Stenoza de artera renala – cauze, simptome, remedii

Stenoza de artera renala este o ingustare a arterelor care transporta sange catre unul sau ambii rinichi. Aflati mai multe despre cauzele si simptomele acestei afectiuni si cum se trateaza stenoza renala.

Cuprins:

  1. Ce este stenoza de artera renala?
  2. Cauze si factori de risc
  3. Simptome
  4. Diagnostic
  5. Tratament pentru stenoza de artera renala
  6. Complicatii

Ce este stenoza de artera renala?

Stenoza de artera renala reprezinta o ingustare a uneia sau mai multor artere care transporta sangele catre rinichi (arterele renale). Din cauza ingustarii arterelor, sangele bogat in oxigen nu mai poate sa ajunga in cantitati suficiente la rinichi. Rinichii au nevoie de un flux sanguin adecvat pentru a putea filtra deseurile si pentru a elimina excesul de lichide. Reducerea fluxului de sange la rinichi poate afecta tesutul renal si poate creste tensiunea arteriala in tot corpul.

Ce este artera renala?

Arterele renale transporta sangele de la inima la rinichi. Se ramifica direct din aorta (artera principala care iese din inima) in ambele parti si se extinde la fiecare rinichi.

Artera renala rol

Aceste artere transporta un volum foarte mare de sange la rinichi pentru a fi filtrat. Inima pompeaza aproximativ 5 litri de sange pe minut si aproximativ 1-1,5 litri (25%) din volumul total de sange pompat de inima trece prin rinichi in fiecare minut.

Cauze si factori de risc

Cele doua cauze principale ale stenozei de artera renala sunt:

Artera renala infundata

Grasimile, colesterolul si alte substante (placile de aterom) se pot acumula in interiorul si pe peretii arterelor renale (ateroscleroza). Pe masura ce aceste depozite devin din ce in ce mai mari, se pot intari, pot reduce fluxul sanguin, pot provoca cicatrici la rinichi si, in cele din urma, infunda artera renala. Ateroscleroza poate aparea in multe zone ale corpului si este cea mai frecventa cauza a stenozei de artera renala.

Displazia fibromusculara

Displazia fibromusculara este o afectiune in care muschiul din peretele arterei se dezvolta anormal, de cele mai multe ori inca din copilarie. Artera renala poate avea sectiuni inguste care alterneaza cu zone mai largi, oferind un aspect asemanator unui sir de margele pe imagini.

Artera renala se poate ingusta atat de mult incat rinichiul nu mai este alimentat suficient cu sange, iar acest lucru poate duce la cresterea tensiunii arteriale la o varsta frageda. Problema poate aparea la unul sau la ambii rinichi. Expertii nu cunosc cauza displaziei fibromusculare. Stiu, insa, ca afectiunea este mai frecventa la femei si poate fi prezenta la nastere (congenitala).

Arterele renale infundate si displazia fibromusculara pot afecta si alte artere din corp si pot produce complicatii.

Rareori, stenoza de artera renala este cauzata de alte afectiuni, cum ar fi inflamatia vaselor de sange sau o formatiune care se dezvolta in abdomen si care apasa pe arterele rinichilor.

Factori de risc

Majoritatea cazurilor de stenoza de artera renala apar in urma ingustarii (infundarii) arterelor renale. Factorii de risc care duc la ingustarea arterelor in rinichi si in alte parti ale corpului sunt:

  • Imbatranirea
  • Tensiunea arteriala crescuta
  • Nivelul ridicat al colesterolului
  • Diabetul
  • Obezitatea
  • Fumatul
  • Un istoric familial de boli cardiace aparute timpuriu
  • Lipsa de miscare fizica

Simptome

De multe ori, stenoza de artera renala nu provoaca semne sau simptome pana cand nu ajunge intr-un stadiu avansat. Conditia poate fi descoperita intamplator in timpul unei testari efectuate dintr-un cu totul alt motiv. De asemenea, medicul poate crede ca exista o problema daca aveti:

  • Tensiune arteriala crescuta care apare brusc sau se agraveaza fara explicatii
  • Tensiune arteriala crescuta care apare inainte de 30 de ani sau dupa 50 de ani

Pe masura ce stenoza de artera renala progreseaza, pot aparea alte semne si simptome, cum ar fi:

  • Hipertensiune arteriala greu de controlat
  • Un zgomot asemanator suieratului la trecerea coloanei de sange printr-o zona ingustata. Acest zgomot poate fi auzit cu ajutorul stetoscopului la nivel abdominal, pe locul de proiectie al arterei renale.
  • Niveluri crescute de proteine in urina sau alte semne ale unei functionari renale anormale
  • Agravarea functiei renale in timpul tratamentului pentru hipertensiunea arteriala
  • Acumulare de lichide si umflaturi in tesuturile corpului
  • Insuficienta cardiaca rezistenta la tratament

Cand se recomanda vizita la medic

Mergeti la medic daca aveti semne sau simptome persistente care va ingrijoreaza.

Diagnostic

Pentru diagnosticarea stenozei de artera renala, medicul poate incepe cu:

  • Un examen fizic in care foloseste stetoscopul in zona rinichilor pentru a incerca sa descopere sunetele care arata ca artera renala este ingustata
  • O trecere in revista a istoricului medical al pacientului
  • Analize de sange si urina pentru a verifica functia renala
  • Analize de sange si urina pentru a masura nivelul hormonilor care regleaza tensiunea arteriala

In functie de situatie, specialistul poate efectua si teste imagistice. Printre testele realizate in mod obisnuit pentru a diagnostica stenoza de artera renala se numara:

Doppler artere renale

O ecografie renala de inalta frecventa il ajuta pe medic sa vada arterele si rinichii si sa verifice cat de bine functioneaza acestea. Cu ajutorul acestei proceduri medicul poate, de asemenea, sa descopere eventualele blocaje in vasele de sange si sa stabileasca gravitatea situatiei.

Tomografie computerizata (CT)

In timpul unei scanari CT, un aparat care foloseste raze X conectat la un computer creeaza o imagine detaliata in care arterele renale sunt prezentate in sectiune transversala. In unele situatii, specialistul poate decide folosirea unei substante de contrast pentru a evidentia fluxul sanguin.

Angiografie prin rezonanta magnetica (Angio RMN artere renale)

ARMN utilizeaza unde radio si campuri magnetice puternice pentru a produce imagini 3D detaliate ale arterelor renale si rinichilor. De asemenea, poate fi injectata o substanta de contrast in artere pentru a contura vasele de sange in timpul imagisticii.

Arteriografia renala

Acest tip special de examinare cu raze X il ajuta pe medic sa detecteze eventualele blocaje aparute in arterele renale.

Stent artera renala

De asemenea, uneori poate sa deschida partea ingustata cu ajutorul unui balon si / sau al unui stent. Inainte de efectuarea unei radiografii, specialistul injecteaza un colorant in arterele renale printr-un tub lung si subtire (cateter) pentru a contura arterele si pentru a evidentia fluxul sanguin. Acest test este efectuat, in principal, in cazul persoanelor carora urmeaza sa li se implanteze un stent in vasul de sange afectat pentru a-l largi.

Tratament pentru stenoza de artera renala

Pentru a trata stenoza de artera renala, medicul poate propune modificarea stilului de viata, medicamente si efectuarea unei proceduri medicale pentru restabilirea fluxului sanguin in rinichi. Uneori, poate fi nevoie de mai multe tipuri de tratamente pentru a rezolva problema. In functie de starea generala de sanatate si de simptome, exista posibilitatea ca pacientul sa nu primeasca niciun fel de tratament.

Modificari aduse stilului de viata

O persoana isi poate reduce tensiunea arteriala adoptand un stil de viata sanatos. Acest lucru presupune limitarea consumului de sare, un aport de alimente sanatoase si efectuarea de activitati fizice regulate.

Medicamente

Tensiunea arteriala ridicata – chiar si atunci cand este cauzata de stenoza de artera renala – poate fi de multe ori tratata cu succes cu medicamente. Gasirea medicamentelor potrivite sau a combinatiei de medicamente poate necesita timp si rabdare.

Printre medicamentele utilizate in mod obisnuit pentru tratarea hipertensiunii arteriale provocate de stenoza de artera renala se numara:

IECA si BRA

Inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei (IECA) si blocantii receptorilor de angiotensina II (ARB) relaxeaza vasele de sange si blocheaza formarea sau efectele unei substante chimice naturale numite angiotensina II, care ingusteaza vasele de sange.

Diuretice

Diureticele elimina excesul de sodiu si apa din organism.

Beta-blocantele si alfa-beta-blocantele

Beta-blocantele si alfa-beta-blocantele pot face ca inima sa bata mai incet si mai putin fortat sau pot largi (dilata) vasele de sange, in functie de medicamentul folosit.

Blocante ale canalelor de calciu

Blocantele canalelor de calciu ajuta la relaxarea vaselor de sange.

Daca stenoza de artera renala este cauzata de ateroscleroza, medicul poate prescrie, de asemenea, aspirina si un medicament care scade colesterolul.

Proceduri medicale

In cazul anumitor persoane, doctorul poate recomanda o procedura de restabilire a fluxului de sange prin artera renala pentru a imbunatati fluxul de sange catre rinichi.

Rezultatele studiilor clinice care au comparat medicatia cu angioplastia renala cu stent sau balon nu au aratat o diferenta intre cele doua abordari de tratament privind reducerea tensiunii arteriale ridicate si imbunatatirea functiei renale la pacientii cu stenoza moderata de artera renala. Procedurile medicale ar trebui sa fie aplicate numai in cazul persoanelor care nu raspund bine sau care nu pot tolera medicamentele, care retin de obicei lichide si care au insuficienta cardiaca rezistenta la tratament.

Procedurile pentru tratarea stenozei de artera renala sunt:

Angioplastie de artera renala cu stent sau balon

In timpul acestei proceduri, medicii largesc artera renala ingustata si plaseaza un dispozitiv (stent sau balon) in vasul de sange. Acest dispozitiv va mentine peretii vasului larg deschisi pentru a permite un flux sanguin mai bun.

Operatie de bypass a arterei renale

In timpul unei interventii de bypass, chirurgul realizeaza un vas de sange substitutiv in artera renala pentru a face o noua cale prin care sangele sa ajunga la rinichi. Uneori, medicul conecteaza artera renala la un vas aflat in alta parte, cum ar fi ficatul sau splina. Aceste operatii se fac de cele mai multe ori in cazul in care angioplastia nu da roade sau atunci cand este nevoie de proceduri chirurgicale suplimentare.

Complicatii

Printre complicatiile posibile ale stenozei de artera renala se numara:

  • Tensiunea arteriala crescuta
  • Insuficienta renala, care necesita tratament cu dializa sau transplant de rinichi
  • Retentia de lichide la nivelul picioarelor, complicatie care poate cauza umflarea gleznelor sau a picioarelor
  • Dificultatile de respiratie provocate de acumularea brusca de lichid in plamani

 

Referinte:

  1. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/renal-artery-stenosis/symptoms-causes/syc-20352777
  2. https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/17422-renal-artery-disease
  3. https://www.webmd.com/hypertension-high-blood-pressure/guide/renal-artery-stenosis-symptoms-treatments#1
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma