Stenoza de artera renala este o ingustare a arterelor care transporta sange catre unul sau ambii rinichi. Aflati mai multe despre cauzele si simptomele acestei afectiuni si cum se trateaza stenoza renala.
Stenoza de artera renala reprezinta o ingustare a uneia sau mai multor artere care transporta sangele catre rinichi (arterele renale). Din cauza ingustarii arterelor, sangele bogat in oxigen nu mai poate sa ajunga in cantitati suficiente la rinichi. Rinichii au nevoie de un flux sanguin adecvat pentru a putea filtra deseurile si pentru a elimina excesul de lichide. Reducerea fluxului de sange la rinichi poate afecta tesutul renal si poate creste tensiunea arteriala in tot corpul.
Arterele renale transporta sangele de la inima la rinichi. Se ramifica direct din aorta (artera principala care iese din inima) in ambele parti si se extinde la fiecare rinichi.
Aceste artere transporta un volum foarte mare de sange la rinichi pentru a fi filtrat. Inima pompeaza aproximativ 5 litri de sange pe minut si aproximativ 1-1,5 litri (25%) din volumul total de sange pompat de inima trece prin rinichi in fiecare minut.
Cele doua cauze principale ale stenozei de artera renala sunt:
Grasimile, colesterolul si alte substante (placile de aterom) se pot acumula in interiorul si pe peretii arterelor renale (ateroscleroza). Pe masura ce aceste depozite devin din ce in ce mai mari, se pot intari, pot reduce fluxul sanguin, pot provoca cicatrici la rinichi si, in cele din urma, infunda artera renala. Ateroscleroza poate aparea in multe zone ale corpului si este cea mai frecventa cauza a stenozei de artera renala.
Displazia fibromusculara este o afectiune in care muschiul din peretele arterei se dezvolta anormal, de cele mai multe ori inca din copilarie. Artera renala poate avea sectiuni inguste care alterneaza cu zone mai largi, oferind un aspect asemanator unui sir de margele pe imagini.
Artera renala se poate ingusta atat de mult incat rinichiul nu mai este alimentat suficient cu sange, iar acest lucru poate duce la cresterea tensiunii arteriale la o varsta frageda. Problema poate aparea la unul sau la ambii rinichi. Expertii nu cunosc cauza displaziei fibromusculare. Stiu, insa, ca afectiunea este mai frecventa la femei si poate fi prezenta la nastere (congenitala).
Arterele renale infundate si displazia fibromusculara pot afecta si alte artere din corp si pot produce complicatii.
Rareori, stenoza de artera renala este cauzata de alte afectiuni, cum ar fi inflamatia vaselor de sange sau o formatiune care se dezvolta in abdomen si care apasa pe arterele rinichilor.
Majoritatea cazurilor de stenoza de artera renala apar in urma ingustarii (infundarii) arterelor renale. Factorii de risc care duc la ingustarea arterelor in rinichi si in alte parti ale corpului sunt:
De multe ori, stenoza de artera renala nu provoaca semne sau simptome pana cand nu ajunge intr-un stadiu avansat. Conditia poate fi descoperita intamplator in timpul unei testari efectuate dintr-un cu totul alt motiv. De asemenea, medicul poate crede ca exista o problema daca aveti:
Pe masura ce stenoza de artera renala progreseaza, pot aparea alte semne si simptome, cum ar fi:
Mergeti la medic daca aveti semne sau simptome persistente care va ingrijoreaza.
Pentru diagnosticarea stenozei de artera renala, medicul poate incepe cu:
In functie de situatie, specialistul poate efectua si teste imagistice. Printre testele realizate in mod obisnuit pentru a diagnostica stenoza de artera renala se numara:
O ecografie renala de inalta frecventa il ajuta pe medic sa vada arterele si rinichii si sa verifice cat de bine functioneaza acestea. Cu ajutorul acestei proceduri medicul poate, de asemenea, sa descopere eventualele blocaje in vasele de sange si sa stabileasca gravitatea situatiei.
In timpul unei scanari CT, un aparat care foloseste raze X conectat la un computer creeaza o imagine detaliata in care arterele renale sunt prezentate in sectiune transversala. In unele situatii, specialistul poate decide folosirea unei substante de contrast pentru a evidentia fluxul sanguin.
ARMN utilizeaza unde radio si campuri magnetice puternice pentru a produce imagini 3D detaliate ale arterelor renale si rinichilor. De asemenea, poate fi injectata o substanta de contrast in artere pentru a contura vasele de sange in timpul imagisticii.
Acest tip special de examinare cu raze X il ajuta pe medic sa detecteze eventualele blocaje aparute in arterele renale.
De asemenea, uneori poate sa deschida partea ingustata cu ajutorul unui balon si / sau al unui stent. Inainte de efectuarea unei radiografii, specialistul injecteaza un colorant in arterele renale printr-un tub lung si subtire (cateter) pentru a contura arterele si pentru a evidentia fluxul sanguin. Acest test este efectuat, in principal, in cazul persoanelor carora urmeaza sa li se implanteze un stent in vasul de sange afectat pentru a-l largi.
Pentru a trata stenoza de artera renala, medicul poate propune modificarea stilului de viata, medicamente si efectuarea unei proceduri medicale pentru restabilirea fluxului sanguin in rinichi. Uneori, poate fi nevoie de mai multe tipuri de tratamente pentru a rezolva problema. In functie de starea generala de sanatate si de simptome, exista posibilitatea ca pacientul sa nu primeasca niciun fel de tratament.
O persoana isi poate reduce tensiunea arteriala adoptand un stil de viata sanatos. Acest lucru presupune limitarea consumului de sare, un aport de alimente sanatoase si efectuarea de activitati fizice regulate.
Tensiunea arteriala ridicata – chiar si atunci cand este cauzata de stenoza de artera renala – poate fi de multe ori tratata cu succes cu medicamente. Gasirea medicamentelor potrivite sau a combinatiei de medicamente poate necesita timp si rabdare.
Printre medicamentele utilizate in mod obisnuit pentru tratarea hipertensiunii arteriale provocate de stenoza de artera renala se numara:
Inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei (IECA) si blocantii receptorilor de angiotensina II (ARB) relaxeaza vasele de sange si blocheaza formarea sau efectele unei substante chimice naturale numite angiotensina II, care ingusteaza vasele de sange.
Diureticele elimina excesul de sodiu si apa din organism.
Beta-blocantele si alfa-beta-blocantele pot face ca inima sa bata mai incet si mai putin fortat sau pot largi (dilata) vasele de sange, in functie de medicamentul folosit.
Blocantele canalelor de calciu ajuta la relaxarea vaselor de sange.
Daca stenoza de artera renala este cauzata de ateroscleroza, medicul poate prescrie, de asemenea, aspirina si un medicament care scade colesterolul.
In cazul anumitor persoane, doctorul poate recomanda o procedura de restabilire a fluxului de sange prin artera renala pentru a imbunatati fluxul de sange catre rinichi.
Rezultatele studiilor clinice care au comparat medicatia cu angioplastia renala cu stent sau balon nu au aratat o diferenta intre cele doua abordari de tratament privind reducerea tensiunii arteriale ridicate si imbunatatirea functiei renale la pacientii cu stenoza moderata de artera renala. Procedurile medicale ar trebui sa fie aplicate numai in cazul persoanelor care nu raspund bine sau care nu pot tolera medicamentele, care retin de obicei lichide si care au insuficienta cardiaca rezistenta la tratament.
Procedurile pentru tratarea stenozei de artera renala sunt:
In timpul acestei proceduri, medicii largesc artera renala ingustata si plaseaza un dispozitiv (stent sau balon) in vasul de sange. Acest dispozitiv va mentine peretii vasului larg deschisi pentru a permite un flux sanguin mai bun.
In timpul unei interventii de bypass, chirurgul realizeaza un vas de sange substitutiv in artera renala pentru a face o noua cale prin care sangele sa ajunga la rinichi. Uneori, medicul conecteaza artera renala la un vas aflat in alta parte, cum ar fi ficatul sau splina. Aceste operatii se fac de cele mai multe ori in cazul in care angioplastia nu da roade sau atunci cand este nevoie de proceduri chirurgicale suplimentare.
Printre complicatiile posibile ale stenozei de artera renala se numara:
Referinte:
Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…
Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…
Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…
Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…
Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…
Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…