Aspirina – ce trebuie sa stii

Aspirina este frecvent utilizata ca un remediu pentru durerile musculare, de dinti dinti, de cap, ba chiar si pentru raceala.

Cuprins:

1. Ce este aspirina?

2. Indicatii

3. Beneficii

4. Reguli de administrare

5. Riscuri

6. Contraindicatii

7. Informatii utile

Ce este aspirina?

Aspirina sau acidul acetilsalicilic este un medicament, care are proprietati anti-inflamatoare si poate fi folosit totodata ca diluant sanguin.

Aspirina contine salicilat, care provine din coaja de salcie. Utilizarea sa a fost inregistrata pentru prima oara in jurul anului 400 i.Hr., in timpul lui Hippocrate (cel mai bun medic din Grecia Antica, considerat si parintele medicinii in acele vremuri), cand oamenii au mestecat scoarta de salcie pentru a ameliora inflamatia si febra.

Aspirina este adesea administrat pacientilor imediat dupa un atac de cord pentru a preveni formarea de cheaguri si moartea tesutului cardiac.

Aspirina formula

Formula aspirinei este  C6H4(OH)COOH. Stiati ca aspirina poate fi folosita atat pentru tratarea anumitor afectiuni si dureri ale corpului, cat si pentru conservarea de alimente?

Indicatii

Aspirina este un medicament anti-inflamator nesteroidian (AINS).

AINS sunt medicamente care au urmatoarele efecte:

Analgezic: Imbunatateste durerea fara anestezie sau pierderea constientei

Antipiretic: Combate febra din organism

Anti-inflamator: reduce diferite tipuri de inflamatii atunci cand este utilizat in doze mai mari – sub forma unui tratament.

Ca analgezice, AINS tind sa fie non-narcotice. Aceasta inseamna ca nu provoaca insensibilitate sau stupoare. Aspirina a fost primul AINS descoperit.

Salicilatul sub forma de coaja de salcie este utilizat de peste 2000 de ani. Unii oameni folosesc inca coaja de salcie ca un remediu mai natural pentru durerile de cap si durerile si pentru alte dureri minore ale corpului.

Aspirina de sinteza, in forma sa actuala de tableta, exista de peste 100 de ani si este inca unul dintre cele mai utilizate medicamente din lume. Se estimeaza ca aproximativ 35.000 de tone metrice de aspirina sunt consumate anual in intreaga lume.

Beneficii

Pana in prezent, studiile clinice disponibile au analizat posibilele efecte anti-inflamatoare pe care aspirina le poate avea asupra pielii. Se crede ca ajuta la reducerea inflamatiei legate de rozacee, artrita psoriazica si chiar cancerul de piele.

  • Aspirina trateaza acneea

Acidul salicilic are efecte de uscare care ajuta la diminuarea excesului de sebum si a celulelor moarte ale pielii. Acesta poate ajuta la diminuarea si prevenirea acneei.

Acidul salicilic este considerat dupa mai multe cercetari stiintifice ca reprezinta un bun tratament pentru acnee. In acest caz, aspirina se va utiliza doar la nivel local, deoarece pe cale orala nu avea acelasi efect si pot aparea diverse efecte secundare daca nu este nevoie sa remediati diverse afectiuni sau dureri ale corpului.

Reguli

Reguli de utilizarea aspirinei pentru combaterea acneei:

  1. Sfaramati complet 5 sau 6 tablete de aspirina
  2. Combinati pulberea obtinuta din aspirina cu o lingura de apa calda si amestecati pana cand se formeaza o pasta
  3. Curatati fata inainte de inceperea tratamentului
  4. Dupa curatare, aplicati pasta obtinuta din aspirina direct pe acnee. In functie de nevoi, puteti aplica pasta fie doar pe locul unde aveti nevoie, fie puteti sa-l aplicati pe toata fata ca pe o masca
  5. Lasati ca tratamentul sa actioneze timp de 10 pana la 15 minute
  6. Clatiti bine tenul cu apa calda
  7. La final, aplicati pe ten o crema hidratanta
  • Aspirina si arsurile solare

Academia Americana de Dermatologie (AAD) recomanda administrarea de aspirina pe cale orala ca o modalitate de a reduce inflamarea pielii provocata de arsurile solare.

  • Aspirina elimina matreata

Datorita proprietatilor sale, acidul salicilic este un ingredient folosit in multe sampoane pentru combaterea matretii. Aplicati aspirina sfaramata amestecata cu sampon direct pe scalp. Acest remediu va poate ajuta sa reduceti inflamatiile de la nivelul scalpului care cauzeaza matreata. Pentru a realiza acest preparat impotriva matretii, sfaramati cateva comprimate si amestecatile in samponul pe care-l folositi dumnevoastra in prezent. Lasati concentratul sa actioneze asupra scalpului timp de 3-5 minute, iar apoi claditi cu apa calduta.

  • Calmeaza intepaturile si muscaturile

Cercetatorii spun ca aspirina, datorita proprietatilor sale anti-inflamatoare, poate ajuta la reducerea rosetei, a umflaturilor si a durerilor cauzate de muscaturile de insecte. Faceti o pasta similara cu cea pentru tratarea acneei si aplicati pe zona afectata pentru cateva minute.

Aspirina proprietati

Aspirina este una dintre cele mai utilizate medicamente pentru tratarea durerii usoare pana la moderate, a migrenelor si a febrei.

Exista dovezi ca aspirina poate reduce riscul de aparitie a cancerului, in special. Aspirina este, de asemenea, utilizata uneori pentru a trata febra reumatica si boala Kawasaki (o boala care poate provoca probleme cardiace la copii).

Utilizarile uzuale amelioreaza dureri de cap, dureri in perioada menstruala, raceli, gripa si artrita.

In doze mari, poate trata sau ajuta la reducerea simptomelor de:

  • febra reumatica
  • artrita reumatica
  • alte afectiuni inflamatorii ale articulatiilor
  • pericardita

In doze mici, se utilizeaza:

  • pentru a preveni formarea cheagurilor de sange si pentru a reduce riscul unui atac ischemic tranzitor
  • pentru a preveni infarctul miocardic la pacientii cu boli cardiovasculare prin prevenirea formarii cheagurilor
  • pentru a preveni un accident vascular cerebral, dar nu pentru a trata un accident vascular cerebral
  • pentru a preveni cancerul colorectal (cancer de colon si cancer rectal)

Reguli de administrare

De obicei, aspirina trebuie sa fie luata la fiecare 4 sau 6 ore pentru a trata febra si durerile.

Pentru a reduce riscul unui atac de cord sau accident vascular celebral, medicii recomanda sa luati o tableta pe zi.

Indicatii

Pentru a va asigura ca doza mica de aspirina este sigura pentru dumneavoastra, spuneti medicului dumneavoastra daca aveti:

  • aveti o alergie la aspirina sau analgezice similare, cum ar fi ibuprofenul
  • ati avut vreodata un ulcer gastric
  • aveti o tensiune arteriala crescuta
  • aveti indigestie
  • aveti in general perioada de menstruatie mai dificila
  • aveti risc de accident vascular cerebral (AVC) – administrarea zilnica de aspirina poate avea ca reactie adversa un accident vascular cerebral (in acest caz, nici o doza mica de aspirina nu este adecvata pentru anumite tipuri de accident vascular cerebral)
  • astm sau boli pulmonare
  • ati avut vreodata o problema de coagulare a sangelui
  • ati avut probleme cu ficatul sau rinichii
  • aveti guta – se poate agrava daca luati aspirina zilnica

Doze recomandate

Doza uzuala pentru prevenirea unui atac de cord sau a unui accident vascular cerebral este de 75 mg o data pe zi (un comprimat de rezistenta obisnuit pentru ameliorarea durerii este de 300 mg).

Doza zilnica poate fi mai mare – pana la 300 mg o data pe zi – mai ales daca tocmai ati avut un accident vascular cerebral, un atac de cord sau o interventie chirurgicala.

Daca uitati sa luati o doza de aspirina, luati-o imediat ce va amintiti. Daca nu va amintiti pana in ziua urmatoare, sariti o doza uitata.

Nu luati o doza dubla pentru a compensa doza uitata.

Daca uitati adesea care sunt dozele pe care trebuie sa le luati, atunci puteti sa va setati o alarma pentru a va reaminti. De asemenea, puteti sa va adresati sfatul farmacistului pentru alte modalitati de a va aminti sa va luati medicamentul.

Supradozaj cu aspirina

Administrarea 1 sau 2 tablete suplimentare in mod accidental este putin probabil sa fie daunatoare.

Cantitatea de aspirina care poate duce la supradozaj variaza de la persoana la persoana.

Atentie!

Luati aspirina in doza mica o data pe zi nu o luati niciodata pe stomacul gol. Cel mai bine este sa o luati inainte sau dupa masa pentru a evita durerile sau alte probleme la stomac.

Sarcina si alaptare

Luati in considerare daca medicul dumneavoastra spune ca este sigur sa luati aspirina in doza mica daca sunteti gravida, fie ca incercati sa ramaneti insarcinata sau daca doriti sa alaptati.

Riscuri

Cele mai frecvente efecte secundare ale aspirinei sunt:

  • iritarea stomacului sau a intestinului
  • indigestie
  • greata

Urmatoarele efecte adverse sunt posibile, dar mai putin frecvente:

  • agravarea simptomelor de astm
  • varsaturi
  • inflamarea stomacului
  • sangerare la nivelul stomacului (gastrointestinala)
  • echimoze

Un efect secundar rar al aspirinei in doza mica este accidentul vascular cerebral hemoragic.

Aspirina poate ajuta la prevenirea si tratarea unei serii de afectiuni, dar oricine ia aspirina trebuie mai intai sa vorbeasca cu un medic. Oricine are varsta sub 16 ani nu ar trebui sa ia in mod normal aspirina, cu exceptia cazurilor rare la indicatiile si sub supravegherea medicului specialist.

Contraindicatii

Cine NU ar trebui sa ia aspirina:

  • Persoanele cu tulburari de sangerare, cum ar fi hemofilia.
  • Persoanele cu functie hepatica sau renala scazuta.
  • Persoanele care au avut vreodata o reactie alergica dupa administrarea aspirinei, ibuprofenului sau diclofenacului (de exemplu, un atac de astm, eruptie cutanata, inflamatie nazala (rinita) sau umflarea buzelor, a limbii si a gatului).
  • Copiii sub 16 ani, cu exceptia cazului in care sunt prescris de catre un medic.
  • Persoanele care au diverse alergii.
  • Persoanele care au avut ulcer gastric.
  • Persoanele cu guta sau cu insuficienta cardiaca severa nu trebuie sa ia aspirina pentru a usura durerea sau febra.

Informatii utile

Puteti sa cumparati aspirina din orice farmacie fara prescriptie medicala. Ideal ar fi sa consulatati farmacistul si sa-l intrebati daca este in regula sa urmati un tratament pe baza de acid salicilic.

Pentru alte afectiuni si reactii adverse, prezentati-va de urgenta la medicul specialist.

 

Referinte:

  1. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/heart-disease/in-depth/daily-aspirin-therapy/art-20046797
  2. https://www.everydayhealth.com/drugs/aspirin
  3. https://www.healthline.com/health/aspirin-for-acne#5
  4. https://www.drugs.com/aspirin.html
  5. https://www.netdoctor.co.uk/medicines/heart-blood/a27789/aspirin-dosage-and-how-to-take/
Andreea Enache

Absolventa a Facultatii de Comunicare si PR, si a Masteratului de Social Media & Marketing Online - Universitatea SNSPA din Bucuresti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

1 an in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

1 an in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

1 an in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

1 an in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

1 an in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

1 an in urma