Audiometria – indicatii si recomandari

Audiometria este o procedura medicala nedureroasa si neinvaziva de testare a auzului la adulti si copii. Iata cum functioneaza si cand este indicata.

Cuprins:

1. Ce este audiometria?
2. Principiile audiometriei
3. Etapele testarii
4. Indicatii
5. Interpretarea rezultatelor
6. Testarea auzului la copii

Ce este audiometria?

Audiometria este o procedura medicala de testare a auzului care ajuta la masurarea celui mai mic sunet pe care o persoana il poate auzi in diferite frecvente de sunet. Este utilizata pentru a determina daca este o pierdere sau afectare a auzului. Un test de audiometrie masoara capacitatea de a auzi sunete, pe baza sonoritatii (intensitatii) si a tonului (viteza vibratiilor undei sonore).

Un audiometru este un dispozitiv utilizat pentru evaluarea pragului auditiv al unei persoane. Un audiolog sau alt personal instruit foloseste un audiometru impreuna cu alte tehnici speciale de testare audiometrica pentru a determina pragul auditiv si pentru a identifica si cuantifica gradul de pierdere a auzului unei persoane. Un audiometru este un dispozitiv de testare subiectiv, pentru ca este necesar un raspuns din partea pacientului.

Principiile audiometriei

Auzul apare cand undele sonore ajung in urechi si stimuleaza nervii urechii interne, declansand impulsuri de-a lungul cailor nervoase catre creier. Auzim apoi acest lucru ca sunet. Apoi, aceste unde sonore circula catre urechea interna prin canalul urechii, timpan si oasele urechii medii sau prin oasele din jurul si din spatele urechii.

Scopul audiometriei este de a stabili gama auditiva a unui individ. Cel mai des se efectueaza atunci cand este suspectata pierderea auzului. Audiometria poate stabili amploarea, precum si tipul de pierdere a auzului. Alte tehnici audiometrice sunt, de asemenea, utilizate atunci cand un individ are vertij sau ameteli, deoarece multe probleme de auz si vestibulare sau de echilibru sunt legate intre ele. Deoarece cei cu paralizie faciala pot avea si pierderi de auz, testarea audiologica poate fi efectuata si la acesti indivizi.

Cum functioneaza un test auditiv?

Urechile noastre au trei parti distincte: urechea externa, urechea mijlocie si urechea interna. Testele de audiometrie pot detecta daca aveti o pierdere de auz senzoriala (deteriorarea nervului sau a cohleei) sau o pierdere auditiva conductiva (deteriorarea timpanului sau a oaselor mici). In timpul unei evaluari de acest tip, poate fi efectuata o varietate de teste.

Un test de recunoastere a cuvintelor (numit si test de discriminare vocala) evalueaza capacitatea unei persoane de a intelege vorbirea din zgomotul de fond. Un test de timpanometrie detecteaza probleme precum acumularea de lichid / ceara, timpan perforat sau tumori la nivelul urechii medii. Testarea reflexelor acustice evalueaza nervii cranieni.

Intensitatea sunetelor auzite

Intensitatea sunetului este masurata in decibeli (dB) – o soapta este de aproximativ 20 dB, muzica la volum mare este de aproximativ 80 – 120 dB, iar sunetul unui motor puternic este de aproximativ 140 – 180 dB. Sunetele mai mari de 85 dB pot provoca pierderea auzului dupa cateva ore, iar unele sunete mai puternice pot cauza durere imediata si pierderea auzului intr-un timp foarte scurt.

Tonul sunetului se masoara in cicluri pe secunda (cps) sau Hertz. Tonurile joase de bas variaza in jurul valorii de 50 – 60 Hz, in timp ce tonurile inalte sunt in jur de 10.000 Hz sau mai mari. Intervalul normal al auzului nostru este de aproximativ 20 – 20.000 Hz. Unele animale, cum ar fi cainii pot auzi pana la 50.000 Hz. Vorbirea umana este de obicei intre 500 – 3.000 Hz.

Etapele testarii

Testul (audiometria) se va efectua cu un audiometru si se va evalua capacitatea auditiva. In timpul testului, veti purta casti si veti auzi o serie de sunete la diferite intensitati de sunet. Procedurile specifice pot varia, dar, in general, o audiometrie implica blocarea unei urechi la un moment dat si verificarea abilitatii de a auzi soapte, cuvinte rostite sau sunete specifice. Un test auditiv este total nedureros si poate fi finalizat in 20 de minute.

Tonurile pure de intensitate controlata sunt tintite care o ureche simultan. Vi se cere sa ridicati o mana, sa apasati un buton sau sa indicati intr-un mod specific cand auziti un sunet. Intensitatea minima (volumul) necesara pentru a auzi fiecare ton este apoi afisata pe un grafic si un dispozitiv este plasat in spatele fiecarei urechi (osul mastoid) pentru a testa conductia osoasa.

Audiometria de vorbire testeaza capacitatea de a detecta si repeta cuvintele rostite la diferite volume auzite in diferite conditii.

Indicatii

Un test de audiometrie este efectuat pentru a determina cat de bine puteti auzi. Acest lucru poate fi facut ca parte a unui screening de rutina sau ca raspuns la o pierdere vizibila a auzului. Cauzele comune ale pierderii auzului includ:

  • defecte de nastere;
  • infectii cronice ale urechii;
  • afectiuni mostenite, cum ar fi otoscleroza, care apare atunci cand o crestere anormala a osului impiedica structurile din ureche sa functioneze corect;
  • o leziune a urechii;
  • boli ale urechii interne, cum ar fi boala Ménière sau o boala autoimuna care afecteaza urechea interna;
  • expunere regulata la zgomote puternice;
  • timpan perforat.

Deteriorarea urechii sau expunerea la sunete puternice pentru o perioada lunga de timp poate provoca pierderi de auz. Sunete mai mari decat 85 dB, cum ar fi la un concert rock, pot provoca pierderi de auz dupa doar cateva ore. Este bine sa folositi protectie auditiva, cum ar fi dopuri din spuma sau casti speciale, daca sunteti expus la muzica puternica sau zgomot industrial in mod regulat. Protejati mai ales copiii de zgomote puternice la concerte sau evenimente cu zgomot puternic.

Pierderea senzoriala a auzului apare atunci cand celulele ciliate din cohlee nu functioneaza corect. Cohleea este partea urechii care transpune vibratiile sunetului in impulsuri nervoase care trebuie trimise la creier. Pierderea senzoriala a auzului poate aparea, de asemenea, din cauza deteriorarii nervului care transporta informatii sonore la creier sau afectarea unei parti din creier care prelucreaza aceste informatii. Acest tip de pierdere a auzului este de obicei permanent. Poate fi usoara, moderata sau severa.

Interpretarea rezultatelor

In audiometria detaliata, auzul este normal daca puteti auzi tonuri de la 250 Hz la 8.000 Hz la 25 dB sau mai mici.

Exista multe tipuri si grade diferite de pierdere a auzului. In unele tipuri, e afectata doar capacitatea de a auzi tonuri inalte sau joase. Incapacitatea de a auzi tonuri pure sub 25 dB indica unele pierderi de auz. Nivelul si tipul de pierdere a auzului pot da indicii cu privire la cauza si poate fi necesara o evaluare ulterioara.

Ce inseamna rezultatele anormale?

Exista multe tipuri si grade de pierdere a auzului. In unele tipuri, pierdeti doar capacitatea de a auzi tonuri inalte sau joase. Anumite conditii pot afecta rezultatele testelor:

  • neurom acustic;
  • traumatisme acustice de la un sunet puternic sau intens;
  • pierderea auzului legata de varsta;
  • sindromul Alport;
  • infectii cronice ale urechii;
  • labirintita;
  • boala Ménière;
  • expunere continua la zgomot puternic, cum ar fi la locul de munca sau la concerte;
  • cresterea anormala a oaselor in urechea medie, numita otoscleroza;
  • timpan rupt sau perforat.

Cum se citeste o audiograma?

Iata cum se face o interpretare a unei audiograme:

  • Axa verticala a audiogramei reprezinta volumul sau intensitatea sunetului, care este masurata in decibeli (dB). Cu cat se misca mai mult pe axa, cu atat sunetul devine mai puternic. Aceasta corespunde cu cresterea volumului la un radio.
  • Axa orizontala a audiogramei reprezinta frecventa sunetului masurat in Hertz (Hz). Frecventa sunetului creste treptat, cu atat mai mult se deplaseaza spre dreapta de-a lungul axei.

Liniile rosii si albastre rezultate arata pragul de auz pentru fiecare ureche, iar rezultatele pot varia. In general, cu cat sunt mai multe marcaje sub 25 dB, la frecventele care sunt utilizate in mod normal in conversatie, cu atat este mai dificil sa auziti ce se spune.

Testarea auzului la copii

Testele auditive sunt facute nou-nascutilor si bebelusilor pentru a identifica problemele inca de la nastere si primele etape de dezvoltare. Desi problemele grave ale auzului in timpul copilariei sunt rare, testarea timpurie ii ajuta pe medici si pe parinti sa se asigure ca toate problemele sunt depistate si gestionate cat mai devreme.

Testele auditive efectuate la scurt timp dupa nastere pot ajuta la identificarea majoritatii bebelusilor cu pierderi de auz semnificative, iar testarea ulterioara in copilarie poate depista orice probleme care au fost ratate sau s-au agravat lent.

Este important sa identificati problemele de auz cat mai devreme, deoarece acestea pot afecta vorbirea si dezvoltarea la copii, abilitatile sociale si educatia. Tratamentul este mai eficient daca se detecteaza si se gestioneaza in consecinta problemele tin timp.

Screening auditiv pentru nou-nascuti

Bebelusii nou-nascuti pot fi analizati pentru eventualele probleme de auz folosind doua teste rapide si nedureroase. In mod normal, testele sunt efectuate inainte de a iesi din spital. Este un test de rutina pentru toti copiii.

De la 9 luni la 2 ani jumatate  se poate face testarea daca aveti suspiciuni cu privire la auzul copilului, ca parte a controalelor medicale. In jurul varstei de 4 -5 ani – majoritatea copiilor vor face un test auditiv atunci cand incep scoala. Acest lucru poate fi efectuat la scoala sau la un departament de audiologie.

Semne ale unei probleme auditive

La copiii mai mari, semnele unei posibile probleme de auz pot include:

  • neatentie sau dificultati de concentrare;
  • nu raspunde cand e strigat;
  • vorbeste tare si asculta la TV sau alte surse cu volum mare;
  • are probleme in identificarea sursei unui sunet;
  • pronuntarea gresita a cuvintelor;
  • probleme cu progresul la scoala.

Referinte:
(1) Audiometry, link: https://www.healthline.com/health/audiology
(2) Hearing (audiometry) test, link: https://mayfieldclinic.com/pe-hearing.htm
(3) Audiometry, link: https://medlineplus.gov/ency/article/003341.htm
(4) Audiometry, link: http://www.healthofchildren.com/A/Audiometry.html
(5) Audiometry Screening and Interpretation, link: https://www.aafp.org/afp/2013/0101/p41.html
(6) The ABCs of how to read an audiogram, link: https://www.healthyhearing.com/report/52516-The-abc-s-of-audiograms

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

1 an in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

1 an in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

1 an in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

1 an in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

1 an in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

1 an in urma