Uleiul de masline este un aliment-minune pentru organism. Aflati din materialul urmator care sunt beneficiile, utilizarile si contraindicatiile uleiului de masline.
Uleiul de masline este uleiul obtinut din fructele maslinilor. Oamenii consuma ulei de masline de mii de ani, iar acum este mai popular ca niciodata, datorita numeroaselor sale beneficii dovedite pentru sanatate si a utilitatii sale culinare.
Grecia este al treilea cel mai mare producator mondial de ulei de masline si cel mai mare exportator de ulei de masline extravirgin din lume. Uleiul de masline extravirgin din Grecia este atat de bun incat este exportat chiar si in tari precum Italia si Spania.
Uleiul de masline extravirgin – supranumit si „aurul lichid” – provine de la prima presare a maslinelor, fara ca substante chimice sa fie utilizate pentru extragerea uleiului. Acest lucru inseamna ca are un gust minunat, proaspat, curat.
Ocupatia de a transforma maslinele in ulei a fost perfectionata in regiunea mediteraneana timp de mii de ani, iar tehnicile au fost transmise din generatie in generatie. Procesul este cu adevarat o arta regionala. Metoda folosita in Grecia este diferita de cea folosita in Spania si fiecare cultivator ar putea avea un mod unic de a ingriji copacii si de a produce ”aurul lichid” gustos.
Maslinii mediteraneeni trebuie sa se maturizeze cativa ani inainte de a produce masline. Taierea atenta optimizeaza numarul de masline pe care le va suporta un singur copac. Este necesara o mana minutioasa, deoarece este nevoie de cel putin zece kilograme de masline pentru a produce un litru de ulei de masline.
Momentul in care se recolteaza maslinele joaca, de asemenea, un rol major in stabilirea aromei si a continutului de polifenol. Cea mai buna perioada de recoltare este imediat dupa ce maslinele incep sa coaca. Maslinele sunt la potential maxim doar doua sau trei saptamani. Compusii sanatosi se altereaza rapid in urmatoarele doua-cinci saptamani.
Este nevoie de o adevarata munca pentru a extrage uleiul din masline. Inainte, copacii erau agitati sau batuti cu betele pentru ca maslinele sa cada la pamant. Insa un astfel de tratament dur nu este benefic pentru masline. Acestea se aleg cu daune in urma scuturarii copacului si a impactului cu pamantul. Acum nu mai este cazul. Producatorii si ingrijitorii care se respecta mentioneaza pe etichetele sticlelor ca uleiul este facut din masline culese manual. Acest lucru denota, de obicei, faptul ca uleiul este de calitate mai buna.
Dupa ce maslinele sunt culese si spalate, acestea sunt zdrobite. In unele cazuri, presa este formata din doua pietre mari. In ziua de azi, sunt folosite role de otel inoxidabil pentru a zdrobi maslinele si pentru a le transforma in pasta. Pasta este apoi supusa malaxarii. Malaxarea le permite micilor molecule de ulei sa se aglomereze si sa se concentreze.
Amestecul este agitat timp de 20 pana la 40 de minute. Daca amestecarea dureaza mai mult, productia de ulei creste si le ofera maslinelor sansa sa capete arome suplimentare din pasta de masline. Cu toate acestea, amestecarea expune uleiul la aer, producand radicali liberi care afecteaza calitatea acestuia.
Sistemele moderne folosesc camere de amestec inchise, umplute cu un gaz inofensiv pentru a preveni oxidarea. Aceasta metoda creste randamentul si aroma si pastreaza calitatea. Amestecul poate fi incalzit la aproximativ 27 de grade Celsius, ceea ce creste in continuare randamentul, dar permite o anumita oxidare. Aceasta temperatura este suficient de scazuta pentru ca uleiul sa fie considerat ”presat la rece”.
Apoi, este introdus intr-o centrifuga pentru a scoate uleiul si apa. Dupa indepartarea apei, ceea ce a mai ramas este uleiul de masline. In fabrica, uleiul este depozitat in containere din otel inoxidabil la aproximativ 18 grade Celsius pentru a preveni degradarea inainte de a fi imbuteliat si expediat.
Uleiul de masline contine 4 tipuri de antioxidanti puternici, grasimi bune si cantitati importante de vitamine: A, B1, B2, C, D, E, K.
Uleiul de masline este extrem de bogat in acid oleic, cunoscut pentru ca reduce tensiunea arteriala. Uleiul de masline contine, de asemenea, multi antioxidanti, inclusiv vitamina E, carotenoizi si oleuropeina.
Uleiul de masline extravirgin este uleiul nerafinat care prezinta arome fructate placute, care nu are ”defecte” gustative si care indeplineste anumite repere in compozitia sa chimica. In uleiul de masline extravirgin, gusturile fructelor sunt intacte, iar calitatea acestuia reflecta grija deosebita de-a lungul intregului proces de productie. Uleiurile de masline extravirgine au cantitati mai mari de nutrienti si, prin urmare, ofera beneficii mai mari pentru sanatate.
Extravirgin este cea mai inalta clasificare a uleiului de masline si, totodata, acest ulei este cel mai scump. Nu ar trebui sa aiba defecte, ci o aroma de masline proaspete.
Trebuie sa fie produs in intregime prin mijloace mecanice, fara utilizarea de solventi si la temperaturi care nu vor degrada uleiul.
Nu este usor sa produci ulei de masline extravirgin. Un producator trebuie sa utilizeze masline proaspete in bune conditii si sa monitorizeze cu mare atentie fiecare pas al procesului. Uleiul de masline extravirgin nu ramane asa. Chiar si in conditii perfecte de pastrare, uleiul se va degrada in timp, de aceea este important sa il consumati in termenul de valabilitate de doi ani.
Cautati arome placute de fructe caracteristice maslinelor proaspete coapte sau verzi. Fructele coapte produc uleiuri mai blande, aromate si florale, in timp ce fructele verzi produc uleiuri ierboase, amare si intepatoare. Aceasta proprietate variaza, de asemenea, in functie de tipul de masline.
Uleiul de masline proaspat produce pe limba o senzatie de aroma acrida, in cea mai mare parte placuta.
Daca uleiul produce o senzatie de iutime in gura si gat, acesta este un semn ca uleiul de masline proaspat stors abunda in nutrienti.
In ultimii 50 de ani, studiile au analizat beneficiile pentru sanatate ale uleiului de masline.
Uleiul de masline este principala sursa de grasime dietetica in dieta mediteraneana. Se pare ca rata de deces din cauza bolilor cardiovasculare este mai mica in zona Mediteranei, comparativ cu alte parti ale lumii.
Persoanele care consuma in mod regulat ulei de masline sunt mai putin predispuse la boli cardiovasculare, cum ar fi hipertensiune arteriala, accident vascular cerebral si hiperlipidemie (nivel ridicat de colesterol si trigliceride in sange).
Aportul de ulei de masline pare, de asemenea, sa contribuie la reducerea inflamatiei, disfunctiei endoteliale, tromboza si metabolizarea carbohidratilor.
Persoanele care consuma in mod regulat alimente prajite in ulei de masline nu au un risc mai mare de boli de inima sau de moarte prematura, au raportat cercetatorii din Madrid. Oamenii de stiinta au examinat 40.757 de adulti cu varste cuprinse intre 26 si 69 de ani pe o perioada de 11 ani. S-au concentrat pe metodele de gatit si obiceiurile alimentare. Niciunul dintre participanti nu a avut boli de inima cand a inceput studiul.
Prin prajirea in ulei de masline extravirgin, alimentele isi pastreaza mai multe substante nutritive decat prin fierbere, potrivit cercetarilor publicate de Universitatea din Granada in 2016. Oamenii de stiinta spun ca fenolii din uleiul de masline se transfera in alimente, ceea ce ii face si mai sanatosi.
Oamenii de stiinta din Franta au ajuns la concluzia ca uleiul de masline poate preveni atacul cerebral la persoanele in varsta. Specialistii au descoperit ca persoanele in varsta care foloseau in mod regulat ulei de masline pentru gatit si pentru prepararea salatelor aveau un risc cu 41% mai mic, comparativ cu cei care nu au consumat niciodata ulei de masline.
Cercetatorii au sugerat ca uleiul de masline ar putea fi un mod ieftin si usor de a preveni atacul cerebral, o problema frecventa la persoanele in varsta.
Persoanele ale caror diete sunt bogate in grasimi trans sunt mai predispuse la depresie, in comparatie cu cele ale caror diete sunt bogate in grasimi mono si polinesaturate. Grasimile trans sunt utilizate pe scara larga in alimentele de tip fast food sau patiserie.
Potrivit unui studiu realizat la Universitatea din Las Palmas din Spania, acest ulei pare sa protejeze usor impotriva riscului de depresie.
Oamenii de stiinta din Barcelona, Spania, au gasit un mecanism cheie prin care uleiul de masline virgin protejeaza organismul impotriva cancerului de san, in comparatie cu alte uleiuri vegetale. Se pare ca uleiul sporeste activitatea oncogenului p21Ras. Acest oncogen previne deteriorarea ADN-ului si determina moartea celulelor tumorale.
Uleiul de masline extravirgin este bogat in acid oleic si polifenoli, care impiedica dezvoltarea pancreatitei acute sau inflamatia brusca a pancreasului.
Cercetatorii din Tunisia si Arabia Saudita au efectuat un studiu care demonstreaza ca uleiul de masline extravirgin poate proteja ficatul de stresul oxidativ. Stresul oxidativ este reprezentat de daunele celulare cauzate de reactia chimica dintre radicalii liberi si alte molecule din organism.
Dupa ce le-au administrat sobolanilor de laborator un erbicid toxic moderat, acestia au fost apoi hraniti cu o dieta care contine ulei de masline. Potrivit rezultatelor, acestia au fost protejati partial de leziunile hepatice.
Artrita reumatoida este o boala autoimuna caracterizata prin articulatii deformate si dureroase. Desi cauza exacta nu este bine inteleasa, se pare ca sistemul imunitar ataca in mod gresit celulele normale.
Suplimentele cu ulei de masline par sa imbunatateasca markerii inflamatori si sa reduca stresul oxidativ la persoanele cu artrita reumatoida. Uleiul de masline pare deosebit de benefic atunci cand este combinat cu uleiul de peste, o sursa de acizi grasi omega-3 cu efect antiinflamator.
De asemenea, uleiul de masline poate fi folosit ca un remediu pentru gastrita, ulcer sau pietre la bila (litiaza biliara).
Expertii recomanda un aport zilnic de aproximativ 40 de mililitri (37 de grame) de ulei de masline pe zi pentru a obtine toate efectele benefice ale acestui aliment. Agentia Europeana pentru Siguranta Alimentelor (EFSA) recomanda un consum minim de 20 de grame pe zi pentru a beneficia de efectele asupra sanatatii ale polifenolilor care se regasesc in uleiul de masline extravirgin.
Timp de ani de zile, mii de participanti la un studiu au urmat o dieta mediteraneeana controlata, suplimentata cu ulei de masline extra virgin. Specialistii le-au recomandat acestor persoane sa bea aproximativ 50 de mililitri pe zi, aproximativ 5 linguri de ulei de masline extravirgin pe zi. Cu toate acestea, de-a lungul timpului, expertii au constatat ca participantii consumau aproximativ 40 de mililitri pe zi (aproximativ 37 de grame).
S-a dovedit ca acesti oameni „au un risc mai mic de diabet, tensiunea arteriala este mai mica, sunt mai putin depresivi si au un risc mai mic de boli cardiovasculare.
Multi oameni din zona Mediteranei beau aproximativ o patrime de ceasca de ulei de masline extra-virgin in fiecare dimineata. Acest lucru ajuta la curatarea corpului si ii ofera organismului un inceput bun. De obicei, ceasca mica de ulei de masline este urmata de un pahar mic de apa calda cu suc de lamaie proaspat stors.
De asemenea, o lingura de ulei de masline, luata seara, inainte de culcare, poate combate constipatia.
Se cunosc foarte putine lucruri despre efectele adverse ale consumului frunzei de maslin. Uleiul de masline sau maslinele, ca alimente, sunt sigure.
Evitati frunzele de masline daca sunteti alergici sau hipersensibili la masline, frunze de masline sau plante aferente. Consumati cu precautie daca luati medicamente antivirale. Si evitati frunzele de masline daca sunteti gravida sau alaptati.
Datorita capacitatii sale de a reduce nivelul colesterolului si a tensiunii arteriale, persoanele care iau medicamente pentru aceste afectiuni trebuie sa consume ulei de masline cu prudenta. Acest lucru este necesar pentru ca nivelul colesterolului si al tensiunii arteriale sa nu scada mai mult decat trebuie.
Spuneti-i medicului ce tipuri de suplimente luati, chiar daca sunt naturale. In acest fel, medicul poate verifica eventualele efecte secundare potentiale sau interactiuni cu orice medicamente.
Referinte:
Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…
Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…
Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…
Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…
Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…
Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…