Adenomioza este o afectiune in care mucoasa interioara a uterului (endometrul) se extinde in peretele muscular al uterului (miometrul). Aflati din ce cauze apare adenomioza, cum se manifesta aceasta si care este tratamentul pentru adenomioza. 

Cuprins:

  1. Ce este adenomioza?
  2. Cauze si factori de risc
  3. Simptome
  4. Fertilitate si sarcina
  5. Diagnostic
  6. Cum se trateaza adenomioza?
  7. Complicatii

Ce este adenomioza?

Adenomioza, o boala inrudita cu endometrioza, apare atunci cand tesutul care in mod normal captuseste uterul (tesutul endometrial) se dezvolta in peretele muscular al uterului. Tesutul deplasat continua sa actioneze normal in timpul fiecarui ciclu menstrual. Din cauza acestei anomalii, uterul se poate mari, iar persoanele afectate se pot confrunta cu perioade menstruale dureroase si grele.

Cauza adenomiozei ramane necunoscuta, insa boala dispare de obicei dupa menopauza. Femeile care au disconfort sever din cauza adenomiozei pot apela la tratamente hormonale. De asemenea, adenomioza poate fi vindecata si prin indepartarea uterului (histerectomie).

Adenomioza vs. endometrioza

Adenomioza si endometrioza sunt foarte similare, insa exista si diferente intre cele doua. In cazul adenomiozei, celulele care captusesc uterul cresc in muschiul uterului. In cazul endometriozei, aceste celule cresc in afara uterului, uneori pe ovare si pe trompele uterine.

Aceste doua afectiuni sunt la fel de raspandite, desi endometrioza apare mai des la femeile de 30 si 40 de ani, in timp ce adenomioza afecteaza mai mult femeile cu varste intre 40 si 50 de ani.

O femeie poate sa sufere atat de endometrioza, cat si de adenomioza. Simptomele ambelor afectiuni ar trebui sa dispara dupa menopauza.

Cauze si factori de risc

Cauza adenomiozei nu este cunoscuta. Au existat multe teorii, cum ar fi:

O crestere invaziva a tesuturilor

Unii experti considera ca adenomioza rezulta din invazia directa a celulelor endometriale din mucoasa uterului in muschiul care formeaza peretii uterini. Inciziile uterine facute in timpul unei operatii, cum ar fi o cezariana, ar putea stimula invazia directa a celulelor endometriale in peretele uterului.

Dezvoltare intrauterina

Alti specialisti banuiesc ca adenomioza a aparut inca de cand uterul s-a format pentru prima data in fat.

O inflamatie uterina aparuta la nastere

O alta teorie sugereaza ca ar exista o legatura intre adenomioza si nastere. Inflamatia mucoasei uterine aparuta in perioada postpartum poate provoca o ruptura in mucoasa care captuseste uterul. Un efect similar l-ar putea avea si procedurile chirurgicale asupra uterului.

Dezvoltarea celulelor stem

O teorie recenta sustine ca celulele stem ale maduvei osoase ar putea invada muschiul uterin, provocand adenomioza.

Indiferent de cauza afectiunii, dezvoltarea sa depinde de estrogenul care circula in corpul femeilor.

Factori de risc

Factorii de risc ai adenomiozei sunt:

  • o interventie chirurgicala anterioara la nivelul uterului, cum ar fi nastere prin cezariana sau operatia de eliminare a fibromului uterin;
  • nasterea;
  • varsta mijlocie.

Majoritatea cazurilor de adenomioza – care sunt influentate de estrogen – sunt descoperite la femeile cu varsta intre 40 si 50 de ani. In cazul acestor femei, afectiunea poate fi provocata de expunerea mai lunga la estrogen in comparatie cu femeile mai tinere. Cu toate acestea, cercetarile actuale sugereaza ca problema ar putea fi frecventa la femeile mai tinere.

Simptome

Adenomioza poate avea efecte diferite in functie de persoana afectata, extinderea starii si gravitatea simptomelor variind de la o persoana la alta.

Aproximativ o treime dintre femei nu prezinta simptome deloc, in timp ce altele se pot confrunta cu semnele afectiunii in fiecare zi.

Posibilele simptome ale adenomiozei sunt:

  • sangerare menstruala abundenta;
  • perioade menstruale foarte dureroase;
  • durere in timpul sexului;
  • sangerare intre menstruatii;
  • agravarea crampelor uterine;
  • un uter marit si inflamat;
  • durere generala in zona pelviana;
  • senzatia ca exista presiune asupra vezicii urinare si a rectului;
  • durere in timpul scaunelor.

Cand se recomanda vizita la medic

De obicei, medicii nu recomanda tratamente femeilor care nu incearca sa ramana insarcinate sau care nu prezinta niciun simptom. Cu toate acestea, fiecare femeie care suspecteaza ca are adenomioza sau endometrioza ar trebui sa fie evaluata de catre specialist.

Daca o femeie se confrunta cu perioade menstruale grele sau crampe uterine severe, este esential sa-i spuna medicului. Aceste simptome pot semnala alte afectiuni grave si este important ca medicul sa faca teste pentru a le determina cauza.

O sangerare menstruala abundenta poate provoca anemie, care reprezinta o deficienta de fier. Din cauza anemiei, persoanele afectate ajung sa se simta obosite, slabite sau abatute si sa aiba stari generale de rau. Administrarea suplimentelor cu fier poate ajuta la tratarea anemiei, lucru deosebit de important in timpul menstruatiei.

Fertilitate si sarcina

Exista o contradictie intre rezultatele cercetarilor care sugereaza ca adenomioza poate avea un impact asupra fertilitatii unei femei, din cauza faptului ca femeile cu probleme de fertilitate sufera si de alte afectiuni.

Cercetarile privind relatia dintre adenomioza, infertilitate si complicatii ale sarcinii sunt inca in desfasurare. Nu exista studii care sa arate ca aceasta maladie creste riscul de avort sau alte complicatii obstetrice.

Diagnostic

Medicul poate suspecta ca pacienta sufera de adenomioza pe baza:

Biopsie

In unele cazuri, doctorul ar putea prelua o proba de tesut uterin pentru testare (biopsie endometriala) pentru a verifica daca sangerarea uterina anormala nu este provocata de o alta afectiune grava. Biopsia endometriala nu-l va ajuta, insa, pe medic sa confirme diagnosticul de adenomioza.

Singura modalitate prin care poate fi confirmata afectiunea este examinarea uterului dupa histerectomie. Ecografia si RMN-ul pot detecta, de asemenea, semnele acesteia.

Afectiunea poate fi dificil de diagnosticat deoarece exista si alte boli uterine care pot provoca semne si simptome similare cu adenomioza. Printre aceste afectiuni se numara fibroamele uterine (leiomioame), celulele uterine care cresc in afara uterului (endometrioza) si formatiuni ale mucoasei uterine (polipi endometriali).

Doctorul ar putea stabili diagnosticul de adenomioza numai dupa ce a exclus alte cauze posibile ale semnelor si simptomelor.

Cum se trateaza adenomioza?

De obicei, femeile care sufera de forme usoare ale acestei afectiuni nu au nevoie de tratament medical. Doctorul recomanda metode de tratament daca simptomele afecteaza activitatile zilnice.

Tratamentele urmaresc, de obicei, ameliorarea simptomelor adenomiozei. Printre aceste tratamente se numara:

Medicamente antiinflamatoare

Un astfel de medicament pentru adenomioza este ibuprofenul. Aceste medicamente pot contribui la reducerea fluxului de sange in timpul menstruatiei si, de asemenea, la ameliorarea crampelor puternice. Specialistii de la Clinica Mayo din SUA recomanda ca tratamentul cu antiimflamatoare sa inceapa cu doua-trei zile inainte de debutul menstruatiei si sa fie continuat in timpul acestei perioade. Nu luati aceste medicamente daca sunteti gravida.

Tratamente hormonale

Printre acestea se numara contraceptivele orale (anticonceptionale) si contraceptivele care contin numai progestin (orale, injectabile sau sub forma de dispozitive intrauterine). Tratamentele hormonale sunt menite sa tina sub control nivelul crescut de estrogen care poate provoca aparitia simptomelor.

Ablatia endometriala

Aceasta tehnica prevede indepartarea sau distrugerea endometrului (mucoasa cavitatii uterine). Este o procedura efectuata in regim ambulatoriu, iar perioada de recuperare in urma procedurii este foarte scurta. Cu toate acestea, ablatia endometriala nu este potrivita pentru toate pacientele, deoarece, de multe ori, adenomioza patrunde mai profund in muschi.

Embolizarea arterei uterine

Prin intermediul acestei proceduri, doctorul blocheaza fluxul de sange catre zona afectata. Dupa ce alimentarea cu sange este oprita, adenomioza isi reduce simptomele. Embolizarea arterei uterine este de obicei folosita pentru a trata o alta afectiune, numita fibrom uterin. Procedura se efectueaza in spital. De obicei, pacienta trebuie sa ramana in spital peste noapte dupa aceasta interventie. Deoarece este minim invaziv, este evitata formarea cicatricilor in uter.

Ultrasonografie ghidata prin rezonanta magnetica nucleara (MRgFUS)

MRgFUS implica utilizarea unor unde de inalta intensitate folosite pentru incalzirea si distrugerea tesutul vizat. Caldura este monitorizata cu ajutorul imaginilor reproduse de RMN in timp real. Studiile au aratat ca aceasta procedura a reusit sa amelioreze simptomele. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe studii.

Histerectomia

Singura modalitate de a vindeca total aceasta afectiune este histerectomia. Aceasta procedura implica indepartarea chirurgicala completa a uterului. Histerectomia este o interventie chirurgicala majora si se foloseste doar in situatii grave si in cazul femeilor care nu intentioneaza sa (mai) aiba copii. Ovarele nu sunt afectata de adenomioza si pot fi pastrate in organism.

Stil de viata si remedii la domiciliu

Pentru a usura durerile pelvine si crampele provocate de adenomioza, urmati aceste sfaturi:

  • Faceti baie in apa calda.
  • Aplicati o compresa calda pe abdomen.

Complicatii

Adenomioza nu este neaparat daunatoare. Cu toate acestea, simptomele pot afecta stilul de viata. Unele persoane intampina sangerari puternice si dureri in zona pelvisului care le pot impiedica sa se bucure de activitati normale, cum ar fi actul sexual.

Femeile cu adenomioza prezinta un risc crescut de anemie. Anemia este o afectiune cauzata de cele mai multe ori de o deficienta de fier. Daca nu contine cantitati adecvate de fier, corpul nu poate produce suficiente globule rosii pentru a transporta oxigen catre tesuturile organismului. Acest lucru poate provoca oboseala, ameteli si stari de spirit neplacute. Pierderea de sange cauzata de adenomioza poate reduce nivelul de fier din organism si poate duce la anemie.

Adenomioza a fost, de asemenea, legata de anxietate, depresie si iritabilitate.

Prognostic pe termen lung

Adenomioza nu pune in pericol viata pacientelor. Exista o multime de tratamente menite sa amelioreze simptomele. O histerectomie este singurul tratament care le poate elimina cu totul. Cu toate acestea, afectiunea dispare adesea de la sine dupa menopauza.

Adenomioza nu inseamna acelasi lucru cu endometrioza. Aceasta afectiune apare atunci cand tesuturile endometriale se dezvolta in afara uterului. Femeile cu adenomioza pot avea, de asemenea, sau pot face endometrioza dupa un anumit timp.

 

Referinte:

  1. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/adenomyosis/symptoms-causes/syc-20369138
  2. https://www.medicalnewstoday.com/articles/321296
  3. https://www.healthline.com/health/adenomyosis
  4. https://www.webmd.com/women/guide/adenomyosis-symptoms-causes-treatments#1
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma