Stenoza spinala este o afectiune in care spatiile din interiorul coloanei vertebrale se ingusteaza, ceea ce comprima maduva spinarii. Aflati mai multe despre cauzele stenozei spinale, simptome si metode de tratament din materialul urmator.
Stenoza spinala este o afectiune caracterizata de ingustarea spatiilor din interiorul coloanei vertebrale. Acest lucru poate pune presiune pe nervii care trec prin coloana vertebrala. Aceasta afectiune apare cel mai adesea in partea inferioara a spatelui si la nivelul gatului.
Unele persoane care au aceasta boala pot sa nu prezinte deloc simptome. In schimb, altele pot acuza dureri, furnicaturi, amorteala si slabiciune musculara. Simptomele se pot agrava in timp.
Stenoza coloanei vertebrale este cauzata cel mai frecvent de modificarile de uzura ale coloanei vertebrale provocate de osteoartrita. In cazurile severe de stenoza spinala, medicii pot recomanda efectuarea unor interventii chirurgicale pentru a crea spatiu suplimentar pentru maduva spinarii sau nervi.
Tipurile de stenoza a coloanei vertebrale sunt clasificate in functie de locul in care semnele isi fac aparitia. Unii pacienti pot avea mai multe tipuri. Cu toate acestea, cele doua tipuri principale de stenoza spinala sunt:
Coloana vertebrala se intinde de la gat pana la partea inferioara a spatelui. Oasele coloanei vertebrale formeaza un canal spinal, care protejeaza maduva spinarii (nervii).
Unii oameni se nasc cu un canal spinal mic. Insa cele mai multe stenoze spinale apar atunci cand anumiti factori restrang spatiul deschis aflat la nivelul coloanei vertebrale. Printre cauzele stenozei spinale se numara:
Lezarea si ruperea oaselor coloanei vertebrale din cauza osteoartritei poate determina formarea unor excrescente osoase (osteofite sau ciocuri pe coloana), care se pot dezvolta in canalul spinal. Boala Paget a oaselor, o boala care afecteaza de obicei adultii, poate provoca, de asemenea, o supradezvoltare osoasa la nivelul coloanei vertebrale.
Tesuturile moi (discurile) care actioneaza ca amortizoare intre vertebre tind sa se usuce odata cu varsta. Daca exteriorul unui disc se fisureaza, acest lucru poate face ca o parte din tesutul interior moale sa iasa si sa apese pe maduva spinarii sau pe nervi.
Tesuturile dure (ligamente) care ajuta la mentinerea pozitiei oaselor coloanei vertebrale pot deveni intepenite si ingrosate in timp. Aceste ligamente ingrosate se pot aglomera in canalul spinal.
In cazurile grave se pot dezvolta formatiuni anormale in interiorul maduvei spinarii, in interiorul membranelor care acopera maduva spinarii sau in spatiul dintre maduva spinarii si vertebre. Aceste excrescente sunt neobisnuite, insa pot fi identificate cu usurinta cu ajutorul rezonantei magnetice (RMN) sau al tomografiei computerizate (CT).
Oamenii se pot alege cu luxatii sau fracturi ale uneia sau mai multor vertebre in urma unor accidente auto si alte traumatisme. Osul deplasat dupa fractura a coloanei vertebrale poate deteriora continutul canalului spinal. Umflarea tesutului din apropiere imediat dupa o operatie la spate, de asemenea, poate pune presiune pe maduva spinarii sau pe nervi.
Majoritatea persoanelor cu stenoza vertebrala au peste 50 de ani. Desi modificarile degenerative pot provoca stenoza spinala la tineri, trebuie luate in considerare alte cauze. Printre acestea se numara traumatismele, deformarile congenitale ale coloanei vertebrale, cum ar fi scolioza, si o boala ereditara care afecteaza dezvoltarea oaselor si a muschilor in intregul corp. Aceste cauze pot fi descoperite cu ajutorul testelor de imagistica.
In multe cazuri, medicii au descoperit stenoza spinala la anumite persoane in urma unui RMN sau CT, desi acestea nu prezentau niciun simptom. Cu toate acestea, daca semnele apar, debuteaza treptat si se agraveaza in timp.
Ingustarea spatiului intervertebral simptome
Simptomele variaza in functie de localizarea stenozei si de nervii afectati.
Daca o persoana prezinta simptomele unei stenoze spinale, medicul va incerca, in primul rand, sa afle ce antecedente medicale are aceasta. Apoi, va efectua un examen fizic si va incerca sa observe miscarile pacientului. De asemenea, doctorul poate recomanda efectuarea unor teste pentru a confirma diagnosticul suspectat. Printre acestea se numara:
Tratamentul stenozei spinale este acordat in functie de localizarea stenozei si de severitatea semnelor si simptomelor pacientului.
Este recomandat sa discutati cu medicul despre tratament pentru a alege cel mai bun remediu, in functie de situatie. Daca simptomele sunt usoare sau nu va confruntati cu niciun simptom, medicul va poate monitoriza starea in timpul programarilor periodice. De asemenea, doctorul va poate oferi cateva sfaturi de auto-ingrijire pe care le puteti face acasa. Daca acestea nu ajuta, specialistul poate recomanda medicamente sau fizioterapie. Operatia poate fi o optiune daca alte tratamente nu v-au ajutat.
Medicul va poate prescrie:
Medicamentele pentru durere, cum ar fi ibuprofenul, naproxenul si acetaminofenul, pot fi utilizate temporar pentru a ameliora disconfortul cauzat de stenoza spinala. De obicei, sunt recomandate doar pentru o perioada scurta de timp, deoarece exista putine dovezi despre beneficiile utilizarii pe termen lung.
Dozele de antidepresive triciclice, cum ar fi amitriptilina, pot ajuta la calmarea durerilor cronice.
Unele medicamente anticonvulsivante, cum ar fi gabapentina si pregabalina, sunt utilizate pentru a reduce durerea cauzata de nervii afectati.
Medicamentele care contin substante asemanatoare codeinei, cum ar fi oxicodona si hidrocodona, pot fi utile pentru ameliorarea durerii pe termen scurt. Opioidele trebuie, de asemenea, administrate cu precautie pentru tratamentul pe termen lung. Acestea prezinta riscul unor reactii adverse grave.
Se intampla frecvent ca persoanele care au stenoza vertebrala sa devina mai putin active fizic, din cauza efortului de a reduce durerea. Insa inactivitatea fizica poate provoca slabirea muschilor, lucru care poate produce si mai multe dureri. Un kinetoterapeut va poate invata exercitii pentru stenoza lombara sau cervicala care pot fi de folos. Acestea pot:
Radacinile nervoase pot deveni iritate si inflamate in locurile in care sunt ingustate. Injectarea unor medicamente cu steroizi (corticosteroizi) in spatiul din jurul ingustarii nu va vindeca stenoza, insa poate reduce inflamatia si poate ameliora unele dureri.
Injectiile cu steroizi nu pot fi administrate tuturor. In plus, injectiile repetate cu steroizi pot slabi oasele si tesutul conjunctiv din apropiere. De aceea, aceste injectii pot fi administrate doar de cateva ori pe an.
In cadrul acestei proceduri, medicul foloseste instrumente asemanatoare acului pentru a indeparta o portiune a unui ligament ingrosat, in partea din spate a coloanei vertebrale, pentru a mari spatiul canalului spinal si pentru a elimina afectarea radacinii nervoase. Acest tip de decompresie poate fi aplicat doar pacientilor cu stenoza lombara si ligamente ingrosate.
Procedura se numeste decompresie lombara ghidata percutana (PILD). De asemenea, a mai fost denumita decompresie lombara minim invaziva (MILD), insa pentru a evita confuzia cu procedurile chirurgicale minim invazive, medicii au adoptat termenul PILD.
Deoarece PILD se efectueaza fara anestezie generala, poate fi o optiune pentru unele persoane cu riscuri chirurgicale ridicate din cauza altor probleme de sanatate.
Operatia poate fi luata in considerare in cazul in care simptomele nu au disparut cu ajutorul altor tratamente. Operatia are scopul de a ameliora presiunea asupra maduvei spinarii sau a radacinilor nervoase prin crearea unui spatiu mai mare in canalul spinal. Chirurgia de decompresie a stenozei este modalitatea definitiva prin care medicii incerca sa elimine simptomele stenozei spinale.
Cercetarile arata ca interventiile chirurgicale ale coloanei vertebrale produc mai putine complicatii atunci cand sunt efectuate de chirurgi cu experienta. Nu ezitati sa-l intrebati pe chirurg ce experienta are in operatiile de stenoza spinala si in neurochirurgie spinala. Daca aveti indoieli, obtineti o a doua opinie.
Printre exemplele de proceduri chirurgicale pentru tratarea stenozei coloanei vertebrale se numara:
Aceasta procedura presupune indepartarea partii posterioare (lamina) a vertebrei afectate. O laminectomie este uneori numita operatie de decompresie, deoarece usureaza presiunea asupra nervilor, creand mai mult spatiu in jurul lor.
In unele cazuri, acea vertebra poate fi legata de vertebrele alaturate cu ajutorul unor materiale metalice speciale si a unei grefe osoase (fuziune spinala) pentru a mentine rezistenta coloanei vertebrale.
Aceasta procedura implica indepartarea doar a unei portiuni din lamina. In cadrul acesteia, medicul efectueaza o gaura suficient de mare pentru a reduce presiunea intr-un anumit loc.
Aceasta procedura se efectueaza numai la nivelul vertebrelor gatului (coloana cervicala). Aceasta operatie presupune deschiderea spatiului din canalul spinal prin crearea unei ”balamale” pe lamina.
Aceasta abordare implica indepartarea oaselor sau a laminei astfel incat tesutul sanatos din apropiere sa nu se deterioreze.
Fuziunile reprezinta o modalitate utila de a stabiliza coloana vertebrala si de a reduce durerea. Insa prin evitarea acestora puteti reduce si potentialele riscuri, cum ar fi durerea post-chirurgicala si inflamatia. De asemenea, s-a demonstrat ca o abordare minim invaziva a interventiei chirurgicale are ca rezultat un timp de recuperare mai scurt.
In cele mai multe cazuri, aceste operatii de creare a unui spatiu ajuta la reducerea simptomelor stenozei coloanei vertebrale. Cu toate acestea, in unele cazuri, simptomele raman la fel sau se agraveaza dupa operatie. Pot aparea si alte riscuri chirurgicale, precum infectia, ruperea unei membrane care acopera maduva spinarii, formarea unui cheag de sange intr-o vena de la picior si deteriorarea neurologica.
Timpul de recuperare va depinde de amploarea interventiei chirurgicale si de situatia individuala. In general, iata la ce sa va asteptati:
In afara operatiei, exista si alte remedii care pot ameliora durerea cauzata de stenoza spinala, cum ar fi:
In rare cazuri, daca nu este tratata, stenoza spinala poate progresa si poate determina:
Potrivit expertilor, afectiunea nu poate fi evitata, insa exista totusi modalitati de a reduce riscul.
Prevenirea stenozei spinale presupune adoptarea unor obiceiuri zilnice si saptamanale care ar trebui sa fie incluse in stilul de viata pentru a avea un spate sanatos in general. Fiecare obicei benefic pe care il schimbati cu succes si / sau il mentineti in timp poate contribui la succesul efortului general de prevenire a bolii.
Exercitiile pot imbunatati rezistenta si pot spori sau mentine flexibilitatea coloanei vertebrale.
Pe langa durere si rigiditate, reducerea capacitatii de miscare este un simptom comun al stenozei spinale. De aceea, o strategie de prevenire a bolii este imbunatatirea flexibilitatii. Acest lucru include exercitii de intindere (stretching), insa puteti face, de asemenea, exercitii de relaxare, exercitii fizice in apa si terapii holistice.
Aflati care este cea mai buna postura pentru statul la birou/pe scaun etc. In plus, aflati cum puteti ridica obiectele grele pentru a evita vatamarea si uzura care ar putea duce la stenoza spinala.
Atingerea si mentinerea unei greutati normale sanatoase poate ajuta la prevenirea dezvoltarii stenozei spinale.
Referinte:
Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…
Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…
Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…
Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…
Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…
Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…