Alimentele picante – intre beneficii pentru sanatate si posibile efecte adverse. Iata de ce dau o senzatie de arsura in gura alimentele iuti si care sunt beneficiile lor pentru sanatatea organismului.
1. Capsaicina si alimentele picante
2. De ce ne place mancarea picanta?
3. Ce beneficii au alimentele picante?
4. Efecte adverse
5. Sfaturi privind consumul de alimente picante
V-ati intrebat vreodata de unde vine gustul picant al unor alimente? Totul are legatura cu modul in care capsaicina – ingredientul activ din alimentele iuti – se leaga de receptorii de pe limba noastra.
Exista receptori specifici in gura numiti receptori VR1 care sunt destinati detectarii caldurii – pentru a ne avertiza cu privire la consumul alimentelor care pot cauza arsura. Insa, acesti receptori speciali se leaga si de capsaicina – si, ca urmare, atunci cand sunt activati, senzatia este similara cu cea a consumului de alimente fierbinti – este astfel o iluzie cauzata de receptori „confuzi”.
Anumiti compusi din alimentele picante activeaza neuronii snezoriali numiti nociceptori polimodali. Acestia sunt activati de caldura extrema. La nivelul gurii se resimte o senzatie de arsura deoarece creierul crede ca este o sursa de caldura periculoasa. Astfel, sistemul nervos reactioneaza activand senzorii de caldura. Acesti compusi sunt numiti capsaicinoizi care confera gustul picant. Produc o senzatie de arsura in tesutul cu care intra in contact.
Acesti compusi tintesc sutele de receptori de durere din limba, numiti receptori VR1 – TRPV1 su vaniloizi. Cand moleculele de capsaicina ajung in contact cu receptorii, se leaga de acestia producand senzatii similare durerii.
In ciuda senzatiei de arsura ramasa in gura in urma consumului de alimente picante, multi dintre noi le consumam frecvent. Unele studii au aratat ca principala componenta a alimentelor picante – capsaicina – stimuleaza creierul sa elibereze endorfine, ceea ce provoaca un efect analgezic (ameliorare a durerii) la om. Deci, dupa de senzatia initiala de arsura se reduce, s-ar putea sa provoace ameliorarea durerii. Cercetatorii au creat chiar creme cu capsaicina in compozitie pentru a ajuta la tratarea durerii date de artrita.
De altfel, preferintele individuale pentru alimentele picante sunt influentate de anumiti factori, cum ar fi personalitatea individului, influente care tin de cultura si relatii. De asemenea, se pare ca exista si anumite influente genetice cand vine vorba de alegerea alimentelor iuti.
Alimentele picante pot ajuta la pierderea in greutate. Capsaicina ajuta la cresterea temperaturii corpului, creste metabolismul si ajuta la arderea mai rapida a caloriilor. Cercetarile au aratat ca ar putea creste metabolismul cu pana la 5 %. Desi nu exista niciun element minune pentru pierderea in greutate, alimentele picante au putea insa favoriza acest lucru, in asociere cu un stil de viata sanatos si activ.
Capsaicina favorizeaza eliberarea de endorfine. Corpul produce endorfine, ca serotonina, ca raspuns la caldura. Acest lucru ne poate face sa ne simtim mai bine si scade riscul de depresie sau stres chiar, dar mai sunt necesare cercetari in acest sens.
Capsaicina functioneaza ca un antioxidant, protejand celulele de moleculele nocive numite radicali liberi care pot creste riscul de cancer. Capsaicina ne poate ajuta, astfel, sa reducem riscul de cancer. Unele studii au constatat ca aceasta substanta poate distruge anumite tipuri de celule canceroase si leucemice, dar mai sunt necesare cercetari in acest sens.
Alimentele picante reduc efectele daunatoare ale lipoproteinelor cu densitate scazuta (LDL), care sunt de fapt colesterolul rau. De altfel, capsaicina ajuta la combaterea inflamatiei, care a fost dovedita ca fiind un factor de risc pentru problemele cardiace.
Caldura care apare din urma consumului de alimente iuti creste fluxul de sange prin corp. Toti acesti factori care lucreaza impreuna pot ajuta la scaderea tensiunii arteriale si la imbunatatirea sanatatii cardiovasculare. Efectele LDL (colesterolul rau) sunt reduse de capsaicina care poate ajuta la inflamatie. In plus, de obicei alimentele iuti naturale sunt o sursa importanta de vitamina A si C, care consolideaza peretii muschilor inimii.
Capsaicina poate imbunatati digestia prin cresterea fluidelor digestive din stomac. O crestere a lichidelor digestive poate contribui la accelerarea procesului de digestie si la ameliorarea diareei. Capsaicina din ardei de fapt actioneaza ca un anti-iritant. Acestea au de multe ori continut crescut de antioxidanti si alte substante chimice care pot ajuta la problemele digestive, cum ar fi disconfort gastric, diaree, crampe etc. Efectele sunt date de reducerea aciditatii din tractul digestiv care provoaca ulcere. De asemenea, ajuta la cresterea productiei de saliva si stimuleaza sucurile gastrice care ajuta digestia.
Unele cercetari sugereaza si ca alimentele picante au efect terapeutic pentru persoanele cu sindrom de intestin iritabil.
Cremele topice cu capsaicina functioneaza ca analgezic si pot fi utilizate pentru a ameliora durerile artritice sau neuropatice. Capsaicina este un agent cunoscut pentru ameliorarea durerii. Se pare ca, in mare parte, capsaicina ofera ameliroarea durerii prin activarea receptorului TRPV1, care apoi face creierul sa elibereze un neurotransmitator numit substanta P.
Astfel de creme sunt folosite de mai multi ani pentru a trata durerea asociata cu osteoartrita, artrita reumatoida si fibromialgia, precum si anumite tipuri de dureri articulare. Recent, cercetatorii au studiat o metoda de injectare a capsaicinei inalt purificate in cartilaje si tendoane pentru a modifica rapsunsurile la durere.
Inactivarea canalelor TRPV1 cu o doza suficienta poate totusi sa duca la cateva luni de ameliorare a durerii, deoarece aceste fibre nu mai sunt capabile sa transmita semnale de durere catre creier si ameliorarea este mentinuta pana cand reaparea degenerarea fibrelor nervoase.
Consumul de alimente picante poate ajuta la ameliorarea congestiei nazale, deoarece ofera mai multa caldura corpului si reduce congestia sinusurilor. De asemenea, astfel de alimente sunt eficiente in combaterea problemelor respiratorii, cum ar fi bronsita cronica si astmul bronsic, si ajuta la ameliorarea simptomelor de gripa si raceala.
Capsaicina s-a demonstrat de mult timp ca prezinta activitate antimicrobiana si antivirala. Ea are capacitatea de a reduce patogeni ca Helicobacter pylori si chiar streptococi din grupa A (Streptococcus pyogenes). Aceasta proprietate antimicrobiana poate avea un efect important asupra microbiomului intestinal uman, dar modul in care capsaicina afecteaza compozitia si activitatea sa necesita studii suplimentare.
Senzatia de arsura care persista in gura este una temporara, dar poate fi extrem de deranjanta. Pe termen scurt, cel mai bun mod de a reduce disconfortul este consumul de lapte.
Apa nu reduce senzatia de arsura din gura si stomac, deoarece uleiurile din alimentele picante contin componentele care dau aceasta senzatie. Uleiul nu se dizolva bine in apa, astfel ca e recomandat sa se consume lapte in loc de apa.
Gustul iute si senzatia de arsura din alimentele picante pot fi neutralizate numai cu anumite lucruri. Pentru a opri senzatia de arsura, nu beti apa, ci optati pentru acest remediu a va racori gura – laptele.
Deoarece capsaicina nu este solubila in apa, se utilizeaza alcooli si alti solventi organici pentru a solubiliza capsaicina in preparate si spray-uri topice. Aceasta liposolubilitate ar putea explica de ce un exces de capsaicina in alimente nu este atenuat de apa potabila, in timp ce o bautura pe baza de lapte poate reduce disconfortul. Alte produse alimentare care pot reduce senzatia de arsura din gura includ zahar, orez, smantana, miere.
Laptele este principalul ingredient care poate reduce senzatia de arsura din gura. Cazeina, proteina din lapte, ajuta la ruperea legaturilor formelor de capsaicina de pe receptorii nervosi. Acest lucru poate explica de ce in regiunile in care se folosesc o multitudine de condimente in alimentatie se includ la masa lactate si in retete pentru a compensa efectele capsaicinei, cum ar fi in bucataria indiana si mexicana.
O alta metoda la indemana este consumul unei felii de paini. Aceasta va absorbi uleiurile din alimentele picante datorita texturii.
Unele persoane dezvolta toleranta pentru mancarea picanta. Cand va expuneti in mod repetat la capsaicina, receptorii de durere se schimba fizic, permitandu-va sa consumati chiar mai multe alimente picante. Cand sunt expusi la capsaicina, acesti receptori sunt deschisi pentru a permite ionilor de sodiu si calciu sa treaca, determinand transmiterea semnalului de fierbinte catre creier. Cu toate acestea, dupa expunerea repetata pe termen scurt la capsaicina, acesti ioni de calciu aproape in esenta blocheaza receptorii, inhiband transmiterea semnalelor de durere.
Cu toate acestea, nervii se pot dezvolta ulterior iar, ceea ce este un lucru bun, dar inseamna, de asemenea, ca pentru a mentine toleranta pe termen lung e necesara o dieta regulata constand in alimente picante. Cu toate acestea, nu se recomanda excesul de alimente picante si se sugereaza adaugarea condimentelor treptat.
Referinte:
(1) 8 Hidden Health Benefits Of Spicy Food Supported By Science, link: https://www.lifehack.org/304783/8-hidden-health-benefits-spicy-food-supported-science
(2) Capsaicin, link: https://www.arthritis.org/living-with-arthritis/treatments/natural/supplements-herbs/guide/capsaicin.php
(3) 5 Reasons Spicy Food Is Insanely Good for You, link: https://www.healthline.com/health/five-reasons-to-eat-spicy-foods#1
(4) What Are the Health Benefits of Spicy Food?, link: https://healthyeating.sfgate.com/health-benefits-spicy-food-7569.html
Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…
Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…
Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…
Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…
Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…
Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…