Antrenamentul cu greutati nu doar ca imbunatateste capacitatea musculara, dar are o multime de alte beneficii pentru sanatate. Aflati mai multe despre acest tip de antrenament din articolul urmator.
Intarirea si mentinerea muschilor este necesara pentru toti, mai ales pe masura ce imbatranim. De aceea, cu cat incepem mai devreme, cu atat ne va fi mai bine.
Potrivit specialistilor americani, majoritatea adultilor pierd aproape jumatate de kilogram de muschi pe an incepand cu varsta de 30 de ani, mai ales pentru ca nu sunt la fel de activi ca atunci cand erau mai mici. Pierderea capacitatii musculare in acelasi timp in care metabolismul incepe sa incetineasca duce, fara discutii, la o acumulare in greutate si probleme de sanatate care pot insoti ingrasarea.
Intarirea muschilor nu trebuie sa reprezinte insa o preocupare doar pentru aspectul fizic. Potrivit Clinicii Mayo, antrenamentul de rezistenta nu numai ca ajuta la mentinerea sub control a greutatii, dar, de asemenea, incetineste pierderea densitatii osoase. Acest lucru poate reduce riscul de fracturi cauzate de osteoporoza. De asemenea, imbunatateste echilibrul si creste nivelul de energie.
Exista suficiente dovezi care sustin beneficiile generale pentru sanatate ale antrenamentului cu greutati. Si au fost cercetari destul de convingatoare pe aceasta tema recent:
Trebuie sa folositi greutatile in functie de cate repetari doriti sa faceti. Unii doresc sa ridice suficienta greutate astfel incat ultima repetare sa fie cu adevarat grea si sa simta ca nu mai pot face o noua tura. In acest caz, va trebui sa folositi o gantera mai grea pentru 6 repetari decat pentru 12, chiar daca faceti acelasi exercitiu.
Nu ridicati niciodata greutati astfel incat sa va provocati dureri. Cel mai bine este sa ridicati mai putin decat mai mult, deoarece corpul se obisnuieste in timp cu antrenamentul cu greutati. De asemenea, daca nu doriti sa apelati la serviciile unui spotter, folositi aparate cu opriri de siguranta pentru a preveni accidentarile.
Unii oameni isi capata sau recapata stima si increderea de sine prin culturism si tonifiere, incat multe dintre celelalte beneficii sunt aproape secundare pentru ei. Devine un mod de viata si unul satisfacator in acest sens.
Efectuarea de exercitii fizice timp de 30-60 de minute in fiecare zi ajuta la mentinerea greutatii, mai ales daca este combinata cu o alimentatie sanatoasa, neutra din punct de vedere energetic. Antrenamentul cu greutati este o parte esentiala a acestui stil de viata pentru ca imbunatateste rezistenta musculara, tonusul si contribuie in acelasi timp la un metabolism eficient.
Pe masura ce capatati forta, articulatiile si muschii lucreaza mai eficient pentru a va imbunatati echilibrul, flexibilitatea, rezistenta si capacitatea de prevenire a accidentarilor. Antrenamentul cu greutati reprezinta o metoda revolutionara in mentinerea functionalitatii la varste mai inaintate.
In functie de exercitiul ales, veti avea nevoie de greutati diferite, insa exista cateva metode care va pot ajuta sa alegeti greutatea potrivita, indiferent daca folositi gantere sau haltere. Alegeti o greutate suficient de mare incat sa va provoace, insa nu foarte grea astfel incat sa evitati accidentarile. De exemplu, daca faceti 15 repetari, ar trebui sa va simtiti destul de obositi in momentul in care ajungeti la a 15-a repetare.
Trebuie sa stiti din start ca exercitiile care vi se potrivesc cel mai mult depind de obiective si de cat timp aveti la dispozitie. Puteti face un exercitiu pentru fiecare parte a corpului sau puteti face sase. Puteti face exercitii care se concentreaza pe o anumita grupa musculara sau exercitii care antreneaza mai multe grupe musculare in acelasi timp.
Cheia este echilibrul. Nu da prea bine sa aveti un piept imens si un spate slab si, in plus, nu este sanatos. Cand lucrati o singura grupa musculara, asigurati-va ca va programati timp pentru a lucra si muschiul opus.
Iata un antrenament conceput pentru incepatori. Este nevoie de cel putin doua sesiuni de jumatate de ora in fiecare saptamana.
Pentru fiecare dintre urmatoarele exercitii:
Asigurati-va ca respirati adanc in timp ce efectuati aceste exercitii. Expirati intotdeauna in timpul ridicarii greutatii.
Oasele trebuie sa fie aiba parte de provocari, la fel cum creierul are nevoie de exercitii pentru a functiona cat mai bine. Dupa aproximativ 30 de ani, incepeti sa pierdeti din densitatea osoasa intr-un procent mic in fiecare an. Retineti ca 80% din cazurile de osteoporoza apar la femei, deoarece pierd din densitatea osoasa.
Dr. Stuart Phillips, profesor universitar in kinesiologie (stiinta miscarii) spune ca bolile cardiovasculare, diabetul de tip 2 si “toate bolile cronice clasice”, inclusiv cancerul, pot fi tinute departe in mare masura cu ajutorul sportului, cum ar fi antrenamentul cu greutati la antrenamentul cardio.
Expertii spun ca alergarea este buna pentru inima, creier, talie si sanatatea mentala. Asta se aplica si antrenamentului cu greutati.
Pe langa faptul ca poate tine departe bolile cronice, antrenamentul cu greutati va arde glucoza, ceea ce este o veste buna pentru cei care se confrunta cu diabet zaharat de tip 2, care au nevoie constant de a gestiona nivelul de zahar din sange.
Ridicarea greutatilor ajuta chiar si la combaterea inflamatiei, o cauza a mai multor boli. Studiile au sugerat ca sedintele de antrenament cu greutati facute in mod regulat, aproximativ de doua ori pe saptamana, au dus la scaderea inflamatiei la femeile supraponderale.
Antrenamentul cu greutati vine si cu alte bonusuri, sustin specialistii.
“Pe langa beneficiile estetice, fiziologice si privind forta, aceste antremente ne influenteaza si felul in care ne simtim si cat de clar gandim. Antrenamentul cu greutati s-a dovedit ca imbunatateste calitatea somnului.
Specialistii spun ca, pe masura ce va antrenati, corpul devine mai puternic, iar efectele se vor imbogati in alte aspecte ale activitatii fizice.
Daca picioarele devin mai puternice, atunci activitatile precum mersul pe jos, alergarea pe banda sau chiar drumetiile vor mai usor de tolerat si efectuat. Chiar si alergatorii foarte buni, care fac antrenamente cu greutati, isi imbunatatesc efectiv eficienta in mers.
Acest lucru este esential pentru oamenii care imbatranesc, deoarece acestia devin mai fragili si isi pierd autonomia. Antrenamentul cu greutati, chiar si la varstnici, ofera un echilibru mai bun si ajuta la intarirea picioarelor.
Pierderea in greutate poate fi dificil de efectuat, dar pentru a avea succes trebuie sa ardeti mai multe calorii decat consumati.
Un kilogram de grasime este egal cu aproximativ 3.500 de calorii, potrivit unei lucrari din septembrie 2014 publicate in JAMA. Deci, daca ardeti aproximativ 500 de calorii pe zi, puteti slabi un kilogram pe saptamana. Potrivit Harvard Health Pubishing, o persoana cu o greutate de 70 de kilograme poate arde 446 de calorii dupa 60 de minute de ridicare a greutatilor, iar o persoana de 83 de kilograme poate arde 532 de calorii.
Cercetarile arata ca organismul continua sa arda calorii dupa un antrenament cu greutati. Masa musculara pe care o intariti in timpul ridicarii greutatilor va va grabi metabolismul pe timp de repaus.
„Acest lucru inseamna ca timp de mai multe ore dupa antrenament – si uneori chiar zile dupa – corpul va continua sa arda calorii”, a spus Lais DeLeon, antrenor de fitness si antrenor la Plankk Studio.
Cu toate ca alte antrenamente precum cel cardio, cu siguranta, au beneficiile lor (amelioreaza stresul si imbunatatesc sanatatea inimii, printre altele), acestea ard calorii doar pe moment.
O fractura de stres reprezinta o fisura minuscula aparuta in os, potrivit Clinicii Mayo. Adoptarea unui program de antrenament prea intens si prea rapid, in paralel cu ridicarea unor greutati prea mari decat puteti face fata, poate provoca aceasta vatamare si reprezinta unul dintre dezavantajele antrenamentului cu greutati.
Alte potentiale dezavantaje ale antrenamentului cu greutatii sunt durerile musculare si durerile cauzate de activitatile necesare pentru un astfel de antrenament. Suprasolicitarea muschilor in timp ce efectuati antrenamente de forta poate provoca dureri, usoare sau severe, care pot persista mai multe zile.
Ridicarea unor greutati prea mari sau executarea unor miscari neobisnuite in timpul antrenamentului cu greutati ar putea duce la o ruptura musculara, precum si la deteriorarea ligamentelor si a tendoanelor, dar si a tesutului moale din jur.
Referinte:
Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…
Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…
Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…
Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…
Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…
Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…