Artroscopia – ce este, cand e indicata si cum se realizeaza

Artroscopia este o procedura chirurgicala folosita pentru a diagnostica si trata problemele din interiorul unei articulatii. Cea mai frecventa interventie de artroscopie este realizata la genunchi. Afla care sunt indicatiile artroscopiei, etapele procedurii, cat dureaza recuperarea dupa interventie si care sunt beneficiile si riscurile.

Cuprins:

  1. Ce este artroscopia?
  2. Cand se recomanda o artroscopie?
  3. Cum se realizeaza artroscopia?
  4. Recuperarea dupa artroscopie
  5. Rezultate si beneficii
  6. Riscuri si complicatii

Ce este artroscopia?

Artroscopia este o procedura folosita pentru diagnosticarea si tratarea problemelor articulare. Un chirurg introduce un tub subtire dotat cu o camera video cu fibra optica printr-o incizie mica – cam de dimensiunea gaurii unui nasture. Imaginile cu interiorul articulatiei sunt transmise pe un monitor video de inalta definitie.

Artroscopia ii permite chirurgului sa vada in interiorul articulatiei fara a face o incizie mare. Chirurgii pot chiar repara unele tipuri de leziuni ale articulatiei in timpul artroscopiei, cu instrumente chirurgicale subtiri cat un creion.

Este de cele mai multe ori utilizata in cazul afectiunilor genunchiului, gleznelor, umerilor, coatelor, incheieturilor si soldurilor.

Care sunt avantajele

Echipamentele utilizate in timpul unei artroscopii sunt foarte mici, astfel incat sunt necesare doar mici taieturi pe piele. Acest lucru inseamna ca artroscopia are cateva avantaje fata de operatia traditionala, “deschisa”, cum ar fi:

  • mai putina durere dupa operatie;
  • timp mai rapid de vindecare;
  • risc mai mic de infectie;
  • de multe ori, pacientul poate pleca acasa in aceeasi zi;
  • este posibil sa reveniti la activitatile zilnice mai repede.

Cand se recomanda o artroscopie?

Oamenii ar putea fi supusi unei artroscopii daca au anumite probleme la nivelul incheieturilor, cum ar fi durerea articulara persistenta, umflare sau rigiditate, iar medicii nu au putut sa descopere cauza problemelor cu ajutorul scanarilor.

O artroscopie poate fi utilizata pentru a determina cat de mult a fost afectat articulatia in urma unei leziuni, cum ar fi o accidentare sportiva, sau in urma unor afectiuni de baza care pot provoca leziuni articulare, cum ar fi osteoartrita.

Procedura poate fi, de asemenea, folosita si efectuata pentru a trata o serie de probleme si afectiuni frecvente, cum ar fi:

Artroscopia de genunchi

Artroscopia genunchiului este o procedura chirurgicala care poate diagnostica si trata problemele articulatiei genunchiului. In timpul procedurii, chirurgul face o incizie foarte mica si introduce o camera minuscula – numita artroscop – in interiorul genunchiului. Acest lucru le permite sa vizualizeze interiorul articulatiei pe un ecran. Chirurgul poate apoi sa verifice daca exista o problema la genunchi si, dacă este necesar, sa corecteze problema folosind instrumente mici cu ajutorul artroscopului.
Artroscopia poate ajuta la diagnosticarea mai multor probleme ale genunchiului, cum ar fi ruptura de menisc sau nealiniere patelara. De asemenea, poate repara ligamentele articulatiei. Procedura are riscuri putine, iar perspectivele sunt bune pentru majoritatea pacientilor. Timpul de recuperare si prognosticul depind de gravitatea problemei si de complexitatea procedurii solicitate.

Artroscopia umarului

Si in cazul umarului, interventia chirurgicala presupune folosirea aceleiasi metode. Cel mai probabil, veti fi anesteziati total in timpul acestei intervenții chirurgicale. In unele cazuri, este posibil sa primiti anestezie locala. Zona bratului si a umarului va fi amortita, astfel incat nu veti simti nicio durere. Daca primiti anestezie locala, vi se vor administra medicamente care sa va amorteasca in timpul operatiei.

In timpul procedurii, chirurgul:

  • Introduce artroscopul in umar printr-o incizie mica. Artroscopul este conectat la un monitor video aflat in sala de operatie.
  • Verifica toate tesuturile articulatiei umarului si zona de deasupra articulatiei. Aceste tesuturi includ cartilajul, oasele, tendoanele si ligamentele.
  • Repara orice tesut deteriorat. Pentru a face acest lucru, chirurgul face cu 1-3 incizii mai mici si introduce alte instrumente prin ele. Orice tesut deteriorat este indepartat.

Medicul poate efectua una sau mai multe dintre aceste proceduri in timpul operatiei.

Repararea coafei rotatorilor

  • Marginile tendonului sunt reunite. Tendonul este atașat de os cu suturi.
  • Ancorele de sutură sunt folosite in multe cazuri pentru a atașa tendonul de os.
  • Ancorele pot fi din metal sau plastic si nu trebuie să fie îndepărtate după operație.

Intervenția chirurgicală pentru instabilitatea umărului

  • Dacă aveți un labrum rupt (articulatia umarului), chirurgul il va repara.
  • Ligamentele care se atașează de această zonă vor fi, de asemenea, reparate.
  • Leziunea Bankart (luxatia de umar) este o ruptura produsa in labrum, în partea inferioară a articulației umărului.
  • O leziune SLAP o ruptura a portiunii superioare a labrumului.

La sfârșitul operației, inciziile vor fi închise cu cusături și acoperite cu un pansament (bandaj). Cei mai mulți chirurgi fac poze de pe monitorul video în timpul procedurii pentru a le arăta pacientilor ce au găsit și ce interventii au făcut. Este posibil ca medicul să facă intervenții chirurgicale deschise dacă există multe daune la nivelul umarului. Operatia deschisă presupune efectuarea unei incizii mai mari, astfel încât chirurgul să poată ajunge direct la oase și țesuturi.

Artroscopia gleznei

Artroscopia gleznei este realizata pentru evaluarea chirurgicala si tratarea mai multor afectiuni ale gleznei. Chirurgia artroscopica poate avea un timp de recuperare mai rapid decat chirurgia traditionala deschisa.

  • Este posibil sa aveti nevoie de artroscopie a gleznei daca s-a produs ruperea unui cartilaj si au ramas mici farame. De asemenea, daca o persoana si-a luxat glezna in mod sever, chirurgul poate face o artroscopie pentru a evalua amploarea daunelor si, eventual, pentru a le repara.
  • Pentru unii oameni, artroscopia inseamna o recuperare mai rapida, mai putine cicatrici si complicatii decat chirurgia deschisa.

Cum se realizeaza artroscopia?

Pregatirea pentru interventie

Inainte de a fi supusi unei astfel de proceduri, de obicei, vi se va face o programare la medic. In timpul vizitei, doctorul va evalua starea generala de sanatate pentru a se asigura ca sunteti pregatiti pentru operatie. De asemenea, vi se vor oferi informatii despre anumite aspecte, cum ar fi:

  • ce si cand puteti manca si bea in ziua interventiei
  • necesitatea de a opri sau incepe administrarea oricaror medicamente inainte de operatie
  • timpul necesar de recuperare in urma procedurii
  • necesitatea de a face sau nu exercitii de recuperare dupa operatie

Echipa chirurgicala va explica beneficiile si riscurile asociate cu artroscopia. De asemenea, vi se va solicita sa semnati un formular de consimtamant pentru a confirma ca sunteti de acord sa fiti supusi operatiei si ca intelegeti ce presupune aceasta, inclusiv care sunt potentialele riscuri.

Procedura

Anestezie locala artroscopie

Artroscopia este de obicei efectuata sub anestezie generala, desi exista situatii in care specialistii folosesc anestezia locala sau rahianestezia.

Anestezistul este cel care hotaraste si explica ce tip de anestezie este cel mai potrivit pentru fiecare pacient in parte. In unele cazuri, pacientul poate decide ce tip de anestezie prefera.

In caz de anestezie locala, articulatia pacientului va fi amortita, astfel incat acesta sa nu simta nicio durere. Cu toate acestea, poate simti in continuare unele senzatii in timpul procedurii, cum ar fi o usoara tragere, deoarece chirurgul lucreaza pe articulatie.

Medicul aplica o substanta dezinfectanta pentru a curata pielea din dreptul articulatiei afectate. Apoi, efectueaza o taietura mica, lunga de cativa milimetri, pe pielea de langa articulatie, astfel incat un dispozitiv numit artroscop (un tub subtire, metalic, dotat cu o lumina si o camera la un capat) sa poata fi inserat.

Pot fi efectuate si alte incizii

De asemenea, doctorul mai poate efectua una sau mai multe incizii suplimentare pentru a introduce o sonda de examinare sau alte instrumente chirurgicale subtiri.

Articulatia este uneori umpluta cu un lichid steril pentru a o extinde si pentru a facilita verificarea acesteia. Artroscopul preia imagini pe care le trimite catre un ecran video, permitandu-i chirurgului sa vada in interiorul articulatiei.

Pe langa faptul ca va examina interiorul articulatiei, in cazurile in care este necesar, chirurgul va putea indeparta orice tesut nedorit sau va repara zonele deteriorate cu ajutorul unor instrumente chirurgicale minuscule introduse prin inciziile facute separat.

Dupa procedura, artroscopul si celelalte instrumente sunt indepartate, alaturi de excesul de lichid din articulatie. Inciziile sunt de obicei inchise folosind banda speciala sau cusaturi si acoperite cu un pansament steril.

Durata artroscopie

O artroscopie dureaza de obicei intre 30 de minute si 2 ore, in functie de tipul de procedura efectuat. Medicul va va spune daca puteti merge acasa in aceeasi zi cu operatia sau in dimineata urmatoare.

Recuperarea dupa artroscopie

Durata recuperarii in urma unei artroscopii depinde, in primul rand, de articulatia implicata si de procedura specifica la care ati fost supusi. De exemplu, artroscopia genunchiului dureaza aproximativ o ora. Dupa interventie, vei fi dus intr-o camera separata pentru a va recupera timp de cateva ore inainte de a pleca acasa.

In cele mai multe cazuri, veti putea reveni la munca si veti putea relua activitati fizice usoare dupa cateva saptamani. In alte cazuri, medicul va poate recomanda sa nu faceti activitati fizice mai solicitante, precum ridicarea greutatilor si sportul timp de cateva luni.

Chirurgul sau echipa de ingrijire va va anunta cat timp va dura recuperarea si ce activitati trebuie evitate pana cand va recuperati complet.

In plus, va trebuie sa luati urmatoarele masuri:

  • Doctorul va poate prescrie medicamente pentru ameliorarea durerii si a inflamatiei.
  • Odihna si gheata. In timp ce stati acasa, poate fi de ajutor sa va odihniti, sa aplicati gheata, comprese si sa tineti articulatia ridicata timp de cateva zile pentru a reduce umflarea si durerile.
  • S-ar putea sa fie nevoie sa utilizati temporar atele sau carje pentru a va spori confortul si protectia.
  • Medicul va poate recomanda kinetoterapie si exercitii de refacere pentru a va ajuta sa va intariti muschii si pentru a imbunatati functia articulatiei.

Sunati-va chirurgul daca observati sau daca dezvoltati:

  • Febra
  • Durere dupa artroscopie care nu este ameliorata de medicamente
  • Lichid care se scurge din incizie
  • Roseata sau umflare
  • Amorteala sau furnicaturi

Rezultate si beneficii

In general, va puteti relua activitatile legate de munca si activitatea fizica usoara dupa cateva zile. Cel mai probabil veti putea sa sofati din nou dupa 1-3 saptamani si veti putea incepe activitatile mai intense dupa cateva saptamani de la interventie.

Cu toate acestea, durata de recuperare nu este aceeasi in cazul tuturor. In functie de situatia personala, recuperarea se poate intinde pe o perioada mai lunga de timp.

Chirurgul va examina rezultatele artroscopiei cat mai curand posibil si va poate trimite un raport scris. De asemenea, specialistul va continua sa va monitorizeze progresul in cadrul vizitelor urmatoare si sa abordeze eventualele probleme aparute.

Riscuri si complicatii

Artroscopia este in general considerata o procedura sigura, insa la fel ca toate tipurile de interventii chirurgicale, prezinta si anumite riscuri.

Este normal sa intampinati probleme de scurta durata, cum ar fi umflaturile, vanataile, rigiditatea si disconfortul dupa o artroscopie. Acestea se vor ameliora si vor disparea, de obicei, in zilele si saptamanile urmatoare procedurii.

Eventuale complicatii

Problemele mai grave sunt mult mai putin frecvente, acestea aparand in mai putin de 1 din 100 de cazuri. Printre complicatii se numara:

  • Un cheag de sange care se dezvolta la unul dintre membre – cunoscut sub numele de tromboza venoasa profunda (TVP), poate provoca durere si umflare la nivelul membrului afectat
  • Infectie in interiorul articulatiei – cunoscuta sub numele de artrita septica, poate provoca febra, durere si umflaturi in articulatie
  • Sangerare in interiorul articulatiei – care cauzeaza adesea dureri severe si umflaturi
  • Deteriorarea accidentala a nervilor din apropierea articulatiei – ceea ce poate duce la amorteala temporara sau permanenta si la o oarecare pierdere de senzatie

Intrebati-l pe chirurg care sunt posibilele riscuri inainte de a fi de acord cu o artroscopie.

 

Referinte:

  1. https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/arthroscopy/about/pac-20392974
  2. https://www.webmd.com/arthritis/what-is-arthroscopy#1
  3. https://www.nhs.uk/conditions/arthroscopy/
  4. https://www.healthline.com/health/knee-arthroscopy
  5. https://medlineplus.gov/ency/article/007206.htm
  6. https://www.emedicinehealth.com/ankle_arthroscopy/article_em.htm#what_are_the_complications_and_risks_of_ankle_arthroscopy_surgery
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

1 an in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

1 an in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

1 an in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

1 an in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

1 an in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

1 an in urma