Boala Legg-Calve-Perthes este o tulburare care afecteaza capul femurului sau coapsa. Aflati mai multe despre osteocondrita capului femural din materialul urmator.
Boala Legg-Calve-Perthes este o afectiune a copilariei care apare atunci cand alimentarea cu sange a capului femural din articulatia soldului este intrerupta temporar si osul incepe sa moara (se necrozeaza).
Acest os slabit se dezintegreaza treptat si isi poate pierde forma rotunda. In cele din urma, corpul reuseste sa restabileasca alimentarea cu sange a capului femural, iar acesta incepe sa se vindece. Daca insa capul femural nu mai are forma rotunda dupa ce se vindeca, copilul se poate confrunta cu durere si rigiditate. Procesul complet de necroza, fractura si reinnoire osoasa poate dura cativa ani.
Pentru a mentine capul femural al articulatiei cat mai rotund posibil, medicii folosesc o varietate de tratamente pentru a pastra aceasta portiune in cavitatea articulatiei. Cavitatea actioneaza ca un model pentru capul femural fragmentat pe masura ce acesta se vindeca. Aceasta cavitate poarta denumirea de acetabul.
Boala Legg-Calve-Perthes apare atunci cand capul femural al articulatiei soldului este alimentat cu prea putin sange. Fara suficient sange, acest os se slabeste si se fractureaza usor. Cauza reducerii temporare a fluxului sanguin catre capul femural ramane necunoscuta.
Factorii de risc pentru boala Legg-Calve-Perthes sunt:
Semnele si simptomele bolii Legg-Calve-Perthes sunt:
De obicei, boala Legg-Calve-Perthes afecteaza un singur sold. In unele cazuri pot fi afectate ambele solduri, de obicei insa in perioade diferite.
Programati o intalnire cu medicul daca cel mic incepe sa schiopateze sau se plange de dureri de sold, inghinal sau genunchi. De asemenea, solicitati asistenta medicala de urgenta daca micutul are febra sau nu poate calca in piciorul afectat.
In timpul examenului fizic, doctorul i-ar putea manevra picioarele copilului in diferite pozitii pentru a descoperi cat de mult isi poate misca picioarele si pentru a afla ce pozitii ii provoaca dureri.
Printre aceste tipuri de teste, care sunt vitale pentru diagnosticarea bolii Legg-Calve-Perthes, se numara:
In prima faza, rezultatele radiografiilor ar putea parea normale, deoarece pot trece 1-2 luni de la aparitia primelor simptome pentru ca modificarile asociate bolii Legg-Calve-Perthes sa devina vizibile pe radiografii. Este posibil ca medicul sa efectueze mai multe radiografii in timp pentru a urmari evolutia bolii.
Aceasta tehnologie foloseste unde radio si un camp magnetic puternic pentru a produce imagini foarte detaliate ale oaselor si tesuturilor moi din interiorul corpului. RMN-urile pot arata de multe ori leziunile osoase produse de boala Legg-Calve-Perthes mai clar decat o pot face radiografiile, insa nu sunt intotdeauna necesare.
In cazul bolii Legg-Calve-Perthes, procesul complet de necroza, fractura si reinnoire osoasa poate dura cativa ani. Medicii aleg tipurile de tratament in functie de:
Pe masura ce boala Legg-Calve-Perthes progreseaza, capul femural al articulatiei soldului se slabeste si se fragmenteaza. In timpul procesului de vindecare, cavitatea articulatiei poate servi ca un model pentru a ajuta capul femural fragmentat sa-si mentina forma rotunda.
Pentru ca forma corecta sa se pastreze, capul femural trebuie sa se aseze bine in cavitate. In unele cazuri, acest lucru poate fi realizat cu un tip special de atela ghipsata, care mentine picioarele distantate unul de celalalt timp de 4-6 saptamani.
Unii copii trebuie supusi unei interventii chirurgicale prin care chirurgii pastreaza capul femural bine fixat in cavitate. In timpul unei astfel de proceduri, doctorul ar putea efectua osteotomii (taierea oaselor coapsei sau ale pelvisului si fixarea lor dupa corectarea anumitor unghiuri pentru a realinia articulatia).
De obicei, interventia chirurgicala nu este necesara in cazul copiilor mai mici de 6 ani. Pana la aceasta varsta, cavitatea soldului este in mod natural mai maleabila, astfel incat capul femural si cavitatea continua sa se potriveasca perfect fara a fi nevoie de o interventie chirurgicala.
Unii copii, in special cei foarte mici, ar putea avea nevoie doar de tratamente cat mai simple sau de observatie. Printre tratamentele conservatoare se numara:
Cei mici n-au voie sa alerge, sa sara sau sa faca alte activitati cu impact ridicat care ar putea accelera lezarea soldului.
In unele cazuri, cel mic poate fi nevoit sa evite sa puna greutate si sa calce cu piciorul afectat. Pentru a proteja articulatia este nevoie de folosirea carjelor.
Medicul poate recomanda ibuprofen sau naproxen sodic pentru a ameliora durerile copilului.
Tratamentul pentru boala Legg-Calve-Perthes depinde de amploarea leziunii osoase. Kinetoterapia reprezinta metoda preferata de tratament. Exercitiile de kinetoterapie ajuta la ameliorarea durerii si reduc sansele de deteriorare ulterioara a osului. Potrivit Clinicii Mayo, copiii sub 6 ani raspund cel mai bine la kinetoterapie, deoarece in cazul lor, boala nu este atat de extinsa.
Printre metodele specifice kinetoterapiei pe care specialistul le poate recomanda se numara:
Pe langa tratamentul medical, doctorul poate recomanda si cateva metode de ingrijire la domiciliu. Dupa cum mentionam, intinderile usoare pot ameliora durerile la nivelul soldului si al piciorului. In plus, copilul poate folosi terapia cu caldura sau pungile cu gheata. Medicul pediatru poate recomanda, de asemenea, analgezice fara prescriptie medicala, cum ar fi ibuprofenul, pentru ameliorarea disconfortului.
Exercitiile fizice sunt importante pentru recuperarea si bunastarea generala a celui mic. Cu toate acestea, medicul va poate recomanda ca micutul sa evite pentru o perioada antrenamentele fizice de intensitate ridicata. Exercitiile precum alergarea si sariturile nu sunt recomandate, in general, deoarece pot afecta si mai mult soldul si coapsele.
Copiii care au avut boala Legg-Calve-Perthes prezinta un risc mai mare de a dezvolta artrita de sold la varsta adulta. Acest lucru este valabil mai ales daca articulatia soldului se vindeca intr-o forma anormala. Daca oasele soldului nu se aliniaza bine dupa vindecare, articulatia se poate uza devreme.
In general, copiii care au fost diagnosticati cu boala Legg-Calve-Perthes dupa varsta de 6 ani sunt mai predispusi sa dezvolte probleme de sold mai tarziu in viata. Cu cat copilul este mai mic de varsta in momentul diagnosticarii, cu atat sunt mai mari sansele ca articulatia soldului sa se vindece intr-o forma normala, rotunda.
Copilul poate prezenta efecte pe termen lung ale bolii daca osul femural este deteriorat. De exemplu, un cap deformat al osului femural poate sa nu se potriveasca exact in articulatia sferica a soldului, iar acest lucru ar putea provoca dureri si artrita.
Cu toate acestea, interventia timpurie va ajuta la tratarea bolii Legg-Calve-Perthes si poate reduce, de asemenea, efectele viitoarelor afectiuni articulare la nivelul soldului. Potrivit Academiei Americane a Chirurgilor Ortopezi, perspectivele generale pentru majoritatea copiilor cu boala Legg-Calve-Perthes sunt bune. In termen de doi ani de la inceperea tratamentului, majoritatea copiilor se recupereaza si revin la activitatile normale.
Referinte:
Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…
Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…
Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…
Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…
Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…
Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…