Terapia cu oxigen este un tratament prin care este furnizat oxigen suplimentar, gazul de care organismul are nevoie pentru a supravietui. Aflati din materialul urmator care sunt indicatiile si beneficiile terapiei cu oxigen.

Cuprins:

  1. Informatii generale despre terapia cu oxigen
  2. Tratament cu oxigen hiperbaric – indicatii
  3. Cum decurge terapia?
  4. Beneficii
  5. Posibile riscuri
  6. Informatii utile

Informatii generale despre terapia cu oxigen

La o varsta mai inaintata, nivelul de oxigen din sange poate sa scada ca urmare a stilului de viata nesanatos sau a poluarii mediului. Cu ajutorul procedeului terapiei cu oxigen se poate mari nivelul scazut de oxigen din sange. Astfel, se pot elimina multe boli, dureri, simptome. In prima faza a tratamentului, bolnavul va primi un preparat ce ajuta la asimilarea oxigenului. Numai in faza a doua sau a treia poate incepe terapia efectiva cu oxigen hiperbar, care se adapteaza in functie de aptitudinile fizice ale pacientului, intr-un ritm mai rapid, intens sau mai incet.

Procedeul terapiei cu oxigen a fost introdus in 1970, in urma experimentelor de ani de zile efectuate de profesorul de fizica Manfred von Ardenne din Dresda. Ca orice inovatie, si aceasta a intampinat opozitie, deoarece multi au privit-o cu suspiciune, in prezent, insa, aceasta terapie este deja raspandita in intreaga lume.

Tratament cu oxigen hiperbaric – indicatii

Terapia cu oxigen hiperbaric presupune administrarea de oxigen suplimentar ca parte a gestionarii si vindecarii unor boli. La persoanele sanatoase, oxigenul este absorbit din aer in cantitati adecvate, dar din cauza unor afectiuni si conditii, unii oameni nu pot absorbi suficient oxigen.

Acesta poate fi administrat sub forma de interventie medicala pentru a gestiona afectiunile de scurta durata (acute) si urgente sau ca parte a ingrijirii pe termen lung a pacientului. Terapia cu oxigen poate fi, prin urmare, un instrument-cheie in gestionarea unei urgente medicale in spital sau la domiciliu a unor boli de lunga durata.

Oxigenul este vital pentru procesele metabolice din celule si, prin urmare, pentru functionarea tesuturilor in organism. Continutul de oxigen al aerului atmosferic din camera este de numai 21%. Desi aceasta cantitate este suficienta pentru persoanele sanatoase, persoanele cu anumite boli pot avea nevoie de o cantitate crescuta de oxigen in aerul pe care il respira, ceea ce va creste continutul de oxigen din sange.

Boli in care este indicat oxigenul hiperbaric

Boli acute care afecteaza nivelul de oxigen din sange

Terapia cu oxigen poate fi administrata in spital daca cineva dezvolta brusc o boala care impiedica absorbtia corecta a oxigenului. Aceasta terapie este incheiata odata ce persoana s-a recuperat in urma afectiunii. Cateva exemple de afectiuni in care se administreaza aceasta terapie cu oxigen pe termen scurt includ urmatoarele:

Pneumonie

Aceasta este o infectie pulmonara care poate provoca inflamatii grave ale alveolelor si poate preveni trecerea oxigenului din aceste sacuri de aer in sange.

Displazia bronhopulmonara sau sindromul respirator obstructiv la copiii nascuti prematur

Ambele sunt afectiuni pulmonare grave care se pot dezvolta la copiii nascuti prematur. Acestor copii li se administreaza oxigen suplimentar prin intermediul unui ventilator, un tub plasat in nari sau cu ajutorul unui aparat nazal de presiune pozitiva continua (CPAP).

Criza de astm

O criza puternica de astm poate inflama si restrange caile respiratorii. Prin urmare, poate fi nevoie de terapie cu oxigen in cazul in care criza nu poate fi tinuta sub control cu ajutorul medicamentelor care i-au fost prescrise unui pacient.

Boli cronice care afecteaza nivelul de oxigen din sange

Persoanele cu anumite afectiuni cronice pot necesita terapie cu oxigen pe termen lung la domiciliu. Printre aceste afectiuni se numara:

Fibroza chistica

Fibroza chistica este o boala genetica in care sunt afectate glandele care produc mucus si transpiratie. Pacientii cu aceasta afectiune dezvolta o acumulare de mucus vascos, lipicios in caile respiratorii. Acest lucru asigura un mediu propice de dezvoltare a bacteriilor, iar persoanele cu fibroza chistica sufera de infectii pulmonare recurente si severe, care in cele din urma provoaca leziuni pulmonare grave.

Boala pulmonara obstructiva cronica (BPOC)

In cazul acesta, deteriorarea permanenta a alveolelor impiedica trecerea oxigenului din alveole in sange. Deoarece starea este progresiva, BPOC se agraveaza odata cu trecerea timpului.

Insuficienta cardiaca in stadiu incipient

In cazul acestei boli, inima nu reuseste sa pompeze suficient sange in organism pentru a-i asigura un nivel suficient de oxigen.

Apnee de somn

Aceasta este o tulburare de somn caracterizata printr-o respiratie slaba sau rara, care poate produce un nivel scazut al oxigenului din sange in timpul somnului.

Cum decurge terapia?

Procedura terapiei

Oxigenoterapia poate fi recomandata de catre medic sau terapeutul naturist numai dupa un consult amanuntit al bolnavului.

Descrierea procedurii

In prima faza, se administreaza bolnavului un preparat cu magneziu si vitamine, care are ca efect cresterea capacitatii de asimilare a oxigenului. Dupa cateva minute, in faza urmatoare, acesta va inspira prin intermediul unei masti, timp de doua ore, un amestec format din oxigen si aer din incapere.

Faza a treia a tratamentului o reprezinta testarea pe ergometru a capacitatii de efort. In cazul in care starea pacientului o permite, faza a doua si a treia a tratamentului se vor asocia. In acest caz, inspirarea de oxigen la efort dureaza 10 minute.

Durata terapiei

In general, terapia dureaza 15 sedinte. Verificati periodic nivelul oxigenului din sange cu ajutorul medicului sau terapeutului naturist.

Diferite tipuri de terapii cu oxigen

Exista o serie de tipuri diferite de terapii cu oxigen care pot fi utilizate. Printre acestea se numara:

  • oxigen gazos
  • oxigen lichid
  • concentratori de oxigen
  • terapie cu oxigen hiperbaric

Oxigen gazos

Oxigenul gazos poate fi depozitat intr-un rezervor portabil. Pentru tratamentul la domiciliu este utilizat un concentrator stationar mai mare, in timp ce un rezervor de oxigen mai mic poate fi purtat in permanenta. Rezervoarele mai mici pot fi utilizate impreuna cu dispozitivele de conservare a oxigenului, astfel incat alimentarea cu oxigen sa dureze mai mult. Oxigenul este livrat in impulsuri, nu continuu.

Oxigen lichid

De asemenea, oxigenul lichid poate fi stocat intr-un rezervor portabil. Oxigenul lichid este mai concentrat, astfel incat mai mult oxigen se poate monta intr-un rezervor mai mic. Acest lucru este util pentru persoanele care sunt foarte active, insa se poate evapora daca nu este utilizat in timp util. Aceste rezervoare sunt reincarcabile.

Concentratoare de oxigen

Concentratoarele de oxigen nu sunt la fel de portabile precum celelalte dispozitive. Concentratorul de oxigen este un aparat care preia oxigen din incapere, il concentreaza pentru utilizare terapeutica si elimina alte gaze naturale. Beneficiile concentratorilor sunt ca acestea sunt mai putin costisitoare si nu necesita umplere precum celelalte rezervoare. Acestea sunt disponibile si sub forma de dispozitive portabile. Cu toate acestea, majoritatea aparatelor sunt prea mari pentru a putea fi purtate.

Oxigenul este distribuit din rezervor printr-un tub si poate fi inhalat prin intermediul unor tuburi nazale, a unei masti de fata sau printr-un tub introdus direct in trahee.

Terapia cu oxigen hiperbaric

Terapia cu oxigen hiperbaric este diferita de celelalte metode de terapie cu oxigen. Oamenii sunt introdusi intr-o camera hiperbarica in care respira oxigen pur. In aceste incaperi, presiunea aerului este marita de peste trei sau patru ori fata de nivelurile normale de presiune a aerului. Aceasta creste cantitatea de oxigen care patrunde in tesutul organismului. Metoda este adesea folosita pentru tratarea ranilor, a infectiilor grave sau pentru eliminarea bulelor de aer din interiorul vasele de sange. Terapia hiperbarica trebuie efectuata cu mare atentie, astfel incat nivelurile de oxigen din sange sa nu atinga cote prea mari.

Beneficii

Efectul terapiei cu oxigen prin inhalare

Poluarea aerului, sedentarismul, stresul, alcoolismul, consumul excesiv de nicotina scad oxigenarea sangelui. Capacitatea organismului de asimilare a oxigenului poate sa scada in procesul natural de imbatranire, dupa varsta de 50 de ani, chiar si in conditiile unui mod de viata normal. Ca urmare a lipsei de oxigen scade capacitatea de munca si pot sa apara disfunctii ale diferitelor organe, de exemplu, a inimii, plamanilor, sistemului vascular.

Terapia cu oxigen este recomandata anume pentru evitarea acestor disfunctii. Totodata, terapia are efecte benefice si in cadrul tratamentului recomandat dupa un atac cerebral, infarct miocardic si interventii chirurgicale. In anumite cazuri, terapia este utilizata si ca tratament complementar in cazul tumorilor maligne. (Terapia cu oxigen nu reprezinta insa un elixir miraculos si nu trebuie sa trezeasca in nimeni sperante exagerate!)

Oxigenoterapia si beneficiile in cazul varstnicilor

Manfred von Ardenne a demonstrat foarte convingator faptul ca terapia cu oxigen intarzie considerabil incetinirea metabolismului la varstnici. Prin intermediul terapiei cu oxigen se pot inlatura afectiunile cronice ale organelor respiratorii.

De asemenea, cea mai rapida si eficienta oxigenare celulara se face prin intermediul terapiei cu oxigen hiperbar.

Rate sporite de supravietuire

De departe, cel mai important beneficiu al terapiei cu oxigen pe termen lung in cazul persoanelor cu boala pulmonara obstructiva cronica (BPOC) este faptul ca le prelungeste viata daca sufera de hipoxemie de repaus mai severa (nivel scazut de oxigen in sange). Acest beneficiu este valabil mai ales daca oxigenul este utilizat in mod continuu, nu numai pe timp de noapte sau sporadic, cu toate ca administrarea unei cantitati suplimentare de oxigen este mai buna decat deloc.

In ciuda acestor dovezi, studiile arata ca numarul mediu de ore in care un pacient isi administreaza oxigen suplimentar zilnic este de obicei mai mic decat cel prescris de medic. Cand nu este administrat asa cum este prescris, acest lucru limiteaza eficienta terapiei.

Reducerea  complicatiilor bolii pulmonare obstructive cronice

BPOC este asociata cu o serie de complicatii care pot afecta semnificativ calitatea vietii, printre care:

Oxigenul suplimentar ajuta la reducerea complicatiilor BPOC prin stabilizarea hipertensiunii pulmonare, reducerea policitemiei secundare si scaderea aritmiilor (ritmuri cardiace neregulate) si a ischemiei miocardice (lipsa de oxigen a inimii), descoperita in urma unei EKG.

In plus, potrivit Asociatiei Americane a Plamanilor, terapia cu oxigen ajuta la prevenirea insuficientei cardiace la persoanele care sufera de boli pulmonare severe precum BPOC.

Ameliorarea simptomelor BPOC

Dispneea sau dificultatea de respiratie nu este doar simptomul distinctiv al BPOC, ci si cel mai greu de controlat. Administrarea de oxigen suplimentar poate ajuta la ameliorarea dispneei si a altor simptome legate de BPOC, printre care oboseala, ameteli si depresie.

Imbunatatirea calitatii vietii legate de sanatate

Cand nu va asigurati o cantitate suficienta de oxigen, fiecare organ din corp este afectat. Acest lucru are, in cele din urma, un impact serios asupra sanatatii si bunastarii.

Administrarea de oxigen suplimentar aduce beneficii importante asupra calitatii vietii. Acest lucru va imbunatateste somnul si starea de spirit si, de asemenea, mareste vigilenta mentala si rezistenta. Astfel, puteti sa realizati mai multe lucruri in timpul zilei.

In plus, s-a dovedit ca oxigenul reduce numarul de exacerbari (agravari ale simptomelor) si a spitalizarilor asociate cu BPOC.

Toleranta sporita la efectuarea exercitiilor fizice

Sportul este unul dintre cele mai importante aspecte in gestionarea bolii pulmonare obstructive cronice. De fapt, cei care adopta un program regulat de antrenamente fizice isi pot creste sansele de supravietuire si isi pot imbunatati calitatea vietii.

Cu toate acestea, multi pacienti care sufera de BPOC intampina probleme in a face sport. Potrivit unor studii, administrarea de oxigen in timpul exercitiilor fizice mareste rezistenta la efort, sporeste performantele si scade senzatia de sufocare.

Imbunatatirea vietii sexuale

Cercetarile nu au demonstrat in mod evident ca terapia cu oxigen poate ajuta la tratarea unor tulburari sexuale, cum ar fi impotenta. Cu toate acestea, daca oxigenul suplimentar ajuta in timpul sportului, sunt sanse mari sa imbunatateasca respiratia si in timpul sexului.

In plus, utilizarea oxigenului suplimentar in timpul sexului poate ajuta la prelungirea actului intim, un beneficiu suplimentar pentru ambii parteneri. Discutati cu medicul despre cresterea fluxului de oxigen in timpul sexului.

Posibile riscuri

Oxigenare hiperbara contraindicatii

  • Nu fumati si nu folositi foc deschis in camera in care o persoana efectueaza terapia cu oxigen.
  • Plasati mai multe alarme de incendiu in intreaga casa pentru a preveni eventualele incidente.
  • Cand gatiti, pastrati oxigenul departe de aragaz, cuptor sau orice grasime.
  • Pentru a evita impiedicarea de rezervorul sau de tubul de oxigen, prindeti-l de spatele camasii.
  • Depozitati oxigenul numai intr-o zona in care aerul se misca liber in jurul rezervorului. Nu-l depozitati intr-un portbagaj sau intr-un dulap mic.

Informatii utile

Cine face tratamentul cu oxigen?

Inainte de tratament se va masura nivelul de oxigen din sange. Aceasta, cat si tratamen­tul, necesita cunostinte si aparatura special. Din acest motiv terapia cu oxigen se poate face numai de catre medic sau terapeut naturist, in cabinete echipate special in acest scop.

Pretul unei sedinte de 60 de minute de oxigenoterapie hiperbarica este de 150 lei.

Referinte:

  1. https://www.healthline.com/health/oxygen-therapy#safetyconsiderations
  2. https://www.news-medical.net/health/What-is-Oxygen-Therapy.aspx
  3. https://www.webmd.com/lung/lung-home-oxygen-therapy#1
  4. https://www.lung.org/lung-health-and-diseases/lung-procedures-and-tests/oxygen-therapy/
  5. https://www.nhlbi.nih.gov/health-topics/oxygen-therapy
  6. https://www.verywellhealth.com/the-benefits-of-oxygen-therapy-914838
  7. https://www.medscape.com/answers/1464149-105458/what-are-contraindications-for-the-use-of-hyperbaric-oxygen-therapy-hbot
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma