Boala Kawasaki sau sindromul ganglionar limfatic muco-cutanat este o afectiune intalnita in principal in randul copiilor cu varsta sub 5 ani.

Cuprins:

1. Ce este boala Kawasaki?

2. Cauze

3. Simptome

4. Diagnostic

5. Tratament

6. Stil de viata si masuri de preventie

Ce este boala Kawasaki?

Boala Kawasaki este o boala rara, care afecteaza in primul rand copiii. Aceasta boala poate provoca inflamarea vaselor de sange in maini, picioare, gura, buze si gat. De asemenea, boala produce febra si umflarea ganglionilor limfatici.

Cercetatorii nu sunt inca siguri despre ce anume cauzeaza acesta boala. Potrivit American Heart Association (AHA), boala Kawasaki este o cauza majora a bolilor cardiace, care afecteaza cel putin 1 din 4 copii. Cei mai multi copii care sunt victime ale bolii Kawasaki sunt sub varsta de 5 ani.

In majoritatea cazurilor, copiii bolnavi se vor recupera in cateva zile dupa inceperea tratamentului. Daca este lasata netrata, boala Kawasaki poate duce la boli cardiace foarte grave.

Cauze

Cauza exacta a bolii Kawasaki nu este inca cunoscuta. Cercetatorii speculeaza ca asocierea dintre anumiti factori genetici si factori de mediu poate provoca boala. Acest lucru se datoreaza faptului ca boala Kawasaki are loc doar in anumite sezoane si tinde sa afecteze copiii de origine asiatica.

Factori de risc

Boala Kawasaki este cea mai frecvent intalnita la copii, in special la cei de origine asiatica. Aproximativ 75 % din cazuri sunt copii sub varsta de 5 ani. Cercetatorii sustin faptul ca, desi nu este inca cunoscuta cauza acestei boli, ea nu se poate transmite de la o persoana la o alta.

Acest lucru face putin probabil ca boala sa fie cauzata doar de un virus.

Boala Kawasaki poate afecta copiii de orice varsta. Poate fi mai grava la copiii cu varsta sub 1 an. Copiii care dezvolta boala Kawasaki pot fi predispusi genetic la aceasta.

Acest lucru inseamna ca genele pe care le mostenesc de la parintii lor ii pot predispune pe unii copii la dezvoltarea acestei maladii.

Potrivit unor teorii, responsabil de boala Kawasaki poate fi rezultatul mai multor gene, care cresc astfel usor sansele ca un copil sa dezvolte aceasta boala.

Boala Kawasaki este mai frecventa la copiii din nord-estul Asiei, in special in Japonia si Coreea.

Simptome

Simptomele bolii Kawasaki se dezvolta de obicei in 3 faze pe o perioada de 6 saptamani.

Faza 1: acuta (saptamanile 1 – 2)

Simptomele copilului dumneavoastra vor aparea brusc si pot fi severe. Copilul dumneavoastra poate fi foarte iritabil.

Temperatura ridicata la copii

Primul si cel mai comun simptom al bolii Kawasaki este de obicei o temperatura ridicata (febra) de 38C sau mai mare.

Febra la copii poate sa apara rapid si nu raspunde la antibiotice sau medicamente utilizate in mod obisnuit pentru a reduce febra, cum ar fi ibuprofen sau paracetamol.

Febra copilului dumnevoastra va dura, de obicei, cel putin 5 zile, dar poate dura aproximativ 11 zile fara tratamentul adecvat. In unele cazuri rare, febra poate dura pana la 3 pana la 4 saptamani. Temperatura corpului copilului dumnevoastra ar putea atinge un nivel ridicat de 40 ° C.

Eczema

Copilul dumneavoastra va avea aproape intotdeauna o eruptie cutanata. Acest lucru poate varia in ceea ce priveste aspectul de la copil la copil.

Maini si picioare

Pielea de pe degetele sau degetele copilului pot deveni de culoare rosie, iar mainile si picioarele se pot umfla. Copilul dumneavoastra poate simti ca mainile si picioarele sunt dureroase si grele.

Conjunctivita

Conjunctivita reprezinta afectiunea in care locul albul ochilor devine rosu si umflat. Ambii ochi sunt de obicei afectati.

Buzele, gura, gatul si limba

Buzele copilului dumneavoastra pot fi rosii, uscate sau crapate. De asemenea, ele se pot umfla si se pot coagula sau chiar sangera. Interiorul gurii si gatului copilului dumneavoastra pot fi, de asemenea, inflamate. Limba celui mic poate fi rosie, umflata.

Umflarea ganglionilor limfatici

Faza 2: subacuta (saptamanile 2 – 4)

In timpul fazei subacute, simptomele copilului dumneavoastra vor deveni mai putin severe, dar pot dura o perioada de timp.

In faza a doua, febra ar trebui sa dispara, dar copilul dumneavoastra se poate simti inca iritabil si poate avea dureri destul de mari.

Simptome:

Simptomele celei de-a doua faze a bolii Kawasaki pot include:

  • durere abdominala
  • varsaturi
  • diaree
  • urina care contine puroi
  • senzatie de somnolenta si lipsa de energie (letargic)
  • durere de cap
  • dureri articulare si articulatii umflate
  • ingalbenirea pielii si a albului ochilor
  • piele care se ia de pe degetele de la picioare si de la maini, si uneori, de pe palmele mainilor sau talpile picioarelor

Faza 3: convalescenta (saptamanile 4 – 6)

Copilul dumneavoastra va incepe sa se recupereze in timpul celei de-a treia faze a bolii Kawasaki, cunoscuta sub numele de faza de convalescenta.

Simptomele copilului dumneavoastra ar trebui sa inceapa sa se imbunatateasca si toate semnele bolii ar trebui in cele din urma sa dispara. Dar in toata aceasta perioada, copilul dumneavoastra poate avea inca o lipsa de energie si poate usor somnoros in tot acest timp.

Complicatii boala Kawasaki

Complicatiile asociate bolii Kawasaki sunt in principal legate de inima. Acestea apar ca urmare a efectului inflamator pe care il au asupra vaselor de sange. Complicatiile afecteaza uneori vasele de sange din afara inimii.

Anevrism

Inflamatia in vasele de sange care alimenteaza sangele inimii (arterele coronare) poate determina o sectiune a peretelui arterei sa slabeasca. Pe masura ce sangele trece prin partea slabita a peretelui arterei, presiunea sanguina o face sa se indoaie spre exterior ca un balon. Aceasta se numeste anevrism .

Acest lucru poate provoca fie:

  • un atac de cord – in cazul in care o parte din muschi inimii moare pentru ca este infometat de oxigen
  • boli de inima – in cazul in care inima este furnizata de sange este blocat sau intrerupt
  • in cazuri rare, anevrismul poate rupe (ruptura), ceea ce ar putea provoca sangerari interne severe.

Este, de asemenea, posibil ca alte artere majore sa fie afectate, cum ar fi arterele brahiale, vasul sanguin principal din bratul superior sau artera femurala, vasul sanguin principal din coapsa superioara.

Anumite anevrisme se vindeca de-a lungul timpului. Dar unii copii pot prezenta complicatii suplimentare care necesita tratament ulterior cu un specialist.

Diagnostic

Nu exista un test specific pentru boala Kawasaki. Un pediatru va lua in considerare simptomele copilului.

Un pediatru ar putea sa comande teste suplimentare pentru a verifica modul in care boala a afectat inima. Acestea pot include:

Ecografie. Ecocardiograful este o procedura fara durere care utilizeaza unde sonore pentru a crea imagini ale inimii si ale arterelor. Acest test poate necesita repetarea pentru a arata cum boala Kawasaki a afectat inima in timp.

Teste de sange. Medicul efectua teste de sange pentru a exclude alte boli. In boala Kawasaki, este posibil sa existe un numar crescut de celule albe din sange, un numar redus de celule rosii din sange si o inflamatie.

Radiografie. O radiografie toracica creeaza imagini alb-negru ale inimii si ale plamanilor. Un medic poate cere acest test ca sa caute semne de insuficienta cardiaca si inflamatie.

Electrocardiograma.  O electrocardiograma sau ECG inregistreaza activitatea electrica a inimii. Neregularitatile din ECG pot indica faptul ca inima a fost afectata de boala Kawasaki.

Boala Kawasaki trebuie considerata o posibilitate la orice copil sau la un copil care are o febra care dureaza mai mult de cinci zile. Acest lucru este valabil mai ales daca prezinta alte simptome clasice ale bolii, cum ar fi descuamarea pielii (pierderea primului strat de piele).

Boala Kawasaki – alte teste

Pot fi efectuate mai multe teste pentru a ajuta la diagnosticarea bolii Kawasaki. Acestea includ:

  • un sumar de urina – pentru a vedea daca contine globule albe
  • punctie lombara – o proba de lichid cefalorahidian este luata prin introducerea unui ac intre vertebrele coloanei inferioare

In mod individual, aceste teste ar putea sa nu fie concludente, dar atunci cand sunt combinate cu unele dintre simptomele cheie enumerate mai sus, acestea pot ajuta la confirmarea diagnosticului.

Tratament

Ideal ar fi ca, boala Kawasaki sa fie tratata in spital, deoarece in timp pot aparea anumite complicatii grave provocate de boala, iar pentru siguranta si sanatatea copilului, acesta ar trebui sa fie tinut sub supravegherea personalului medical specialist.

Acid acetilsalicic

Nu dati niciodata aspirinei copilului dumneavoastra, cu exceptia cazului in care este prescris de un medic. Poate provoca reactii adverse, inclusiv sindromul Reye.

Sindromul Reye este rar, dar poate provoca leziuni grave ale ficatului si creierului si poate fi fatal daca nu este tratat rapid. Simptomele sindromului Reye includ varsaturi persistente si lipsa de energie.

Aspirina este un medicament anti-inflamator nesteroidian si este folosit pentru a trata boala Kawasaki deoarece:

  • poate usura durerea si disconfortul
  • poate ajuta la reducerea temperaturii ridicate (febra)
  • la doze mari, aspirina este un anti-inflamator
  • la doze scazute, aspirina previne formarea cheagurilor de sange

Doza de aspirina pe care ti-o prescrie copilul si cat timp trebuie sa-l administrezi depinde de simptomele pe care le are. Probabil li se va administra aspirina cu doze mari pana cand febra lor va disparea.

 Copiii diagnosticati cu boala Kawasaki ar trebui sa inceapa tratamentul imediat dupa primele simptome pentru a preveni afectiunile cardiace.

Imoglobulina intravenoasa

Tratamentul de prima linie pentru boala Kawasaki implica o infuzie de anticorpi (imunoglobulina intravenoasa) timp de 12 ore in decurs de 10 zile de febra si o doza zilnica de aspirina in urmatoarele 4 zile. Copilul poate avea nevoie sa continue sa ia doze mai mici de aspirina timp de 6 pana la 8 saptamani dupa ce febra dispare pentru a preveni formarea de cheaguri de sange.

Un studiu a constatat, de asemenea, ca adaugarea de prednison a redus semnificativ potentialul de leziuni cardiace.

Imunoglobulina este o solutie de anticorpi administrate de la donatori sanatosi. Anticorpii sunt proteinele pe care sistemul imunitar le produce pentru a combate organismele care transporta alte boli.

Cercetarile au aratat ca imoglobulina intravenoasa poate reduce febra si riscul de probleme cardiace.

Imunoglobulina utilizata pentru a trata boala Kawasaki se numeste gamma globulina.

Dupa ce i se administreaza copilului tratamentul cu imoglobulina intravenoasa, simptomele ar trebui imbunatatite in cel putin 36 de ore. Daca febra celor mici nu se imbunatateste dupa 36 de ore, li se poate administra o a doua doza de imoglobulina intravenoasa.

Stil de viata si masuri de preventie

Boala Kawasaki nu poate fi prevenita. Cu toate acestea, majoritatea copiilor care sufera de aceasta boala se recupereaza, de obicei in cateva saptamani de la declansarea primelor semne si simptome.

Majoritatea copiilor care sunt tratati pentru boala Kawasaki se recupereaza complet din faza acuta si nu au nevoie de un alt tratament suplimentar.

Cu toate acestea, copiii ar trebui sa urmeze o dieta sanatoasa bazata pe multe vitamine si multivitamine. In plus, este recomandat sa adopte obiceiuri sanatoase, precum practicarea unor sporturi de copii ca inotul sau alte exercitii fizice cel putin de 3 ori pe saptamana.

Luarea acestor masuri poate ajuta la scaderea riscului de aparitie a unor boli cardiace viitoare.

Copiii tratati cu imunoglobulina ar trebui sa astepte pana la 11 luni inainte de li se face anumite  vaccinuri impotriva rujeolei, anti-gripale sau alte vaccinuri. Imunoglobulina poate preveni ca aceste vaccinuri sa functioneze bine.

In cazul in care copilul dumnevoastra este muscat la locul de joaca sau afara de catre un caine, mergeti de urgenta la medic pentru a i se face vaccinul anti-rabic, dar nu inainte de a-i spune medicului istoricul medical ce tine de boala Kawasaki.

Referinte:

  1. https://www.heart.org/en/health-topics/kawasaki-disease
  2. https://www.heart.org/en/health-topics/kawasaki-disease/kawasaki-disease-complications-treatment-and-prevention
  3. https://www.healthline.com/health/kawasaki-disease
  4. https://www.nhs.uk/conditions/kawasaki-disease/
  5. https://www.nhlbi.nih.gov/health-topics/kawasaki-disease
Andreea Enache

Absolventa a Facultatii de Comunicare si PR, si a Masteratului de Social Media & Marketing Online - Universitatea SNSPA din Bucuresti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

1 an in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

1 an in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

1 an in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

1 an in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

1 an in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

1 an in urma