Spasmul hemifacial – cauze, simptome, tratament

Citeste mai multe despre spasmul hemifacial – care pot fi cauzele posibile, semne si simptome asociate, ce metode de diagnostic si de ameliorare a simptomelor se folosesc.

Cuprins:

1. Ce este spasmul hemifacial?
2. Semne si simptome
3. Cauze si factori de risc
4. Diagnostic
5. Tratament

Ce este spasmul hemifacial?

Spasmul hemifacial este o tulburare neurologica ce provoaca zvacniri sau contractii involuntare la nivelul fetei – pe o parte a fetei. Nu exista un remediu pentru spasmul hemifacial, dar exista unele solutii pentru ameliorarea simptomelor prin medicamente, injectii sau interventii chirurgicale. De asemenea, puteti minimiza simptomele prin odihna si reducerea stresului.

Aceste tipuri de spasme sunt cauzate de deteriorarea sau iritatia nervului facial. Muschii faciali sunt controlati de nervul facial (al saptelea nerv cranian VII), care isi are originea in trunchiul cerebral si apoi se separa in cinci ramuri principale. Nervul facial este in primul rand un nerv motor, ceea ce inseamna ca acesta controleaza muschii ce misca sprancenele, inchid ochii si misca gura si buzele.

La inceput aceste spasme pot aparea doar ca mici ticuri, abia vizibile, in jurul pleoapei, obrazului sau gurii. In timp, ticurile se pot extinde in alte parti ale fetei. In general tind sa apara mai des pe partea stanga a fetei. Spasmele hemifaciale nu sunt periculoase in sine. Insa, pot cauza disconfort. In cazurile severe, aceste spasme pot limita functionarea din cauza inchiderii involuntare a ochilor sau a impactului pe care il au asupra vorbirii.

Semne si simptome

Primul semn de spasm hemifacial este, de obicei, o zvacnire in muschii pleoapei stangi. Aceste spasme pot fi suficient de puternice pentru a tine ochiul inchis. Daca nu sunt tratate, simptomele spasmului hemifacial pot deveni mai severe si pot afecta din ce in ce mai multi muschii faciali. Unele persoane pot dezvolta spasme pe ambele parti ale fetei. Spasmele apar de obicei in jurul ochiului si se extind la alti muschi ai fetei pe masura ce boala progreseaza. Pe masura ce spasmele se intensifica, este posibil sa observati si alte simptome, cum ar fi probleme de auz, tinitus sau tiuit in urechi, durere de ureche.

Durerea de ureche, sunetele in ureche si modificarile auzului pot fi, de asemenea, simptome ale acestei afectiuni. Unii pacienti se plang de un sunet ca un „ticait” pe partea afectata, care este cauzat de contractiile unui muschi mic din urechea medie numit stapedius.

Principalul diagnostic diferential este blefarospasmul, care afecteaza doar muschii din jurul ochiului si este de obicei bilateral. Spasmele faciale pot fi cauzate si de o afectiune similara numita nevralgie de trigemen. Aceasta afectiune este cauzata de deteriorarea sau iritatia celui de-al cincilea nerv cranian.

Cauze si factori de risc

Este posibil ca medicul sa nu poata afla cauza exacta a spasmelor hemifaciale. Acest lucru este cunoscut sub numele de spasm idiopatic. Spasmele hemifaciale sunt adesea cauzate de iritatia sau deteriorarea nervului facial. Aceste probleme sunt de obicei cauzate de un vas de sange care pune presiune pe nervul facial in apropierea locului unde nervul se conecteaza la trunchiul cerebral. Cand se intampla acest lucru, nervul facial poate actiona singur, trimitand semnale nervoase care provoaca zvacnirea muschilor. Aceasta afectiune este legata de nevralgia de trigemen – o iritatie a celui de-al cincilea nerv cranian care provoaca dureri faciale severe. Atat spasmul hemifacial, cat si nevralgia de trigemen sunt cauzate de compresia nervoasa dintr-un vas de sange, dar difera daca nervul senzitiv sau cel motor este comprimat.

O leziune a capului sau a fetei poate provoca, de asemenea, spasme hemifaciale din cauza leziunii in sine sau a comprimarii nervului facial.

Cauzele mai putin frecvente ale spasmelor hemifaciale pot include:

  • reactii adverse ale unui episod de paralizie Bell, o afectiune ce poate determina paralizia temporara a unei parti a fetei;
  • tumori ce pun presiune pe nervul facial;
  • grupuri anormale de vase de sange la nastere.

In unele cazuri, spasmul hemifacial este primul simptom al sclerozei multiple. Cu toate acestea, acest lucru este extrem de rar, studiile aratand doar 1 – 6 cazuri din cateva sute de cazuri in care scleroza multipla a fost identificata ca fiind cauza unui spasm hemifacial.

Diagnostic

Spasmele hemifaciale sunt diagnosticate clinic. Nu s-a gasit nicio modalitate de imagistica sau de testare care sa diagnosticheze in mod fiabil aceasta afectiune. Scanarile RMN si CT pot fi utilizate insa pentru a ajuta la identificarea cauzelor. Ticurile faciale sunt semnul cheie al spasmului hemifacial. Medicii vor efectua un examen fizic si vor analiza istoricul medical, notand cat de severe sunt crizele si de cat timp au aparut. Ulterior se vor recomanda proceduri imagistice pentru a exclude alte probleme, ca RMN, CT, angiografie. RMN poate ajuta la identificarea unui vas de sange care comprima nervul facial. Cu toate acestea, este, de asemenea, posibil sa nu fie gasita nicio anomalie.

Daca testele imagistice nu descopera tumori sau leziuni, medicii vor presupune ca presiunea dintr-un vas de sange cauzeaza spasmul hemifacial. Aceste teste nu pot localiza intotdeauna vasul de sange care irita nervul facial, deoarece vasele de sange sunt foarte mici. Un spasm hemifacial poate fi confundat cu alte tulburari de miscare ce afecteaza fata. Acestea includ ticuri ale nervilor faciali si spasme ale pleoapelor. Aceste doua probleme afecteaza diferite zone ale fetei, si nu doar o parte, ceea ce ajuta medicii sa diagnosticheze mai usor aceasta afectiune.

Tratament

Cazurile usoare de spasm hemifacial nu necesita tratament specific. In alte cazuri, in functie de severitatea simptomelor, medicul va poate recomanda:

  • medicamente;
  • injectii cu toxina botulinica;
  • interventie chirurgicala.

Nu exista un remediu garantat pentru spasmul hemifacial. Pentru majoritatea oamenilor, simptomele se amelioreaza sau dispar odata cu tratamentul. Este posibil sa puteti reduce simptomele acasa, pur si simplu, prin odihna, gestionarea stresului si limitarea consumului de cofeina. Aportul anumitor nutrienti poate ajuta, de asemenea, la reducerea spasmelor, inclusiv vitamina D sau magneziu.

Care sunt medicamentele pentru spasm hemifacial?

Medicamentele orale pot fi prima linie de tratament daca simptomele sunt usoare. Aceste medicamente intrerup semnalele electrice ale creierului care provoaca spasme. Medicamentele orale comune include carbamazepina, clonazepam, baclofen. Medicamentele pentru spasm hemifacial pot provoca reactii adverse usoare pana la moderate, cum ar fi:

  • probleme de echilibru;
  • somnolenta;
  • greturi;
  • eruptii cutanate.

Ce sunt injectiile cu toxina botulinica?

Pentru majoritatea oamenilor, injectiile cu toxina botulinica sunt cel mai eficient tratament pentru spasmul hemifacial. Se foloseste un ac mic pentru a injecta o cantitate mica de toxina botulinica in jurul muschilor faciali afectati. Aceste injectii slabesc temporar muschii si opresc spasmele. Majoritatea oamenilor au nevoie de injectii la fiecare 3-6 luni.

Toxina botulinica sau Botox este o proteina produsa de bacteria C. botulinum care provoaca paralizia musculara prin blocarea mesajelor electrice care „ii spun” muschiului sa se miste. Mesajele sunt transmise de un neurotransmitator numit acetilcolina. Botoxul blocheaza eliberarea de acetilcolina. Drept urmare, muschiul nu primeste mesajul de a se contracta. Botoxul functioneaza de obicei in 3 zile si dureaza de obicei 3 luni. Injectiile cu Botox pot fi repetate la nesfarsit – totusi eficacitatea scade de-a lungul anilor din cauza acumularii de anticorpi. Efectele secundare includ slabiciune temporara a fetei, pleoapa cazuta, iritarea ochilor si sensibilitate.

Interventie chirurgicala pentru spasm hemifacial

Un vas de sange care comprim nervul facial poate provoca spasme. In acest caz, medicii pot recomanda uneori interventia chirurgicala de decompresie microvasculara. Riscurile asociate includ scaderea auzului si slabiciune faciala. In 90% dintre cazurile chirurgicale pare sa existe un vas de sange care comprima nervul. In general, 85% dintre pacienti experimenteaza o reducere imediata a spasmelor, 9 % raporteaza spasme diminuate, 2% raporteaza intarzierea spasmului facial in luna urmatoare interventiei chirurgicale si 7% experimenteaza o recidiva a spasmelor dupa operatie. Interventia este considerata utila in special pentru tineri si cei aflati in stadiile incipiente ale acestei afectiuni.

Interventia chirurgicala nu este de obicei recomandata pacientilor cu hipoacuzie pe partea neafectata, deoarece pierderea auzului este o posibila complicatie a interventiei chirurgicale. Dupa operatie, pacientii pot avea spasme care se vor reduce de obicei treptat. Paralizia faciala intarziata si slabiciunea apar ocazional, dar sunt probleme temporare si raspund bine la medicamente.

Referinte:
(1) https://www.webmd.com/brain/what-is-hemifacial-spasm
(2) https://www.medicalnewstoday.com/articles/319591
(3) https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/15798-involuntary-facial-movements-hemifacial-spasm

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Vezi comentariile

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

1 an in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

1 an in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

1 an in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

1 an in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

1 an in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

1 an in urma