Vaccinul BCG – cand se face si ce rol are

Vaccinul BCG (Bacillus Calmette-Guérin) este administrat prin injectare pentru a preveni tuberculoza. Aflati mai multe despre actiunea si rolul acestui vaccin obligatoriu.

Cuprins:

  1. Ce este vaccinul BCG?
  2. Cand a fost descoperit si de cand se face vaccinul BCG?
  3. La ce varsta se administreaza vaccinul BCG?
  4. Actiunea si rolul vaccinului BCG
  5. Vaccinul BCG si protectia fata de noul coronavirus
  6. Riscuri si efecte
  7. Contraindicatii

Ce este vaccinul BCG?

Vaccinul BCG, sau bacilul Calmette-Guerin, este un vaccin menit sa previna tuberculoza (TBC). TBC-ul este o infectie grava care afecteaza plamanii si uneori alte parti ale corpului, cum ar fi oasele, articulatiile si rinichii. De asemenea, poate provoca meningita.

Vaccin BCG – raspandire

In multe tari, vaccinul BCG (sau vaccin TBC) este obligatoriu. BCG este facut in multe tari cu o prevalenta ridicata de tuberculoza pentru a preveni meningita tuberculoasa la copii si tuberculoza miliara.

Cu toate acestea, in unele tari, cum ar fi SUA, vaccinul BCG nu este recomandat a fi efectuat din cauza riscului redus de infectie cu Mycobacterium tuberculosis, a eficacitatii variabile a vaccinului impotriva tuberculozei pulmonare adulte si a posibilei interferente a vaccinului cu reactivitatea testului cutanat la tuberculina.

Cand a fost descoperit si de cand se face vaccinul BCG?

Vaccinul BCG este preparat dintr-o tulpina inactiva de Mycobacterium bovis, o bacterie strans legata de M. tuberculosis, cea care provoaca boala. Vaccinul a fost dezvoltat pe o perioada de 13 ani, din 1908 pana in 1921, de bacteriologii francezi Albert Calmette si Camille Guérin, care au numit produsul Bacillus Calmette-Guérin, cunoscut mai bine drept vaccinul BCG. Vaccinul este administrat la scurt timp dupa nastere doar la sugarii cu risc ridicat de tuberculoza. Vaccinul BCG produce un raspuns imunitar care protejeaza partial sugarii si copiii mici de formele grave de tuberculoza. Din cauza riscului de infectie si a variabilitatii in protectia asociata cu vaccinul, acesta este utilizat numai in tarile in care prevalenta tuberculozei este mare.

Vaccinul BCG in Romania

Romania a inclus vaccinul BCG in schema nationala de vaccinare inca din timpul perioadei comuniste. Acest vaccin este renumit pentru faptul ca multor oameni le-a lasat o cicatrice in forma de floricica pe umar.

Desi romanii sunt foarte familiarizati cu vaccinul BCG, impotriva tuberculozei, multe tari ale lumii abia acum descopera efectele lui pozitive. Dupa cum spuneam, Romania a introdus vaccinul in schema obligatorie de vaccinare la nastere, iar pana in 1993 el se repeta si la varsta de 7 ani.

La ce varsta se administreaza vaccinul BCG?

Vaccinarea BCG este o vaccinare obligatorie in Romania, ca si in Franta, Marea Britanie, Finlanda, Portugalia si Irlanda. Ea se efectueaza in maternitate, tuturor nou nascutilor cu greutate ce depaseste 2500 g, incepand din ziua 4-5 si poate fi efectuata pana la varsta de 60 de zile, fara testare tuberculinica prelabila.

BCG pentru adulti

Vaccinarea BCG este rareori administrata persoanelor cu varsta de 16 ani sau mai mult, deoarece nu are un efect foarte bun in cazul adultilor. Cu toate acestea, in unele tari este administrat adultilor cu varste cuprinse intre 16 si 35 de ani, care sunt expusi riscului de tuberculoza la locul de munca, cum ar fi unii angajati din domeniul sanatatii.

Vaccinarea BCG confera protectie fata de infectia tuberculoasa si se efectueaza cu vaccin viu atenuat Calmette Guèrin BCG. Fiola de vaccin contine 20 doze vaccinale. Se dilueaza cu 2 ml diluant. Dupa deschidere, se foloseste in decurs de o ora. Se injecteaza lent intraderm 0,1 ml vaccin pe fata postero-externa a bratului stang, in treimea medie, cu formarea unei papule de 6-8 mm, cu aspect de coaja de portocala. Injectarea mai profunda poate determina aparitia de microabcese.

Evolutia reactiei vaccinale

Papula dispare in primele 30 de minute dupa inoculare. Dupa 7-21 zile, la locul inocularii apare un nodul vaccinal de 3-8 mm diametru. In 1-2 saptamani se acopera de o scuama. Alteori se pustulizeaza, se ulcereaza si apoi se acopera cu o crusta. Se vindeca spontan in 1-2 (in unele cazuri, in maximum 6) luni. In cazul ulceratiei se aplica pansament steril. Dupa vindecare ramane o cicatrice, initial violacee, apoi sidefie, cu diametru de 3-6 mm.

Prima revaccinare se face dupa 3-5 ani.

Intervalul intre vaccinarea BCG si alte vaccinari este de 2 luni. Ea se poate face concomitent cu Engerix B.

Actiunea si rolul vaccinului BCG

Varsta persoanei si frecventa cu care se face vaccinul BCG au variat intotdeauna de la o tara la alta. Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) recomanda in prezent ca BCG sa fie efectuat inca din copilarie in toate tarile cu o incidenta ridicata de tuberculoza si / sau lepra.

Cat de eficienta este vaccinarea BCG?

Vaccinul BCG este format dintr-o tulpina slabita de bacterii TBC. Deoarece bacteriile din vaccin sunt atenuate, declanseaza sistemul imunitar pentru a se proteja impotriva bolii. Acest lucru ofera imunitate buna persoanelor carora li se efectueaza acest vaccin, fara a provoca efectiv boala.

Vaccinul este eficient in proportie de 70-80% impotriva celor mai severe forme de tuberculoza, cum ar fi meningita tuberculoasa la copii.

Este mai putin eficient in prevenirea bolilor respiratorii, care este cea mai frecventa forma de tuberculoza la adulti.

Vaccinul BCG si protectia fata de noul coronavirus

In timp ce specialistii depun eforturi uriase sa descopere noi medicamente si vaccinuri impotriva Covid-19, un vaccin vechi de un secol a atras atentia cercetatorilor. Vaccinul Bacillus Calmette-Guerin – care a fost dezvoltat pentru a combate tuberculoza – a fost verificat in cadrul unor studii clinice din intreaga lume drept o modalitate de a combate noul coronavirus.

Tuberculoza si infectia cu Covid-19 sunt doua boli foarte diferite – tuberculoza este cauzata de un tip de bacterii, in timp ce Covid-19 este cauzata de un virus. Insa vaccinul BCG i-ar putea ajuta pe oameni sa dezvolte raspunsuri imunitare la alte lucruri decat tuberculoza, provocand “efecte off-target”, declara dr. Denise Faustman, directorul sectiei de imunobiologie a Spitalului din Massachusetts si profesor asociat de medicina la Harvard Medical School.

Ce efecte ar putea avea vaccinul BCG asupra Covid-19

“Cu alte cuvinte, in formatul studiului clinic, oamenii au inceput sa descopere beneficiile vaccinului care nu au nimic de-a face cu tuberculoza”, a spus ea. Faustman a studiat felul in care vaccinul BCG si-a pus amprenta asupra persoanelor cu diabet zaharat de tip 1 de-a lungul mai multor ani. Ea este interesata de modul in care efectele off-target ale vaccinului schimba in bine sistemul imunitar in cazul persoanelor cu boli autoimune, cum ar fi diabetul de tip 1.

Desi mecanismul exact al acestor efecte off-target ale vaccinului BCG nu este clar, se crede ca vaccinul poate provoca un impuls nespecific al raspunsului imun.

In prezent, nu exista niciun vaccin sau tratament aprobate de Administratia pentru Alimente si Medicamente din SUA pentru noul coronavirus.

Ce pareri au alti specialisti

Desi speram ca vaccinul BCG se va dovedi eficient impotriva Covid-19 – ca in cazul oricareia dintre tratamentele si vaccinurile in curs de dezvoltare – Dr. William Schaffner, specialist in boli infectioase la Facultatea de Medicina a Universitatii Vanderbilt, sustine ca ideea este un pic neconventionala. “Va trebui sa asteptam si sa vedem”, a declarat Schaffner.

Mai multe tari din intreaga lume, cum ar fi Australia si Olanda, incep studii clinice umane pentru a evalua eficacitatea vaccinului BCG.

Faustman si colegii ei se pregatesc sa inceapa demersurile in Boston. Dupa ce primesc aprobarile, ea si membrii echipei sale spera ca in acest proces de analiza sa se inscrie in jur de 4.000 de lucratori medicali.

Care este situatia in tarile in care vaccinul BCG este obligatoriu

Vaccinul este disponibil de mai bine de 100 de ani si s-a dovedit a fi relativ sigur, a spus Faustman. “BCG a fost declarat de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii drept cel mai sigur vaccin dezvoltat vreodata in lume”, a spus ea. “Mai mult de 3 miliarde de oameni au fost vaccinati”. Cu toate ca in mai multe tari, inclusiv Statele Unite, vaccinul BCG nu este administrat, acesta este inca utilizat in tarile aflate in curs de dezvoltare.

Cercetatorii au incercat sa analizeze daca aceste tari in care este administrat in mod regulat vaccinul BCG au rate mai mici de mortalitate legata de Covid-19. In cadrul unui studiu realizat de cercetatorii din New York s-a descoperit ca tarile cu vaccinare BCG obligatorie au avut mai putine decese cauzate de Covid-19. Studiul nu a fost publicat intr-un jurnal medical.

Cauzele situatiei tragice din China

Dar de ce in China morbiditatea si mortalitatea cauzate de Covid-19 au fost la cote alarmante, in ciuda vaccinarii BCG universale din anii ’50? Studiile au aratat ca politica de vaccinare din China a fost redusa in timpul Revolutiei Culturale din anii ’60 -’70, ceea ce ar fi putut crea “un grup de gazde potentiale care ar fi fost afectate si care ar fi raspandit COVID-19”.

De asemenea, in China curba de crestere nu a fost la fel de abrupta ca in alte tari fara politici universale de vaccinare BCG, precum Italia, Spania si SUA, a spus Faustman. Ea a mai adaugat ca diferite tulpini ale vaccinului BCG ar putea avea rate de eficienta diferite.

Limitarile studiului

Una dintre principalele limitari ale studiului este aceea ca sunt comparate date din diferite tari, care au termene diferite pentru Covid-19 si diferite abilitati de testat.

“Nu ar trebui sa tragem concluzii din acest motiv, deoarece… tarile sunt foarte diferite. Asadar, pot exista multe alte motive care sa determine frecventa cu care Covid-19 a aparut in aceste tari.”, a mai declarat Schaffner.

Riscuri si efecte

Reactiile adverse la vaccinul BCG sunt mai putin frecvente si, in general, usoare. Cele mai frecvente reactii adverse sunt febra, cefaleea si umflarea ganglionilor. Complicatiile mai grave, precum abcese sau inflamatii osoase, sunt rare.

Majoritatea copiilor dezvolta o durere la locul injectarii. Dupa ce se vindeca, durerea poate lasa o mica cicatrice. Acest lucru este normal si nu trebuie sa va ingrijorati.

Cicatricea lasata de vaccinul BCG

Practic, toti cei carora li se administreaza vaccinul BCG vor dezvolta o umflatura la locul injectiei, care poate disparea curand dupa aceea. Dupa aproximativ 2-6 saptamani de la injectie, la locul injectarii poate aparea un punct mic. Apoi, va aparea o vezicula din care se va scurge lichidul inainte sa se transforme intr-o crusta.

Este important sa lasati zona descoperita, deoarece aerul o va ajuta sa se vindece. Este normal ca acesta sa lase o cicatrice mica.

Ocazional, pot aparea reactii mai grave ale pielii, insa acest lucru ar trebui sa se vindece in cateva saptamani. Daca va ingrijoreaza faptul ca reactia cutanata a copilului este anormala sau ca locul poate fi infectat, contactati un medic.

Alergia la vaccinul BCG

Reactiile adverse grave ale vaccinului BCG, cum ar fi o reactie alergica grava (reactie anafilactica), sunt foarte rare. Tot personalul care administreaza vaccinuri este instruit sa trateze reactiile alergice. Cei care dezvolta o reactie alergica la un vaccin isi revin complet fara efecte durabile daca sunt tratati la timp.

Contraindicatii

Imunosupresie

Vaccinarea contra BCG nu trebuie administrata persoanelor imunosupresive (de exemplu, persoanelor infectate cu HIV) sau care ar putea deveni imunocompromise (de exemplu, persoanelor care urmeaza sa fie supuse unui transplant de organe).

Sarcina

Vaccinul BCG nu trebuie administrat in timpul sarcinii. Chiar daca nu au fost observate efecte nocive ale vaccinarii BCG asupra fatului, sunt necesare studii suplimentare pentru a demonstra siguranta acestuia.

 

Referinte:

  1. https://www.cdc.gov/tb/publications/factsheets/prevention/bcg.htm
  2. https://edition.cnn.com/2020/04/09/health/tuberculosis-bcg-vaccine-coronavirus/index.html
  3. https://www.nhs.uk/conditions/vaccinations/bcg-tuberculosis-tb-vaccine/
  4. https://www.nhs.uk/conditions/vaccinations/bcg-tb-vaccine-side-effects/
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

2 ani in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

2 ani in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

2 ani in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

2 ani in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

2 ani in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

2 ani in urma