Tendinita patelara – cauze si remedii pentru genunchiul saritorului

Tendinita patelara este o leziune la genunchi care afecteaza tendonul patelar. Aflati mai multe despre genunchiul saritorului din materialul urmator.

Cuprins:

  1. Ce este tendinita patelara?
  2. Cauze si factori de risc
  3. Simptome
  4. Diagnostic
  5. Metode de tratare
  6. Complicatii
  7. Prevenire

Ce este tendinita patelara?

Tendinita patelara este o leziune a genunchiului care afecteaza tendonul patelar. Genunchiul are mai multe parti componente, iar accidentarile pot aparea foarte usor. Daca o persoana resimte dureri la nivelul genunchiului, trebuie sa ia o pauza si sa evite exercitiile fizice intense.

Consultati un medic sau un kinetoterapeut daca aveti dureri sau disconfort continuu la genunchi.

Tendinita genunchi

Tendinita rotuliana apare atunci cand tendonul patelar este suprasolicitat, de exemplu, in timpul unor sarituri sau al unor aterizari puternice. Aceasta afectiune mai poarta denumirea de genunchiul saritorului.

Patela este termenul medical pentru rotula, iar tendonul patelar face legatura intre genunchi si tibie.

Tendoane genunchi

Tendoanele sunt formate dintr-un tesut puternic. Acestea au rolul de a face legatura, de asemenea, intre muschi si oase.

Daca o persoana suprasolicita un tendon prin diferite miscari si actiuni, pot aparea mici fisuri sau rupturi in tesut. Aceste fisuri determina inflamarea genunchiului, insa leziunea se vindeca rapid. Cu toate acestea, suprasolicitarile repetate pot determina aparitia unor rupturi care se produc mai rapid decat pot fi reparate de organism.

Tendinita patelara se dezvolta treptat. Starea se agraveaza de fiecare data cand tendonul este suprasolicitat, de aceea este esential sa va odihniti genunchiul dupa fiecare leziune. Acest lucru ii va oferi corpului timp sa se vindece.

Alte denumiri

Tendinita patelara are mai multe alte nume:

  • tendinoza patelara
  • tendinopatie patelara
  • genunchiul saritorului

Tendinoza este caracterizata de deteriorarea treptata pe care miscarea repetata sau imbatranirea o provoaca la nivelul unui tendon. Este o afectiune care se dezvolta frecvent la genunchi, incheietura mainii si cot.

Tendinita reprezinta inflamatia tendonului. Un tendon inflamat este foarte rar cauza durerii de genunchi.

Cu toate ca cercetarile sugereaza ca tendinoza patelara este un termen mai precis, tendinita patelara este inca cea mai utilizata denumire.

Cauze si factori de risc

Tendinita patelara este o afectiune frecventa, cauzata de stresul repetat aplicat asupra tendonului patelar. Aceasta suprasolicitare are ca rezultat formarea unor microrupturi in tendon, pe care corpul incearca sa le repare.

Dar, pe masura ce rupturile din tendon se inmultesc, ele provoaca dureri din cauza inflamatiilor si a slabirii tendonului. Cand aceasta afectare a tendonului persista mai mult de cateva saptamani, se numeste tendinopatie patelara.

Factori de risc

Exista o combinatie de factori care poate contribui la dezvoltarea tendinitei patelare, cum ar fi:

Activitate fizica

De cele mai multe ori, tendinita patelara este provocata de alergare si sarituri. Cu cat va angajati mai des in activitati care presupun sarituri, cu atat tendonul este mai suprasolicitat. La fel se intampla si daca va schimbati incaltamintea de alergare.

Muschii incordati ai picioarelor

Tendonul patelar poate fi suprasolicitat si daca muschii coapsei (cvadriceps), care se regasesc in spatele coapselor, sunt prea incordati.

Dezechilibru muscular

Daca unii muschi ai picioarelor sunt mult mai puternici decat altii, muschii mai puternici ar putea trage cu mai multa putere de tendonul patelar. Aceasta tractiune neuniforma poate provoca tendinita patelara.

O boala cronica

Unele boli afecteaza circulatia sanguina catre genunchi, lucru care slabeste tendonul. Principalele astfel de afectiuni sunt insuficienta renala, bolile autoimune, cum ar fi lupusul sau artrita reumatoida si bolile metabolice precum diabetul.

Simptome

Principalul simptom al tendinitei patelare este durerea si sensibilitatea care se resimt chiar sub rotula.

Durerea apare de obicei dupa exercitiile fizice, iar miscarea continua va spori, cel mai probabil, disconfortul. Durerea de genunchi poate fi agravata de sarituri, alergare si aterizare.

Tendon patelar inflamat

De asemenea, pacientul poate sa observe ca genunchiul sau este slabit, in special in timpul exercitiilor care implica punerea presiunii asupra acestei parti a corpului.

Cand piciorul este drept, zona de sub genunchi poate fi extrem de sensibila la atingere. In plus, zona din jurul genunchiului poate fi usor imobila sau rigida, in special la prima ora a diminetii.

Tendinita genunchi drept sau stang

O ruptura mare aparuta in tendonul patelar este o vatamare grava, iar o ruptura completa va separa tendonul de rotula. Persoana afectata poate auzi un pocnet specific unei rupturi si va simti o durere puternica. Genunchiul se poate umfla foarte repede si se poate invineti. In plus, pacientul nu poate merge si poate fi incapabil sa indrepte piciorul.

Cand se recomanda vizita la doctor

Pentru a calma durerile la genunchi, incercati mai intai cateva metode de auto-ingrijire. In primul rand, puteti folosi pungile cu gheata pentru a amorti zona si pentru a reduce inflamatia. De asemenea, trebuie sa evitati activitatile care declanseaza simptomele.

Apelati la serviciile medicului daca durerea:

  • Continua sau se agraveaza
  • Afecteaza capacitatea de a efectua activitatile zilnice
  • Este insotita de umflaturi sau roseata la nivelul articulatiei

Diagnostic

In timpul examinarii fizice, doctorul va presa si va misca anumite parti ale genunchiului pentru a stabili care este locul dureros. De obicei, durerea cauzata de tendinita patelara se afla in partea din fata a genunchiului, chiar sub rotula.

Testele de imagistica

Medicul poate efectua unul sau mai multe dintre urmatoarele teste imagistice:

  • Radiografia. Acest test este necesar pentru a exclude alte probleme osoase care pot provoca dureri la genunchi.
  • Ecografia. Acest test foloseste undele sonore pentru a crea o imagine a genunchiului, dezvaluind eventualele rupturi aparute in tendonul patelar.
  • Imagistica prin rezonanta magnetica (RMN). RMN-ul foloseste un camp magnetic si unde radio pentru a crea imagini detaliate. Rezonanta magnetica poate dezvalui micile fisuri din tendonul patelar.

Metode de tratare

De obicei, medicii incep cu tratamente mai putin invazive inainte de a lua in considerare alte variante, cum ar fi operatia.

Medicamente

Calmantele, cum ar fi ibuprofenul sau naproxenul sodic pot ameliora pentru o perioada scurta durerea provocata de tendinita patelara.

Terapii

Exista o varietate de tehnici de fizioterapie care pot ajuta la reducerea simptomelor asociate cu tendinita patelara. Printre aceste metode se numara:

Exercitii de intindere (stretching)

Exercitiile de intindere efectuate in mod regulat si constant pot reduce spasmul muscular si sustin legatura dintre muschi si tendon. Nu sariti in timpul miscarilor de intindere.

Exercitii de intarire musculara

Slabirea muschilor coapsei contribuie la incordarea tendonului patelar. In acest caz, pacientii pot efectua anumite exercitii care presupun coborarea foarte lenta a picioarelor dupa extinderea acestora.

Banda pentru tendon patelar

Aceasta banda (patellar strap) prin care se aplica presiune asupra tendonului patelar poate ajuta la distribuirea fortei departe de tendon si la dirijarea acesteia prin banda. Acest lucru poate ajuta la calmarea durerii.

Iontoforeza

Aceasta terapie implica, in prima faza, aplicarea unui medicament cu corticosteroizi pe piele. Apoi, medicul foloseste un dispozitiv care ofera o sarcina electrica mica pentru a impinge medicamentele prin piele.

Proceduri chirurgicale si alte tipuri de interventii

Daca tratamentele enumerate mai sus nu dau roade, medicul va poate recomanda alte tipuri de terapii, cum ar fi:

Injectii cu corticosteroizi

Medicul poate face o injectie cu corticosteroizi in teaca din jurul tendonului patelar pentru a ameliora durerea. Pentru a face injectia in locul potrivit, doctorul se foloseste de ghidarea cu ultrasunete. Aceste medicamente, insa, pot slabi tendoanele si pot produce si mai multe rupturi.

Infiltratii cu plasma imbogatita cu trombocite (PRP)

Acest tip de injectie a fost testata pe unele persoane cu probleme cronice la nivelul tendonului patelar. Studiile sunt inca in desfasurare. Specialistii spera ca injectiile sa sprijine formarea de tesuturi noi si sa ajute la vindecarea tendonului. Citeste aici mai multe despre aceasta terapie. 

Interventie chirurgicala

In cazuri rare, daca alte tratamente nu sunt eficiente, medicul poate propune efectuarea unei debridari chirurgicale a tendonului patelar. Unele proceduri pot fi facute prin incizii mici efectuate in jurul genunchiului.

Stil de viata si remedii la domiciliu

Daca aveti dureri de genunchi, puteti opta pentru urmatoarele remedii:

  • Medicamentele fara prescriptie medicala cum ar fi ibuprofenul si naproxenul sodic pot ameliora durerea pe termen scurt.
  • Evitati activitatea care provoaca durere. Poate fi nevoie sa practicati sport mai rar sau sa treceti temporar la un sport mai putin solicitant. Exercitiile fizice facute in ciuda prezentei durerilor pot afecta si mai mult tendonul patelar.
  • Pungile cu gheata. Aplicati gheata daca resimtiti dureri dupa fiecare activitate. Puneti gheata intr-o punga de plastic si infasurati-o intr-un prosop. Sau incercati un masaj cu gheata. Inghetati apa intr-o cana de plastic si aplicati gheata direct pe piele.

Complicatii

Daca veti continua sa faceti miscare in ciuda durerilor, ignorand semnele de avertizare emise de corp, puteti provoca rupturi din ce in ce mai mari in tendonul patelar. Puteti resimti si mai multe dureri, iar functionarea rotulei va fi redusa daca nu tratati tendinita patelara. In plus, puteti progresa spre o tendinopatie patelara si mai grava.

Prevenire

Pentru a reduce riscul de a dezvolta tendinita patelara, urmati acesti pasi:

  • Faceti o pauza daca simtiti dureri. Este recomandat sa aplicati pungi cu gheata si sa va odihniti daca resimtiti dureri de genunchi in timpul sau dupa efectuarea exercitiilor fizice. Pana cand nu dispar durerile de genunchi, evitati activitatile care suprasolicita tendonul patelar.
  • Imbunatatiti-va capacitatea musculara. Muschii puternici ai coapsei sunt mai capabili sa faca fata suprasolicitarilor care pot provoca tendinita patelara. Extrem de utile sunt exercitiile care presupun coborarea foarte lenta a piciorului imediat dupa extinderea genunchiului.
  • Imbunatatiti-va tehnica in timpul sportului. Pentru a fi siguri ca va miscati corpul in mod corect, solicitati instructiuni de la un profesionist atunci cand incepeti un sport nou sau cand folositi un nou echipament sau aparat pentru exercitii fizice.

Prognostic

Tendinita patelara se poate dezvolta treptat, deci nu este intotdeauna usor de recunoscut. Persoanele care simt un disconfort continuu sau dureri la genunchi ar trebui sa mearga la medic pentru a primi un diagnostic.

Pentru a-i oferi timp de vindecare tendonului, este recomandat sa va odihniti si sa aplicati o fasa protectoare pe genunchiul afectat. Daca durerea persista, medicul sau kinetoterapeutul va pot recomanda mai multe tipuri de tratament.

Referinte:

  1. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/patellar-tendinitis/symptoms-causes/syc-20376113
  2. https://www.medicalnewstoday.com/articles/321294.php
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

1 an in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

1 an in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

1 an in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

1 an in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

1 an in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

1 an in urma