Iata ce este aerofagia, care sunt simptomele asociate, de ce apare si care sunt factorii de risc, precum si recomandari de tratament si preventie.

Cuprins:

1. Ce este aerofagia?
2. Care sunt simptomele aerofagiei?
3. Care sunt cauzele?
4. Metode de diagnostic
5. Ce implica tratamentul?

Ce este aerofagia?

Aerofagia este termenul medical ce descrie inghitirea excesiva si repetitiva a aerului. Cu totii ingeram aer cand vorbim, cand mancam sau atunci cand radem. Insa, in caz de aerofagie, persoanele inghit atat de mult aer, incat apar simptome gastrointestinale incomode. Aceste simptome includ distensie abdominala, balonare, eructatii si flatulenta.

Aerofagia poate fi cronica (pe termen lung) sau acuta (pe termen scurt) si poate fi legata de factori fizici si psihologici. Desi unele dintre simptome sunt similare, aerofagia este considerata o tulburare diferita de eructatia excesiva, sindromul intestinului iritabil, constipatie sau dispepsia functionala, care este indigestie fara cauza cunoscuta. Aerofagia nu este cauzata de un blocaj in intestine. Este uneori asociata cu anxietatea, care poate cauza tipare neregulate de respiratie.

→ Citeste si: Stresul – 10 Efecte asupra sanatatii.

Care sunt simptomele aerofagiei?

Cand cantitati excesive de aer ajung in stomac, fie trebuie eliminate inapoi pe gura, fie ajung in intestine. Cand aerul este evacuat, apar drept rezultat simptome de eructatie. Daca aerul patrunde in intestine, poate provoca balonare si distensie abdominala. Despre balonare poti citi mai multe aici. Aerofagia poate provoca, de asemenea, flatulenta si reflux gastric.

In cazuri extreme, cantitatea de aer ar putea fi suficienta pentru a provoca un volvulus gastric, ileus sau probleme respiratorii. Insa, acestea sunt complicatii rare. Un volvulus gastric este atunci cand stomacul se roteste cu mai mult de 180 de grade provocand o obstructie si strangulare a tesutului gastric. Devine o urgenta medicala si trebuie efectuata cat mai curand o interventie chirurgicala. Ileus apare atunci cand exista o lipsa de miscare in tesutul intestinal, provocand blocajul materialelor care incearca sa treaca prin tractul digestiv – oprire a tranzitului.

Care sunt cauzele?

Medicii vad adesea aerofagia ca un semn al altor probleme, cum ar fi o boala care afecteaza sistemul digestiv sau o tulburare psihologica precum anxietatea. Aerofagia poate aparea de la sine sau poate fi un simptom al unei alte tulburari. Aerofagia este uneori cauzata de:

  • mestecatul gumei;
  • consumul de bauturi carbogazoase;
  • mancatul prea repede;
  • vorbitul in timpul mesei;
  • consumul de lichide cu un pai;
  • fumatul;
  • respiratia pe gura etc.

O alta cauza poate fi folosirea terapiei CPAP (presiune pozitiva continua in caile respiratorii) in timpul noptii. Aparatele CPAP sunt folosite pentru persoanele cu apnee in somn, in care tiparul normal de respiratie al unei persoane este oprit in timpul somnului. Acest lucru poate fi cauzat de o varietate de probleme, iar terapia CPAP ajuta la mentinerea cailor respiratorii deschise. Insa, aerofagia este un posibil efect advers asociat in unele cazuri.

De asemenea, unele studii sugereaza ca aerofagia poate fi legata si de anumite probleme psihologice. Un exemplu ar fi anxietatea, care poate duce uneori la aerofagie. Se crede ca aerofagia poate fi un comportament invatat folosit de cei cu anxietate pentru a face fata stresului. Despre anxietate si efectele sale poti citi mai multe aici.

Metode de diagnostic

Deoarece aerofagia impartaseste unele dintre aceleasi simptome cu tulburarile digestive comune, cum ar fi boala de reflux gastroesofagian, alergiile alimentare si blocajele intestinale, medicul poate efectua in primul rand teste pentru a exclude aceste afectiuni. Daca nu se gaseste nicio cauza fizica a problemelor intestinale si simptomele sunt persistente, medicul poate pune diagnosticul de aerofagie.

Pentru a diagnostica aerofagia, medicul va poate cere si sa va descrieti simptomele, in special in ceea ce priveste eructatiile, balonarea, durerea abdominala, flatulenta sau constipatia. Poate verifica semnele de distensie abdominala si poate palpa abdomenul pentru a vedea daca pare sa existe aer excesiv in interior. In plus, se pot asculta zgomotele intestinale si se verifice daca nu aveti blocaje fizice care obstructioneaza intestinele.

Procedurile imagistice la nivel abdominal pot arata daca este prezent aer excesiv in interiorul intestinelor si daca intestinele sunt dilatate din cauza aerului. De asemenea, medicul ar putea exclude eructatiile supragastrice, care difera de inghitirea aerului prin faptul ca aerul intra in esofag si iese imediat. Daca este cazul, se poate efectua o endoscopie superioara pentru a examina esofagul si stomacul.

Ce implica tratamentul?

Desi unii medici pot prescrie medicamente precum simeticona si dimeticona pentru a reduce formarea de gaze in intestin, nu exista prea multe terapii medicamentoase pentru a trata aerofagia. Nu exista niciun medicament sau procedura care sa vindece aerofagia, dar sunt unele masuri pentru a reduce simptomele si pentru a preveni inghitirea de aer in exces. Daca schimbati comportamentul care va face sa inghititi mai mult aer, se poate reduce problema. De exemplu, medicul va poate sugera sa reduceti stresul daca aerofagia are un substrat psihologic – daca este legata de stres si anxietate. Pot fi utile si alte recomandari, cum ar fi sa mancati mai incet si cu inghitituri mici, mestecand bine, cu gura inchisa – ceea ce poate reduce cantitatea de aer pe care o inghititi.

Uneori se recomanda terapia logopedica pentru a imbunatati respiratia in timp ce vorbiti. In general, se recomanda constientizarea comportamentelor ce duc la inghitirea de aer, exersarea respiratiei lente si invatarea de modalitati eficiente de a face fata stresului si anxietatii. Este foarte important si sa renuntati la comportamentele specifice care produc aerofagie, ca fumatul, consumul de bauturi carbogazoase si consumul intens de guma de mestecat.

Daca utilizati un dispozitiv CPAP si va confruntati cu aerofagie, consultati medicul. Pot fi necesare ajustari care sa controleze fluxul de aer sau dimensiunea mastii.

Referinte:
(1) https://www.uofmhealth.org/health-library/tm6320
(2) https://www.webmd.com/digestive-disorders/what-is-aerophagia
(3) https://www.healthline.com/health/aerophagia

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma