Anizocorie – cauze si tratamente pentru pupile inegale

Anizocoria este o tulburare oftalmologica manifestata prin pupile inegale sau asimetrice. Aflati mai multe despre cauzele si simptomele de anizocorie si cum se trateaza aceasta problema de vedere.

Cuprins:

  1. Ce este anizocoria?
  2. Cauze si factori de risc
  3. Tipuri si simptome
  4. Diagnostic
  5. Tratament
  6. Prevenire

Ce este anizocoria?

Pupilele, sau partile negre aflate in centrul ochilor, isi schimba dimensiunea pentru a regla cantitatea de lumina care patrunde in ochi. Pupilele se maresc in intuneric pentru a permite patrunderea cat mai multa a luminii si se micsoreaza in lumina stralucitoare.

De obicei, pupilele fiecarui ochi se dilata sau se restrang in acelasi timp. Cand acest lucru nu se intampla, pupilele ajung sa aiba dimensiuni diferite.

Termenul medical pentru asimetria pupilelor este anizocoria. Anizocoria este un simptom al multor afectiuni, insa nu este o boala in sine.

Este un simptom grav?

Daca aceasta asimetrie a pupilelor se produce brusc, cel mai bine este sa solicitati asistenta medicala. Cu toate ca nu reprezinta intotdeauna o ingrijorare, o schimbare brusca a dimensiunilor pupilelor poate indica afectiuni medicale grave si periculoase.

Este deosebit de important sa solicitati asistenta medicala daca o astfel de modificare apare dupa o accidentare sau este insotita de alte simptome.

Cauze si factori de risc

In unele situatii, anizocoria nu are nicio cauza de baza. Anizocoria fiziologica este caracterizata de o diferenta naturala si mica in ceea ce priveste marimea pupilelor. Acest lucru nu este daunator si nu necesita tratament. Cu toate acestea, o schimbare brusca si accentuata a dimensiunii unei pupile poate indica o afectiune medicala.

Anizocorie cauze

Paralizia nervului oculomotor (nervul III cranian)

Paralizia nervului oculomotor poate determina asimetria pupilelor. Printre cauzele acestei probleme se numara hemoragia, traumatismul sau anevrismul cerebral. Un anevrism provoaca durere si este o afectiune care poate pune viata in pericol. Acest lucru necesita atentie imediata. Persoanele care dezvolta simptome in urma unei leziuni la cap trebuie sa mearga la medic.

Pe langa anizocorie, paralizia nervului oculomotor provoaca si urmatoarele simptome:

  • o usoara cadere a pleoapei, cunoscuta sub numele de ptoza;
  • anomalii ale muschilor din jurul ochiului;
  • pierderea potentiala a capacitatii de concentrare asupra obiectelor.

Anizocorie la copii

Alte cauze ale acestei probleme la copii sunt migrenele si infectiile severe, cum ar fi meningita. Cu toate acestea, unii copii se confrunta cu anizocorie congenitala, ceea ce inseamna ca simptomul apare inca de la nastere.

Sindromul Horner

Persoanele cu sindrom Horner au o pupila anormal de mare. De asemenea, vor avea toate sau unele dintre urmatoarele simptome:

  • o pleoapa cauzata pe partea afectata;
  • un ochi cu un aspect scufundat;
  • transpiratie putina sau deloc pe partea afectata a fetei.

Pupila tonica sau sindromul Adie

Pupila tonica este caracterizata de o pupila care apare anormal de mare in lumina si care se restrange cu greu. Nu este o conditie care pune viata in pericol. Aproximativ 90% din cazuri apar la femeile cu varste cuprinse intre 20 si 40 de ani. Cu toate ca, de obicei, nu este un simptom grav, pupila tonica poate duce la mioza (micsorarea diametrului pupilar, ca urmare a contractiei muschiului circular al irisului).

Medicamente care pot provoca anizocorie

Anumite medicamente pot determina, de asemenea, asimetria pupilelor. Printre aceste medicamente se numara:

  • Anticolinergicele, medicamente prescrise pentru tratarea unor afectiuni, cum ar fi: BPOC, simptome gastrointestinale, boala Parkinson, otravire, astm, ameteala, rau de miscare.
  • Pilocarpina orala, care trateaza sindromul Sjogren, uscaciunea gurii sau glandele salivare deteriorate cauzate de tratamentul pentru cancer administrat la nivelul capului si gatului.
  • Pilocarpina, un medicament sub forma de picaturi sau gel de ochi care trateaza glaucomul.
  • Simpatomimetice, care ajuta la tratarea insuficientei cardiace sau a sepsisului.

Cauze mecanice

Printre problemele fizice ale ochilor care pot determina asimetria pupilelor se numara:

  • traumatismele oculare, cum ar fi o lovitura sau o leziune la nivelul ochilor;
  • irita si uveita;
  • glaucomul cu unghi inchis;
  • tumorile intraoculare.

Tipuri si simptome

In functie de cauza care sta la baza anizocoriei, puteti dezvolta si alte simptome. De exemplu, puteti experimenta:

Exista trei tipuri de anizocorie:

  • fiziologica,
  • mecanica,
  • patologica.

Anizocorie fiziologica

Aceasta forma apare atunci cand pupilele au dimensiuni diferite in mod natural. Este cel mai frecvent tip de anizocorie, iar diferenta dintre dimensiunile pupilelor nu este mai mare de 1 milimetru. Anizocoria fiziologica poate fi temporara sau permanenta, in functie de cazurile individuale.

Aproximativ 15-30% din populatie prezinta anizocorie fiziologica. Diferenta dintre dimensiunile pupilei este mai mult sau mai putin constanta, chiar si atunci cand lumina se schimba, si nu este de obicei ingrijoratoare.

Anizocorie mecanica

Acest tip de anizocorie apare in urma unei leziuni fizice la nivelul ochiului, cum ar fi o vatamare sau o afectiune care provoaca inflamatii la nivelul ochiului.

Anizocorie patologica

Aceasta forma apare atunci cand diferenta intre marimile pupilelor este cauzata de una dintre urmatoarele:

  • o boala care afecteaza irisul (sau zona colorata a ochiului),
  • o boala care afecteaza pupilele,
  • o boala care afecteaza caile informationale catre pupile.

Diagnostic

Daca observati ca pupilele sunt de marimi diferite, luati imediat legatura cu medicul.

In timpul intalnirii, medicul va va examina ochii si semnele vitale. De asemenea, ar trebui sa discutati despre toate celelalte simptome pe care le-ati intampinat. De exemplu, mentionati-i doctorului daca ati avut de curand urmatoarele simptome:

  • modificari de vedere,
  • sensibilitate la lumina,
  • durere de cap,
  • durere oculara,
  • gat intepenit,
  • febra.

Teste si analize

In functie de simptomele si istoricul medical, specialistul ar putea recomanda unul sau mai multe teste pentru a ajuta la diagnosticarea cauzei care sta la baza anizocoriei. Printre aceste teste se numara:

Daca ati suferit o lovitura la cap inainte ca pupilele sa-si schimbe dimensiunile, contactati numarul de urgenta sau mergeti imediat la spital. Este posibil sa aveti o leziune grava la nivelul ochilor, creierului sau gatului care necesita tratament de urgenta.

Tratament

De obicei, persoanele cu anizocorie fiziologica nu au nevoie de tratament, deoarece simptomul este inofensiv.

Anizocoria mecanica poate necesita efectuarea unei interventii chirurgicale pentru a corecta daunele provocate de un traumatism.

Daca problemele au fost cauzate de o afectiune de baza, cum ar fi uveita sau glaucomul, un medic va dezvolta un plan individualizat de tratament.

Daca anizocoria este provocata de anumite medicamente pe care o persoana le ia, medicul poate recomanda un alt tratament. Simptomele pupilei tonice se amelioreaza de multe ori dupa purtarea ochelarilor si administrarea de pilocarpina pe baza de reteta.

In cazul anizocoriei patologice, cum ar fi paralizia nervului oculomotor sau sindromul Horner, medicul trebuie sa excluda mai intai cauzele subiacente periculoase, cum ar fi accidentul vascular cerebral, tumora, hemoragia si anevrismul. De obicei, vor fi folosite teste fizice si scanari, cum ar fi tomografia sau RMN-ul, cat mai curand posibil.

Prevenire

In unele cazuri, nu puteti prezice sau preveni anizocoria. Cu toate acestea, puteti lua anumite masuri prin care reduceti riscul de a dezvolta acest simptom. De exemplu:

  • Anuntati imediat specialistul daca observati orice fel de modificare a vederii.
  • Purtati o casca in timp ce practicati sporturi de contact, plimbari cu bicicleta sau calarie.
  • Purtati echipament de protectie in timp ce utilizati masini grele.
  • Purtati centura de siguranta in timp ce conduceti.

Daca observati diferente intre dimensiunile pupilelor, solicitati imediat asistenta medicala. Doctorul va poate ajuta sa identificati si sa tratati cauza care sta la baza afectiunii.

Respectarea planului de tratament recomandat va poate ajuta sa va imbunatatiti perspectivele pe termen lung si sa impiedicati agravarea starii.

Concluzii

In cazul multor persoane, diferenta intre dimensiunile pupilelor este foarte mica, lucru care de obicei nu este daunator. Cu toate acestea, diferentele semnificative de dimensiune sau simptomele care apar brusc pot fi un semn al unor probleme de sanatate periculoase, inclusiv un anevrism cerebral.

Daca pupilele isi schimba brusc dimensiunile si apar si alte simptome, cum ar fi o pleoapa cazuta sau alte anomalii, contactati imediat un medic.

 

Referinte:

  1. https://www.medicalnewstoday.com/articles/325426
  2. https://www.healthline.com/health/anisocoria
  3. https://www.aao.org/eye-health/diseases/what-is-anisocoria
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma