Un transplant de inima este o operatie in care o inima afectata este inlocuita cu o inima mai sanatoasa, donata. Afla tot ce trebuie sa stii despre transplantul cardiac din materialul urmator.
Un transplant de inima inseamna inlocuirea chirurgicala a inimii bolnave a unei persoane cu inima sanatoasa a unui donator. Transplantul de cord este un tratament care este de obicei rezervat persoanelor care au incercat alte medicamente sau interventii chirurgicale si a caror stare nu s-a imbunatatit suficient.
Cu toate ca un transplant de inima este o operatie majora, sansele de supravietuire ale bolnavului sunt mari, daca este pusa la punct si o ingrijire adecvata.
Cand se confrunta cu o decizie privind transplantul de inima, pacientul trebuie sa stie la ce sa se astepte de la procesul de transplant cardiac, operatia in sine, potentialele riscuri si ingrijirea ulterioara.
De la efectuarea primului transplant de inima la om in 1967, aceasta procedura s-a transformat dintr-o operatie experimentala intr-un tratament clar si concret pentru o boala cardiaca avansata. Aproximativ 2300 de transplanturi de inima sunt efectuate in fiecare an in S.U.A.
52 de ani mai tarziu, aceasta procedura majora, dar salvatoare, se efectueaza in majoritatea tarilor cu scopul de a salva vietile pacientilor.
Primul transplant de inima a avut loc in urma cu doua decenii, mai precis in octombrie 1999, la Spitalul Clinic de Urgenta Floreasca, din Bucuresti. Acesta a fost realizat de doctorul Bradisteanu si profesorul Deac. Al doilea transplant a fost realizat la Targu Mures pe 14 noiembrie 1999.
In unele situatii, inima devine atat de slabita, incat tratamentul medical poate face prea putin pentru a imbunatati functionarea acesteia. In aceste cazuri trebuie luat in discutie transplantul cardiac.
In ultimii 30 de ani, transplantul cardiac a devenit o procedura relativ comuna in multe centre medicale. Rezultatele au devenit din ce in ce mai bune, astfel incat rata de supravietuire la un an in centrele medicale experimentate este de 85 – 90%.
Prognosticul fara transplant la acest grup de pacienti este foarte sumbru. Multi oameni care au suferit un transplant se bucura de o viata plina si activa si chiar pot avea un serviciu cu durata normala.
Aproape oricine, de la nou-nascuti cu defecte congenitale cardiace importante, pana la adultii varstnici cu boala cardiaca in ultima faza, poate fi considerat pentru transplant cardiac. Potentialii candidati pentru transplant cardiac trebuie sa fie motivati si sa aiba o functie buna a celorlalte organe vitale, inclusiv a ficatului, rinichiului si a plamanilor. Candidatii trebuie sa nu aiba alte boli non-cardiace precum anomalii sangvine, diabet sever sau cancer, care reduc speranta de viata.
Pacientii pentru care este de asteptat beneficiul cel mai mare sunt cei de sub 65 de ani, cu boli cardiace ireversibile, in care speranta de viata fara transplant este de sub 2-3 ani.
Transplanturile de inima se efectueaza atunci cand alte tratamente pentru probleme cardiace nu au functionat, ceea ce duce la insuficienta cardiaca. La adulti, insuficienta cardiaca poate fi cauzata de mai multe afectiuni, printre care:
Din nefericire, multe dintre persoanele care asteapta pentru un transplant de inima mor inainte de a se gasi un donator, din cauza lipsei inimilor pentru transplant. Se fac eforturi educationale pentru a informa publicul de necesitatea unui numar mai mare de inimi donate, aceasta fiind o prioritate. Desi nimeni nu ar trebui sa isi doreasca ca o alta persoana sa moara pentru ca o inima sa fie disponibila pentru transplant, cand moartea se intampla, familia frecvent gaseste alinare in a-i ajuta pe altii printr-o donatie de organ.
Inainte de operatia de transplant cardiac, inima donatoare trebuie sa fie disponibila. De cele mai multe ori aceasta inima provine de la o persoana sanatoasa care a murit intr-un accident care nu i-a afectat inima.
Listele nationale de asteptare folosesc un computer pentru a potrivi pacienti dintr-o regiune cu donatorii compatibili dintr-o zona suficient de apropiata. Din momentul in care doctorul scoate inima de la donator, este ideal sa fie transportata intr-un recipient special pana la primitor in maximum 4 ore.
Inima donatorului este transportata intr-o solutie rece speciala catre spitalul primitorului. Cavitatea toracica a primitorului este deschisa si inima bolnava este scoasa. In aceasta perioada a procedurii, aportul de sange oxigenat catre primitor este mentinut de catre un aparat inima-plaman, asa cum se intampla in cazul multor operatii pe inima. Inima donatorului este apoi plasata in toracele primitorului si conectata cu grija la principalele vase sangvine.
Cea mai mare provocare in transplantul cardiac este rezolvarea lipsei donatorilor. Pare ca niciodata nu vor fi suficienti donatori umani pentru a acoperi nevoile, astfel incat trebuie dezvoltate si explorate alte strategii.
Unul dintre aceste eforturi implica folosirea unui dispozitiv care sa ajute ventriculul stang sa isi realizeze functia de pompa principala a inimii. Slabiciunea ventriculului stang cauzeaza simptomele de insuficienta cardiaca la majoritatea pacientilor. Aceste dispozitive sunt curent utilizate in centre importante pentru a tine in viata pacientii candidati la transplantul cardiac, in timp ce asteapta o inima de la un donator. Cateva dispozitive care sa ajute ventriculul stang si cateva inimi artificiale complete au fost studiate ca alternativa la transplant printre indivizii care nu sunt candidati pentru transplant. Aceste dispozitive ofera speranta pentru tratamentul pe termen lung la persoanele cu insuficienta cardiaca.
Alta abordare implica utilizarea acelor organe animale (mai ales ale porcilor) care au fost genetic construite pentru a fi folosite in transplantul la oameni (xenotransplant). Aceasta posibilitate este inca intr-o faza incipienta. Daca cercetarile sunt incununate de succes, acest tip de transplantare poate oferi o solutie pe termen lung la problema lipsei de donatori de inimi.
Pe data de 15 ianuarie 2015, a avut loc primul transplant de inima artificiala din tara, la Institutul de Boli Cardiovasculare si Transplant din Targu Mures.
Dupa un astfel de transplant, pacientul trebuie sa ramana in unitatea de terapie intensiva. De obicei, va fi mutat intr-o camera de spital obisnuita dupa cateva zile petrecute la terapie intensiva si va ramane in spital timp de o saptamana sau doua. Timpul pe care il va petrece la terapie intensiva si in spital poate varia.
Dupa ce paraseste spitalul, pacientul va fi monitorizat indeaproape la centrul de transplant in ambulatoriu de catre echipa de transplant. Ulterior, vizitele vor fi mai putin frecvente, iar drumurile la si de la spital vor fi mai putine.
Pacientul va fi, de asemenea, monitorizat pentru a se descoperi eventualele semne sau simptome de respingere, cum ar fi respiratia dificila, febra, oboseala, urinare slaba sau cresterea in greutate. Este important sa informati echipa de transplant daca observati semne sau simptome de respingere sau infectie.
Dupa transplantul de inima, pacientul va fi nevoit sa mearga la vizite regulate in centrul de transplant. Acesta va face mai multe teste, printre care analize de sange, ecocardiograme, electrocardiograme si biopsii cardiace.
Pentru a determina daca organismul respinge noua inima, acesta va fi supus unor biopsii cardiace frecvente in primele cateva luni dupa transplant, cand respingerea este cel mai probabil sa apara. Frecventa biopsiilor necesare scade in timp.
In plus, va trebui sa faca mai multe ajustari pe termen lung dupa ce efectuarea transplantului de cord. Printre acestea se numara:
Aceste medicamente scad activitatea sistemului imunitar pentru a preveni atacarea inimii donate. Deoarece sistemul imunitar nu va accepta niciodata complet noul organ, pacientul va fi nevoit sa ia cateva dintre aceste medicamente pentru tot restul vietii.
Dupa un transplant de inima, este important sa respectati planul privind medicatia. Medicul va poate oferi instructiuni specifice privind stilul de viata, cum ar fi utilizarea produselor de protectie solara, renuntarea la fumat, efectuarea de exercitii fizice, urmarea unei diete sanatoase si atentia sporita la eventualele infectii.
Programele de reabilitare cardiaca includ exercitii fizice si educationale care va ajuta sa va imbunatatiti starea de sanatate si sa va recuperati in urma unui transplant de inima. Membrii personalului instruiti in reabilitarea cardiaca va pot ajuta sa va adaptati la noul stil de viata sanatos – care sa cuprinda exercitii fizice regulate si o dieta sanatoasa pentru inima – dupa transplant.
Toate organele transplantate sunt susceptibile la rejectie. Sistemul imun al organismului recunoaste tesutul transplantat ca fiind strain si produce anticorpi care il ataca, la fel cum sistemul imun ataca orice virus sau bacterie.
Pentru a minimaliza riscul de rejectie post-transplant, medicamentele care supreseaza raspunsul imun al organismului sunt necesare. Aceste medicamente imunosupresoare sunt utilizate numai pentru perioade scurte de timp, dupa operatie. Alte medicamente trebuie luate pentru restul vietii primitorului.
Medicatia imunosupresoare reduce insa si abilitatea organismului de a recunoaste si de a rezista la infectii. Dozarea acestor medicamente trebuie sa fie moni torizata cu atentie pentru a reduce la minimum efectele secundare. Biopsii periodice din tesutul cardiac pot ajuta doctorul sa estimeze riscul de rejectie. Fragmentul de biopsie este obtinut printr-un cateter care este plasat intr-o vena si este avansat catre inima.
Acum, cand primitorii de transplant traiesc mai mult, medicii au descoperit ca anumite probleme apar dupa mai multi ani de la transplantare. Arterele coronare ale inimii transplantate pot suferi ingustari pe suprafete intinse (ateroscleroza). Deoarece nervii au fost taiati in timpul transplantului cardiac, primitorii nu simt de obicei durerea cardiaca (angina) atunci cand arterele coronare nu aduc suficient oxigen muschiului cardiac, asa ca doctorii trebuie sa faca in fiecare an angiografle coronariana si ecografie intracardiaca pentru a vedea posibila ingustare a arterelor coronare.
De asemenea, doctorii trebuie sa continue sa examineze primitorul, pentru a observa orice formatiune tumorala, mai ales la nivelul pielii si a ganglionilor limfatici, din cauza medicatiei imuno-supresoare, care creste riscul pentru aceste tipuri de cancer (tumori maligne).
In Romania exista mai multe spitale, centre si institute unde pot fi efectuate transplanturi cardiace. Cele mai cunoscute sunt Spitalul Clinic de Urgenta Floreasca din Bucuresti si Institutul de Urgenta pentru Boli Cardiovasculare si Transplant Targu Mures.
Spitalul Clinic de Urgenta Floreasca din Capitala este unul dintre principalele centre de transplant de inima din Romania, aici fiind realizata prima astfel de procedura in urma cu 20 de ani.
De asemenea, Institutul de Urgenta pentru Boli Cardiovasculare si Transplant Targu Mures reprezinta un important reper in tratarea bolilor cardiovasculare in Romania. Aici a fost realizat primul transplant de cord din acest an, in tara noastra.
Un alt centru cunoscut pentru efectuarea de astfel de proceduri este Institutul de Urgenta pentru Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. C.C. Iliescu”- Centrul de transplant cardiac (Institutul Clinic Fundeni, Bucuresti).
Majoritatea persoanelor care primesc o noua inima se bucura de o buna calitate a vietii. In functie de stare, pacientul isi poate relua multe dintre activitatile zilnice, cum ar fi intoarcerea la locul de munca si participarea la hobby-uri, sport si exercitii fizice.
Unele femei care au trecut printr-un astfel de transplant pot ramane gravide. Cu toate acestea, discutati cu medicul daca intentionati sa ramaneti insarcinata dupa transplant. Cel mai probabil, medicatia va fi ajutata inainte de a ramane gravida, deoarece unele medicamente pot provoca complicatii ale sarcinii.
Ratele de supravietuire variaza in functie de mai multi factori. Un raport din 2014 a aratat ca rata generala de supravietuire in S.U.A. este de aproximativ 88% dupa un an si de aproximativ 75% dupa cinci ani.
Majoritatea persoanelor care au suferit un transplant cardiac finalizat cu succes pot duce o viata relativ normala. Multi dintre ei au trait mai mult de o decada iar altii chiar mai mult de 20 de ani dupa transplantul cardiac.
Dupa transplantul de inima, poate fi necesar sa va ajustati dieta pentru a va mentine inima sanatoasa. Mentinerea unei greutati sanatoase prin dieta si sport va poate ajuta sa evitati complicatiile cum ar fi hipertensiunea arteriala, bolile cardiace si diabetul zaharat.
Recomandarile dieteticienilor:
Dupa transplantul de inima, medicul va pot recomanda sa faceti sport pentru a continua sa va imbunatatiti sanatatea fizica si psihica.
Exercitiile fizice regulate va pot ajuta sa va controlati tensiunea arteriala, sa reduceti stresul, sa va mentineti o greutate sanatoasa, sa va intariti oasele si sa va imbunatatiti capacitatea fizica.
Referinte:
Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…
Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…
Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…
Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…
Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…
Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…