Arahidele reprezinta o cauza frecventa a reactiilor alergice grave. Aflati mai multe despre alergia la arahide sau alergia la alune, care sunt simptomele si metodele de tratament.
Alergia la arahide este una dintre cele mai frecvente cauze ale crizelor alergice grave. Simptomele alergiei la arahide pot pune viata in pericol (anafilaxie). In cazul anumitor persoane care sufera de alergie la arahide, chiar si cantitati minuscule de alune pot provoca o reactie serioasa.
Alergia la alune a crescut in randul copiilor. Este important sa discutati cu medicul chiar daca ati avut doar o reactie alergica usoara la alune pentru ca exista riscul unei reactii viitoare mai serioase.
Alergia la arahide apare atunci cand sistemul imunitar trateaza in mod eronat proteinele din arahide ca fiind ceva nociv. Contactul direct sau indirect cu alunele determina eliberarea de catre sistemul imunitar in fluxul sanguin a unor substante chimice cauzatoare de simptome.
Expunerea la alune poate aparea in diferite moduri:
Cea mai frecventa cauza a alergiei la arahide este consumul de alune sau alimente care contin arahide. Uneori, o reactie alergica poate fi declansata si de contactul direct dintre piele si alune.
Acest lucru presupune includerea neintentionata a alunelor intr-un anumit produs. In general, este rezultatul unui aliment expus la alune in timpul procesarii sau manevrarii.
O reactie alergica poate aparea in urma inhalarii prafului sau a aerosolilor care contin arahide, dintr-o sursa precum faina de arahide sau uleiul de gatit cu ulei de arahide.
Specialistii nu cunosc motivul pentru care unii oameni dezvolta alergii, in timp ce altii nu. Cu toate acestea, persoanele care prezinta anumiti factori de risc au un risc mai mare sa dezvolte alergie la arahide.
Factorii de risc ai alergiei la arahide sunt:
Alergiile alimentare sunt cele mai frecvente la cei mici, in special la copii si sugari. Pe masura ce inaintam in varsta, insa, sistemul digestiv se maturizeaza, iar corpul nu mai reactioneaza la fel de daunator la alimentele care declanseaza alergii.
Unii copii cu alergie la arahide se vindeca de simptome. Cu toate acestea, chiar daca au impresia ca au scapat de alergia la arahide, aceasta poate reaparea.
Daca sunteti deja alergici la un aliment, exista posibilitatea sa aveti un risc mai mare de a deveni alergic la un altul. De asemenea, persoanele care au un alt tip de alergie, cum ar fi febra fanului (rinita alergica), au un risc mai mare de a dezvolta alergii alimentare.
Persoanele ale caror rude sufera de alergii, in special alergii alimentare au, de asemenea, un risc crescut de a dezvolta alergie la arahide.
Unele persoane cu dermatita atopica (eczeme), de asemenea, au o alergie alimentara.
Cu toate ca anumite persoane cred ca alergiile alimentare au legatura cu hiperactivitatea copilariei si artrita, nu exista dovezi care sa sustina acest lucru.
In cele mai multe cazuri, o reactie alergica va deveni evidenta in cateva minute de la contactul cu arahidele. Unele semne si simptome pot fi subtile. De exemplu, puteti dezvolta una sau mai multe dintre urmatoarele manifestari:
In unele cazuri, aceste simptome usoare sunt doar inceputul unei reactii. Acestea se pot agrava, mai ales daca nu luati masuri pentru a trata mai devreme problema.
Unele simptome ale unei reactii alergice sunt mai observabile si neplacute. De exemplu, va puteti confrunta cu:
Unele reactii alergice sunt grave si pot pune viata in pericol. Acest tip de reactie alergica este cunoscut sub numele de anafilaxie. Puteti prezenta oricare dintre simptomele descrise mai sus, dar si:
Discutati cu specialistul daca ati avut semne sau simptome de alergie la arahide. Solicitati ingrijiri medicale de urgenta daca aveti o reactie severa la alune, mai ales daca aveti semne sau simptome de anafilaxie. Sunati la numarul de urgenta daca aveti ameteli, probleme grave de respiratie sau pierderea cunostintei. Solicitati, de asemenea, interventia medicala daca vedeti ca o alta persoana se confrunta cu simptome grave de alergie.
Procesul de diagnostic incepe cu discutia dintre medic si pacient despre simptomele si istoricul medical al acestuia. De obicei, specialistul efectueaza si o examinare fizica dupa aceasta discutie. Urmatorii pasi ai procesului de diagnostic sunt:
Este posibil ca medicul sa va solicite sa pastrati un jurnal alimentar in care sa mentionati obiceiurile alimentare, simptomele si medicamentele pe care le luati.
Daca medicul nu stie sigur daca alunele sunt cele care provoaca simptomele sau daca acesta considera ca puteti avea o reactie la mai multe tipuri de alimente, poate recomanda o dieta de eliminare. Vi se poate cere sa nu mai mancati alune sau alte alimente suspecte timp de o saptamana sau doua, apoi sa adaugati alimentele inapoi in dieta pe rand. Acest proces poate ajuta la descoperirea legaturii dintre simptome si anumite alimente. Daca ati avut o reactie severa la alimente, aceasta metoda nu poate fi utilizata in siguranta.
In cadrul acestui test, specialistul plaseaza o cantitate mica de mancare pe piele, care este apoi intepata cu un ac. Daca sunteti alergici la o anumita substanta, veti dezvolta o reactie sau o umflatura pe piele.
Analizele de sange pot masura raspunsul sistemului imunitar la anumite alimente, verificand cantitatea de anticorpi de tip alergic din fluxul sanguin, cunoscut sub numele imunoglobulina E (IgE).
Informatiile provenite din toate aceste surse il pot ajuta pe medic sa determine daca aveti alergie la arahide sau daca simptomele sunt cauzate de un alt factor, cum ar fi intoleranta alimentara.
Abordarea standard pentru ingrijirea alergiei la arahide este, in mod evident, evitarea expunerii.
Cu toate acestea, cercetatorii continua sa studieze diferite terapii, printre care si imunoterapia orala.
Cunoscuta si sub denumirea de desensibilizare, imunoterapia orala presupune administrarea copiilor cu alergii la arahide sau a celor cu risc de alergii la arahide, tot mai multe alimente care contin alune. Imunoterapia orala nu este un remediu pentru alergia la arahide. Mai degraba, acest tip de terapie este menita sa reduca riscul unor reactii severe, cum ar fi anafilaxia, care ar putea sa apara in urma expunerii la alune.
Administratia pentru Alimente si Medicamente (FDA) din Statele Unite a aprobat recent primul medicament de imunoterapie orala menit sa-i trateze pe copiii cu varste cuprinse intre 4 si 17 ani care au o alergie confirmata la arahide. Acest medicament nu este recomandat persoanelor cu astm necontrolat sau cu anumite afectiuni, inclusiv esofagita eozinofilica.
Intre timp, ca in cazul oricarei alergii alimentare, tratamentul presupune adoptarea unor masuri de evitare a alimentelor care provoaca reactia alergica. Persoanele care au aceasta problema trebuie sa recunoasca o reactie atunci cand se intampla si sa fie pregatite sa actioneze rapid, iar acest lucru poate presupune sa aiba intotdeauna epinefrina la indemana.
Singura modalitate de a preveni o reactie este de a evita alunele si produsele care contin alune. Arahidele, insa, sunt intalnite aproape peste tot si, in ciuda celor mai bune eforturi, veti intra cel mai probabil in contact cu acestea la un moment dat.
In cazul unei reactii alergice severe, poate fi nevoie sa faceti o injectie cu epinefrina de urgenta si sa mergeti apoi la camera de garda. Multe persoane care sufera de alergii poarta un autoinjector cu epinefrina. Acest dispozitiv contine o seringa si un ac ascuns, care injecteaza o singura doza de medicamente atunci cand este facuta in coapsa.
Daca medicul v-a prescris un autoinjector cu epinefrina:
Alergia la arahide poate duce la anafilaxie. Copiii si adultii care au o alergie severa la arahide sunt in mod special cei mai predispusi sa aiba aceasta reactie care le poate pune viata in pericol.
Una dintre metodele cheie de prevenire a unei reactii alergice este sa evitati alimentele care provoaca simptomele. Urmati acesti pasi:
Arahidele se pot gasi in alimente despre care habar n-aveati ca pot contine aceste leguminoase. Cititi intotdeauna etichetele produselor alimentare fabricate pentru a va asigura ca acestea nu contin alune sau produse din arahide. Alimentele fabricate trebuie sa precizeze clar daca alimentele contin alune si daca au fost produse in fabrici care prelucreaza si arahide.
Majoritatea persoanelor cu alergie la arahide trebuie sa evite toate produsele care ar putea contine chiar urme de alune.
La restaurante si petreceri, va asumati intotdeauna riscul ca, din greseala, puteti manca alune. Multe persoane nu inteleg gravitatea unei reactii alimentare alergice si poate nu realizeaza ca o cantitate minuscula de alimente poate provoca o reactie severa. Daca banuiti ca un aliment poate contine ceva la care sunteti alergic, nu-l mancati.
Arahidele se gasesc peste tot, iar evitarea alimentelor care contin aceste produse poate fi extrem de grea. Urmatoarele alimente contin adesea arahide:
Exista si alimente mai putin evidente care pot contine arahide sau proteine de arahide, fie pentru ca au fost folosite in procesul de fabricatie, fie pentru ca au intrat in contact cu ele in timpul acestui proces. Printre exemple se numara:
Referinte:
Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…
Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…
Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…
Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…
Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…
Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…