Tinitus – cauze si tratamente pentru zgomote in urechi

Tinitus reprezinta acea senzatie de tiuit sau sunete in urechi cu care se confrunta unele persoane, desi in jurul lor nu exista surse de zgomot. Tinitusul este un simptom al multor boli, de la cele de auz pana la afectiuni neurologice sau cardiovasculare. Aflati care sunt cauzele tinitusului si cum poate fi gestionata aceasta problema. 

Cuprins:

  1. Ce este tinitusul?
  2. Simptome
  3. Cauze si factori de risc
  4. Diagnostic
  5. Metode de tratament pentru tinitus
  6. Complicatii
  7. Prevenire

Ce este tinitusul?

Tinitusul inseamna perceperea unui zgomot sau sunet in urechi. Acest simptome reprezinta o problema frecventa, afectand aproximativ 15-20% dintre oameni. Tinitusul nu este o afectiune in sine – este un semn al unei boli de baza, cum ar fi pierderea auzului legata de varsta, o leziune la nivelul urechii sau o afectiune a sistemului circulator.
Cu toate ca este deranjant, tinitusul nu este de obicei un simptom al unei afectiuni grave. Cu toate ca se poate agrava odata cu varsta (tinitus sever), in anumite cazuri, tinitusul se poate ameliora daca este administrat tratamentul potrivit. Tratarea cauzei care sta la baza afectiunii este suficienta uneori. Alte tratamente reduc sau mascheaza zgomotul, facand ca tinitusul sa fie mai putin deranjant.

Simptome

Persoanele care au tinitus, aud un sunet in ciuda faptului ca nu se aude niciun zgomot exterior. Printre simptomele tinitusului se numara urmatoarele zgomote-fantoma:

  • tiuit in urechi;
  • zumzet;
  • vajait in urechi;
  • pacanit;
  • sasait;
  • fosnet;
  • bazait.

Zgomotul-fantoma difera in functie de tonalitate si poate fi auzit intr-una sau in ambele urechi. In unele cazuri, sunetul poate fi atat de puternic incat poate afecta concentrarea sau auzirea sunetelor exterioare. Tinitusul poate fi permanent, sau, in unele cazuri, intermitent.

Tipuri de tinitus

Exista doua feluri de tinitus:

Tinitusul subiectiv este tinitusul perceput doar de pacient. Acesta este cel mai comun tip de tinitus. Poate fi cauzat de probleme ale urechii externe, medii sau interne. Poate fi, de asemenea, cauzat de probleme ale nervilor auditivi sau a partii creierului care interpreteaza semnalele nervoase ca sunete (cai auditive).

Tinitusul obiectiv este cel pe care il poate auzi si medicul, atunci cand face examinarea. Acest tip rar de tinitus poate fi cauzat de o problema vasculara, de o afectiune a oaselor urechii medii sau de contractii musculare.

Cauze si factori de risc

Anumite afectiuni pot duce la aparitia sau agravarea tinitusului. In multe dintre cazuri, cauza exacta nu este descoperita niciodata.

O cauza comuna a tinitusului este degradarea celulelor parului din urechea interne. Parul mic si delicat din urechea interna se misca in functie de presiunea undelor sonore. Acest lucru declanseaza celulele sa elibereze un semnal electric printr-un nerv din ureche (nervul auditiv) catre creier. Creierul interpreteaza aceste semnale ca fiind sunete. Daca firele din interiorul urechii interne sunt indoite sau rupte, acestea pot trimite impulsuri electrice eronate catre creier, provocand tinitus.

Alte cauze ale tinitusului sunt diferite probleme ale urechii, afectiuni cronice de sanatate si leziuni sau afectiuni ale nervilor auditivi sau ale centrului auditiv din creier.

Tinitus cauze

In cazul multor persoane, tinitusul este cauzat de una dintre aceste afectiuni:

Pierderea auzului legata de varsta

La mai multe persoane, auzul se deterioreaza odata cu varsta, incepand de obicei in jurul varstei de 60 de ani. Pierderea auzului poate provoca tinitus. Termenul medical pentru acest tip de pierdere a auzului este presbiacuzia.

Expunerea la zgomote puternice

Aici pot fi incluse zgomotele puternice produse de echipamentele grele, ferastraiele cu lant si armele de foc. De asemenea, dispozitivele muzicale portabile, cum ar fi player-ele MP3, pot provoca pierderi de auz daca sunt ascultate la volum ridicat pentru un timp indelungat. Tinitusul cauzat de expunerea pe termen scurt, cum ar fi participarea la un concert zgomotos, dispare, de obicei. Atat expunerea pe termen scurt, cat si pe termen lung la sunet puternic pot provoca daune permanente.

Acumularea de cerumen in ureche

Ceara protejeaza canalul urechii prin faptul ca retine impuritatile si incetineste dezvoltarea bacteriilor. Atunci cand se acumuleaza prea multa ceara in urechi, devine prea greu de indepartat natural, provocand pierderea auzului sau iritarea timpanului, lucru care poate duce la aparitia tinitusului.

Modificari ale oaselor urechii

Oasele din urechea medie pot deveni rigide (otoscleroza) si pot afecta auzul, provocand tinitus. Aceasta afectiune, cauzata de cresterea anormala a oaselor, tinde sa se transmita din generatie in generatie.

Alte cauze ale tinitusului

Unele cauze ale aparitiei tinitusului sunt mai putin frecvente. Printre acestea se numara:

Boala Meniere

Tinitusul poate fi un semn precoce al bolii Meniere, o tulburare a urechii interne care poate fi cauzata de presiunea anormala a lichidului urechii interne.

Disfunctiile articulatiei temporo-mandibulare

Tinitusul poate fi provocat de probleme articulatiei temporo-mandibulare, articulatia aflata pe fiecare parte a capului in dreptul urechilor, unde maxilarul inferior se intalneste cu craniul.

Leziuni la nivelul capului sau gatului

Traumatismele produse la nivelul capului sau gatului pot afecta urechea interna, nervii auditivi sau functia creierului legata de auz. Astfel de leziuni provoaca, in general, tinitus intr-o singura ureche.

Neurinom acustic

Aceasta tumora noncanceroasa (benigna) se dezvolta pe nervul cranian care leaga creierul de urechea interna si care gestioneaza echilibrul si auzul. Numita si schwannom vestibular, aceasta afectiune provoaca, in general, tinitus intr-o singura ureche.

Disfunctia tubului eustachian

In cazul aceastei afectiuni, tubul lui Eustachio, care leaga urechea medie de faringe ramane extins tot timpul, ceea ce poate provoca o senzatie de plenitudine in ureche. Aceasta disfunctie poate fi provocata de sarcina si radioterapie.

Spasme musculare in urechea interna

Muschii din urechea interna se pot incorda, lucru care poate provoca tinitus, pierderea auzului si o senzatie de plenitudine in ureche. Uneori, aceasta problema apare inexplicabil, insa poate fi cauzata si de boli neurologice, cum ar fi scleroza multipla.

Tulburari vasculare

In cazuri rare, tinitusul este cauzat de o afectiune a vaselor de sange. Acest tip de tinitus se numeste tinitus pulsatil. Printre cauze se numara:

Tinitus colesterol

Odata cu varsta si acumularea colesterolului, vasele de sange majore apropiate de urechea medie si interna isi pierd din elasticitate. Din cauza acestui, sangele este impins cu o si mai mare putere si, astfel, urechea poate sa detecteze bataile. In general, acest tip de tinitus se poate auzi in ambele urechi.

Tumorile capului si gatului

O tumora care apasa pe vasele de sange din cap sau gat (tumora vasculara) poate provoca tinitus si alte simptome.

Tensiune arteriala crescuta

Hipertensiunea arteriala si factorii care cresc tensiunea arteriala, cum ar fi stresul, alcoolul si cofeina, pot accentua tinitusul.

Circulatia turbulenta a sangelui

Ingustarea arterei gatului (artera carotida) sau a venei gatului (vena jugulara) poate provoca un flux de sange turbulent, neregulat, ducand la tinutus.

Malformatia capilarelor

O afectiune numita malformatie arterio-venoasa, caracterizata de conexiuni anormale intre artere si vene, poate duce la tinitus. Acest tip de tinitus apare in general intr-o singura ureche.

Medicamente care pot provoca tinitus

O serie de medicamente pot provoca sau agrava tinitusul. In general, cu cat este mai mare doza acestor medicamente, cu atat tinitusul se inrautateste. De multe ori zgomotul nedorit dispare dupa intreruperea tratamentului. Printre medicamentele care pot cauza sau agrava tinitusul se numara:

  • Antibioticele, inclusiv polimixina B, eritromicina, vancomicina si neomicina;
  • Medicamentele pentru tratarea cancerului, inclusiv metotrexat si cisplatina;
  • Diureticele, cum ar fi bumetanida, acidul eticricic sau furosemidul;
  • Medicamentele utilizate pentru malarie sau alte afectiuni;
  • Anumite antidepresive, care pot agrava tinitusul;
  • Aspirina administrata in doze neobisnuit de mari (de obicei 12 sau mai multe pe zi)

In plus, unele suplimente pe baza de plante pot provoca tinitus, la fel ca nicotina si cofeina.

Factori de risc

Oricine poate dezvolta tinitus, dar factorii de mai jos pot creste riscul:

  • Expunere la zgomot puternic. Expunerea prelungita la zgomot puternic poate deteriora micile celule senzoriale aflate in firele de par din ureche, care transmit sunetele catre creier. Oamenii care lucreaza in medii zgomotoase – cum ar fi lucratorii din fabrica si constructii, muzicienii si soldatii – sunt in special in pericol.
  • Varsta. Pe masura ce imbatranim, numarul fibrelor nervoase functionale din urechi scade, ceea ce poate cauza probleme de auz, asociate adesea cu tinitus.
  • Sexul. Barbatii au mai multe riscuri de a experimenta tinitus.
  • Fumatul. Fumatorii au un risc mai mare de a dezvolta tinitus.
  • Probleme cardiovasculare. Conditiile care afecteaza fluxul de sange, cum ar fi hipertensiunea arteriala sau arterele ingustate (ateroscleroza), pot creste riscul de a dezvolta tinitus.

Diagnostic

Medicul va va examina urechile si va efectua un test auditiv pentru a diagnostica aceasta problema. In timpul testarii, un audiolog va transmite sunete prin casti, in fiecare ureche pe rand. Veti raspunde vizual ridicand mana sau facand un gest similar cand auziti fiecare sunet.

De asemenea, doctorul poate utiliza teste imagistice, cum ar fi scanarile CT sau RMN, pentru a vedea daca aveti leziuni la nivelul urechilor. Radiografiile nu arata intotdeauna tumorile, tulburarile vasculare sau alte anomalii care va pot afecta auzul.

Metode de tratament pentru tinitus

Tratarea unei afectiuni de baza

Pentru a trata tinitusul, medicul va incerca sa identifice mai intai afectiunea care provoaca simptomele. Daca tinitusul este produs de o tulburare, medicul va lua masuri de reducere a zgomotului. De exemplu:

Indepartarea cerumenului

Indepartarea cerumenului din ureche poate reduce simptomele de tinitus.

Tratarea unei afectiuni vasculare

Afectiunile vasculare subiacente pot fi tratate cu medicamente sau interventii chirurgicale.

Schimbarea tratamentelor

Daca acufenele sunt produse de un anumit medicament pe care il luati, doctorul poate recomanda incetarea sau reducerea tratamentului sau trecerea la un alt medicament.

Antifonare

In unele cazuri, zgomotul alb poate anihila sunetul din ureche, iar acesta devine mai putin deranjant. Doctorul va poate sugera utilizarea unui dispozitiv electronic pentru a suprima zgomotul. Printre aceste dispozitive se numara:

Dispozitive care genereaza zgomot alb

Aceste dispozitive, care produc sunete simulate din mediul inconjurator, cum ar fi ploaia care cade sau valurile oceanului, pot trata eficient tinitusul. De asemenea, ventilatoarele, umidificatoarele, dezumidificatoarele si aparatele de aer conditionat din dormitor pot acoperi zgomotele interne pe timpul noptii.

Aparate auditive

Acestea pot fi utile in special daca aveti probleme de auz, precum si tinitus.

Dispozitive de mascare

Aceste dispozitive similare cu aparatele auditive sunt purtate in urechi. Ele produc un zgomot continuu, de nivel scazut, care suprima simptomele de tinitus.

Medicamente pentru tinitus

Medicamentele nu pot vindeca tinitusul, insa pot ameliora simptomele sau complicatiile. Printre medicamente folosite se numara:

Antidepresivele triciclice

Unii medici au prescris antidepresive triciclice, cum ar fi amitriptilina si nortriptilina, insa tratamentele nu au avut prea mare succes. Cu toate acestea, aceste medicamente sunt administrate doar pentru tratarea simptomelor grave de tinitus, din cauza reactiilor adverse deranjante pe care acestea le au, cum ar fi gura uscata, vedere incetosata, constipatie si probleme cardiace.

Alprazolam

Alprazolam (Xanax) poate reduce simptomele de tinitus, insa poate da efecte secundare, cum ar fi somnolenta si greata.

Betaserc tinitus

De asemenea, unul din cele mai prescrise medicamente pentru tratarea tinitusului este Betaserc.

Calminax tinitus

Calminax este un supliment alimentar, sub forma de capsule, folosit in tratarea sau ameliorarea simptomelor tinnitusului.

Tinitus tratament naturist

Tinitus acupunctura

Cei care vor sa incerce tratamente alternative pentru a reduce simptomele tinitusului, pot apela la acupunctura, in special.

Complicatii

Tinitusul poate afecta semnificativ calitatea vietii. Persoanele care au tinitus pot avea si urmatoarele probleme:

  • oboseala;
  • stres;
  • probleme cu somnul;
  • probleme de concentrare;
  • probleme de memorie;
  • depresie;
  • anxietate si stare de iritabilitate.

Tinitusul se vindeca?

Tinitusul este o problema tolerata cu greu si care, de cele mai multe ori, se vindeca foarte greu sau deloc. Cu toate acestea, tratarea afectiunilor care provoaca tinitus poate imbunatati starea pacientilor.

Prevenire

In multe cazuri, tinitusul nu poate fi prevenit. Cu toate acestea, puteti lua anumite masuri pentru a preveni unele tipuri de tinitus.

Folositi protectie auditiva

In timp, expunerea la sunete puternice poate deteriora nervii din urechi, provocand pierderi de auz si tinitus. Daca sunteti muzician, lucrati cu utilaje puternice sau utilizati arme de foc (in special pistole sau pusti), este esential sa purtati intotdeauna protectie auditiva peste ureche.

Dati volumul mai incet

Expunerea pe termen lung la muzica amplificata, fara protectie la urechi sau ascultare muzicii la un volum foarte ridicat in casti poate provoca pierderi de auz si tinitus.

Aveti grija de sanatatea cardiovasculara

Faceti miscare periodic, mancati corect si luati alte masuri de mentinere a sanatatii vaselor de pentru a preveni tinitusul cauzat de afectiunile vasculare.

 

Referinte:

  1. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/tinnitus/symptoms-causes/syc-20350156
  2. https://www.medicalnewstoday.com/articles/156286
  3. https://www.healthline.com/health/tinnitus
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

1 an in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

1 an in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

1 an in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

1 an in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

1 an in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

1 an in urma