Oasele copiilor si adolescentilor poseda o zona speciala, numita platou de crestere, in care osul continua sa se dezvolte. Platourile de crestere sunt formate din cartilaj si sunt situate in apropierea capetelor oaselor. Dupa terminarea completa a procesului de dezvoltare a copilului, platourile de crestere se inchid si sunt inlocuite de oase. Pana la aparitia acestui proces, platourile de crestere sunt mai slabe decat tendoanele si ligamentele din apropiere si sunt vulnerabile la traumatisme.

Boala Sever afecteaza partea platoului de crestere aflat in spatele calcaiului in care are loc dezvoltarea osoasa. Aceasta zona de crestere serveste ca punct de atasare pentru tendonul lui Ahile – banda puternica de tesut care leaga muschii gambei din spatele piciorului de osul calcaiului.

Din cauza suprasolicitarii repetitive cauzate de alergare, sarituri si alte activitati cu impact mare, o persoana poate avea durere si inflamatie in aceasta zona de crestere a calcaiului.

Alte cauze

Exista si alte potentiale cauze ale bolii Sever, cum ar fi obezitatea, un tendon al lui Ahile prea intins si probleme biomecanice, cum ar fi piciorul plat (platfusul) sau o talpa prea arcuita.

Intr-un studiu privind accidentarile la copiii cu varsta cuprinse intre 9 si 19 ani care jucau fotbal, s-a constatat ca boala Sever a reprezentat 2 la suta dintre accidentari, iar cei sub 11 ani au fost cei mai predispusi la acest tip de leziune. Desi inainte se credea ca apare mai frecvent la baieti, in urma implicarii tot mai mari a fetelor in activitatile sportive, s-a demonstrat ca boala Sever afecteaza in egala masura ambele sexe.

Alti factori asociati cu boala Sever includ:

  • purtarea unor pantofi necorespunzatori;
  • efectuarea de activitati fizice pe suprafete dure;
  • pronatia, in care persoana paseste cu partea interioara a piciorului;
  • un picior mai scurt decat celalalt.

Simptome

Boala Sever este mai frecventa in randul baietilor, potrivit anumitor specialisti. Acestia sustin ca baietii au tendinta sa creasca mai tarziu si dezvolta, de obicei, afectiunea intre 10 si 15 ani. La fete, apare in mod normal intre 8 si 13 ani.

In cazul copiilor cu apofizita calcaneana, cel mai frecvent simptom este durerea in spatele calcaiului. Din cauza durerii, cei mici ajung sa mearga pe degetele de la picioare sau sa schiopateze.

Simptomele bolii Sever sunt similare cu cele ale fasceitei plantare, insa nu exista nicio legatura intre cele doua afectiuni. Printre simptomele bolii Sever se numara:

  • durere la unul sau la ambele calcaie (cei mai multi copii prezinta dureri la ambele calcaie);
  • sensibilitate si durere care se agraveaza in timpul activitatilor fizice (mai ales a sariturilor si alergarilor pe suprafete dure) si se amelioreaza odata cu odihna;
  • inrosirea, inflamarea si iritarea calcaielor.

Diagnostic

Boala Sever este o leziune la calcaie care apare la copiii care fac sport, printre care si fotbal sau baschet. Este o problema extrem de des intalnita care provoaca durere temporara, fara sa produca, insa, daune pe termen lung.

De obicei, medicii diagnosticheaza boala Sever pe baza istoricului medical al copilului si a simptomelor pe care le are. De asemenea, medicul poate examina calcaiul. In timpul examinarii, medicul strange cu degetele zona din spate a calcaiului pentru a verifica daca pacientul are dureri. In plus, specialistul ii poate cere copilului sa stea pe varfurile degetelor, pentru a vedea daca apar alte simptome.

De obicei, nu este nevoie de teste de imagistica, cum ar fi radiografia, pentru a diagnostica apofizita calcaneana, deoarece rezultatele apar de obicei ca fiind normale. Cu toate acestea, medicul poate efectua o radiografie pentru a exclude alte afectiuni si leziuni ale piciorului, cum ar fi fracturile.

Cum se trateaza?

Cercetarile privind tratamentul pentru aceasta afectiune sunt limitate. De aceea, specialistii nu recomanda o forma de tratament in detrimentul alteia pentru copiii cu dureri de calcai. Prin urmare, de obicei, medicii ofera o combinatie de remedii eficiente. Primul scop al tratamentului este ameliorarea durerii si a sensibilitatii la nivelul piciorului. O alta prioritate este reducerea inflamatiei si a presiunii pe platoul de crestere.

Drept urmare, primul pas in tratarea bolii Sever este odihna. Asadar, evitati activitatile fizice care provoaca simptome pentru a reduce presiunea asupra oaselor calcaiului si, automat, durerea si inflamatia. Dupa vindecarea leziunii, cel mai bine este sa reluati activitatile treptat pentru a preveni reaparitia simptomelor.

Alte variante de tratament:

Terapie cu gheata

Pe langa repaus, medicii pot recomanda aplicarea pungilor cu gheata pentru a reduce inflamatia. Pungile nu trebuie asezate direct pe piele, ci trebuie infasurate intr-o carpa sau un prosop si aplicate pe calcaie timp de 20 de minute, de maximum 3 ori pe zi.

Compresie

Puteti folosi ciorapi compresivi sau alte materiale cu efect similar pentru a reduce durerea si inflamatia.

Ridicarea piciorului

Stati intinsi pe pat si ridicati piciorul afectat pentru a reduce inflamatia si durerea.

Exercitii

Faceti exercitii de stretching pentru picioare pentru a va intinde si intari muschii si tendoanele. Cu toate acestea, este important sa va consultati cu un medic sau un kinetoterapeut inainte de a incerca aceste exercitii.

Incaltaminte speciala si insertii pentru pantofi

Medicii va pot recomanda, de asemenea, sa purtati incaltaminte speciala sau insertii pentru pantofi (talonete) pentru a reduce stresul pe osul calcaiului. Acestea pot fi deosebit de utile daca boala Sever este agravata de o alta problema, cum ar fi platfusul.

Medicamente

Medicamentele fara reteta pot ameliora durerea si inflamatia. Pacientul trebuie sa se consulte mai intai cu farmacistul in privinta medicamentelor care sunt potrivite pentru copii, deoarece unele nu pot fi administrate. De exemplu, aspirina poate provoca sindromul Reye la copii, o afectiune rara, dar care poate pune viata in pericol.

Imobilizarea piciorului

Daca situatia este mai grava, copilul poate fi nevoit sa poarte o atela gipsata pentru 3 luni pentru a permite vindecarea piciorului.

Recuperare si posibilele reaparitii ale simptomelor

Recuperarea in urma bolii Sever se produce, de obicei, fara complicatii pe termen lung. Copiii pot reincepe activitatile fizice odata ce durerea si alte simptome au disparut. Chiar si dupa administrarea tratamentelor conservatoare, precum repausul, gheata, compresia si miscarile de stretching, simptomele se amelioreaza dupa 2 sau chiar 8 saptamani. Cu toate acestea, daca se intervine la timp, automat procesul de recuperare va fi mai rapid.

Boala Sever poate sa reapara, mai ales daca nu sunt luate masurile necesare pentru a rezolva cauza afectiunii.

Cum poate fi prevenita reaparitia bolii Sever?

Reaparitia bolii Sever poate fi prevenita, in primul rand, prin purtarea pantofilor de buna calitate, cu suport adecvat pentru calcai si proprietati de absorbtie a socurilor. De asemenea, copiii trebuie sa evite purtarea pantofilor grei sau cu toc inalt. In plus, unii dintre ei pot purta pantofi cu spatele deschis, deoarece acestia nu freaca partea din spate a calcaiului.

Alte masuri preventive

  • Faceti in mod constant miscari de stretching pentru gamba si calcaie.
  • Alegeti activitatile mai usoare, cu impact scazut, precum inotul sau mersul pe bicicleta, cel putin o parte din timp.
  • Faceti alergari sau sarituri pe suprafete adecvate, de exemplu, pe iarba sau piste de alergare special amenajate si cat mai putin pe suprafete dure, cum ar fi betonul.
  • Aplicati gheata pe calcaie dupa activitatea fizica.
  • Luati perioade de repaus adecvate si evitati suprasolicitarea, mai ales daca durerea este resimtita in calcaie.
  • Mentineti o greutate sanatoasa si scapati de kilogramele in plus, daca este necesar.
  • Tratati afectiunile sau problemele care cresc riscul de aparitie a bolii Sever, cum ar fi pronatia picioarelor, picioarele plate sau prea arcuite.

Riscul ca apofizita calcaneana sa reapara este inexistent dupa ce piciorul se formeaza complet, lucru care se intampla in jurul varstei de 15 ani.

Apofizita calcaneana poate produce complicatii?

Nu exista complicatii grave asociate cu aceasta afectiune. Simptomele bolii Sever pot aparea si disparea pe masura ce copilul creste, insa nu provoaca probleme de sanatate pe termen lung. Copiii scapa de semnele afectiunii dupa ce cresc, iar platourile de crestere se intaresc, transformandu-se in oase puternice.

Prevenire

Exista riscul ca boala Sever sa nu poata fi prevenita, in special la copiii foarte activi fizic. Pentru a reduce riscul ca micutul sa dezvolte afectiunea, este important:

Sa aiba o greutate sanatoasa

Copiii supraponderali sau obezi sunt mai predispusi la a dezvolta apofizita calcaneana. Copilul trebuie incurajat sa manance alimente sanatoase si sa ramana activ pentru a-si mentine greutatea la un nivel normal.

Sa se odihneasca

Spuneti-i copilului sa ia o pauza de la activitatile fizice daca are dureri sau inflamatie. Cei care fac pauza pentru a se vindeca au un risc mai mic de a dezvolta boala Sever.

Sa poarte pantofii potriviti

Copiii trebuie sa poarte incaltaminte adecvata sportului sau activitatii pe care o efectueaza.

Sa varieze tipurile de activitati

In cazul in care copilul practica mai multe sporturi cu impact puternic, care implica alergare si sarituri, este recomandat sa efectueze si unele activitati mai usoare. Inotul si mersul pe bicicleta il vor mentine activ pe copil, reducand in acelasi timp stresul pe osul calcaiului.

 

Referinte:

  1. https://orthoinfo.aaos.org/en/diseases–conditions/severs-disease/
  2. https://www.medicalnewstoday.com/articles/318475
  3. https://www.webmd.com/children/severs-disease-kids-teens#1
  4. https://www.foothealthfacts.org/conditions/calcaneal-apophysitis-(sever-s-disease)
  5. https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/21176-severs-disease-calcaneal-apophysitis
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma