Categori: Nefrologie

Vezica urinara – afectiuni si sfaturi pentru prevenirea bolilor

Vezica urinara este o componenta a aparatului urinar, responsabila de colectarea urinei pana urmeaza sa fie eliminata din organism. Iata care sunt cele mai comune afectiuni ale vezicii urinare.

Cuprins:

1. Tractul urinar
2. Vezica urinara
3. Ce influenteaza urina produsa de o persoana?
4. Principalele afectiuni ale vezicii urinare
5. Teste de diagnostic
6. Sfaturi pentru a va mentine vezica urinara sanatoasa

Tractul urinar

Tractul urinar este unul dintre sistemele pe care organismul le foloseste pentru a elimina produsele reziduale. Rinichii sunt componenta a tractului urinar care produce urina. Urina contine saruri, toxine si apa care trebuie filtrate din sange. Dupa ce rinichii produc urina, aceasta paraseste corpul folosind restul tractului urinar.

Ce contine tractul urinar?

Oamenii de obicei au doi rinichi, dar pot trai o viata normala, sanatoasa, doar cu unul. Fiecare rinichi adult are dimensiunea unui pumn. Are un strat exterior numit cortex, care contine unitati de filtrare. Partea centrala a rinichiului, medulla renala, are structuri numite piramide. Acestea scurg urina in tuburi in forma de cupa numite calice renale. De aici, urina se deplaseaza din rinichi prin uretere pentru a fi stocata in vezica urinara. Atunci cand o persoana urineaza, urina iese din vezica si din corp prin uretra, o alta structura tubulara. Uretra masculina se termina la varful penisului, iar uretra feminina se termina chiar deasupra deschiderii vaginale.

Importanta tractului urinar

Tractul urinar este important deoarece filtreaza deseuri si lichide suplimentare din fluxul sangvin si le elimina din organism. Rinichi normali, functionali, au urmatoarele functii:

  • filtreaza si elimina deseurile din organism;
  • previn acumularea deseurilor si a fluidului suplimentar in organism;
  • mentin nivelul de electroliti, cum ar fi potasiul si fosfatul;
  • produc hormoni ce ajuta la reglarea tensiunii arteriale;
  • sustin productia de celule sangvine rosii.

Vezica urinara

Vezica urinara este un organ rotund, asemanator unei pungi, care stocheaza urina. Se afla in zona pelvina, chiar sub rinichi si in spatele osului pelvin. Are de obicei dimensiunea unui grapefruit mare, dar se poate intinde cat de mult e necesar si se micsoreaza cand e goala.

Este normal sa urinati in jur de 6-8 ori intr-o perioada de 24 de ore.

Vezica este conectata la rinichi prin doua tuburi lungi numite uretere. Cand urina este produsa de rinichi, ea se deplaseaza in uretere spre vezica, unde este stocata. Vezica are patru straturi. Din interior, epiteliul este primul strat din structura vezicii urinare. Actioneaza ca o captuseala pentru vezica. Lamina propria este urmatorul strat – format din tesut conjunctiv, muschi si vase de sange. In jurul acestuia este stratul numit muscularis propria.

Celelalte parti ale vezicii sunt situate in partea inferioara a sacului. O deschidere la partea inferioara a vezicii urinare este conectata la uretra.

Ce influenteaza urina produsa de o persoana?

Cantitatea de urina produsa de o persoana depinde de multi factori, cum ar fi cantitatea de lichide si de alimente consumate de o persoana si cantitatea de lichid pierduta prin transpiratie si respiratie. Anumite medicamente, afectiuni medicale si tipuri de alimente pot afecta, de asemenea, cantitatea de urina produsa. Copiii produc mai putina urina decat adultii; cantitatea produsa depinde de varsta lor.

Culoarea urinei – ce e normal si ce nu?

Culoarea normala a urinei variaza de la galben pal pana la culoarea chihlimbarului – rezultatul unui pigment numit urocrom si gradul de diluare sau concentrare a urinei. Pigmentii si alti compusi din anumite alimente si medicamente pot schimba culoarea urinei. Sfecla si fasolea sunt printre alimentele cele mai susceptibile sa modifice culoarea. Multe medicamente confera tonuri vii, cum ar fi rosu, galben sau albastru verzui.

Culoarea obisnuita a urinei variaza in functie de cantitatea de apa pe care o bei. Fluidele dilueaza pigmentii galbeni in urina, deci cu cat beti mai mult, cu atat mai limpede arata urina. Cand bem putine lichide, culoarea devine mai concentrata. Deshidratarea poate produce urina de culoarea chihlimbarului.

Urina rosie sau roz

In ciuda aspectului sau alarmant, urina rosie nu este neaparat grava. Urina rosie sau roz poate fi cauzata de:

  • sange – factorii care pot provoca sange urinar (hematuria) includ infectii ale tractului urinar, prostata marita, chisturi renale, alergari pe distante lungi si pietre la rinichi sau in vezica urinara;
  • alimente – sfecla rosie, mure sau rubarba pot conferi culoarea rosie sau roz a urinei;
  • medicamente – rifampin, un antibiotic des folosit pentru a trata tuberculoza, poate transforma urina in portocaliu roscat – la fel ca fenazopiridina, un medicament care reduce disconfortul tractului urinar si laxativele care contin senna.

Hematuria este prezenta sangelui in urina unei persoane. Cele doua tipuri de hematurie sunt:

  • hematuria hepatica – cand o persoana poate vedea sangele in urina;
  • hematurie microscopica – cand o persoana nu poate vedea sangele in urina, dar este vazut sub microscop.

Urina portocalie

Urina portocalie poate fi data de:

  • medicamente – medicamentele care pot da nuanta de portocaliu urinei includ sulfasalazina anti-inflamatorie, fenazopiridina, unele laxative si anumite medicamente pentru chimioterapie;
  • afectiuni medicale – in unele cazuri, urina portocalie poate indica o problema la nivelul ficatului sau cailor biliare, mai ales daca aveti si scaune de culoare deschisa.

Urina albastra sau verde

Urina albastra sau verde poate fi cauzata de:

  • coloranti – unii coloranti alimentari colorati pot cauza urina verde. Colorantii utilizati pentru unele teste ale functiei renale si ale vezicii urinare pot transforma urina in albastru.
  • medicamente – unele medicamente produc urina albastra sau verde, inclusiv amitriptilina, indometacin si propofol;
  • afectiuni medicale – hipercalcemia familiala benigna, o tulburare mostenita rara, poate duce la urina albastra. Urina verde apare uneori in timpul infectiilor tractului urinar cauzate de bacteriile ca Pseudomonas.

Usoara maro inchis

Urina maro inchis poate rezulta din:

  • alimente – consumul crescut de leguminoase, de exemplu, poate cauza urina maro inchis;
  • medicamente – anumite medicamente pot intuneca urina, inclusiv medicamentele antimalarice chloroquine si primaquine, antibioticele metronidazol si nitrofurantoina, laxative care contin senna si methocarbamol – relaxant muscular;
  • afectiuni medicale – unele boli de ficat si rinichi si unele infectii ale tractului urinar pot transforma urina in maro inchis;
  • exercitii intense – tulburarile musculare cauzate de exercitiile fizice extreme pot duce la culoarea urinei in nuante de roz sau urina cu aspect de cola.

Urina tulbure

Infectiile tractului urinar si pietrele la rinichi pot provoca urina tulbure. Urina tulbure care nu este rezultatul alimentelor sau medicamentelor ar putea fi cauzata de o afectiune care modifica aspectul urinei.

Principalele afectiuni ale vezicii urinare

O varietate de cauze diferite pot duce la disfunctii ale vezicii urinare. Printre cauzele bolilor vezicii urinare se numara bacterii, dieta bogata in proteine, dieta saraca in fibre, imbatranirea si consumul de alimente cu continut mare de zahar si cofeina. Imbatranirea creste riscul de probleme cu vezica urinara. In timpul varstei inaintate, vezica urinara poate forma diferite structuri anatomice si, uneori, acestea duc la slabirea muschilor vezicii urinare.

Incontinenta urinara

Semnele si simptomele incontinentei urinare pot include:

  • scurgeri urinare in timpul activitatilor de zi cu zi, cum ar fi ridicarea, indoirea, tusea sau activitati fizice;
  • nevoia brusca si urgenta de a urina imediat;
  • scurgeri urinare bruste;
  • imposibilitatea de a retine urina;
  • urinarea noaptea in pat.

Consultati un medic specialist daca aveti simptome ale problemei vezicii urinare, cum ar fi probleme de urinare, pierderea controlului vezicii urinare, trezirea frecventa noaptea pentru a merge la baie, durere pelvina sau scurgerea urinei. Problemele vezicii urinare va pot afecta calitatea vietii si pot cauza alte probleme de sanatate.

Ce cauzeaza probleme de control a vezicii urinare la femei?

Anumite evenimente de viata si probleme de sanatate pot duce la incontinenta la femei prin slabirea musculaturii pelvine:

Incontinenta de stres apare atunci cand unele miscari, ca cele din tuse, stranut, ras sau activitate fizica – fac presiune asupra vezicii urinare si determina scurgerea urinei. Planseul pelvin slabit poate provoca, de asemenea, incontinenta fecala sau probleme ale controlului intestinal.

Ce cauzeaza probleme de control a vezicii urinare la barbati?

Barbatii dezvolta uneori incontinenta urinara impreuna cu probleme cu prostata. Barbatii au o glanda numita prostata care inconjoara deschiderea vezicii urinare. Prostata devine mai mare pe masura ce un barbat inainteaza in varsta. Cand prostata devine prea mare, dar nu este canceroasa, un barbat are o afectiune numita marirea prostatei sau hiperplazie prostatica benigna (BPH). Barbatii cu prostata marita pot avea probleme cu urinarea, flux lent de urina, urinari dese si scurte, probleme de golire a vezicii urinare.

Infectia vezicii urinare

O infectie a vezicii urinare este cel mai adesea cauzata de o infectie bacteriana in vezica urinara. Pentru persoanele cu sistem imunitar slabit, o drojdie poate provoca si infectii ale vezicii urinare. O infectie a vezicii urinare este un tip de infectie urinara. Majoritatea cazurilor de infectii ale vezicii urinare sunt acute, adica apar brusc. Alte cazuri pot fi cronice, ceea ce inseamna ca pot recidiva pe termen lung. Tratamentul precoce este esential pentru prevenirea raspandirii infectiei.

Simptomele infectiei vezicii urinare variaza in functie de severitate. Unele dintre cele mai frecvente simptome includ:

  • durere sau arsuri la urinare;
  • urina tulbure sau cu sange;
  • urinari mai dese decat de obicei;
  • urina urat mirositoare;
  • senzatie de urgenta frecventa de a urina;
  • crampe in abdomenul inferior sau in zona inferioara a spatelui.

Ce cauzeaza o infectie a vezicii urinare?

Bacteriile care intra prin uretra si ajung in vezica provoaca infectii ale vezicii urinare. In mod normal, organismul indeparteaza bacteriile prin eliminarea acestora in timpul urinarii. Bacteriile se pot atasa uneori pe peretii vezicii si se inmultesc repede. Acest lucru afecteaza capacitatea organismului de a le distruge, ducand la o infectie a vezicii urinare.

Vezica hiperactiva

O vezica hiperactiva este o afectiune care rezulta din contractia brusca, involuntara a muschiului din peretele vezicii urinare. Hiperactivitatea vezicii urinare determina o urgenta brusca si de neoprit de urinare, chiar daca vezica urinara poate contine doar o cantitate mica de urina. Desi poate sa apara la orice varsta, vezica hiperactiva este deosebit de frecventa la adultii in varsta.

Principalele simptome sunt nevoia de a urina de mai mult de 8 ori pe zi sau de mai mult de 2 ori noaptea, nevoia brusca si puternica de a urina imediat.

Cistita interstitiala

Cistita interstitiala este o afectiune care cauzeaza disconfort sau durere in vezica urinara si necesitatea de a urina frecvent. Este mult mai frecventa la femei decat la barbati. Simptomele variaza de la o persoana la alta. Unii oameni pot avea durere fara necesitatea frecventa de a urina, iar altii au des urgente de a urina, instalate brusc, fara durere.

Daca aveti dureri urinare care dureaza mai mult de 6 saptamani si nu sunt cauzate de alte afectiuni cum ar fi infectia sau pietrele la rinichi, este posibil sa aveti cistita interstitiala. Boala va poate afecta viata sociala, nivelul de activitate fizica, somnul si chiar capacitatea de a lucra.

Pietrele la vezica – litiaza vezicala

Pietrele sau calculii vezicali au multiple cauze posibile, si anume infectii urinare netratate, consum scazut de lichide, probleme ale rinichilor, adenom de prostata etc. Principalele simptome includ probleme de urinare, urinari dese si dureroase, hematurie (sange in urina), urinari intrerupte etc.

Prolapsul vezicii urinare

La femei, peretele frontal al vaginului sprijina vezica. Acest perete se poate slabi odata cu varsta. Stresul fizic major, cum ar fi nasterea, poate deteriora si aceasta parte a peretelui vaginal. Daca se deterioreaza suficient, vezica urinara poate suferi prolaps, ceea ce inseamna ca nu mai este suportata si coboara in vagin. Acest lucru poate provoca probleme cum ar fi dificultatile la urinare, disconfortul si incontinenta de stres (scurgerea urinei cauzata de stranut, de tuse si de efort, de exemplu).

Enurezis – urinarea in pat

Aproximativ 40% dintre copiii in varsta de 3 ani au probleme cu facutul in pat. Poate fi o chestiune de dezvoltare, si uneori, vezica unui copil nu este suficient de dezvoltata pentru a stoca urina pentru o noapte intreaga, ceea ce e perfect normal. Cauzele pot fi insa si altele, de la anumite probleme cu vezica, la factori ce tin de mediu. Facutul in pat poate fi declansat de stresul familial sau de problemele scolare.

Disurie (urinare dureroasa)

Disuria este un simptom de durere, disconfort sau senzatie de arsura la urinare. Este mai frecventa la femei decat la barbati. La barbati, este mai frecventa la barbatii mai in varsta decat la barbatii mai tineri. Cauzele pot include infectii urinare, inflamarea sau iritarea tractului urinar sau zonei genitale, pietre in tractul urinar, iritarea uretrei din activitatea sexuala, modificari vaginale legate de menopauza, activitati precum calarie sau ciclism, sensibilitatea sau iritarea vaginale legate de utilizarea de sapunuri parfumate sau baie cu spuma, hartie igienica sau alte produse etc.

Polipi ai vezicii urinare

Polipii vezicii urinare sunt cresteri anormale ale captuselii vezicii urinare care pot fi benigne sau canceroase. Factorii de risc includ fumatul si sexul (deoarece barbatii sunt mai frecvent afectati). De obicei, polipii vezicii urinare nu produc niciun simptom. Atunci cand apar simptome, acestea pot include dureri la urinare, sange in urina, urinari dese etc.

Cancerul vezicii urinare

Cancerul vezicii urinare poate fi in unele cazuri cauza pentru sange in urina sau alte simptome urinare.

In majoritatea cazurilor, sangele din urina (hematurie) este primul semn al cancerului de vezica urinara. S-ar putea sa existe suficient sange pentru a schimba culoarea urinei in portocaliu, roz sau, mai putin frecvent, rosu inchis. De cele mai multe ori este cauzata de alte boli cum ar fi o infectie, tumori benigne (nu sunt canceroase), pietre in rinichi sau vezica, sau alte afectiuni benigne ale rinichilor.

Cancerul vezicii urinare poate provoca uneori schimbari in urinare, cum ar fi urinari dese, dureroase sau senzatie de arsura la urinare, flux slab de urina, urinari dese noaptea etc.

Teste de diagnostic

Testarea urodinamica

Testarea urodinamica este orice procedura care vizeaza stocarea si eliberarea urinei din vezica, sfincter si uretra. Cele mai multe teste urodinamice se concentreaza asupra capacitatii vezicii urinare de a mentine urina si a fi golita constant si complet.

Cistoscopie si ureteroscopie

Cistoscopia si ureteroscopia sunt proceduri comune efectuate de un urolog pentru a examina interiorul tractului urinar. Cistoscopia utilizeaza un cistoscop pentru a examina interiorul vezicii urinare. Urologul poate vedea imagini detaliate ale mucoasei uretrei si vezicii urinare.  Ureteroscopia utilizeaza un ureteroscop pentru a privi in interiorul ureterelor si rinichilor. Ureteroscop este mai lung si mai subtire decat un cistoscop, astfel ca urologul poate vedea imagini detaliate ale mucoasei ureterelor si rinichilor.

Sfaturi pentru a va mentine vezica urinara sanatoasa

Nu amanati mersul la toaleta!

Este normal sa mergeti la toaleta de 4-6 ori pe zi. Nu mergeti la baie cand nu simtiti nevoia si nu amanati pana in ultimul moment. De asemenea, mergeti la toaleta inainte de culcare si evitati trezitul noaptea pentru a urina. Cand urinati relaxati-va pentru a goli complet urina.

Beti multa apa

Consumati suficienta apa pentru a preveni deshidratarea. Deshidratarea poate fi cauza pentru multe probleme ale vezicii urinare. Orice fluid consumat e bun, dar se recomanda in special apa. Evitati sucurile carbogazoase sau dulci.

Antrenarea musculaturii pelvine

Exercitiile zilnice Kegel sunt simple si le puteti face oriunde. Pur si simplu trebuie sa contractati muschii pe care ii folositi pentru a urina cateva secunde, apoi relaxati-i. Repetati acest lucru de cateva ori la intervale de-a lungul zilei.

Solicitati ajutor medical cand este cazul

Adresati-va medicului daca intampinati probleme, precum incontinenta urinara, urinari dese sau dureroase, nevoia urgenta si brusca de a urina, senzatie ca vezica nu s-a golit complet etc.

Mentineti igiena

Mai ales pentru femei, mentinerea zonei din jurul vaginului curata si uscata poate ajuta la evitarea bacteriilor nedorite. Unele modalitati de a preveni acest lucru sunt mentinerea lenjeriei intime curate si uscate si purtarea de haine lejere. De asemenea, este important ca atat barbatii, cat si femeile sa urineze dupa actul sexual, deoarece acest lucru poate ajuta la eliminarea bacteriilor care ar putea intra in tractul urinar.

Alimentatie sanatoasa

Adoptati o alimentatie variata si sanatoasa, bogata in fructe, legume si fibre. Fructele de padure pot fi un aliat bun in prevenirea infectiilor urinare. Se recomanda adesea suc de afine pentru infectii urinare sau merisoare pentru infectii urinare. Toate fructele de padure contin cantitati mari de vitamina C, care pot ajuta la prevenirea cresterii bacteriene in vezica urinara.

Cruciferele (varza, brocooli, conopida etc.) sunt de asemenea bogate in vitamina C si calciu, care sunt cruciale pentru functia renala. Acestea contin si multe fibre pentru mentinerea sanatatii intestinului.

Referinte:
(1) Bladder: Facts, Function & Diseases, link: https://www.livescience.com/52205-bladder-facts-function-disease.html
(2) Bladder Diseases, link: https://medlineplus.gov/bladderdiseases.html
(3) Urologic Diseases, link: https://www.niddk.nih.gov/health-information/urologic-diseases
(4) Bladder Diseases, link: https://effectivehealthcare.ahrq.gov/health-topics/bladder-diseases
(5) Urinary System: Facts, Functions & Diseases, link: https://www.livescience.com/27012-urinary-system.html
(6) What Is a Bladder Infection?, link: https://www.healthline.com/health/bladder-infection
(7) Symptoms & Causes of Bladder Control Problems (Urinary Incontinence), link: https://www.niddk.nih.gov/health-information/urologic-diseases/bladder-control-problems/symptoms-causes

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

2 ani in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

2 ani in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

2 ani in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

2 ani in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

2 ani in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

2 ani in urma