Apa la genunchi apare atunci cand se acumuleaza prea mult lichid in interiorul sau in jurul articulatiei genunchiului. Aflati mai multe despre efuziunea la genunchi din materialul urmator.
Un genunchi se poate umfla in momentul in care in interiorul sau in jurul articulatiei acestuia se acumuleaza prea mult lichid la genunchi. Pentru a diagnostica problema, medicul foloseste denumirea de efuziune in articulatia genunchiului sau hidrartroza. Insa aceasta afectiune este mult mai cunoscuta in termeni populari drept ”apa la genunchi”.
Genunchiul se poate umfla in urma unor traumatisme, leziuni cauzate de suprasolicitare sau a unei boli sau afectiuni subiacente. In mod normal, in articulatii exista o cantitate mica de lichid. Cand o articulatie este afectata de artrita, in special de o artrita inflamatorie, cum ar fi artrita reumatoida (RA), se pot acumula cantitati anormale de lichid, iar genunchiul devine umflat.
Pentru a determina cauza umflaturii, in majoritatea cazurilor, medicul preia o proba de lichid pentru a-l testa si pentru a verifica daca este vorba despre o infectie, afectiune sau un traumatism.
De asemenea, prin indepartarea unei cantitati din lichidul de la genunchi, sunt reduse durerea si rigiditatea asociate umflaturii. Doctorul poate administra un tratament adecvat abia dupa ce stabileste cauza de baza a umflarii genunchiului.
Exista o multime de motive pentru care se poate acumula apa la genunchi. Unele dintre acestea sunt:
Lichidul este format de obicei din globule albe care se regasesc in sange si anumite substante chimice pe care le elibereaza, plus globule rosii si lubrifianti naturali. In momentul in care se produce o accidentare la genunchi, raspunsul natural al organismului este de a produce lichide pentru a-l proteja. In alte cazuri, exista pur si simplu prea mult fluid.
Suprasolicitarea genunchiului sau o accidentare neasteptata poate afecta pe oricine, indiferent de varsta si sex. Exista insa anumiti factori care pot creste riscul, cum ar fi:
Semnele si simptomele de apa la genunchi depind de cauza acumularii excesului de lichide in articulatia genunchiului. Daca este cauzata de artroza, durerea apare atunci cand pacientul pune greutatea corporala pe genunchi. Aceasta durere de obicei se reduce prin repaus si relaxare.
Cel mai evident semn este umflarea genunchiului afectat, acesta fiind cu mult mai mare decat celalalt. In plus, umflaturile din jurul partilor osoase ale genunchiului sunt proeminente in comparatie cu celalalt genunchi.
Atunci cand articulatia genunchiului contine prea mult lichid, genunchiul poate deveni dificil de indoit sau indreptat.
Daca apa la genunchi a aparut in urma unei accidentari, pot aparea vanatai pe partea din fata, in partile laterale sau in spatele genunchiului. Din cauza problemei aparute, pacientul nu poate calca in piciorul afectat, iar durerea devine insuportabila.
Consultati medicul daca:
Oricine se poate confrunta cu dureri de genunchi timp de cateva zile. In multe cazuri, simptomele pot fi ameliorate cu odihna, gheata si calmante eliberate fara prescriptie medicala.
Printre simptomele care justifica o vizita la medic se numara:
La inceputul vizitei, medicul va pune intrebari despre istoricul medical. De aceea, este recomandat sa-i spuneti ce probleme anterioare ati mai avut la genunchi si ce tipuri de activitati fizice (cum ar fi sportul) care pot suprasolicita genunchii practicati. De asemenea, doctorul va efectua o examinare fizica minutioasa, in cadrul careia va verifica felul in care va miscati genunchiul.
In continuare, medicul ar putea extrage lichidul din genunchi, procedura care poarta denumirea de aspiratie articulara. Acest lucru se realizeaza prin introducerea unui ac lung si subtire in articulatie si extragerea lichidului. Procedura poate fi facuta in cateva minute chiar in cabinetul medicului.
Apoi, acest lichid poate fi testat pentru a descoperi eventualele:
Extragerea lichidului poate reduce, de asemenea, presiunea din genunchi.
In plus, doctorul poate efectua teste imagistice precum o radiografie, RMN, scanare CT si ecografie pentru a determina cauza problemei.
Tratamentul variaza in functie de cauza problemei, de severitatea acesteia si de istoricul medical al pacientului. Tratamentul presupune, in general, administrarea de medicamente anti-durere si efectuarea de proceduri de indepartare a lichidului din articulatia genunchiului.
In prima instanta, doctorul poate prescrie medicamente orale menite sa calmeze durerea, in cazul in care calmantele fara reteta nu sunt eficiente. Pentru a diminua inflamatia, medicul va poate sugera un corticosteroid oral, cum ar fi prednisonul. Pe langa acesta, exista si alte tipuri de steroizi care pot fi direct injectati in articulatia genunchiului.
Pentru a trata cauza de baza a unui genunchi umflat, medicul poate apela la:
Presiunea din articulatie poate fi redusa prin indepartarea lichidului din genunchi. Dupa ce apa la genunchi este aspirata, medicul ar putea injecta un corticosteroid in articulatie pentru a trata inflamatia.
In cadrul acestei proceduri, specialistul face o mica incizie prin care introduce in articulatia genunchiului un tub dotat cu o lumina. Instrumentele atasate la artroscop pot indeparta tesutul afectat sau pot repara problemele din genunchi.
Daca nu puteti calca in piciorul afectat iar greutatea pe articulatia genunchiului devine intolerabila, poate fi nevoie de o interventie chirurgicala de protezare a genunchiului. De asemenea, doctorul va poate recomanda fizioterapie pentru a va imbunatati functia si forta in genunchiul afectat.
In functie de gravitatea problemei, pacientii pot opta pentru o genunchiera. Unele sunt menite sa va protejeze genunchii de accidentari atunci cand practicati anumite sporturi. Unele sunt folosite pentru a sprijini genunchiul sau pentru a impiedica miscarea (imobiliza) genunchiului in urma unei proceduri medicale. Altele pot oferi o usoara alinare atunci cand resimtiti durerile din plin.
Cel mai bine este sa discutati cu medicul inainte de a cumpara o genunchiera pentru ca exista riscul de a provoca si mai multe daune daca folositi un model gresit sau o aplicati necorespunzator.
Pentru a ameliora durerile si disconfortul este bine sa:
Pacientii pot apela si la leacuri batranesti pentru apa la genunchi. Nu toate remediile naturiste pentru durerea articulara au efectul scontat. Chiar si asa, acest lucru nu le impiedica pe persoanele care sufera de artrita, guta si alte tipuri de dureri articulare sa incerce noi variante. Varza a fost folosita ca remediu popular timp de sute de ani pentru a calma durerile de articulatii. Varza este bogata in vitamine si fitonutrienti, precum si antocianine si glutamina. Ambele au proprietati antiinflamatorii, asa cum a fost descris in sectiunea Fitness si Nutritie a celebrului New York Times. Frunzele de varza infasurate in jurul articulatiilor dureroase pot ajuta la ameliorarea durerii articulare in cazul anumitor persoane. Daca durerea persista, cel mai bine este sa consultati un specialist.
Timpul de recuperare depinde de cauza si tratamentul pentru apa la genunchi. Persoanele carora li s-a facut aspiratie ar trebui sa foloseasca un bandaj mic pentru a mentine zona uscata si curata.
Exercitiile grele, cum ar fi saritul, ar trebui evitate in primele 2 zile sau atat timp cat recomanda medicul.
Unii oameni continua sa experimenteze dureri si dupa efectuarea procedurilor de reparare si vindecare. Daca se intampla acest lucru, medicul va poate prescrie medicamente pentru a le ameliora.
Apa la genunchi netratata poate provoca aparitia unor complicatii, cum ar fi:
Lichidul din genunchi poate afecta functionarea muschilor si poate determina slabirea si atrofierea muschilor coapsei.
Apa la genunchi poate produce formarea unui chist Baker in partea din spate a genunchiului. Daca se umfla, chistul Baker poate provoca dureri care se amelioreaza, de obicei, prin aplicarea pungilor cu gheata si a compreselor. Daca umflarea este semnificativa, poate fi necesara eliminarea lichidului (aspiratia chistului).
Evitati miscarile bruste si alergarea pe suprafete dure pentru a preveni accidentarile la genunchi. Obezitatea pune si mai multa presiune pe articulatia vulnerabila a genunchiului. De aceea, renuntarea la kilogramele in plus poate fi de mare ajutor.
Cele mai bune exercitii pentru genunchi sunt cele de indoire usoara a genunchiului si miscarile de indreptare efectuate cu cea mai mare greutate pe partea exterioara a piciorului.
Principalele sporturi mai usoare pentru genunchi sunt mersul, inotul, patinajul, baseball-ul, schiul-fond si, in functie de starea genunchiului, mersul cu bicicleta (ridicati saua, rulati cu viteza mica si evitati dealurile).
Alegeti activitati care sa se potriveasca propriilor forte si capacitatii genunchiului si nu uitati ca sporturile care solicita genunchii sunt fotbalul, atletismul, rugby-ul, hocheiul, squash-ul, voleiul, baschetul, schiul, tenisul, jogging-ul sau oricare alta activitate care va poate afecta genunchii.
Referinte:
Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…
Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…
Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…
Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…
Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…
Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…