Matreata este o problema des intalnita, atat la femei, cat si la barbati. Iata care sunt recomandarile privind tratament matreata – produse dermatocosmetice.

Cuprins:

1. Ce este matreata?
2. De ce apare matreata?
3. Simptome
4. Diagnostic
5. Tratament matreata – ce include?
6. Ingredientele din sampoanele antimatreata
7. Produse pentru tratament matreata – mod de utilizare
8. Sfaturi generale pentru a preveni matreata

Ce este matreata?

Matreata este o problema a scalpului. Aproximativ 50% dintre oameni se confrunta cu matreata la un moment dat. Se caracterizeaza printr-un exces de celule moarte ale pielii cu aspect de fulgi sau coji mici albe pe scalp. Desi acest proces este unul natural, in matreata aceste celule sunt in exces, uneori cu aspect de „solzi uscati”.

Matreata este in primul rand o problema estetica. Nu este o problema grava din punct de vedere medical, nu duce la calvitie si nici nu e contagioasa. Tinde sa fie mai intalnita in adolescenta si in cazul celor cu acnee sau ten gras.

De ce apare matreata?

Matreata apare atunci cand celulele moarte ale pielii – corneocite – se acumuleaza pe scalp. Descuamarea celulelor moarte de pe piele este normala dar uneori este in exces – matreata. Poate fi cauzata de o afectiune a pielii numita eczema, care provoaca descuamarea crescuta a celulelor normale ale pielii scalpului. Matreata poate fi cauzata si de o infectie fungica, cel mai adesea ciuperca Malassezia ovalis, iar schimbarile hormonale sau de sezon pot agrava problema.

Este cunoscuta si ca cea mai usoara forma de prezentare clinica a dermatitei seboreice. In acest caz, inflamatia este minima si ramane subclinica.

Factorii de risc includ:

  • dermatita seboreica;
  • ingrijirea incorecta a parului – nu se samponeasa suficient sau nu se indeparteaza complet samponul;
  • anumite ciuperci cutanate;
  • diferite produse de ingrijire personala;
  • pubertate;
  • acnee sau piele grasa.

Simptome

Semnele si simptomele matretii pot include:

  • fulgi albi si uleiosi pe scalp, sprancene, umeri – coji de matreata sau solzi;
  • mancarimea scalpului;
  • scalp uscat si iritat sau scalp gras si par gras.

Problema se agraveaza de obicei toamna si iarna.

Diagnostic

Un medic poate diagnostica adesea matreata pur si simplu examinand parul si scalpul. Mergeti la dermatolog daca:

  • matreata nu se amelioreaza dupa 2-3 saptamani de tratament de la medicul de familie sau farmacist;
  • va confruntati cu solzi grosi la nivelul scalpului – pot fi semn de psoriazis;
  • mancarimile sunt foarte intense;
  • apare si o eruptie pe corp.

Tratament matreata – ce include?

Initial se recomanda solutii si sfaturi la domiciliu pentru simptomele matretii si ingrijirea parului. Acestea includ:

  • folosirea unui sampon antimatreata – sunt disponibile o varietate de sampoane pentru tratament matreata, care contin diferite ingrediente (in general se recomanda de 2-3 ori pe saptamana sau zilnic);
  • se recomanda adesea spalarea zilnica pentru a preveni acumularea de celule moarte ale pielii scalpului;
  • recomandati instructiunile de pe ambalajul samponului – uneori poate fi nevoie sa masati scalpul, alteori se lasa sa actioneze aproximativ 5 minute pe scalp;
  • clatiti de fiecare data foarte bine parul.

Dermatologii recomanda alternarea unui sampon obisnuit cu un sampon antifungic sau pentru tratament matreata. Sampoanele antimatreata ar putea fi necesare in mod obisnuit pentru a controla matreata. Pe masura ce simptomele se imbunatatesc, puteti utiliza samponul pentru matreata mai rar.

Niciun sampon anti-matreata nu este eficient pentru fiecare persoana care sufera de aceasta afectiune. Acesta este probabil motivul pentru care exista o varietate de tipuri de sampon anti-matreata disponibile pe piata. Sampoanele anti-matreata care contin substante chimice pot trata nu numai matreata, ci si simptomele de psoriazis si dermatita seboreica.

Ingredientele din sampoanele antimatreata

Sampoanele antimatreata pot include diferite ingrediente. Cele mai comune sunt:

Gudron de carbune

Acest agent functioneaza prin reducerea vitezei de eliminare a celulelor moarte de pe scalp. Daca aveti parul deschis la culoare, acest tip de sampon poate provoca decolorarea. De asemenea, poate face scalpul mai sensibil la lumina soarelui. Gudronul este utilizat pe scara larga in tratamentul psoriazisului si se dovedeste a fi foarte eficient si in cazul matretii. Proprietatile de colorare si mirosul limiteaza insa alegerea sa. Exemple ar fi Neutrogena T/Gel Forte – sampon anti-matreata pentru un scalp uscat, ce atenueaza si senzatia de mancarime.

Acid salicilic

Acest ingredient exfoliant ajuta la dezlipirea si alunecarea celulelor moarte ale pielii pentru a preveni aglomerarea si formarea de solzi. Este printre cele mai comune ingrediente din produsele tip tratament matreata. Se gaseste in sampoane, creme, unguente si are efecte keratolitice. Favorizeaza indepartarea naturala a pielii moarte si a fulgilor de matreata. Exemple ar fi La Roche-Posay Kerium – sampon anti matreata si Ducray Squanorm – sampon pentru par gras si cu matreata.

Sulfura de seleniu

Incetineste acumularea de celule si poate reduca ciuperca de pe scalp. Se crede ca sulfura de seleniu controleaza matreata prin efectul sau anti Malassezia, mai degraba decat prin efectul sau antiproliferativ. Are proprietati anti-seboreice, precum si efect citostatic asupra celulelor epidermului si epiteliului folicular. Este un agent antifungic ce este indicat pentru matreata, prurit si pielea uscata a scalpului. Poate fi utila si pentru seboree si tinea versicolor. Efectele adverse pot include par gras, caderea parului sau decolorarea parului. Exemple ar fi Selsun Blue.

Zinc pirition

Acest agent actioneaza la fel ca sulfura de seleniu, dar este mai bland. Este un ingredient utilizat pentru matreata, dermatita seboreica etc. Este antifungic si bacteriostatic. Exemple: L’Oréal Professionnel Serie Expert Instant Clear sau Bioderma Nodé P -sampon anti-matreata pentru par gras.

Ketoconazol

Ketoconazolul este un agent antifungic care reduce ciuperca de pe scalp. E un agent folosit in general pentru matreata, infectii fungice ale scalpului, dermatita seboreica, psoriazis etc. Poate reduce infectiile fungice si inflamatia. In general, sampoanele cu ketoconazol contin 1% sau mai putin ingrediend (de exemplu Nizoral sau Danfree). Dintre toti derivatii de imidazol, ketoconazolul a devenit principal ales ca optiune de tratament matreata, datorita eficientei sale in tratarea dermatitei seboreice.

Ciclopirox olamina

Acesta este un alt antifungic, afectand membrana lor celulara si procesul respirator al celulelor. Ciclopirox este utilizat pe scara larga ca agent in majoritatea preparatelor pentru matreata (Sebamed Hair Care – sampon anti-matreata sau Stieprox). Pirocton olamina este un agent folosit adesea in sampoanele medicinale – Eucerin DermoCapillaire sampon pentru par gras si cu matreata. Este cunoscut ca un agent anti-matreata de „a doua generatie”. Este mai putin toxic decat zinc pirition si, prin urmare, este mai sigur pentru utilizare.

Ingrediente naturale din sampoanele antimatreata

Sampoanele naturale anti-matreata, pe de alta parte, sunt o alternativa excelenta daca nu doriti sa utilizati produse care contin substante chimice (Sampon cu Bicarbonat, Urzica, Mesteacan si Castane sau Sampon 5r +Q10  HOFIGAL). Majoritatea acestor sampoane folosesc uleiul de arbore de ceai ca ingredient principal, alaturi de alte extracte naturale, pentru a ajuta la eliminarea fulgilor, curatare si hidratare. Unele dintre aceste ingrediente sunt rozmarin, menta, salvie si aloe vera sau chiar propolis – cum ar fi Apivita Holistic Hair Care White Willow & Propolis – sampon anti-matreata pentru par gras. Desi aceste sampoane naturale sunt utile in combaterea matretii, s-ar putea sa nu fie suficient de puternice pentru a trata cazurile grave, motiv pentru care de obicei se apeleaza la sampoane medicinale.

Remediile naturiste pentru tratament matreata pot include:

  • Ulei de arbore de ceai – Uleiul de arbore de ceai a fost utilizat pentru a trata afectiuni care variaza de la acnee la psoriazis. De asemenea, se dovedeste ca are proprietati anti-microbiene si antiinflamatorii puternice, care pot ajuta la ameliorarea simptomelor de matreata. Retineti ca uleiul de arbore de ceai poate provoca iritatii la cei cu pielea sensibila. Cel mai bine este sa-l diluati adaugand cateva picaturi intr-un ulei purtator, precum uleiul de nuca de cocos, inainte de a-l aplica direct pe piele sau sa folositi un produs pe baza de ulei de arbore de ceai – Sampon Antimatreata cu Rozmarin si Tea Tree VIVA NATURA.
  • Ulei de nuca de cocos – Cunoscut pentru beneficiile sale multiple pentru sanatate, uleiul de nuca de cocos este adesea folosit si ca remediu natural pentru matreata sau in produsele antimatreata. Uleiul de nuca de cocos poate ajuta la imbunatatirea hidratarii pielii si la prevenirea uscaciunii. De asemenea, ar putea ajuta la tratarea eczemelor, o afectiune a pielii care poate contribui la matreata.
  • Aloe Vera – Poate ajuta la tratarea afectiunilor pielii, cum ar fi arsuri, psoriazis si rani si poate fi de asemenea benefica in tratamentul matretii. Proprietatile antibacteriene si antifungice ale plantei ar putea ajuta la protejarea impotriva matretii, pot reduce inflamatia, pot ameliora simptomele.

Produse tratament matreata – mod de utilizare

La inceput, utilizati un sampon medicamentos de 1-3 ori pe saptamana pentru a trata matreata. Apoi se foloseste o data pe saptamana sau mai putin frecvent pentru intretinere si prevenire.

Metoda de spalare a parului este importanta in tratarea matretii. Se recomanda samponarea de 2 ori – iar prima data se lasa sa actioneze samponul 5 minute (sau conform indicatiilor de pe eticheta samponului) inainte de clatire pentru a-i da timp medicamentului sa functioneze corect. De obicei se recomanda folosire de 2-3 ori pe saptamana, alteori zilnic. Cat de des trebuie sa utilizati sampoane antimatreata depinde si de cat de severa este matreata si de ce tratament utilizati. Unele produse pot fi utilizate in fiecare zi, in timp ce altele trebuie utilizate doar o data pe saptamana.

Un balsam poate fi folosit pentru a preveni uscarea excesiva de la spalarea frecventa – ca Bioderma Nodé K – balsam pentru piele sensibila.

In cazul in care continuati sa prezentati simptome dupa utilizarea unui sampon pentru matreata, consultati un dermatolog. Un dermatolog poate diagnostica in mod corect problema si va poate recomanda un plan de tratament care sa raspunda cel mai bine nevoilor personale.

Sfaturi generale pentru a preveni matreata

Iata cateva sfaturi pentru a preveni sau a ameliora simptomele de matreata, pe termen lung:

Redu nivelul de stres

Se crede ca stresul are un impact asupra multor aspecte ale sanatatii si starii de bine. Poate influenta totul, de la afectiuni cronice la sanatate mintala. Stresul poate slabi sistemul imunitar si poate reduce capacitatea organismului de a combate infectiile care cauzeaza matreata. De asemenea, stresul preceda deseori episoadele de dermatita seboreica, una dintre cele mai frecvente cauze ale matretii.

Consuma alimente bogate in Omega-3

Acizii grasi Omega-3 joaca un rol important in corp si sunt vitali pentru sanatatea pielii. Acestia ajuta la gestionarea productiei de uleiuri naturale ale pielii si hidratarii, promoveaza vindecarea ranilor si previn imbatranirea prematura. Deficitul de Omega-3 poate provoca o serie de simptome, inclusiv parul uscat, pielea uscata si chiar matreata. Pestele gras precum somonul, pastravul si macroul sunt surse excelente de acizi grasi omega-3. Puteti, de asemenea, sa luati un supliment de ulei de peste sau sa mariti aportul de alte alimente bogate in omega-3 cum ar fi semintele de in, semintele de chia si nuci.

Probiotice

Probioticele sunt un tip de bacterii benefice, bune pentru sanatate. Probioticele pot ajuta, de asemenea, la imbunatatirea functiei imunitare, ceea ce ar putea ajuta organismul sa lupte impotriva infectiilor fungice care provoaca matreata. Probioticele sunt disponibile sub forma de suplimente pentru o doza rapida si convenabila. De asemenea, pot fi gasite in multe tipuri de alimente fermentate.

Adoptati o dieta sanatoasa

O dieta care asigura suficient zinc, vitamine B si anumite tipuri de grasimi poate ajuta la prevenirea matretii.

Limitati produsele de coafat

Produsele de coafat se pot acumula pe par si scalp, facandu-le mai uleioase. Folosirea prea multor produse pe par poate irita scalpul si poate duce la mai multa mancarime. Incercati sa eliminati orice element suplimentar din rutina de ingrijire a parului si adaugati-le incet pentru a descoperi care sunt gelurile, sprayurile si alte produse care agraveaza sau nu simptomele.

Referinte:
(1) Dandruff: how to treat, link: https://www.aad.org/public/diseases/hair-and-scalp-problems/dandruff-how-to-treat
(2) Dandruff (Seborrhea), link: https://www.emedicinehealth.com/dandruff/article_em.htm
(3) Dandruff, link: https://www.nhs.uk/conditions/dandruff/
(4) How to treat dandruff, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/152844.php
(5) 10 natural remedies for dandruff, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/324756.php
(6) 9 Home Remedies to Get Rid of Dandruff Naturally, link: https://www.healthline.com/nutrition/ways-to-treat-dandruff

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma