Gonartroza – tratamente alternative – VIDEO

Gonartroza se poate vindeca si cu tratamente alternative? Inainte de toate, in gonartroza este foarte important sa vedem de ce grad este. Astfel, de la bun inceput, sunt necesare cateva precizari privind gonartroza tratamente.

Gonartroza, o boala inevitabila odata cu inaintarea in varsta

Gonartroza este inevitabila daca avem viata lunga. Nu ne putem feri de gonartroza. Insa una este sa apara gonartroza la 80-85 de ani, intr-un stadiu incipient, si alta este sa fie la 45-50 de ani, intr-un stadiu avansat. Deci, nu ne dorim sa nu avem gonartroza, ci ne dorim sa apara cat mai tarziu si intr-un stadiu cat mai putin grav.

Factorii care determina o gonartroza de varsta tanara, in stadiul inalt, 2-3, sunt:

  • Activitatea fizica intensa – sportivii de performanta, care au genunchii extrem de uzati in a patra decada de varsta;
  • Sedentarismul – marii sedentari, care nu fac niciun fel de miscare, isi artrozeaza articulatiile stand.

Cand trebuie administrat un supliment eficient in gonartroza?

Mijloacele non-farmacologice pe care le avem la dispozitie impotriva gonartrozei sunt mai ales mijloace de preventie. Sa fim activi, sa ne miscam, sa inotam… Acestea sunt valabile si pentru preventia secundara, cand s-a instalat gonartroza, dar in stadiul incipient.

Gonartroza inseamna leziune de cartilaj. In condropatie patelo-femurala gradul 1-2, merita administrat un supliment nutritiv condro-protector. Nu amanam pe motiv ca doare prea putin. Nu. Il dam atunci cand trebuie, in doza indicata si pe durata suficienta. Deci, luam un supliment cu raspundere.

Daca e o gonartroza care merita sustinut sa nu evolueze, facem gimnastica medicala, intarim musculatura. Astfel se preia din sarcina biomecanica asupra genunchiului.

Ulterior, se pot face infiltratii cu PRP. Dar si acestea trebuie facute in doza indicata. Nu se fac pana ma simt bine, dupa care am renuntat.

Metode pentru incetinirea progresiei artrozelor

Avem mijloace – nu antiinflamatoare, nu steroizi, nu medicamente – cu care putem ajuta la incetinirea progresiei. Mi-e teama sa spun stoparea. Incetinirea progresiei: lucrurile avanseaza, dar foarte lent. Asta putem face nu doar la gonartroza, ci si la coxartroza, artroza de umar, artroza de glezna. Toate artrozele pot fi temporizate ca evolutie, dar nu putem spune ca le stopam evolutia. Asta este realitatea.

Acupunctura in tratarea gonartrozei

Acupunctura este buna mai ales in controlul durerii. Daca exista o durere locala, acupunctura poate fi valoroasa. Dar, mai departe, referitor strict la gonartroza, stim cu totii, lucrurile nu prea au cum sa fie influentate.

Acupunctura genereaza o situatie specifica in cazul gonartrozei, cu care m-am intalnit la pacienti, si anume in momentul in care pacientul cu gonartroza, cu durere la nivelul articulatiei genunchiului suprapune si o durere de sciatica. Sciaticul trece prin spatele genunchiului. Cateodata, pacientul nu-si da seama ca e durere de la nivel sciatic. Atunci, acupunctura poate sa mearga si pe durerea sciatica. Pacientul face o lombosciatica acuta, care se suprapune pe gonalgia lui veche. Si atunci genunchiul doare de doua ori simultan. Acupunctura e valoroasa prin controlul durerii (gonartroza tratamente).

Miscarea, recomandata inclusiv in stadii avansate de gonartroza

In stadii avansate de gonartroza ar fi bine sa ne sfatuim pacientii sa ramana activi. Am o formulare la care eu tin: sa faca miscare la limita durerii. Daca poti merge cat te lasa durerea, fa-o. Mai ales la persoana varstnica e rau cand de la an la an scade distanta medie de deplasare zilnica. La 70 de ani faceam 1 km, la 72 – 800 m, la 76 – 400 m si la 80 – ajung sa ma plimb in casa. Asta e foarte rau. Noi trebuie mereu sa fortam distanta maxima si sa o pastram la cote cat mai inalte.

Diagnosticul de gonartroza, stabilit de medic

Nu vreau sa inchei fara a spune ca, din punctul meu de vedere, gonartroza totusi ramane un diagnostic de pus de catre medic. Nu poti spune ca ai gonartroza doar ca asa simti. Trebuie facute radiografii, investigatii… Ca e medic de familie, ca e reumatolog, ca e medic de recuperare medicala, ca e ortoped… totusi, un medic trebuie sa stabileasca diagnosticul de gonartroza si stadiul ei.

 

Dr. Alin Popescu

Dr. Alin Popescu medic primar medicina sportiva, absolvent al Facultatii de Medicina Generala din cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie “Dr. Carol Davila” Bucuresti (promotia 2000).

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma