Arterita cu celule gigante – totul despre arterita temporala

Arterita cu celule gigante este o forma de vasculita sau o inflamatie a vaselor de sange de la nivelul tamplelor, care se manifesta in principal prin dureri de cap constante. Aflati totul despre arterita temporala din materialul urmator.

Cuprins:

  1. Ce reprezinta arterita cu celule gigante?
  2. Cauze si factori de risc
  3. Simptome
  4. Diagnostic
  5. Cum se trateaza?
  6. Complicatii

Ce reprezinta arterita cu celule gigante?

Arterita cu celule gigante este o inflamatie a epiteliului – tesutul care captuseste arterele. Afectiunea este caracterizata de umflarea si ingrosarea epiteliului arterei aflate sub pielea din zona tamplelor. Este o afectiune autoimuna care apare din cauza unei reactii gresite a sistemului imunitar. In cazul unei afectiuni autoimune, sistemul imunitar ataca din greseala celulele sanatoase.

Tulburarea s-a numit inainte arterita temporala. In prezent, poarta denumirea de arterita cu celule gigante (ACG), deoarece cercetarile au aratat ca poate afecta nu numai arterele temporale. Alte vase de sange care pot fi afectate de GCA sunt aorta toracica si ramurile sale, din cap si gat.

Termenul de ”celule gigante” este utilizat pentru ca arterele temporale inflamate, vazute la microscop, arata ca niste celule marite.

Alte denumiri

ACG este cunoscuta inca din secolul al X-lea. Mai este cunoscuta si sub denumirile de arterita craniana si arterita Horton.

Persoanele care sufera de aceasta afectiune acuza dureri de cap constante. Fara tratament, poate duce la pierderea permanenta a vederii.

Arterita cu celule gigante apare cel mai des dupa varsta de 50 de ani. Riscurile dezvoltarii acestei tulburari cresc odata cu inaintarea in varsta. Aceasta afecteaza in jur de 18 persoane din fiecare 100,00 in fiecare an si apare cel mai probabil la persoanele trecute de 80 de ani.

Boala afecteaza de doua sau trei ori mai multe femei decat barbati.

Cauze si factori de risc

Din cauza arteritei cu celule gigante, epiteliul arterelor se inflameaza, determinand umflarea acestora. Aceasta inflamatie ingusteaza vasele de sange, reducand cantitatea de sange – si, prin urmare, oxigenul si nutrientii vitali – care trebuie sa ajunga in tesuturile corpului.

Maladia poate afecta aproape orice artera mare sau medie, insa cele mai predispuse sunt arterele din zona tamplelor. Acestea se regasesc chiar in fata urechilor si continua pana la nivelul scalpului.

Specialistii nu cunosc ce anume produce inflamarea acestor artere, insa cred ca peretii acestor artere sunt atacati de catre sistemul imunitar. Predispozitia la aceasta afectiune poate fi sporita de anumite mosteniri genetice, dar si de factorii de mediu.

Factori de risc

Exista cativa factori care pot creste riscul de a dezvolta arterita cu celule gigante, cum ar fi:

  • Arterita cu celule gigante afecteaza doar adultii, si mai rar pe cei sub 50 de ani. Majoritatea persoanelor cu aceasta afectiune prezinta semne si simptome intre 70 si 80 de ani.
  • Femeile sunt de aproximativ doua ori mai mari mai predispuse decat barbatii la a dezvolta afectiunea.
  • Rasa si regiunea geografica. Aceasta maladie este cea mai frecventa in randul persoanelor albe din randul populatiilor din nordul Europei sau de origine scandinava.
  • Arterita cu celule gigante cu polimialgie reumatica. Persoanele care sufera de polimialgie reumatica au un risc sporit de a dezvolta arterita cu celule gigante.
  • Istoricul familial. Uneori, tulburarea este transmisa intre membrii aceleiasi familii.

Simptome

Cele mai frecvente simptome ale arteritei cu celule gigante sunt durerile de cap si sensibilitatea – adesea severe – care se resimt de obicei la nivelul ambelor tample. Durerile de cap se pot agrava progresiv, pot aparea si disparea sau se pot ameliora temporar.

In general, principalele semne si simptome ale arteritei cu celule gigante sunt:

  • Durere persistenta si severa de cap, de obicei in zona tamplelor
  • Sensibilitate la nivelul scalpului
  • Dureri in zona maxilarului care apar in timp ce mestecati sau deschideti gura larg
  • Febra
  • Oboseala
  • Pierdere in greutate
  • Pierderea vederii sau vedere dubla, in special la persoanele care au si dureri de maxilar
  • Pierderea brusca si permanenta a vederii la nivelul unui ochi

Durerea si rigiditatea la nivelul gatului, umerilor sau soldurilor sunt simptome comune ale unei afectiuni inrudite, polimialgia reumatica. Aproximativ 50 la suta dintre persoanele cu arterita cu celule gigante au, de asemenea, polimialgie reumatica.

Cand este necesara vizita la doctor

Daca dezvoltati o durere de cap persistenta sau oricare dintre semnele si simptomele enumerate mai sus, consultati fara intarziere medicul. Daca sunteti diagnosticat cu arterita cu celule gigante, inceperea cat mai curand posibil a tratamentului poate ajuta la prevenirea pierderii vederii.

Diagnostic

Arterita cu celule gigante poate fi dificil de diagnosticat, deoarece simptomele sale de debut seamana cu cele ale altor afectiuni intalnite frecvent. Din acest motiv, medicul va incerca sa excluda alte cauze posibile ale problemei.

In prima faza, doctorul va dori sa afle care sunt simptomele si istoricul medical. Apoi, cel mai probabil va efectua un examen fizic amanuntit, acordand o atentie deosebita arterelor temporale. Adesea, una sau ambele artere sunt sensibile la atingere, au un puls redus si un aspect dur.

Arterite Horton diagnostic

De asemenea, medicul poate recomanda anumite teste.

  1. Analize de sange

Medicul poate folosi urmatoarele teste pentru a stabili un diagnostic si pentru a urmari progresul in timpul tratamentului.

Viteza de sedimentare a hematiilor (VSH)

VSH masoara rata la care sedimenteaza hematiile dintr-o proba de sange anticoagulant, in interval de o ora. Daca celulele rosii coboara rapid, acest lucru ar putea indica prezenta unei inflamatii in corp.

Proteina C-reactiva (CRP)

Aceasta masoara nivelul unei substante pe care ficatul o produce atunci cand este prezenta inflamatia.

  1. Testele de imagistica

Acestea pot fi utilizate pentru a diagnostica arterita cu celule gigante si pentru a monitoriza felul in care afectiunea raspunde la tratament. Printre aceste teste se numara:

Ecografia Doppler

Acest test foloseste undele sonore pentru a produce imagini ale sangelui care curge prin vene.

Angiografie cu rezonanta magnetica (MRA)

Acest test combina RMN-ul cu utilizarea unei substante de contrast care produce imagini detaliate ale vaselor de sange. Este recomandat sa-l anuntati pe medic inainte de examinare daca nu va simtiti confortabil in spatiile mici, deoarece testul este realizat intr-un aparat in forma de tub.

Tomografie cu emisie de pozitroni (PET)

Daca suspecteaza ca afectiunea a aparut la nivelul unei artere mari, cum ar fi aorta, doctorul ar putea recomanda PET. Acest test utilizeaza o solutie intravenoasa care contine o cantitate mica de material radioactiv si care este injectata in vene. O scanare PET poate produce imagini detaliate ale vaselor de sange mai mari si evidentiaza zonele de inflamatie.

  1. Biopsie

Cel mai bun mod de a confirma un diagnostic de arterita cu celule gigante este prin intermediul biopsiei. Acest lucru presupune recoltarea unei mici probe din artera temporala. Aceasta artera este situata aproape de piele chiar in fata urechilor si se prelungeste pana la nivelul scalpului. Procedura se efectueaza in regim ambulatoriu folosind anestezie locala, de obicei cu mici disconforturi sau cicatrici. Esantionul este examinat apoi la microscop intr-un laborator.

La persoanele care sufera de aceasta afectiune, artera va prezenta o inflamatie care contine celule anormal de mari, numite celule gigante, care dau numele bolii. Este posibil ca pacientul sa aiba aceasta afectiune si rezultatul biopsiei sa fie negativ.

Daca rezultatele nu sunt clare, medicul ar putea recomanda efectuarea unei alte biopsii temporale la nivelul arterei aflate pe partea cealalta a capului.

Cum se trateaza?

Arterita temporala plan de ingrijire

Principalul tratament pentru arterita cu celule gigante consta in administrarea de doze mari de corticosteroizi, cum ar fi prednisonul. Deoarece tratamentul imediat este necesar pentru a preveni pierderea vederii, este posibil ca medicul sa prescrie medicamentele chiar inainte de a confirma diagnosticul cu ajutorul biopsiei.

Cel mai probabil, pacientii ar putea simti o ameliorare semnificativa dupa cateva zile de la inceperea tratamentului. Daca au suferit pierderi vizuale inainte de inceperea tratamentului cu corticosteroizi, este putin probabil ca vederea sa se imbunatateasca. Cu toate acestea, ochiul neafectat poate fi in masura sa compenseze unele modificari vizuale.

Poate fi nevoie sa continuati sa luati calmante pentru arterita timp de 1-2 ani sau chiar mai mult. Dupa prima luna, medicul ar putea incepe sa scada treptat doza pana cand ajungeti la cea mai mica doza de corticosteroizi necesari pentru a controla inflamatia.

Revenirea simptomelor si gestionarea lor

Unele simptome, in special durerile de cap, pot reveni in aceasta perioada. Acesta este momentul in care multe persoane dezvolta, de asemenea, simptome ale polimialgiei reumatice. Aceste crize pot fi tratate de obicei prin cresterea usoara a dozei de corticosteroizi. De asemenea, medicul poate prescrie un medicament care suprima imunitatea, numit metotrexat.

Ce reactii adverse pot da corticosteroizii

Corticosteroizii pot produce reactii adverse grave, precum osteoporoza, hipertensiune arteriala si slabiciune musculara. Pentru a contracara potentialele efecte secundare, medicul poate sa va monitorizeze densitatea osoasa si poate prescrie suplimente care sa contina calciu si vitamina D sau alte medicamente pentru a preveni pierderea densitatii osoase.

Administratia Alimentelor si Medicamentelor (FDA) din SUA a aprobat tocilizumab ca mijloc de tratare a arteritei cu celule gigante. Se administreaza sub forma de injectie sub piele. Medicamentul are si efecte secundare. Din cauza acestuia, pacientul poate fi mai predispus la infectii.

Stil de viata si remedii la domiciliu

Daca arterita cu celule gigante este diagnosticata si tratata din timp, prognosticul este de obicei excelent. Simptomele se imbunatatesc rapid dupa inceperea tratamentului cu corticosteroizi, iar vederea cel mai probabil nu va fi afectata.

In plus, puteti lua in considerare urmatoarele recomandari pentru a gestiona afectiunea si pentru a face fata efectelor secundare ale medicamentelor:

Adoptati o dieta sanatoasa

O dieta santoasa poate ajuta la prevenirea unor eventuale probleme, cum ar fi osteoporoza, hipertensiunea arteriala si diabetul. Consumati cat mai multe fructe si legume proaspete, cereale integrale, carne slaba si peste, limitand in acelasi timp consumul de sare, zahar si alcool.

Consumati suficient calciu si vitamina D

Expertii recomanda 1.200 de miligrame (mg) de calciu si 800 de unitati internationale (UI) de vitamina D pe zi pentru femeile de peste 50 de ani si barbatii de peste 70 de ani. Consultati-va cu medicul pentru a vedea care este doza potrivita.

Faceti sport in mod constant

Miscarea regulata, cum ar fi mersul pe jos, poate ajuta la prevenirea osteoporozei, a hipertensiunii arteriale si a diabetului. De asemenea, mentine sanatatea inimii si a plamanilor. In plus, multi oameni considera ca exercitiile fizice le imbunatatesc starea de spirit.

Daca nu sunteti obisnuiti sa faceti exercitii fizice, incepeti incet si construiti-va treptat un plan de antrenament. Medicul va poate ajuta sa puneti la punct un program de exercitii.

Faceti verificari regulate

Mergeti la medic in mod regulat pentru a va verifica efectele secundare ale tratamentului si dezvoltarea complicatiilor.

Aflati daca puteti lua aspirina

Intrebati-l pe doctor despre administrarea zilnica intre 75 si 150 mg de aspirina. Luata zilnic in doze mici, aspirina poate reduce riscul de orbire si de accident vascular cerebral.

Complicatii

Arterita cu celule gigante poate provoca complicatii grave, cum ar fi:

  • Fluxul de sange redus catre ochi poate provoca pierderea brusca, nedureroasa a vederii intr-unul sau, mai rar, in ambii ochi. Pierderea vederii este de obicei permanenta.
  • Anevrism aortic. Anevrismul este o formatiune localizata la nivelul unui vas de sange slabit, de obicei intr-o artera mare care se regaseste in mijlocul pieptului si al abdomenului (aorta). Anevrismul aortic se poate sparge, lucru care poate provoca o hemoragie interna.

Din cauza faptului ca aceasta complicatie poate aparea chiar si la ani dupa diagnosticul de arterita cu celule gigante, medicul poate monitoriza aorta cu ajutorul radiografiilor toracice anuale sau cu al altor teste imagistice, cum ar fi ecografia si tomografia computerizata (CT).

  • Accident vascular cerebral. Aceasta este o complicatie neobisnuita a arteritei cu celule gigante.

 

Referinte:

  1. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/giant-cell-arteritis/symptoms-causes/syc-20372758
  2. https://www.medicalnewstoday.com/articles/312614.php
  3. https://www.healthline.com/health/temporal-arteritis
  4. https://www.versusarthritis.org/about-arthritis/conditions/giant-cell-arteritis-gca/
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma