Alimente pentru igiena orala – permise si interzise

Pentru o buna sanatate orala, expertii recomanda evitarea alimentelor zaharoase, procesate, acide si bogate in carbohidrati, fara o valoare nutritionala semnificativa. Aflati care sunt cele mai bune alimente pentru igiena orala si rolul alimentatiei in mentinerea sanatatii orale.

Cuprins:

  1. Alimentele si igiena orala
  2. Alimente recomandate pentru o buna igiena orala
  3. Alimente daunatoare pentru igiena orala

Alimentele si igiena orala

Din cand in cand, multi dintre noi ne intrebam daca si in ce fel ne va afecta faptul ca nu am bifat la timp toate vizitele la stomatolog. O multime de oameni sunt ingrijorati daca se vor confrunta in viitorul apropiat cu sangerari gingivale, carii, afectiuni orale sau alte probleme de ordin stomatologic.

Cu toate acestea, daca doriti sa stiti cum sa va mentineti si sa va imbunatatiti sanatatea orala in timp, incepeti cu dieta. Alegeti cele mai bune alimente pentru igiena orala.

Consumarea unor alimente si preparate nepotrivite nu este, din pacate, cea mai buna optiune pentru dinti si gingii.

Pentru a va imbunatati sanatatea dintilor, concentrati-va pe alimentele cu continut redus de carbohidrati si zaharuri. Este esential sa va axati pe preparate bogate in fibre si care contin nutrienti importanti pentru sanatatea orala. Acesti nutrienti sunt calciul, fosforul si magneziul. Evitati alimentele zaharoase, procesate, acide si bogate in carbohidrati, fara o valoare nutritionala importanta.

Alimente recomandate pentru o buna igiena orala

Fulgi de cacao

Desi ar putea parea incredibil, ciocolata este unul dintre cele mai bune alimente pentru igiena orala. Dar nu orice fel de ciocolata! Cea care poate tine sub control numarul anumitor bacterii orale si poate opri dezvoltarea placii bacteriene pe dinti este ciocolata neagra. Este important sa alegem ciocolata cu peste 70% cacao si un continut mic de zahar. Aceasta nu doar ca poate ajuta la prevenirea cariilor, ci si a altor probleme de sanatate.

Un studiu realizat in 2009 a aratat ca polifenolii din cacao, precum si anumiti polifenoli din cafea si ceai, ucid bacteriile care cauzeaza carii si creeaza o bariera intre dinti si placa bacteriana.

In 2019, cercetatorii au descoperit ca persoanele care si-au curatat gura cu boabe de cacao macinate n-au mai avut bacterii S. mutans – cele mai responsabile pentru aparitia cariilor. Boabele de cacao au fost la fel de eficiente precum apa de gura prescrisa de medici. In plus, nu exista dovezi ca ar fi eliminat alte bacterii benefice din microbiomul oral.

Nu uitati insa sa cumparati cacao sau ciocolata neagra cu foarte putin zahar, deoarece ingredientele suplimentare dintr-o tableta de ciocolata vor anula total beneficiile ciocolatei.

Lapte de la vaci hranite cu iarba

Produsele lactate provenite de la vacute hranite cu iarba, cum ar fi branza si untul, au un continut ridicat de vitamina K2, un nutrient vital pentru dintii sanatosi. Cu toate acestea, majoritatea oamenilor de pe glob au, cel mai probabil, deficit de vitamina K2.

Spre deosebire de toate celelalte mamifere care pot converti eficient vitamina K1 in K2 in sistemul digestiv, oamenii nu au o enzima adecvata pentru a face acest lucru.

 

Si nu reduceti la minimum importanta consumului de produse lactate de la vaci hranite cu iarba. Enzima pe care o au alte mamifere este activata de clorofila. De aceea, animalele hranite doar cu cereale si porumb probabil nu vor oferi produse bogate in vitamina K2.

Alte alimente bogate in vitamina K2

Exista si alte alimente bogate in K2 care sustin sanatatea stomatologica. Printre acestea se numara natto (mancare traditionala japoneza facuta din boabe de soia fermentate), vita, pateul din ficat de gasca, ouale si ficatul de pui. Bonus: multe dintre aceste alimente au, de asemenea, un continut mare de fosfor, un nutrient atat de benefic pentru dinti.

Peste gras

Pestele gras este o componenta importanta a unei alimentatii sanatoase si este unul dintre cele mai bune alimente pentru igiena orala, deoarece este extrem de bogat in vitamina D. Acest nutrient este necesar pentru aproape fiecare sistem al corpului, dar unul dintre beneficiile sale mai putin cunoscute este capacitatea sa de a reduce riscul de aparitie a cariilor dentare.

Vitamina D functioneaza sinergic cu vitaminele A si K2 pentru a furniza calciu dintilor si pentru a intari smaltul din interior spre exterior. Daca persoana are oricare dintre acesti nutrienti in cantitati mici, se poate confrunta cu o slabire a smaltului dentar.

Pestele gras si continutul de omega-3

Pestele gras este, de asemenea, bogat in omega-3. Grasimile Omega-3 sustin sanatatea gingiilor si pot ajuta la prevenirea si reducerea simptomelor parodontitei (cunoscuta drept parodontoza sau boala gingivala). Parodontita este o boala care afecteaza extrem de multi oameni la nivel mondial.

Cu alte cuvinte, daca aveti sangerari gingivale in mod regulat atunci cand va periati dintii sau folositi ata dentara, puteti consuma cat mai multe grasimi omega-3 pentru a reduce inflamatia si sangerarea.

Tonul, macroul, somonul si pastravul se numara printre pestii cu cel mai mare continut atat de ​​vitamina D, cat si de omega-3.

Legume cu frunze verzi

Legumele cu frunze mai inchise la culoare sunt cele mai bune pentru dinti. Acestea sunt bogate in minerale pe care dintii le absorb in timpul remineralizarii. Acest proces are rolul de a consolida structura dintilor. Printre exemplele de legume cu frunze inchise la culoare se numara spanacul, varza kale, rucola.

Legumele cu frunze verzi nu numai ca va vor lasa dintii mai curati, dar vor sustine in mod activ si un microbiom oral mai sanatos. Spre deosebire de alimentele bogate in carbohidrati, legumele cu frunze verzi ajuta la dezvoltarea bacteriilor orale care reduc nivelul de nitriti. Legumele cu frunze verzi contin prebiotice, care odata ajunse in intestin ajuta la echilibrarea probioticelor, bacteriile sanatoase implicate in multiple functii ale organismului.

Grapefruit si portocale

Cu toate ca alimentele acide pot avea un efect negativ asupra dintilor, grapefruit-ul, portocala si alte fructe citrice pot aduce beneficii, de fapt, sanatatii orale atunci cand sunt consumate cu moderatie.

Atat grapefruit-ul, cat si portocalele contin extrem de multa vitamina C, cunoscuta pentru ca intareste vasele de sange si tesuturile conective din gura. Acest lucru incetineste avansarea inflamatiei gingivale care altfel ar putea duce la parodontoza.

Potrivit unui studiu din 2005, dupa 2 saptamani de consum zilnic de grapefruit, participantii si-au imbunatatit nivelul de vitamina C. In plus, si-au redus sangerarile gingivale.

Alimente daunatoare pentru igiena orala

Biscuiti

De cele mai multe ori, pacientii raman surprinsi cand afla ca biscuitii, nu bomboanele, sunt probabil cele mai periculoase alimente pentru sanatatea orala. Carbohidratii din biscuiti se descompun rapid in gura si, in cateva secunde, se transforma in zahar cu care bacteriile patogene „se delecteaza”. Bacteriile excreta apoi acid pe dinti care poate duce la acumularea de placa bacteriana si la formarea de carii dentare.

Aveti pofta de biscuiti, dar doriti in acelasi timp sa va protejati dintii? Incercati variantele formate doar din seminte si nuci, dar care nu contin grau.

Fructe uscate

Chiar daca termenul de ”fructe” suna foarte sanatos, fructele uscate au trecut printr-un proces de deshidratare totala. Ceea ce a ramas in urma este similar cu un caramel lipicios care alimenteaza cu zahar microbiomul din gura. Combinati acest lucru cu pH-ul scazut al multor fructe si ramaneti cu un risc crescut de aparitie a cariilor. Fructul proaspat, consumat intreg este mult mai benefic pentru sanatatea orala, in parte datorita apei pe care o contine.

Sucuri (da, chiar si sucurile dietetice)

In afara de continutul ridicat de zahar, toate sucurile – chiar si cele cu zero calorii – contin o cantitate mare de acid. Pe scara pH-ului, multe bauturi racoritoare cunoscute se situeaza intre 2 si 3. Acest lucru inseamna ca sunt foarte acide chiar si in comparatie cu bauturi precum cafeaua. Pana la acest nivel, aciditatea din gura contribuie mai mult decat probabil la aparitia cariilor, inflamatia gingiilor si la o disbioza generala (dezechilibrul microbiomului) la nivelul cavitatii orale.

Daca doriti sa va bucurati de gustul sucului preferat, dar sa va protejati in acelasi timp dintii, beti-l pentru o perioada scurta de timp – nu inghititi ore in sir astfel de bauturi – si beti apa imediat pentru a va proteja dintii. Asteptati aproximativ 45 de minute, apoi spalati-va pe dinti.

Kombucha

In general, kombucha este considerata o bautura sanatoasa, deoarece contine bacterii benefice si multi antioxidanti care ajuta organismul sa lupte impotriva bolilor. Cu toate acestea, multe marci de kombucha contin o cantitate semnificativa de zahar adaugat. In plus, nici nu contin bacterii active. In acest caz, beneficiile sunt mai mici decat dezavantajele.

Pentru a face o astfel de bautura buna pentru sanatatea orala si intestinala, cautati una care are particule vizibile si care nu contine zaharuri adaugate. Dupa ce ati baut o cantitate suficienta, clatiti-va gura cu apa, apoi spalati-va pe dinti 45 de minute mai tarziu. Acest lucru pentru a preveni atacurile cu acid ale bacteriilor oportuniste si amatoare de zahar.

Fasolea si lintea

De cele mai multe ori, fasolea si lintea sunt considerate alimente sanatoase – din motive intemeiate. Cu toate acestea, ele contin acid fitic care contribuie la formarea cariilor dentare. Acidul fitic se ataseaza de nutrienti precum calciul, fosforul, vitamina D si magneziul si poate ingreuna absorbtia lor de catre dinti.

Cei care au deficit de calciu, fosfor, vitamina D si magneziu sunt mult mai predispusi la carii si parodontoza. Vestea buna este ca fasolea si lintea, atunci cand contin mai putin acid fitic, sustin o mai buna sanatate orala.

Pentru a elimina acidul fitic, este important sa tineti peste noapte in apa fasolea, lintea si alte cereale, inainte de a le manca. De asemenea, puteti cumpara boabe incoltite, ceea ce inseamna ca nivelul lor de acid fitic a fost deja redus.

 

Referinte:

  1. https://www.healthline.com/health-news/foods-for-great-oral-health-5-to-eat-and-5-to-avoid
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma