Sindromul nefrotic – ce este, cauze, simptome, tratament

Sindromul nefrotic este o tulburare a rinichilor care determina corpul sa excrete prea multa proteina in urina. Aflati mai multe despre aceasta afectiune din materialul urmator.

Cuprins:

  1. Ce este sindromul nefrotic?
  2. Cauze
  3. Semne si simptome
  4. Diagnostic
  5. Tratament
  6. Complicatii
  7. Cum poate fi prevenit sindromul nefrotic?

Ce este sindromul nefrotic?

Sindromul nefrotic nu este o boala, ci un grup de semne si simptome care acompaniaza adeseori multe afectiuni ce implica functia de filtrare a glomerulilor renali. Sindromul este caracterizat prin prezenta unui nivel crescut de proteine in urina si a unui nivel scazut de proteine in sange, colesterol crescut si edematierea pleoapelor, picioarelor si abdomenului. Cele mai comune cauze de sindrom nefrotic sunt diabetul, antiinflamatoarele nesteroidiene (AINS), mielomul multiplu, glomerulonefrita si lupusul eritematos sistemic.

La copii, varsta medie de debut este la 3 – 4 ani. Majoritatea acestor copii au o forma de sindrom nefrotic numita boala cu modificari minime (cunoscuta si ca nefroza lipoida, boala de Nil). Boala cu modificari minime este caracterizata prin prezenta semnelor si a simptomelor sindromului nefrotic, fara modificari sau cu modificari minime in structura glomerulilor la examinarea microscopica standard. Aproximativ 15-20% dintre adultii cu sindrom nefrotic au aceasta forma de boala.

Cum se manifesta afectiunea?

Principalele semne ale bolii sunt: cantitatile crescute de proteine in urina, umflarea pleoapelor, picioarelor si abdomenului, retentia lichidiana, scaderea apetitului, colesterol crescut si scaderea proteinelor sangvine.

Cat de grav este sindromul nefrotic?

Gravitatea acestui sindrom depinde de cauza sa si de complicatii. Ca o regula, daca aveti boala cu modificari minime, puteti sa va asteptati la remisie si la scaderea proteinuriei excesive. Marea majoritate a copiilor si adultilor cu modificari minime nu evolueaza spre insuficienta renala.

Cand sindromul este determinat de infectii sau medicamente, se rezolva de obicei dupa incetarea infectiei sau oprirea medicatiei. O parte din celelalte cauze nu au o evolutie la fel de favorabila. Cu cat este mai persistent sindromul nefrotic, cu atat prognosticul pe termen lung este mai prost.

Sindromul nefrotic se vindeca?

Nu exista niciun tratament pentru sindromul nefrotic, insa exista remedii prin care pacientii isi pot gestiona simptomele si pot preveni alte leziuni renale. Daca rinichii nu mai functioneaza, bolnavii vor avea nevoie de dializa sau de un transplant de rinichi pentru a trai.

Tipuri de medicamente

Medicul poate recomanda anumite medicamente pentru a trata simptomele sindromului nefrotic.

  • Medicamentele de controlare a tensiunii arteriale si a colesterolului va pot ajuta sa reduceti riscurile de a dezvolta boli de inima.
  • Medicamentele prin care organismul elimina apa retinuta va poate ajuta sa controlati tensiunea arteriala si sa reduceti inflamatia.
  • Medicamentele care previn formarea cheagurilor de sange pot ajuta la prevenirea atacului de cord si a accidentului vascular cerebral.

Puteti ameliora si mentine sub control simptomele si prin modificarea dietei. Consumati carne de peste sau carne fara grasime pentru a mentine colesterolul sub control. De asemenea, limitati cantitatile de sare (sodica) pe care o consumati pentru a preveni edemele si pentru a mentine tensiunea arteriala la un nivel sanatos.

Sindromul nefrotic si sindromul nefritic

Sindromul nefrotic si sindromul nefritic reprezinta doua tipuri de sindroame renale.

Tipuri ale bolii

Sindromul este de doua tipuri: sindromul nefrotic pur si sindrom nefrotic impur.

Cauze

Sindromul nefrotic este, de obicei, cauzat de deteriorarea unor mici vase de sange (glomeruli) ale rinichilor.

Glomerulii filtreaza sangele care trece prin rinichi, separand lucrurile de care corpul are nevoie de cele de care se poate lipsi. Glomerulii sanatosi pastreaza proteinele din sange (in principal albumina) – care ajuta la mentinerea cantitatii potrivite de lichid in corp – sa nu se scurga in urina. Daca glomerulii sunt afectati, proteinele din sange sunt eliminate din corp, ducand la sindrom nefrotic.

Cauze posibile

Sindromul nefrotic si leziunile glomerulare pot fi provocate de o multime de boli si conditii, cum ar fi:

Nefropatia diabetica

Diabetul poate duce la afectarea rinichilor (nefropatie diabetica), lucru care deterioreaza glomerulii.

Schimbarile minime

Aceasta este cea mai frecventa cauza a sindromului nefrotic la copii. Schimbarile minime sunt caracterizate de o functionare renala anormala, insa cand tesutul renal este examinat sub microscop, pare normal sau aproape normal. Cauza functiei anormale nu poate fi determinata de cele mai multe ori.

Glomeruloscleroza focala segmentara

Caracterizata prin cicatrizarea unora dintre glomeruli, aceasta afectiune poate aparea din cauza unei alte boli, in urma unui defect genetic sau fara niciun motiv cunoscut.

Nefropatia membranoasa

Aceasta tulburare renala este rezultatul ingrosarii membranelor glomerulilor. Cauza exacta a ingrosarii nu este cunoscuta, dar uneori este asociata cu alte afectiuni medicale, cum ar fi hepatita B, malaria, lupusul si cancerul.

Lupusul eritematos sistemic

Aceasta boala inflamatorie cronica poate duce la afectarea grava a rinichilor.

Amiloidoza

Amiloidoza este o tulburare care apare atunci cand o proteina numita ​​amiloid se acumuleaza in organe. Acumularea amiloidului afecteaza adesea rinichii, daunand sistemului lor de filtrare.

Un cheag de sange intr-o vena renala

Tromboza venoasa renala, care apare atunci cand un cheag de sange blocheaza o vena conectata la rinichi, poate provoca sindromul nefrotic.

Factori de risc

Factorii care pot creste riscul de sindrom nefrotic includ:

  • Anumite conditii medicale care pot afecta rinichii. Anumite boli si afectiuni, cum ar fi diabetul, lupusul, amiloidoza si alte boli ale rinichilor, cresc riscul aparitiei sindromului nefrotic.
  • Anumite medicamente. Printre medicamentele care pot provoca sindromul nefrotic se numara medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene si medicamentele care lupta impotriva infectiilor.
  • Anumite infectii. Exemple de infectii care cresc riscul de sindrom nefrotic includ HIV, hepatita B, hepatita C si malaria.

Semne si simptome

Semnele si simptomele sindromului nefrotic includ:

  • Umflarea severa, in special in la nivelul pleoapelor (edem palpebral), in glezne si picioare
  • Urinare spumoasa, care poate fi cauzata de excesul de proteine din urina
  • Cresterea in greutate din cauza retinerii excesive de lichide
  • Oboseala
  • Pierderea poftei de mancare

Sindrom nefritic acut semne

Sindromul nefrotic acut este un grup de simptome specifice unor tulburari care determina umflarea si inflamatia glomerulilor din rinichi, boala cunoscuta sub denumirea de glomerulonefrita. Sindromul nefrotic acut este adesea cauzat de un raspuns al sistemului imunitar, raspuns declansat de o infectie sau o alta afectiune.

Diagnostic

Printre testele si procedurile utilizate pentru diagnosticarea sindromului nefrotic se numara:

Teste de urina

Daca aveti sindrom nefrotic, o analiza a urinei poate dezvalui eventualele anomalii, cum ar fi prezenta unor cantitati mari de proteine in urina. Este posibil sa vi se solicite sa colectati probe de urina timp de 24 de ore pentru o masurare exacta a proteinelor.

Analize de sange

In caz de sindrom nefrotic, un test de sange poate arata nivelurile scazute ale albuminei (hipoalbuminemie) in mod specific si adesea niveluri scazute de proteine sanguine (hipoproteinemie) in ansamblu. Pierderea cantitatilor de albumina este adesea asociata cu o crestere a colesterolului si a trigliceridelor din sange. Creatinina serica si ureea din sange pot fi, de asemenea, masurate pentru a evalua functia renala totala.

Biopsia renala

Medicul poate recomanda, de asemenea, efectuarea unei biopsii renale prin care se extrage o mica proba de tesut renal pentru testare. In timpul unei biopsii renale, medicul introduce un ac special prin piele pana la rinichi. Tesutul renal este colectat si trimis la un laborator pentru a fi testat.

Tratament

Tratamentul in cazul sindromului nefrotic presupune abordarea tuturor afectiunilor medicale care provoaca dezvoltarea sindromului nefrotic.

Tratament hipoproteinemie

Tratamentul in cazul hipoproteinemiei presupune remedierea afectiunii sau a conditiei de baza.

De asemenea, medicul va poate recomanda medicamente menite sa va combata semnele si simptomele sau sa trateze complicatiile sindromului nefrotic. Printre aceste medicamente se numara:

Medicamente de gestionare a presiunii sanguine

Cunoscute in mod oficial sub denumirea de inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei (ACE), aceste medicamente reduc tensiunea arteriala si, de asemenea, scad cantitatea de proteine eliberate in urina. Medicamentele din aceasta categorie includ benazeprilul, captoprilul si enalaprilul. Un alt grup de medicamente care functioneaza in mod similar se numesc blocante ale receptorilor de angiotensina II (ARB) si includ losartan si valsartan. Pot fi utilizate si alte medicamente, cum ar fi inhibitorii reninei, desi inhibitorii ACE si ARB-urile sunt in general primii utilizati in astfel de cazuri.

Comprimate pentru apa (diuretice)

Comprimatele pentru apa (diuretice) ajuta la ameliorarea umflaturii prin cresterea cantitatii de lichid a rinichilor. Cel mai cunoscut medicament diuretic este furosemidul. Exista si alte tipuri de diuretice, cum ar fi spironolactona si tiazidele, de exemplu hidroclorotiazida.

Medicamente pentru reducerea colesterolului

Medicamentele numite statine pot ajuta la scaderea nivelului de colesterol. Cu toate acestea, momentan este neclar daca medicamentele care scad colesterolul pot imbunatati in mod specific starea de sanatate a persoanelor cu sindrom nefrotic, cum ar fi evitarea atacurilor de cord sau scaderea riscului de deces precoce. Principalele statine folosite sunt atorvastatina, fluvastatina, lovastatina, pravastatina, rosuvastatina si simvastatina.

Medicamente care dilueaza sangele

Medicamentele denumite anticoagulante ajuta la scaderea capacitatii de coagulare a sangelui. Acestea pot fi prescrise daca pacientul a avut un cheag de sange cu scopul de a reduce riscul de formare a unor cheaguri viitoare. Printre cele mai cunoscute anticoagulante se numara heparina, warfarina, dabigatranul, apixabanul si rivaroxabanul.

Medicamente de suprimare a sistemului imunitar

Medicamentele care mentin sub control sistemul imunitar, cum ar fi corticosteroizii, pot reduce inflamatiile provocate de afectiunile care stau la baza, cum ar fi lupusul si amiloidoza.

Stil de viata si remedii la domiciliu

Afectiunea mai poate fi tinuta sub control prin modificarea dietei. Medicul va poate indruma catre un dietetician care va poate explica faptul ca alimentatia este esentiala si ca dieta aleasa va poate ajuta sa faceti fata complicatiilor sindromului nefrotic. Un dietetician va poate recomanda:

  • Sa alegeti alimentele slabe in proteine
  • Sa reduceti cantitatile de grasimi si colesterol din dieta pentru a reusi sa controlati nivelul colesterolului din sange
  • Sa optati pentru o dieta cu continut scazut de sare care sa va ajute sa controlati un eventual edem
  • Sa limitati consumul de alimente care maresc nivelurile de zahar din sange atunci cand luati medicamente care pot produce acumularea in greutate. Printre aceste medicamente se numara steroizii
  • Unii oameni cu sindrom nefrotic pot acuza un deficit de zinc. Potrivit unui studiu recent, copiii cu varsta sub 18 ani care au luat suplimente cu zinc si-au imbunatatit considerabil starea. Totusi, este recomandat sa consultati intotdeauna medicul inainte de a-i oferi unui copil un astfel de supliment sau inainte de a lua de unul singur pentru a evita orice interactiune adversa potentiala.

Complicatii

Posibilele complicatii ale sindromului nefrotic includ:

Cheagurile de sange

Incapacitatea glomerulilor de a filtra sangele in mod corespunzator poate duce la pierderea proteinelor care ajuta la prevenirea coagularii. Acest lucru sporeste riscul aparitiei unui cheag de sange (tromb) in vene.

Colesterolul si trigliceridele marite

Atunci cand nivelul albuminei din sange scade, ficatul produce si mai multa albumina. In acelasi timp, ficatul elibereaza mai mult colesterol si trigliceride.

Nutritie precara

Pierderea prea multor proteine ​​din sange poate duce la malnutritie. Acest lucru poate duce la scaderea in greutate. Este posibil sa aveti prea putine celule rosii in sange (anemie) si niveluri scazute de vitamina D si calciu.

Tensiune arteriala crescuta

Deteriorarea glomerulilor si acumularea de deseuri in fluxul sanguin (uremie) poate provoca hipertensiune arteriala.

Insuficienta renala acuta

Daca rinichii isi pierd capacitatea de a filtra sangele din cauza deteriorarii glomerulilor, deseurile se pot acumula rapid in sange. In caz ca se produce acest lucru, este posibil sa aveti nevoie urgenta de dializa – un mod artificial de eliminare a deseurilor din sange.

Boala renala cronica

Rinichii isi pot pierde treptat functia in timp din cauza sindromului nefrotic. Daca functia renala scade prea mult, pacientul poatea avea nevoie de dializa sau de transplant de rinichi.

Infectii

Persoanele cu sindrom nefrotic prezinta un risc crescut de infectii.

Cum poate fi prevenit sindromul nefrotic?

Singura modalitate de a preveni sindromul nefrotic este prin tratarea sau mentinerea sub control a bolii care a cauzat acest sindrom. Daca aveti o boala care va afecteaza rinichii, intrebati-l pe medic cum puteti preveni alte leziuni renale. In plus, luati medicamentele exact cum v-a prescris medicul.

 

Referinte:

  1. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/nephrotic-syndrome/symptoms-causes/syc-20375608
  2. https://www.webmd.com/a-to-z-guides/what-is-nephrotic-syndrome#1-3
  3. http://www.kidneyfund.org/kidney-disease/other-kidney-conditions/rare-diseases/nephrotic-syndrome/#what-causes-nephrotic-syndrome
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma