Alergia la ambrozie – simptome, cauze, tratament

Alergia la ambrozie – iata care sunt semnele si simptomele asociate, care sunt cauzele acestei alergii, cand este mai probabil sa apara si ce implica tratamentele.

Cuprins:

1. Ce este alergia la ambrozie?
2. Simptome alergie la ambrozie
3. Care sunt cauzele?
4. Cum este diagnosticata alergia la ambrozie?
5. Ce implica tratamentul?

Ce este alergia la ambrozie?

Ambrozia este considerata „regina alergiilor”. Aceasta planta produce un polen fin, mai intens in lunile august-octombrie. De aceea, alergia la ambrozie este printre cele mai frecvente alergii de toamna. Nu inseamna ca trebuie neaparat sa aveti ambrozie in jurul locuintei pentru a avea alergia. Polenul poate circula in aer pe distante mari, dus de vant. O alergie la ambrozie este cauzata de o reactie alergica la polenul plantei. O singura planta de ambrozie poate elibera in aer aproximativ un miliard de boabe de polen. Desi majoritatea acestor boabe cad in apropierea plantei principale, polenul este foarte fin si usor, ceea ce inseamna ca se poate raspandi cu usurinta in zone extinde, purtat de vant.

Daca sunteti alergic la ambrozie, sistemul imunitar va confunda polenul cu o substanta daunatoare. Cand inhalati sau intrati in contact cu polenul de ambrozie, corpul declanseaza un raspuns imunitar, eliberand o serie de substante inflamatorii ce provoaca simptomele de alergie. Alergiile la ambrozie sunt mai frecvente de la sfarsitul verii pana in toamna, mijlocul lunii septembrie fiind momentul de varf pentru simptomele alergiei. Din pacate, nu exista un remediu pentru alergia la ambrozie. Cu toate acestea, exista multe tratamente disponibile pentru a ajuta la gestionarea simptomelor.

Ambrozia este o planta foarte rezistenta si poate creste intr-o varietate de locatii, atat rurale, cat si urbane. Creste adesea de-a lungul malurilor apelor sau pe marginea drumurilor, precum si pe campuri deschise sau terenuri din orase.

Simptome alergie la ambrozie

Simptomele de alergie la ambrozie includ:

  • secretii nazale;
  • congestie nazala;
  • stranut;
  • lacrimare;
  • ochi rosii;
  • mancarimi la nivelul ochilor, nasului si gatului;
  • umflare in jurul ochilor;
  • dureri de cap;
  • mancarime in gat.

Aceste simptome sunt foarte asemanatoare cu unele simptome de raceala sau gripa. Polenul de ambrozie poate, de asemenea, agrava simptomele astmului bronsic, ducand la intensificarea tusei si a respiratiei suieratoare. Uneori, pot aparea simptome cutanate – eczeme alergice. Apar mici umflaturi si vezicule in 24-48 ore de la expunere.

Care sunt cauzele?

Alergia la ambrozie apare atunci cand sistemul imunitar are un raspuns inadecvat la polenul plantei. In mod normal, sistemul imunitar produce modificari chimice in organism care ajuta la lupta impotriva invadatorilor, cum ar fi virusuri si bacterii. In caz de alergie la ambrozie, insa, sistemul imunitar identifica in mod eronat polenul de ambrozie inofensiv ca fiind un agent patogen periculos si incepe sa lupte impotriva lui. Este eliberata histamina ce provoaca simptomele specifice de alergie.

Sezonul polenului de ambrozie este de obicei din august pana la mijlocul lunii octombrie si atinge varfurile in septembrie. Cantitatea de polen din aer este de obicei cea mai mare dimineata, in functie de vreme. Ploaia si temperaturile scazute pot ajuta la scaderea nivelului de polen.

Persoanele care sunt alergice la alte substante sunt mai predispuse sa fie alergice si la polenul de ambrozie. Puteti avea un risc mai mare de alergie la ambrozie daca aveti si alte alergii:

  • alergie la praf;
  • alergie la mucegai;
  • alergie la par de animale;
  • alergii la alte tipuri de polen.

De asemenea, poate exista o componenta ereditara. Aceasta alergie poate fi legata si de unele alergii alimentare. Pot aparea mancarimi si furnicaturi la nivelul gurii si gatului dupa consumul anumitor fructe si legume, mai ales morcov, piersici, pepene galben, dovlecei etc. – sindromul de alergie orala.

Cum este diagnosticata alergia la ambrozie?

Diagnosticul se pune pe baza simptomelor, examinarii fizice, analiza istoricului medical – completate de anumite teste pentru alergia la ambrozie – test cutanat. Extractul de polen de ambrozie in forma foarte diluata este aplicat pe suprafata pielii prin zgariere sau prin injectare – chiar sub suprafata pielii. Daca persoana este alergica, in zona intepaturii se vor dezvolta umflaturi rosii deasupra locului de testare in decurs de 15 minute. Uneori, se efectueaza teste de sange pentru a verifica prezenta anticorpilor de ambrozie. Citeste aici mai multe despre testele alergologice sau cum sunt diagnosticate alergiile.

Ce implica tratamentul?

Desi o alergie la ambrozie nu poate fi vindecata, medicamentele va pot ajuta sa reduceti si sa gestionati simptomele. Exista o varietate de medicamente care pot fi luate in considerare pentru gestionarea alergiei la ambrozie. Pot fi utilizate singure sau in combinatie. Acestea includ:

  • antihistaminice, precum loratadina (Claritine pentru alergii), cetirizina, fexofenadina sau levocetirizina (Xyzal pentru alergii) ce blocheaza actiunea histaminelor;
  • decongestionante, cum ar fi spray nazal cu oximetazolina sau pseudoefedrina, ce ajuta la micsorarea vaselor de sange din nas pentru a reduce umflarea nazala si pentru a ameliora congestia;
  • steroizi nazali, cum ar fi fluticazona sau mometazona (Nasonex) ce ajuta la reducerea inflamatiei la nivelul nasului;
  • antileucotriene sau modificatori ai leucotrienelor, ca Singulair (montelukast), ce blocheaza mesagerii chimici numiti leucotriene care pot provoca umflarea nazala ca raspuns la alergeni.

Deoarece aceasta este o alergie sezoniera, de multe ori medicul recomanda sa se ia medicamente cu aproximativ 2 saptamani inainte de perioada in care credeti ca simptomele vor fi mai severe, in functie de experienta anterioara.

Medicul va poate recomanda uneori injectii pentru alergii daca medicamentele nu functioneaza. Injectiile pentru alergii sunt o forma de imunoterapie ce implica o serie de injectii cu alergenul specific. Cantitatea de alergen din injectie este crescuta treptat in timp. Aceste injectii modifica raspunsul organismului la alergen, ajutand la reducerea severitatii reactiilor alergice. Imunoterapia are doua forme in prezent: imunoterapia subcutanata si imunoterapia sublinguala. Acest tip de tratament are rolul de a induce toleranta imunitara fata de alergen, in acest caz, polenul de ambrozie, astfel incat sa nu mai produca reactii de hipersensibilitate.

Minimizarea expunerii la polen de ambrozie

Este important si sa reduceti pe cat posibil expunerea la polenul de ambrozie:

  • in sezonul cu risc mai mare de alergie tineti ferestrele inchise si folositi un aparat de aer conditionat si un purificator de aer cu filtru HEPA;
  • limitati activitatile si timpul petrecut in aer liber dimineata, cand nivelul de polen este de obicei mai mare;
  • spalati-va pe maini dupa ce intrati in contact cu animale ce au fost afara;
  • cand va intoarceti in casa schimbati-va de haine, spalati-va bine pe maini si faceti dus;
  • evitati sa intindeti hainele la uscat afara cand nivelul de polen de ambrozie din aer este crescut;
  • nu iesiti afara cand vantul este puternic;
  • aspirati locuinta cat mai des folosind un aspirator cu filtru HEPA.

Simptomele alergiei orale pot fi prevenite prin curatarea, conservarea sau gatirea alimentelor inainte de a fi consumate – alimentele cu risc de a provoca alergie. Persoanele cu alergii la ambrozie sunt adesea sensibile si la anumite alimente. Afectiunea este cunoscuta sub numele de sindrom de alergie orala. Alimentele care pot provoca simptome la o persoana cu alergie la ambrozie includ banane, pepene galben, musetel, castravete, seminte de floarea soarelui, dovlecel etc.

Referinte:
(1) https://www.webmd.com/allergies/ragweed-allergy
(2) https://allergyasthmanetwork.org/allergies/pollen-allergy/ragweed-allergy/
(3) https://acaai.org/allergies/allergic-conditions/ragweed-allergy/

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

1 an in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

1 an in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

1 an in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

1 an in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

1 an in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

1 an in urma