Artroza este numita si boala artrozica sau osteoartrita. Iata care sunt cauzele, cum se manifesta si ce solutii de tratament sunt disponibile.

Cuprins:

1. Ce este artroza?
2. Tipuri de artroza
3. Cauze si factori de risc
4. Simptome
5. Diagnostic
6. Tratament

Ce este artroza?

Articulatiile

Articulatiile sunt formate din mai multe regiuni cu structuri diferite. Daca un pacient sufera de artroza, toate partile si structurile articulatiei pot fi afectate in grade diferite. Acesta este motivul numeroaselor modificari care pot fi observate in articulatia artrozica.

Articulatiile noastre ne permit sa ne miscam. In fiecare zi, efectuam mii de miscari. Aceste miscari sunt imbunatatite si facilitate de lichidul sinovial care este produs de membrana sinoviala interioara. Articulatiile au sisteme de amortizare utile pentru a absorbi socurile si pentru a le proteja. Acest strat neted si elastic protejeaza articulatia in timpul miscarii si permite un grad de miscare adecvat.

Ce implica artroza?

In mod obisnuit, artroza este o boala articulara comuna, si este cauzata de uzura normala a articulatiilor si a cartilajului. Cu toate acestea, exista diferente mari. Acestea variaza de la o osteoartrita usoara, incipienta pana la o osteoartrita grava, avansata, in care o suprafata mare a suprafetelor articulare este afectata. Desi exista anumite asemanari, artrita este diferita de artroza.

Artroza este o afectiune care vizeaza articulatiile, adesea din punct de vedere al functionarii lor mecanice si care distruge treptat articulatiile. De asemenea, cunoscuta sub numele de osteoartrita, este una dintre cele mai frecvente boli din lume. In caz de artroza, mai intai cartilajul este afectat si apoi apar schimbari graduale ale osului  care este lasat expus. De asemenea, afecteaza celalalt tesut din interiorul capsulei comune, cum ar fi membrana sinoviala, ligamentele, muschii si tendoanele peri-articulare. Degenerarea articulara poate evolua rapid sau incet si poate depinde de circumstante atenuante diferite si chiar de activitatile pe care pacientul le indeplineste.

Ce articulatii pot fi afectate de artroza?

In general, toate articulatiile corpului pot dezvolta artroza. Cel mai frecvent insa, artroza se dezvolta in articulatiile mari ale membrelor inferioare. Cel mai frecvent, articulatia soldului este afectata, urmata de genunchi si articulatia gleznei. Artroza articulatiei umarului sau a cotului este relativ rara.

Exista o varietate de factori de risc ce sunt legati de o probabilitate mai mare de aparitie a artrozei. Obezitatea este un factor major de risc pentru dezvoltarea osteoartritei soldului sau genunchiului. Alti factori de risc implica accidente care includ leziuni ale articulatiilor sau articulatii nealiniate. Chiar si la o varsta frageda, o artroza articulara se poate dezvolta fara un motiv aparent, cand exista o anumita predispozitie pentru osteoartrita.

Tipuri de artroza

Artroza mainilor

Artroza poate afecta una sau mai multe zone ale mainilor. Aceste zone includ adesea varfurile degetelor, articulatia mijlocie a fiecarui deget, articulatia care leaga degetul mare si incheietura mainii, precum si incheietura mainii. Articulatiile afectate determina  in mare masura simptomele care apar. Aceste simptome includ adesea:

Coxartroza

Artroza poate aparea la unul sau ambele solduri. In acest fel difera deartrita reumatoida,  care apare de obicei in ambele solduri in acelasi timp. Coxartroza este o afectiune lenta degenerativa.

Artroza genunchiului

Artroza poate sa apara la unul sau la ambii genunchi. Varsta, genetica si leziunile genunchiului pot juca un rol in genunchiul artrozic. Sportivii care se concentreaza exclusiv asupra unui sport care creeaza miscari extinse si repetitive, cum ar fi alergarea sau tenisul, pot fi expusi unui risc sporit de artroza.

Artroza cervicala

Artroza cervical este de asemenea denumita osteoartrita de gat sau spondiloza cervicala. Este o afectiune legata de varsta ce afecteaza mai mult de 85% dintre persoanele de peste 60 de ani.

Artroza spinala

Daca aveti dureri de spate severe, este posibil sa fie vorba inclusiv de osteoartrita spinala. Varsta si alte probleme ale coloanei vertebrale sunt factori potentiali de risc pentru artroza spinala.

Cauze si factori de risc

Artroza apare atunci cand cartilajul care protejeaza capetele oaselor in articulatii se deterioreaza treptat. Cartilajul este un tesut ferm, alunecos, care permite miscarea articulatiilor fara frecare.

Cum se formeaza?

Artroza este de fapt uzura unui cartilaj care isi pierde flexibilitatea si eficienta. De asemenea, afecteaza intregul grup de articulatii, ligamentele, oasele, muschii si fluidul sinovial (fluidul care lubrifiaza in mod natural articulatia). Excesul de greutate si lipsa activitatii fizice sunt factori importanti care contribuie la evolutia artrozei. Implicarea in miscari repetitive poate provoca, de asemenea, uzura anormala care duce la aceasta boala.

Factori de risc

Factorii care pot creste riscul de aparitie a artrozei includ:

  • varsta – riscul de artroza creste odata cu varsta;
  • genul – femeile au un risc mai mare de a dezvolta artroza;
  • obezitatea – excesul de greutate corporala contribuie la osteoartrita in mai multe moduri, si cu cat greutatea e mai mare, cu atat riscul este mai mare. Cresterea greutatii determina crestere efortului asupra articulatiilor care poarta greutatea, cum ar fi soldurile si genunchii. In plus, tesutul adipos produce proteine care pot provoca inflamatii daunatoare in interiorul si in jurul articulatiilor.
  • leziuni la nivelul articulatiilor – accidentarile pot creste riscul de artroza, chiar si leziunile minore sau cele din trecut;
  • anumite ocupatii – miscarile repetate pe o anumita articulatie cresc riscul ca articulatie sa dezvolte artroza;
  • factori ereditari;
  • deformarile osoase – unele persoane se nasc cu articulatii malformate sau cu unele cartilaje defecte, ceea ce poate creste riscul osteoartritei.

Simptome

Artroza poate aparea in orice articulatie. Cu toate acestea, zonele cele mai frecvent afectate ale corpului includ:

  • mainile;
  • varful degetelor;
  • genunchii;
  • soldul;
  • coloana vertebrala, de obicei la nivelul gatului sau spatelui inferior.

Cele mai frecvente simptome ale osteoartritei includ:

  • durere;
  • sensibilitate (disconfort atunci cand apasati pe zona cu degetele);
  • rigiditate;
  • inflamatie.

Pe masura ce artroza devine mai avansata, durerea asociata cu aceasta poate deveni mai intensa. In timp, poate aparea si umflarea articulatiei si a zonei inconjuratoare. Recunoasterea simptomelor precoce va poate ajuta sa gestionati mai bine aceasta afectiune.

Artroza severa

Artroza este o conditie progresiva in cinci etape, de la 0 la 4. Prima etapa (0) reprezinta o articulatie normala, iar etapa 4 reprezinta artroza severa.

In etape mai avansate, apare frecarea os-pe-os ce poate provoca simptome severe, cum ar fi:

  • cresterea umflaturii si inflamatiei – Cantitatea de lichid sinovial din articulatie poate creste. In mod normal, acest fluid ajuta la reducerea frecarii in timpul miscarii.
  • cresterea durerii – Se poate simti durere mai mare in timpul activitatilor, dar si atunci cand sunteti in repaus. S-ar putea sa simtiti o crestere a gradului de durere pe masura ce deveniti mai obosit, cum e la finalul zilei, cand o articulatie a fost folosita in exces.
  • afectarea gradului de miscare – Este posibil sa nu va puteti misca, de asemenea, din cauza rigiditatii sau durerii articulatiilor.
  • instabilitate – Articulatiile pot deveni mai putin stabile.

Pe masura ce articulatia continua sa fie uzata, pot aparea si slabiciuni musculare, pinteni ososi si deformari articulare.

Artroza vs. artrita reumatoida

Artroza si artrita reumatoida (AR) au aceleasi simptome, dar sunt conditii foarte diferite. Artroza este o afectiune degenerativa, ceea ce inseamna ca se agraveaza in general in timp. Artrita reumatoida, pe de alta parte, este o tulburare autoimuna. Persoanele cu artrita reumatoida au sisteme imunitare care identifica peretele si captuseala moale in jurul articulatiilor ca pe un agent nociv, atacand zona respectiva. Aceasta captuseala moale, care include fluidul sinovial, se numeste sinovium. Pe masura ce sistemul imunitar ataca tesutul, are loc acumularea fluidului in articulatie, cauzand rigiditate, durere, umflare si inflamatie.

Diagnostic

Diagnosticul osteoartritei se bazeaza de obicei pe:

  • simptomele pacientului – cum si cand au inceput simptomele, modul in care s-au dezvoltat, cum afecteaza viata si orice factor care le amelioreaza sau le agraveaza;
  • o examinare fizica – medicul va analiza sensibilitatea articulatiei, eventuale umflaturi, exces de lichid, afectarea miscarii, instabilitate, slabiciune etc.

Ce teste sunt disponibile pentru artroza?

Nu exista niciun test de sange pentru artroza, desi medicul va poate sugera unele teste pentru a ajuta la excluderea altor tipuri de artrita.

Radiografiile nu sunt de obicei utile in diagnosticarea artrozei, desi pot fi utile pentru a arata daca exista depuneri de calciu in articulatie. In cazuri rare, o scanare RMN a genunchiului poate fi utila pentru identificarea altor posibile probleme articulare sau osoase care ar putea provoca simptomele.

Daca artrita devine severa si cauzeaza probleme pe termen lung, medicul va poate face trimitere catre un chirurg ortoped care sa ia in considerare o interventie chirurgicala comuna sau un program de gestionare a durerii.

Tratament

Tratamentul este centrat pe ameliorarea simptomelor. Tipul de tratament care va va ajuta cel mai mult va fi in mare masura determinat de severitatea simptomelor si localizarea acestora. Adesea, modificarile stilului de viata, medicamentele usoare si remediile de la domiciliu vor fi suficiente pentru a oferi o ameliorare a durerii, rigiditatii si umflarii.

Activitate fizica pentru artroza

Activitatea fizica intareste musculatura din jurul articulatiilor si poate ajuta la ameliorarea rigiditatii. Efectuati cel putin 20 – 30 de minute de miscare fizica, cel putin o data la doua zile. Alegeti activitati usoare, cu impact redus, cum ar fi mersul pe jos sau inotul. Tai chi si yoga pot imbunatati, de asemenea, flexibilitatea si ajuta la gestionarea durerii.

Dintre exercitiile pentru articulatii, stretching-ul poate fi util pentru persoanele cu osteoartrita, mai ales daca aveti rigiditate sau durere in genunchi, solduri sau spate. Stretching-ul poate ajuta la imbunatatirea mobilitatii si a gamei de miscari.

Pierdere in greutate

Excesul de greutate poate sa suprasolicite articulatiile si sa provoace durere. Reducerea excesului de kilograme ajuta la ameliorarea acestei presiuni si reduce durerea. O greutate sanatoasa poate, de asemenea, sa reduca riscul altor probleme de sanatate, cum ar fi diabetul si bolile de inima.

Terapie cald-rece

Puteti apela la terapia cald-rece pentru a reduce durerea musculara si rigiditatea. Aplicati o compresa rece sau calda pe articulatiile dureroase timp de 15-20 de minute de mai multe ori pe zi. Aceste practici pot ajuta la ameliorarea simptomelor si pot imbunatatiti calitatea vietii.

Medicamente pentru artroza

Exista o serie de tipuri diferite de medicamente care pot ajuta la ameliorarea durerii sau umflarii. Acestea includ:

  • Analgezice orala – acetaminofen si alte analgezice reduc durerea, dar nu si umflarea;
  • Analgezice topice – astfel de produse sunt disponibile sub forma de creme, geluri si plasturi. Acestea ajuta la amortirea zonei articulare si pot asigura ameliorarea durerii, in special pentru durerea usoara.
  • Medicamente antiinflamatoare nesteroidiene) – cum ar fi ibuprofen si naproxen, reduc umflarea si durerea.
  • Corticosteroizii – aceste medicamente cu prescriptie sunt disponibile sub forma orala. Acestea pot fi, de asemenea, administrate direct prin injectie intr-o articulatie.

Remedii naturiste pentru artroza

Tratamentele alternative si suplimentele pot ajuta la ameliorarea simptomelor, cum ar fi inflamatia si durerea articulara. Unele suplimente sau ierburi care pot ajuta includ:

Alte optiuni de tratamente alternative includ:

  • acupunctura;
  • fizioterapie;
  • terapie prin masaj.

Dieta in artroza

Daca aveti artroza, stilul de viata si nutritia sunt deosebit de importante. In primul rand, este indicat sa reduceti excesul de greutate si sa va mentineti la o greutate optima pentru a reduce presiunea inutila asupra articulatiilor.
Exista, de asemenea, studii care sugereaza ca anumite tipuri de artroza, cum ar fi osteoartrita genunchiului, raspund pozitiv la o dieta bogata in flavonoizi, care sunt substante nutritive gasite in fructe si legume. De asemenea, antioxidantii gasiti in multe fructe si legume pot, de asemenea, ajuta la combaterea radicalilor liberi produsi de inflamatie.

O dieta sanatoasa poate ajuta la ameliorarea simptomelor de artroza prin reducerea inflamatiei si umflaturilor.

Referinte:
(1) Hip arthrosis, link: https://www.ucaorthopedics.com/pathologies/hip/hip-arthrosis/
(2) Arthrosis, link: https://www.medicinenet.com/script/main/art.asp?articlekey=8747
(3) Osteoarthritis, link: https://www.healthline.com/health/osteoarthritis#spinal-oa
(4) Osteoarthritis, link: https://www.nhs.uk/conditions/osteoarthritis/

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Vezi comentariile

  • Am artroza la degetul mare de la picior.ce fel de miscare imi trebuie?ce alimente imi sant necesare?

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

1 an in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

1 an in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

1 an in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

1 an in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

1 an in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

1 an in urma