Acneea corporala este o problema frecventa, ce afecteaza mai ales spatele, pieptul si fesele. Iata care sunt factorii declansatori si ce solutii exista pentru a scapa de acneea corporala.

Cuprins:

1. Ce este acneea corporala?
2. Care sunt cauzele?
3. Tratament acnee corporala

Ce este acneea corporala?

Acneea corporala apare mai frecvent la nivelul pieptului, spatelui, feselor, dar nu numai. Desi nu este o afectiune grava, poate cauza disconfort si este o problema cosmetica pentru multe persoane. Aceasta afectiune poate lua multe forme, de la cazuri usoare pana la inflamatie severa si formarea de chisturi. Intr-o anumita masura, toate tipurile de acnee implica blocarea sau inflamarea unitatilor pilosebacee.

Acnee inflamatorie vs Acnee neinflamatorie

Exista doua tipuri principale de acnee: acnee inflamatorie si acnee neinflamatorie. Acneea inflamatorie este atunci cand bacteriile infecteaza un por blocat, ceea ce duce la leziuni mai severe. Apare cand uleiurile de la nivelul pielii, celulele moarte ale pielii si bacteriile se acumuleaza. Se pot forma uneori chisturi mai profunde, rosii si inflamate, care pot lasa cicatrici. Pot fi pustule, papule, cosuri dure si mai profunde.

Acneea neinflamatorie este mai frecventa. Apare atunci cand un por devine blocat, rezultand cosuri si puncte negre. Majoritatea persoanelor care au acnee au o anumita forma de acnee neinflamatorie. Cel mai frecvent, acestea sunt comedoane – punctele albe si punctele negre. Pot sa apara oriunde pe corp, inclusiv pe spate, piept, umeri si fese. Anumite zone corporale sunt mai predispuse la acnee inflamatorie, deoarece contin mai multe glande sebacee (glande din piele care secreta sebum) decat alte parti ale corpului – mai ales cosuri pe piept si spate.

Care sunt cauzele?

Acneea corporala are adesea o componenta hormonala semnificativa. Acneea hormonala tinde sa apara pe piept si pe spate. Acneea mecanica, pe de alta parte, apare de obicei pe umeri, gat si fese. Acneea poate fi legata si de stres, de factori ce tin de stilul de viata. Unele studii asociaza prezenta acneei corporale cu alegeri specifice stilului de viata. Severitatea afectiunii poate varia in functie de:

  • varsta;
  • obiceiuri alimentare;
  • nivelul de stres;
  • tiparele de somn;
  • greutate;
  • predispozitie genetica;
  • regularitatea ciclului menstrual.

Cele mai frecvente cauze ale acneei corporale includ:

Fluctuatiile hormonale

Modificarile hormonale pot provoca acnee, indiferent de varsta. Dezechilibrele hormonale pot provoca modificari ale pielii care contribuie la acnee, inclusiv cresterea productiei de sebum, modificari ale activitatii celulelor pielii si inflamatie. Acest dezechilibru apare frecvent la fiecare gen in timpul pubertatii. Insa, fluctuatiile hormonale pot provoca acnee la orice varsta. La femei, nivelurile de hormoni androgeni raman constante pe parcursul intregului ciclu menstrual. Apoi, chiar inainte de inceperea menstruatiei, nivelul de estrogen scade, permitand ca mai mult testosteron sa se lege de receptorii glandelor sebacee si sa stimuleze productia de sebum. Astfel, multe femei se confrunta cu aparitia de cosuri la menstruatie.

Nivelurile excesive de testosteron la barbati pot avea un efect similar. Insa, totul tine si de predispozitia genetica la ambele sexe. Alte tulburari endocrine asociate cu acneea la femei includ sindromul ovarului polichistic si hiperplazia suprarenala.

Stresul si acneea

Un flux crescut de hormoni de stres poate declansa acnee, poate agrava cosurile existente si poate incetini procesul de vindecare, chiar si la persoanele care nu sunt predispuse la acnee. In primul rand, stresul duce la eliberarea de citokine, proteine ​​mici care se leaga de receptorii din glandele sebacee si activeaza un raspuns inflamator. De asemenea, stresul afecteaza sistemul imunitar, facand mai dificila lupta impotriva bacteriilor. Poate dura mai mult ca acneea sa dispara in conditii de stres – asta deoarece stresul reduce capacitatea organismului de a vindeca ranile. In plus, stresul prelungit provoaca o crestere a androgenilor, care duce la inflamatie si productie in exces de sebum.

Deshidratarea

Un aport prea scazut de lichide afecteaza negativ sanatatea, inclusiv pielea. Atunci cand o persoana este deshidratata, pielea este mai probabil sa devina uscata si descuamata. Uscaciunea semnaleaza pielea sa creasca productia de uleiuri in incercarea de a o rehidrata. Insa, acest lucru poate duce uneori la cosuri.

Formarea de cosuri dupa antrenamente fizice

Desi exercitiile fizice ne ajuta sa ne mentinem sanatosi, pot fi legate si de risc mai mare de acnee, mai ales acnee pe piept si spate. Contactul si frictiunea dintre piele si imbracaminte combinate cu transpiratia pot creste riscul de aparitie a cosurilor. Imbracamintea stramta, echipamentul sportiv si alte echipamente pot declansa eruptii corporale. Cand frecarea sau presiunea asupra pielii, combinata cu transpiratia si caldura, irita si inflameaza foliculii, provoaca un tip specific de acnee numita acnee mecanica. Pentru a preveni acest lucru, este indicat sa purtati imbracaminte mai larga si sa faceti dus la scurt timp dupa antrenament.

Detergenti de rufe cu parfum sau coloranti

Purtarea hainelor curate poate ajuta la prevenirea acneei, deoarece reduce acumularea murdariei si a altor contaminanti in pori. Uneori, insa, anumiti detergenti de rufe, in special cei cu parfum sau coloranti, pot cauza acnee.

Parfumuri, creme si unele cosmetice corporale

Similar cu detergentul de rufe parfumat, parfumul poate irita pielea provocand formarea acneei. Anumite creme si cosmetice corporale pot cauza o reactie similara si pot infunda porii. In general, lotiunile si cremele comedogene, cu alcool, parfum si iritanti pot bloca porii.

Alte cauze posibile pentru acnee includ:

  • consum crescut de alimente ultraprocesate, prajite etc.;
  • consumul crescut de zahar;
  • igiena corporala necorespunzatoare;
  • anumite medicamente;
  • haine din materiale sintetice;
  • tulburari endocrine etc.

Alte tipuri de probleme dermatologice care sunt confundate cu acneea

Uneori pot aparea anumite umflaturi, pustule sau iritatii care sunt confundate cu acneea. Acestea includ:

  • Foliculita – Foliculita este cea mai frecventa cauza a zonelor cu inflamatie, mici papule cu cap albicios, de obicei pe picioare si pe spate. Cand un folicul de par este iritat, acesta devine rosu si umflat. Aceste mici bubite au cap alb si pot arata ca niste cosuri. Despre foliculita poti citi pe larg aici.
  • Keratoza pilara – Se caracterizeaza prin dezvoltarea unor mici papule, de culoarea pielii. Acestea pot arata ca niste cosulete mici sau aspect de „piele de gaina”. Se dezvolta atunci cand keratina, o proteina care formeaza un strat protector pe suprafata pielii, se acumuleaza in jurul deschiderii porilor. Fara nicio cauza specifica, aceasta keratina se poate acumula si poate forma un dop dur, care creeaza acest aspect. Keratoza pilara se dezvolta de obicei pe fese, pe brate si partea din fata a coapselor. Despre keratoza pilara poti citi pe larg aici.
  • Furuncule – Un furuncul este o inflamatie subcutanata dureroasa ce se poate dezvolta atunci cand un folicul de par se infecteaza. De obicei sunt implicate bacterii stafilococice.

Tratament acnee corporala

Este posibil ca acneea sa nu necesite tratamente medicale, ci doar anumite masuri de igiena si ingrijire si unele modificari ale stilului de viata. Insa, daca acneea este severa, nu ezitati sa mergeti la medic, pentru a preveni agravarea.

Iata cateva recomandari care te pot ajuta sa scapi de acneea corporala:

1. Curatarea corecta a pielii

Faceti dus in mod regulat pentru a indeparta de pe piele elementele care pot bloca porii, precum bacterii, celule moarte ale pielii, murdarie, sebum. Folositi apa calduta (NU fierbinte) – poate fi indicat chiar sa faceti la final o clatire cu apa rece pentru a ajuta la inchiderea porilor. Folositi un produs dermatocosmetic de spalare –  poate fi pe baza de acid salicilic, un gel de dus sau sapun cu peroxid de benzoil sau orice fel de gel de dus pentru cosuri sau pentru piele cu tendinta acneica – un produs fara alcool, fara parfum, fara coloranti, non-comedogen.

2. Hidratarea pielii

Dupa dus aplicati o lotiune de corp hidratanta. Hidratarea in fiecare zi este un pas cheie in orice rutina de ingrijire a pielii. Daca aveti acnee corporala, este mai probabil sa aveti piele grasa sau mixta. Asta inseamna ca pielea produce mai mult ulei decat in ​​mod normal si poate fi sensibila la anumite ingrediente gasite in cremele hidratante. Parfumul dintr-o crema hidratanta poate irita pielea pana la punctul de aparitie a acneei. Alegeti o lotiune non-comedogena, care nu infunda porii.

Folositi produse dermatocosmetice non-comedogene, care sa nu infunde porii. Cand este aplicata pe pielea predispusa la acnee, lotiunea de corp non-comedogena poate ajuta la hidratarea pielii fara a provoca acnee. Unele lotiuni contin chiar si cantitati mici de acid salicilic pentru a scapa de eruptiile preexistente. De asemenea, evitati cremele si lotiunile cu parfum, alcool si coloranti care pot irita pielea.

3. Exfoliere o data pe saptamana

Pielea trece printr-un proces de regenerare, in care celulele moarte ale pielii ies la suprafata pentru a face loc unor noi celule. Insa, celulele moarte ale pielii nu se elimina intotdeauna de la sine. Pot ajunge sa ramana in pori si sa-i infunde, ducand la acnee. Astfel, exfolierea poate ajuta. Procesul ajuta la indepartarea celulelor moarte ale pielii, astfel incat acestea sa nu infunde porii si sa nu formeze acnee. Insa, exfolierea trebuie facuta nu mai des de o data pe saptamana – altfel poate duce la iritatia leziunilor existente.

4. Tratamente specifice pentru acnee

Tratamentele specifice pot ajuta la micsorarea cosurilor si vindecarea inflamatiei de baza – sub forma de seruri, lotiuni sau crema pentru acnee corporala. Cele mai multe dintre acestea contin fie acid salicilic, fie peroxid de benzoil. Ingrediente precum acidul lactic sau acidul glicolic sunt, de asemenea, eficiente de obicei in exfolierea chimica a pielii si pentru tratarea acneei severe. Alte tratamente sunt pe baza de acid azelaic, retinoizi topici, izotretinoina, antibiotice topice sau produse combinate.

5. Remedii naturiste pentru acnee corporala

Uneori pot fi utile si unele remedii naturiste pentru formele usoare de acnee. Retineti insa ca acestea nu sunt eficiente mereu si uneori pot cauza reactii adverse. Astfel de remedii includ:

  • ulei de arbore de ceai – poate fi aplicat ca atare, dar poate fi gasit si ca ingredient in creme si tratamente pentru acnee, geluri sau servetele de curatare, deoarece are proprietati antibactere si antiinflamatorii;
  • scortisoara si mierea – scortisoara are capacitati antimicrobiene, iar mierea poate functiona ca agent antibacterian, iar impreuna pot reduce bacteriile si inflamatia care duc la acnee;
  • argila si carbune activ – pot ajuta la eliminarea impuritatilor, au rol exfoliant si detoxifiant.

Alte recomandari utile:

  • Folositi un detergent de rufe fara parfum si coloranti, pentru a preveni iritatiile pielii. Optati pentru un detergent de rufe hipoalergenic. Poate fi indicat sa evitati balsamul de rufe sau sa alegeti o versiune hipoalergenica.
  • Purtati imbracaminte din tesaturi largi si respirabile, non-iritante, astfel incat pielea sa respire. Imbracamintea stramta poate capta murdaria, bacteriile si uleiurile. Anumite tesaturi, cum ar fi lana si spandexul, pot provoca iritatii suplimentare. Cel mai indicat este sa porti imbracaminte din bumbac.
  • Hidratarea este foarte importanta. De obicei acneea necesita si tratament din interior. Apa nu numai ca ne mentine hidratati, dar ajuta si la eliminarea toxinelor.
  • In timpul antrenamentelor fizice purtati imbracaminte mai larga, ce lasa pielea sa respire si dupa antrenament faceti dus cat mai curand. Spalati echipamentul sportiv dupa fiecare utilizare.
  • Evitati strangerea cosurilor si zgarierea pielii, pentru a reduce riscul de agravare a inflamatiilor si de formare a cicatricilor.
  • Apa sarata poate avea proprietatii antimicrobiene si poate ajuta la reducerea cosurilor.
  • Schimbati frecvent lenjeria de pat, fetele de perna si prosoapele.

Retineti ca produsele pentru acnee isi fac efectul maxim in aproximativ 10 saptamani. Insa, daca acneea se agraveaza sau nu se observa imbunatatiri, mergeti la medicul dermatolog. Medicul va poate ajuta sa gasiti solutia optima pentru a trata acneea cu care va confruntati – fie ca sunt cosuri pe piept, cosuri pe fese, cosuri pe spate etc. –  prin prescrierea de medicamente pentru acnee  – produse topice sau orale. Astfel de produse sunt utilizate in mod regulat pentru a ajuta la tratarea si prevenirea acneei severe.

Citeste si: Dieta pentru acnee – indicatii si recomandari

Referinte:
(1) https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/acne/body-acne
(2) https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0306987719308072?via%3Dihub
(3) https://www.aad.org/public/diseases/acne/DIY/back-acne
(4) https://www.medicalnewstoday.com/articles/318548

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

2 ani in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

2 ani in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

2 ani in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

2 ani in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

2 ani in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

2 ani in urma