Citeste mai multe despre blefarospasm – care sunt cauzele, factorii de risc, semnele si simptomele care apar si ce metode de tratament se folosesc.

Cuprins:

1. Ce este blefarospasmul?
2. Care sunt simptomele blefarospasmului?
3. Cauze blefarospasm
4. Care este tratamentul pentru blefarospasm?

Ce este blefarospasmul?

Blefarospasmul este o afectiune neurologica progresiva caracterizata prin contractii musculare involuntare si spasme ale musculaturii pleoapelor. Nu este o problema ce pune viata in pericol, dar poate cauza disconfort. Este o forma de distonie, o tulburare in care contractiile musculare sustinute provoaca zvacniri si miscari repetitive ale pleoapelor.

Blefarospasmul incepe treptat cu spasme ocazionale. Alte simptome pot include clipire involuntara, dificultati de a mentine ochii deschisi si sensibilitate la lumina. In general, spasmele apar in timpul zilei, dispar in somn si reapar dupa trezire. Pe masura ce starea progreseaza, spasmele se pot intensifica, fortand pleoapele sa ramana inchise pentru perioade lungi de timp si, prin urmare, provoaca probleme de vedere. Este important de mentionat ca problema de vedere este cauzata numai de inchiderea incontrolabila a pleoapelor si nu de o disfunctie a ochilor.

Retineti ca blefarospasmul nu trebuie confundat cu ptoza palpebrala (caderea pleoapelor cauzata de slabiciune sau paralizia unui muschi al pleoapei superioare), blefarita (afectiune inflamatorie a pleoapelor din cauza infectiei sau alergiilor) sau spasmul hemifacial (o afectiune non-distonica ce implica diversi muschi de pe o parte a fetei, deseori inclusiv pleoapa si cauzata de iritatia nervului facial).

Care sunt simptomele blefarospasmului?

Blefarospasmul incepe de obicei cu mici zvacniri ale pleoapelor care apar din cand in cand. In timp, aceste zvacniri pot fi mei dese si pot duce la inchiderea completa a ochilor. Acest lucru poate ingreuna desfasurarea unor activitati de zi cu zi, cum ar fi cititul sau condusul. Uneori apar si zvacniri faciale (zvacniri in alte parti ale fetei). Retineti ca blefarospasmul esential benign este rar si numerosi alti factori pot duce la tresarirea pleoapelor – cum ar fi stresul, ochii uscati, consumul crescut de cofeina sau lipsa somnului. De cele mai multe ori, zvacnirea dispare de la sine. Spasmele apar adesea in perioadele in care sunteti prea obosit, stresat sau anxios. Se poate sa apara si atunci cand sunteti expus la lumina.

Uneori, spasmele pleoapelor pot sa apara ca parte a altor probleme de sanatate, cum ar fi boala Parkinson, sindromul Meige si sindromul Tourette. De asemenea, pot fi un efect secundar al anumitor medicamente.

Cauze blefarospasm

Cauza blefarospasmului este necunoscuta. Pe baza neuroimagisticii, exista unele dovezi ca problemele din ganglionii bazali pot provoca blefarospasm, dar acest lucru nu este clar. Blefarospasmul secundar este atunci cand problema rezulta din alte probleme care afecteaza ochii sau sistemul nervos. Cauzele blefarospasmului secundar, care ar avea in general caracteristici suplimentare, precum si spasmul pleoapelor, includ:

  • traumatism ocular;
  • blefarita, care este inflamatia sau infectia pleoapelor;
  • conjunctivita;
  • ochi uscati;
  • alte boli cronice ale pleoapelor sau boli ale suprafetei oculare.

In cazuri rare, este posibil ca afectiunea sa fie mostenita. Blefarospasmul poate fi, de asemenea, declansat de o serie de factori, inclusiv alcool, alergii, cofeina, lipsa somnului, stres, deficiente de vitamine si minerale, incordarea vederii sau modificari ale vederii. Cauze secundare mai putin frecvente ale blefarospasmului includ uveita, scleroza multipla, leziuni cerebrale sau tumori, infectii ale creierului, boala Parkinson.

Exista si unele conditii care pot imita blefarospasmul, ca spasmul hemifacial, ptoza palpebrala, miastenia gravis.

Care este tratamentul pentru blefarospasm?

Nu exista un remediu pentru blefarospasm, dar exista tratamente care pot ameliora simptomele. Tratamentele pot depinde, de asemenea, de cauza de baza a blefarospasmului. De exemplu, medicamentele utilizate pentru tratarea bolii Parkinson pot ameliora spasmele oculare.

Medicamente

Uneori se pot recomanda medicamente care blocheaza miscarile musculare involuntare (anticolinergice), dar efectul lor este de obicei limitat. Unele medicamente orale pot functiona, dar numai pentru o perioada scurta de timp. Simptomele revin de obicei.

Injectii cu botox

Cel mai frecvent si mai eficient tratament este toxina botulina. Medicamentele sunt eficiente la un numar mic de pacienti. Unele medicamente de tip injectabil, cum ar fi toxina botulina (Botox), pot trata afectiunile musculare. Aceste medicamente slabesc temporar muschii pleoapelor. Medicamentul este injectat cu un ac sub pielea pleoapei, pentru a opri zvacnirile. Majoritatea oamenilor trebuie sa faca injectii la fiecare 3 – 4 luni.

Un numar mic de persoane se confrunta cu efecte secundare temporare care includ vedere incetosata, vedere dubla, ochi uscati, pleoapa cazuta. Injectiile cu toxina botulina functioneaza pentru aproximativ 90% dintre persoanele cu blefarospasm. Vederea incetosata pe termen scurt este frecventa. Asta din cauza faptului ca filmul lacrimal de pe cornee se usuca. Picaturile speciale pentru ochi pot ajuta la ameliorarea acestui simptom

Interventie chirurgicala

Daca injectiile nu functioneaza pentru voi, medicul va poate recomanda o interventie chirurgicala numita miectomie. Intr-o miectomie, se va indeparta o parte din tesutul muscular sau nervos de pe pleoape pentru a ajuta la oprirea spasmelor. De obicei, interventia chirurgicala pentru blefarospasm este rezervata pacientilor care nu au rezultate in urma tratamentului cu toxina botulina si/sau medicamente. Miectomia imbunatateste simptomele blefarospasmului pentru pana la 80% dintre persoanele care sufera de aceasta afectiune.

Alte recomandari

Schimbarile stilului de viata, cum ar fi gestionarea stresului, somnul suficient si reducerea consumului de bauturi ce contin cofeina (cum ar fi cafeaua, ceaiul sau sucurile) pot ajuta, de asemenea. Daca o alta afectiune provoaca zvacnirea pleoapelor, tratarea acelei afectiuni poate opri spasmele. De exemplu, daca aveti ochii uscati, se pot recomanda picaturi pentru ochi sau medicamente pentru a lubrifia ochii. Simptomele tind sa se agraveze in perioadele de stres emotional. Invatarea tehnicilor de gestionare a stresului poate fi de ajutor

Blefarospasmul este o tulburare pe tot parcursul vietii. Discutati cu medicul despre cum sa ameliorati simptomele. De asemenea, luati in considerare tinerea unui jurnal pentru a urmari momentele in care se produc spasmele. Este posibil sa observati ca apar in timpul expunerii la lumini puternice, in perioadele de stres sau cand sunteti prea obosit. Cunoasterea factorilor declansatori va poate ajuta sa evitati sau sa va reduceti simptomele.

Referinte:
(1) https://rarediseases.org/rare-diseases/benign-essential-blepharospasm/
(2) https://brainfoundation.org.au/disorders/blepharospasm/
(3) https://www.optometrists.org/general-practice-optometry/guide-to-eye-conditions/dry-eye/eyelid-conditions/what-is-blepharospasm/
(4) https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/conditionsandtreatments/blepharospasm

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

1 an in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

1 an in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

1 an in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

1 an in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

1 an in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

1 an in urma