Anxietatea generalizata – simptome, cauze, tratament

Anxietatea generalizata este o tulburare caracterizata prin ingrijorari excesive si permanente despre numeroase aspecte, avand un puternic impact negativ asupra calitatii vietii. Cum se manifesta, cand si de ce apare si cum poate fi tratata anxietatea generalizata?

Cuprins:

1. Ce este anxietatea generalizata?
2. Simptomele anxietatii generalizate
3. Cauze
4. Anxietatea generalizata la copii
5. Diagnostic
6. Metode de tratament
7. Cum poate fi prevenita anxietatea generalizata?

Ce este anxietatea generalizata?

Anxietatea face parte din repertoriul emotiilor normale. Este un raspuns natural pe care il avem atunci cand ne confruntam cu nesiguranta sau cu pericolul. Poti fi anxios inaintea unui examen, cand ai de rezolvat ceva cu care nu te-ai mai confruntat, cand ai de luat o decizie importanta etc. Insa e important sa facem distinctia intre frica si anxietatea ca emotii normale versus frica si anxietatea patologice. Atunci cand grijile si frica sunt permanente si devin atat de severe, incat iti afecteaza viata, iti provoaca suferinta, te fac sa eviti lucruri si situatii sau sa renunti la lucruri placute ale vietii, poate fi o tulburare de anxietate.

Anxietatea generalizata este o tulburare psihica, care se manifesta prin ingrijorare excesiva in privinta mai multor aspecte si domenii ale vietii de zi cu zi (sanatate, interactiunile sociale, locul de munca, aspecte ale vietii de zi cu zi).

Tulburarea anxioasa generalizata face parte din categoria tulburarilor de anxietate. Tulburarile de anxietate sunt cele mai frecvente tulburari psihice la nivel global si unul dintre principalele motive pentru apelarea la psihoterapie.

Anxietatea generalizata afecteaza deopotriva femeile si barbatii, insa femeile au un risc dublu. Poate aparea la orice varsta, dar cel mai frecvent, tulburarea apare la varsta adolescentei sau la inceputul varstei adulte.

De obicei, persoanele cu anxietate generalizata prezinta si alte tulburari:

Simptomele anxietatii generalizate

Manifestarile anxietatii generalizate se fac simtite pe mai multe planuri.

Anxietate generalizata manifestari cognitive

  • hipervigilenta, atentia este indreptata in toate directiile, pentru a percepe pericolul;
  • ganduri negative, intruzive si incontrolabile; exemplu de gand: “A intarziat 15 minute. Sigur i s-a intamplat ceva, a avut un accident.”
  • scenarii negative, catastrofice despre orice negativ ar putea sa se intample (“dar daca…?”);
  • convingerea ca lucruri dezastruoase se vor intampla si ca lumea e un loc periculos;
  • griji permanente si intense despre numeroase domenii (sanatate, relatii, bani, locul de munca, performanta academica sau la serviciu, inclusiv ingrijoreaza ca se ingrijoreaza prea mult);
  • imposibilitatea sau dificultatea foarte mare de a controla ingrijorarea; de obicei, odata ce incep sa se ingrijoreze, au mari dificultati de a se mai putea concentra pe ceea ce faceau sau ar trebui sa faca;
  • ruminatii – tendinta de a reveni cu gandul asupra unor intamplari care au avut loc si a le analiza excesiv;
  • dificultati de concentrare a atentiei;
  • tulburari ale memoriei;
  • toleranta mica la incertitudine, care inseamna ca au nevoie sa stie ce se va intampla in viitor; vor incerca sa planifice si sa controleze situatiile, lucru care in general duce la si mai multa frustrare.

Anxietate generalizata simptome la nivel emotional

  • stare de neliniste si agitatie permanenta, fiind coplesiti de griji;
  • iritabilitate, senzatia de a “sta ca pe ghimpi”;
  • teama ridicata in fata unor pericole nerealiste;
  • anxietate, neliniste, care la unele persoane apar chiar imediat dupa trezire.

Anxietate generalizata simptome fizice

Manifestarile fizice sunt o parte foarte prezenta si importanta a anxietatii generalizata (somatizare). Pe termen lung, daca anxietatea nu este gestionata, aceste simptome fizice pot avea un puternic impact asupra sanatatii. Un exemplu in acest sens este cresterea riscului de infarct sau alte boli cardiovasculare.

  • oboseala permanenta, alaturi de o stare de slabiciune fizica, din cauza consumului foarte mare de energie pe care il presupune ingrijorarea permanenta;
  • musculatura incordata, care duce la tensiune musculara, dureri musculare;
  • perturbari ale somnului;
  • tremur;
  • transpiratie;
  • simptome gastrointestinale, dureri de stomac;
  • dureri de cap;
  • dificultati de a respira;
  • accelerarea batailor inimii;
  • senzatia de uscaciune a gurii;
  • senzatia de nod in gat.

Anxietate generalizata manifestari la nivel comportamental

Exista doua tipuri de comportamente tipice pe care cei cu anxietate generalizate le realizeaza in general:

  • evitarea situatiilor anxiogene; evitarea poate presupune inclusiv renuntarea la activitatile placute, din cauza ingrijorarilor pe care acestea le aduc persoanei;
  • asigurarea/verificarea ca pericolul pe care persoana si-l imagineaza nu s-a intamplat (de exemplu, daca cineva intarzie, il/o suna de mai multe ori pentru a se asigura ca e bine).

Pe termen scurt, evitarea si asigurarea reduc disconfortul sau aduc o linistire temporara, insa pe termen lung acestea contribuie la mentinerea anxietatii generalizate.

Din cauza scenariilor negative pe care le ruleaza permanent despre ce ar putea sa se intample catastrofic, devin hipervigilenti, mereu in expectativa pericolului. Acest lucru ii impiedica sa se mai bucure de viata, cea mai mare parte din atentie si enegie fiind consumate pe ceea ce “va merge rau”.
Pot aparea si atacuri de panica.

Cauze

In tulburarile psihice, nu putem vorbi de o singura cauza, ci de o combinatie de factori biologici si de mediu, care contribuie la aparitia si mentinerea tulburarii.

Spre deosebire de alte tulburari de anxietate, la a caror declansare pot contribui situatii specifice de viata (cum e cazul fobiilor specifice sau al anxietatii sociale), in anxietatea generalizata e mai putin probabil ca situatii specifice sa o cauzeze, pentru ca persoanele cu aceasta tulburare se ingrijoreaza despre orice, nu despre ceva anume.

Factorii care pot contribui la dezvoltarea anxietatii generalizate includ:

  • factori genetici – persoanele care au un istoric familial (adica au rude cu anxietate generalizata) prezinta un risc mai mare de a avea la randul lor aceasta tulburare;
  • anumite trasaturi de personalitate pot predispune la aceasta tulburare, facand unele persoane mai vulnerabile (de exemplu, timiditatea, neuroticismul – tendinta de a se ingrijora mai des, de a reactiona negativ in fata stresului);
  • experientele negative din copilarie (abuzuri, neglijare, bullying, violenta domestica) pot contribui la aparitia anxietatii generalizate.
  • un dezechilibru la nivelul neurotransmitatorilor (serotonina si noradrenalina), implicati in controlul si reglarea dispozitiei.

Anxietatea generalizata la copii

Si copiii pot dezvolta anxietate generalizata. Aceasta se manifesta printr-o ingrijorare excesiva in legatura cu o varietate de aspecte:

  • viata de familie;
  • relatiile cu colegii si prietenii;
  • scoala si performantele scolare;
  • sanatatea proprie sau a parintilor, rudelor apropiate etc.

Spre deosebire de adulti, copiii nu realizeaza ca temerile si ingrijorarile lor nu sunt proportionale cu pericolul real. De aceea e foarte important ca parintii si adultii din jurul lor sa observe tendinta lor de a se ingrijora excesiv.

Copiii cu anxietate generalizata tind sa fie foarte perfectionisti si foarte critici si duri cu ei insisi. Deseori cauta asigurari din partea parintilor, profesorilor sau altor adulti importanti pentru ei, in acele aspecte care ii ingrijoreaza.

Diagnostic

Conform DSM-5 (Manualul de diagnostic si clasificare statistica a tulburarilor mintale), stabilirea diagnosticului de anxietate generalizata trebuie sa aiba in vedere urmatoarele criterii:

A. Anxietate sau ingrijorare excesive, care au loc timp de mai multe zile, de cel putin 6 luni, in legatura cu o serie de situatii sau activitati (cum ar fi performanta scolara sau la locul de munca).

B. Persoanei ii este greu sa isi controleze ingrijorarea.

C. Anxietatea sau ingrijorarea sunt asociate cu cel putin trei dintre urmatoarele sase simptome (cateva dintre ele fiind prezente cateva zile la rand in ultimele 6 luni):

  1. Neliniste, nervozitate sau hipervigilenta.
  2. A obosi foarte usor.
  3. Dificultati de concentrare sau senzatia ca mintea se goleste.
  4. Iritabilitate.
  5. Tensiune musculara
  6. Perturbari ale somnului (dificultati de a adormi sau a ramane adormit, somn nelinistit si nesatisfacator).

D. Simptomele nu sunt mai bine explicate de o alta tulburare mintala (cum ar fi anxietatea sau ingrijorarea despre atacurile de panica, care apar in tulburarea de panica, despre evaluarea negativa in fobia sociala, despre obsesia de contaminare sau alte obsesii in tulburarea obsesiv-compulsiva, despre separarea de figurile de atasament in anxietatea de separare, despre amintiri ale evenimentului traumatic in tulburarea de stres post-traumatic, despre luarea in greutate in anorexia nervoasa, despre simptome fizice in tulburarea somatica, despre perceptia unor defecte ale aspectului fizic in tulburarea dismorfica corporala, despre a avea o boala in anxietatea de sanatate sau continutul delirurilor in schizofrenie sau tulburarea deliranta).

E. Anxietatea, ingrijorarea sau simptomele fizice cauzeaza suferinta sau o afectare a functionalitatii din punct de vedere social, ocupational si in alte domenii importante de viata.

F. Tulburarea nu poate fi atribuita efectelor fiziologice ale unor substante (droguri, medicamente) sau ale unei afectiuni (de exemplu hipertiroidism).

Metode de tratament

Tratamentul recomandat imbina psihoterapia si medicatia. Planul de tratament trebuie sa aiba in vedere si celelalte tulburari comorbide, pentru ca de obicei anxietatea generalizata este insotita si de depresie, alte tulburari de anxietate, dependenta de alcool.

In ceea ce priveste terapia, scopul acesteia vizeaza mai multe aspecte:

  • intelegerea de catre persoana anxioasa a naturii anxietatii si a factorilor care mentin tulburarea;
  • invatarea unor noi moduri de a gandi, de a reactiona si de a se comporta in situatiile anxiogene;
  • deprinderea unor strategii de a face fata situatiilor care provoaca anxietate;
  • invatarea unor tehnici de relaxare, acest aspect fiind cu atat mai important in cazul celor cu manifestari fizice severe. Foarte utile in reducerea anxietatii sunt tehnicile de relaxare, mindfulness, activitatea fizica.

In ceea ce priveste tratamentul medicamentos, acesta este prescris doar de catre un medic psihiatru si vizeaza reducerea anxietatii, fricilor si temerilor excesive si atacurilor de panica (acolo unde exista).

Anxietatea generalizata se poate vindeca. Cu tratamentul adecvat si cu cat mai repede se solicita ajutor din partea unui specialist in sanatatea mintala, cu atat sunt sansele mai mari de vindecare.

Netratata, anxietatea generalizata poate deveni mai severa, afectand considerabil calitatea vietii si avand un impact serios si asupra starii generale de sanatate.

Cum poate fi prevenita anxietatea generalizata?

Anxietatea generalizata nu debuteaza brusc, ci se dezvolta progresiv. De aceea, daca observati ca incepeti sa va ingrijorati mai mult si mai frecvent decat o faceati inainte, ca nu mai puteti controla aceste ganduri si eventual scenarii negative despre ce se va intampla, aveti in vedere consultarea unui psihoterapeut.

Referinte:

(1) Generalized anxiety disorder – https://www.health.harvard.edu/mind-and-mood/generalized-anxiety-disorder
(2) Generalized Anxiety Disorder (GAD) – https://adaa.org/understanding-anxiety/generalized-anxiety-disorder-gad
(3) Generalised anxiety disorder in adults – https://www.nhs.uk/conditions/generalised-anxiety-disorder/
(4) Anxiety Disorders in Children – https://adaa.org/sites/default/files/Anxiety%20Disorders%20in%20Children.pdf
(5) DSM-IV to DSM-5 Generalized Anxiety Disorder Comparison – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK519704/table/ch3.t15/
(6) Generalized Anxiety Disorder (GAD) – https://www.helpguide.org/articles/anxiety/generalized-anxiety-disorder-gad.htm

Costin Oana

Oana Costin a absolvit Facultatea de Psihologie din Iasi si a urmat apoi un master in domeniul Psihologiei organizationale. In prezent este psihoterapeut in supervizare in Psihoterapie cognitiv-comportamentala. Este preocupata de sanatatea mentala, de starea de bine si de sanatate in general. Considera ca informarea corecta, din surse credibile si bazate pe dovezi stiintifice, este esentiala in luarea deciziilor in aceste arii. A inceput sa scrie articole de informare medicala colaborand cu Romedic.ro, iar acum continua aceasta activitate cu SfaturiMedicale.ro si mamisicopilul.ro.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma