Spasm esofagian – iata ce reprezinta aceasta problema medicala, care sunt simptomele asociate, cauzele si factorii de risc, precum si ce tratamente se folosesc.

Cuprins:

1. Ce este un spasm esofagian?
2. Simptomele spasmului esofagian
3. Cauze
4. Metode de diagnostic
5. Metode de tratament

Ce este un spasm esofagian?

Spasmele esofagiene sunt contractii musculare anormale in esofag. Aceste spasme fac ca alimentele sa ajunga mai greu in stomac si pot cauza dureri.

Esofagul este un tub muscular care face parte din sistemul digestiv. Muschii care alcatuiesc esofagul lucreaza impreuna. Sfincterele (valvele musculare) de la ambele capete ale esofagului se deschid si se inchid pentru a lasa alimentele si lichidele sa treaca din gura in stomac. Aceste valve, de asemenea, impiedica alimentele sau lichidul sa revina in esofag. Dupa ce inghiti, muschii esofagului se contracta. Cand esofagul functioneaza corect, acest val de contractii coordonate trimite mancarea sau lichidul in stomac. Aceste contractii definesc ceea ce se numeste peristaltism.

Daca aveti spasme esofagiene, inseamna ca aceste contractii nu functioneaza corect. Contractiile musculare neobisnuit de puternice sau ineficiente din esofag pot face dificila deplasarea alimentelor sau a lichidelor prin esofag. Cand se intampla acest lucru, alimentele se pot bloca in esofag.

Simptomele spasmului esofagian

Simptomele spasmului esofagian includ:

  • dureri in piept intense;
  • senzatia ca ceva este prins in gat sau in piept;
  • probleme la inghitire;
  • arsuri la stomac etc.

Solicitati asistenta medicala daca suspectati ca ati putea avea spasm esofagian. Avand in vedere gravitatea spasmelor esofagiene si similaritatea in ceea ce priveste simptomele cu angina pectorala, este important sa mergeti la medic pentru control.

Exista doua tipuri de spasme esofagiene – spasm esofagian difuz si esofag hipercontractil, denumit si esofag „spargator de nuci” . Intr-un spasm esofagian difuz, contractiile musculare necoordonate au loc mai ales in partea inferioara a esofagului. Acest tip de spasm esofagian face adesea ca alimentele sau lichidele deja inghitite sa revina in esofag (numita regurgitare). In caz de esofag „spargator de nuci”, problema afecteaza si modul in care functioneaza muschii esofagului. Contractiile musculare sunt prea puternice si acest lucru poate provoca durere, mai ales atunci cand inghiti. Durerea poate fi severa si poate da senzatia ca ceva va strange in piept.

Cauze

Nu este clar care este cauza spasmelor esofagiene. Cu toate acestea, acestea par a fi legate de functionarea anormala a nervilor care controleaza muschii pe care ii folosim atunci cand inghitim. Medicii nu sunt siguri de cauzele spasmelor esofagiene, dar se stie ca sunt un tip de tulburare de motilitate. Asta inseamna ca exista o problema cu modul in care muschii din esofag se contracta. Un esofag sanatos trimite in mod normal mancarea in stomac printr-o serie de contractii musculare coordonate. Spasmele esofagiene fac dificila coordonarea muschilor din peretii esofagului inferior pentru a trimite mancarea in stomac. Multi medici cred ca rezulta dintr-o intrerupere a activitatii nervoase care coordoneaza actiunea de inghitire de la nivelul esofagului. In unele cazuri, alimentele foarte calde sau foarte reci pot declansa un episod.

Unii factori care ar putea declansa spasme esofagiene includ:

  • anumite alimente si bauturi, inclusiv vin rosu si alimente prea calde sau prea reci;
  • boala de reflux gastroesofagian, mai ales daca aceasta a dus la cicatrizarea sau ingustarea esofagului;
  • unele tratamente pentru cancer, cum ar fi chirurgia la nivelul esofagului sau radioterapia in zona pieptului, gatului sau capului;
  • anxietate si depresie.

Metode de diagnostic

Medicul poate afla adesea cauza spasmului esofagian din istoricul medical, adresand o serie de intrebari. Acestea includ intrebari despre ce alimente sau lichide declanseaza simptomele, unde se simte ca alimentele se blocheaza, alte simptome sau afectiuni pe care le-ati putea avea si daca luati medicamente pentru acestea. Diagnosticul poate fi confirmat prin teste, inclusiv teste pentru a examina esofagul (cum ar fi manometria esofagiana) sau alte teste. Se pot face si teste pentru a vedea daca durerea toracica poate fi cauzata de boala de reflux gastroesofagian, de refluxul anormal (reflux) al alimentelor, de acidul gastric si de sucurile digestive din stomac in esofag.

De asemenea, se poate face o endoscopie pentru a examina interiorul esofagului si este utila adesea monitorizarea pH-ului esofagian.

Metode de tratament

Tratamentul pentru spasmele esofagiene va varia in functie de frecventa si severitatea spasmelor. Recomandarile de tratament pot include:

Modificari ale stilului de viata si remedii simple

Reprezinta primii pasi in reducerea sau eliminarea spasmelor esofagiene ocazionale. Pentru a ajuta la reducerea spasmelor esofagiene ocazionale, se recomanda urmatoarele:

  • Evitati factorii declansatori – Identificati alimentele si bauturile care par sa va provoace spasme esofagiene si evitati-le.
  • Evitati alimentele si bauturile foarte calde sau foarte reci – lasati-le sa se raceasca sau sa se mai incalzeaza putin inainte de a le manca sau bea.
  • Gestionati stresul – Spasmele esofagiene par a fi mai frecvente sau mai severe la persoanele stresate.
  • Menta – Uleiul de menta este un relaxant al muschilor netezi si poate ajuta la ameliorarea spasmelor esofagiene.

Daca aveti spasme esofagiene difuze, este posibil sa le puteti trata pur si simplu identificand si eliminand elementele declansatoare – alimente si bauturi. Indiferent ce tip de spasme aveti, tineti un jurnal alimentar pentru a va ajuta sa identificati factorii care declanseaza spasme. Nu scrieti doar ceea ce mananci sau beti, ci notati atat temperatura, cat si cantitatea. De asemenea, nu uitati sa includeti ingrediente ascunse, cum ar fi condimentele. Mancarea picanta poate fi un factor declansator in unele cazuri.

Alte sfaturi alimentare:

  • Consumati mese mai mici si mai dese, in loc de portii mari.
  • Cresteti aportul de fibre.
  • Reduceti sau eliminati consumul de alcool.
  • Nu mancati fix inainte de culcare si incercati sa va miscati dupa ce ati mancat.
  • Nu fumati.

Tratarea altor probleme de baza

In plus, se recomanda gestionarea oricaror probleme de baza. Spasmele esofagiene sunt uneori asociate cu afectiuni precum arsurile la stomac sau boala de reflux gastroesofagian. Medicul va poate recomanda un inhibitor al pompei de protoni pentru a trata boala de reflux esofagian sau un antidepresiv, cum ar fi imipramina, care poate ajuta la reducerea senzatiei de durere in esofag. De asemenea, uleiul de menta, injectiile cu onabotulinumtoxin A sau blocantele canalelor de calciu, cum ar fi diltiazemul, pot reduce severitatea spasmelor.

Psihoterapia, tehnicile de gestionare a stresului si antidepresivele pot fi recomandate sau prescrise pentru durerea cauzata de spasmele esofagiene. In unele cazuri, problemele de baza, cum ar fi depresia, anxietatea sau boala de reflux gastroesofagian pot provoca spasme esofagiene. O combinatie de medicamente, terapie si tehnici de gestionare a stresului poate ajuta o persoana sa gestioneze depresia sau anxietatea subiacenta.

Operatie pentru spasmul esofagian

Daca medicamentele, modificarile stilului de viata si remediile nu reduc suficient spasmele esofagiene, poate fi recomandata interventia chirurgicala. In aceasta procedura, muschiul de la capatul inferior al esofagului este taiat pentru a slabi contractiile esofagiene. Miotomia perorala endoscopica este un tratament minim invaziv pentru spasmele esofagiene. Un endoscop este introdus in zona inferioara a gatului pentru a face o incizie in captuseala interioara a esofagului. Chirurgul taie muschiul la capatul inferior al esofagului. O alta procedura chirurgicala minim invaziva, numita miotomia Heller, poate fi, de asemenea, o optiune pentru persoanele cu spasme esofagiene.

Prevenirea spasmelor esofagiene

Daca ati avut deja un spasm esofagian, probabil ca cel mai bine si indicati este sa evitati altul. Identificarea factorilor declansatori alimentari si eliminarea substantelor care par sa provoace spasme este importanta. Daca medicul v-a prescris medicamente, asigurati-va ca urmati cu atentie instructiunile si planul de tratament. In general, asigurati-va ca aveti obiceiuri alimentare sanatoase. Consumati alimente nutritive bogate in fibre si reduceti excesul de  greutate corporala daca sunteti supraponderal.

 

Referinte:
(1) https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/esophageal-spasms/symptoms-causes/syc-20372250
(2) https://www.webmd.com/digestive-disorders/what-is-esophageal-spasm#1
(3) https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/15575-esophageal-spasms
(4) https://www.uofmhealth.org/health-library/ut1638spec
(5) https://www.healthline.com/health/esophageal-spasm

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma