Sindrom de tunel tarsian – cauze, simptome, tratament

Sindromul de tunel tarsian este o afectiune cauzata de suprasolicitarea gleznei si piciorului, care genereaza presiune si inflamatie asupra nervului tibial posterior. Aflati mai multe despre tratamentul si simptomele de sindrom de tunel tarsian din materialul urmator.

Cuprins:

  1. Ce este sindromul de tunel tarsian?
  2. Simptome
  3. Cauze si factori de risc
  4. Diagnostic
  5. Tratament
  6. Complicatii

Ce este sindromul de tunel tarsian?

Sindromul de tunel tarsian apare atunci cand nervul tibial posterior, care se intinde de-a lungul interiorului gleznei si al talpii, este comprimat si deteriorat, provocand inflamatii.

Afectiunea este de obicei cauzata de o suprasolicitare continua a piciorului si a gleznei, care poate aparea in urma mersului, alergarii, statului excesiv sau al unor exercitii fizice intense.

Sindromul poate aparea, de asemenea, brusc, in urma producerii unor leziuni traumatice sau spontan, fara niciun motiv clar.

Simptome

Pacientii cu sindrom de tunel tarsian prezinta unul sau mai multe dintre urmatoarele simptome:

  • furnicaturi, arsuri sau o senzatie asemanatoare unui soc electric;
  • amorteala;
  • durere.

Pacientii simt aceste simptome, de obicei, pe interiorul gleznei si / sau pe partea inferioara a labei piciorului. In cazul unora, poate aparea un singur simptom izolat si intr-un singur loc. La alte persoane, simptomele se pot extinde catre calcaie, partea arcuita a talpii, degetele de la picioare si chiar la gamba.

Uneori, simptomele sindromului apar brusc. Ele sunt adesea provocate sau agravate de suprasolicitarea piciorului, care poatea aparea in urma statului prelungit in picioare, a mersului pe jos si a exercitiilor fizice intense.

Cat de importanta este solicitarea tratamentului medical

Este important sa cautati tratament precoce daca apar oricare dintre simptomele sindromului de tunel tarsian. Daca nu este tratata, starea avanseaza si poate provoca deteriorarea permanenta a nervilor. In plus, simptomele de sindrom de tunel tarsian pot fi confundate cu ale altor afectiuni. De aceea, medicii trebuie sa evalueze clar semnele, astfel incat sa stabileasca un diagnostic corect si sa initieze un tratament adecvat.

Cauze si factori de risc

Sindromul de tunel tarsian apare in urma exercitarii unei presiuni anormale pe un nerv de la nivelul piciorului. De cele mai multe ori este cauzat de alte afectiuni. Sindromul de tunel tarsian poate afecta pe oricine, indiferent de varsta. Cu toate acestea, exista unii factori care cresc foarte mult riscul de a dezvolta aceasta afectiune.

Factori de risc

Cei mai frecventi factori de risc sunt:

  • suprasolicitarea cronica sau tendinta de a pasi cu partea interioara a piciorului,
  • picioare plate (platfus),
  • artrita reumatoida,
  • osteoartrita,
  • diabet si alte afectiuni metabolice,
  • leziuni la nivelul gleznei sau al piciorului,
  • statul in picioare sau mersul pe jos pentru o lunga perioada de timp, in aceste situatii fiind cei care lucreaza in comert, profesorii, mecanicii si chirurgii,
  • incaltamintea necorespunzatoare din cauza careia persoana calca mai mult cu partea interioara a piciorului sau incaltamintea care nu sustine glezna,
  • o afectiune nervoasa,
  • chisturi, tumori sau formatiuni mici in zona piciorului si a gleznei,
  • sinovita proliferativa sau inflamatia membranei sinoviale,
  • vene varicoase sau vene inflamate, marite,
  • deformari ale piciorului,
  • distrofie simpatica reflexa,
  • afectiuni de neuropatie periferica,
  • edem generalizat sau umflaturi la nivelul picioarelor, in special cele aparute in timpul sarcinii,
  • supraponderalitatea.

Diagnostic

Daca banuiti ca aveti sindromul de tunel tarsian, mergeti la medic pentru a descoperi cauza si pentru a stabili un plan de tratament, astfel incat starea sa nu se agraveze. Medicul va poate trimite mai departe catre un chirurg ortoped sau catre un podiatru.

In timpul vizitei, specialistul va va intreba cum au aparut si evoluat simptomele. Apoi, va va examina piciorul si glezna, cautand caracteristici fizice care ar putea indica sindromul de tunel tarsian. De asemenea, ar putea efectua un test Tinel, care implica atingerea usoara a nervului tibial. Daca simtiti furnicaturi sau durere ca urmare a acestei presiuni asupra nervului tibial, acest lucru indica faptul ca suferiti de sindrom de tunel tarsian.

Alte teste

De asemenea, medicul poate recomanda si alte teste pentru a descoperi cauza de baza a problemei. Printre aceste teste se numara electromiografia, care poate detecta disfunctia nervului. De asemenea, poate fi efectuata si o rezonanta magnetica (RMN) in cazul in care medicul suspecteaza ca sindromul de tunel tarsian a fost provocat de o formatiune osoasa sau de alta natura.

Tratament

Simptomele sindromului de tunel tarsian trebuie evaluate si tratate intotdeauna din timp de catre doctor. Primul tratament acordat presupune repaus, gheata, compresie si mentinerea piciorului la un nivel mai ridicat.

De asemenea, medicamentele antiinflamatoare nonsteroidiene (sau AINS), cum ar fi acetaminofenul sau ibuprofenul, pot ameliora simptomele si pot imbunatati starea pacientului. Daca situatia este mai grava sau cronica, medicii recomanda variante de tratament mai agresive, cum ar fi dispozitive de corectare, terapii si, in unele cazuri, operatie.

Cele mai cunoscute metode de a gestiona si trata sindromul de tunel tarsian sunt:

Odihna

Cel mai simplu si mai rapid mod de a reduce inflamatia oriunde in corp este sa incetati activitatea si sa evitati presiunea pe zona afectata. Durata de odihna a piciorului depinde in mare masura de gravitatea simptomelor. In cazul formelor mai usoare, odihna poate insemna inlocuirea alergarii cu inotul. Daca situatia este mai grava, pacientul trebuie sa evite complet exercitiile si activitate fizica.

Gheata

Puteti reduce inflamatia aplicand o punga cu gheata acoperita cu o compresa de tifon sau un prosop. Punga poate fi aplicata pe interiorul gleznei si piciorului timp de 20 de minute. Cel mai bine este sa tineti piciorul ridicat in acest timp. Acest lucru poate fi repetat de mai multe ori pe zi, insa trebuie sa existe pauze de cel putin 40 de minute intre reprize.

Compresia si ridicarea piciorului

Folositi materiale de compresie si tineti piciorul mai sus de nivelul inimii pentru a reduce fluxul de sange la picior si, implicit, inflamatia. Infasurati piciorul intr-o manseta si sprijiniti-l pe o perna in timp ce stati intins si in timp ce dormiti.

Medicamente antiinflamatoare si analgezice fara reteta

Printre acestea se numara ibuprofenul si acetaminofenul.

Imobilizare completa

In cazurile grave, in special cele produse in urma unor leziuni fizice la nivelul nervului, poate fi necesara o atela care sa restrictioneze complet miscarea, facilitand astfel vindecarea nervului, articulatiei si a tesuturilor inconjuratoare.

Terapia cu injectii

Daca pacientul are dureri foarte mari sau invalidante, specialistul poate injecta direct in nerv medicamente antiinflamatoare, cum ar fi corticosteroizii si anestezicele locale.

Dispozitive ortopedice si incaltaminte corectiva

Podiatrii pot confectiona incaltaminte si insertii specializate care sustin talpa si limiteaza miscarile care pot irita si mai mult nervul inflamat si tesuturile din jur. Incaltamintea speciala poate, de asemenea, sa previna pronatia (sau inclinarea prea pronuntata spre interior a piciorului).

Reducerea presiunii asupra piciorului

In unele cazuri, puteti incerca sa purtati incaltaminte si sosete mai largi pentru a reduce presiunea din jurul piciorului.

Fizioterapie

De multe ori, exercitiile de kinetoterapie pot ajuta la reducerea simptomelor sindromului de tunel tarsian pe termen lung. Exercitiile vizeaza intinderea lenta si intarirea tesuturilor conjunctive, mobilizarea nervului tibial si deschiderea spatiului articular din jur pentru a reduce compresia.Alte tipuri de terapie fizica utilizate in caz de sindrom de tunel tarsian sunt: terapia cu ultrasunete, acupunctura, terapia manuala.

In cele din urma, medicul poate recomanda operatia pentru a trata cazurile foarte grave sau cronice de sindrom de tunel tarsian care nu raspund la nicio alta forma de terapie medicala sau fizica.

Exercitii

Dupa ameliorarea simptomelor, este esentiala efectuarea exercitiilor de intarire pentru a preveni problemele, cum ar fi pronatia. Aceste probleme pot agrava simptomele. Cele mai eficiente exercitii recomandate pentru pacientii cu sindrom de tunel tarsian sunt:

Ridicarea creionului cu degetele

  • Asezati un creion sau un stilou pe podea chiar sub degetele de la picioare si incercati sa-l ridicati folosind doar degetele de la picioare. Picioarele trebuie sa fie complet intinse.
  • Dupa ce ati prins complet creionul, tineti-l asa timp de 10-15 secunde.
  • Relaxati apoi degetele de la picioare.
  • Repetati de 10 ori miscarea si efectuati de mai multe ori pe zi.

Exercitii de echilibru

  • In timp ce stati drept, ridicati incet un picior si asezati talpa piciorului ridicat pe interiorul gambei celuilalt picior.
  • Ramaneti in aceasta pozitie timp de cel putin 10-15 secunde sau cat va simtiti confortabil, fara a intinde excesiv glezna si piciorul interior.
  • Pentru o versiune mai intensa a acestui exercitiu, ridicati treptat piciorul ridicat mai departe in aer, departe de corp.

Intinderea fasciei plantare

  • In timp ce stati jos, cat mai confortabil, cu picioarele intinse, intindeti-va si apucati degetul mare si partea superioara a talpii, apoi trageti usor inapoi.
  • Trageti de picior inapoi pana cand simtiti ca se intinde zona de la talpa piciorului pana la glezna.
  • Tineti asa timp de 30 de secunde inainte de a elibera incet piciorul.
  • Repetati miscarea de cel putin 3-5 ori, de 3 ori pe zi, timp de cateva saptamani, chiar si dupa ce simptomele initiale s-au ameliorat substantial. Acest lucru este necesar pentru a reduce riscul ca simptomele sa reapara.

Complicatii

Sindromul de tunel tarsian are tendinta sa provoace durere in interiorul gleznei si in partea inferioara a picioarelor, desi poate afecta si degetele si gambele picioarelor. Aceasta afectiune este similara cu sindromul de tunel carpian, in care un nerv este presat intr-un spatiu ingust, asemanator unui tunel.

Cele mai frecvente simptome ale sindromului de tunel tarsian sunt:

  • dureri puternice,
  • amortire,
  • furnicaturi,
  • senzatie de arsura,
  • senzatie de socuri electrice,
  • incapacitatea sau capacitatea mica de a flexa si indoi degetele de la picioare,
  • pierderea senzatiei la nivelul degetelor de la picioare si al partii inferioare si laterale a picioarelor.

 

Referinte:

  1. https://www.medicalnewstoday.com/articles/320754
  2. https://www.healthline.com/health/tarsal-tunnel-syndrome
  3. https://www.foothealthfacts.org/conditions/tarsal-tunnel-syndrome
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma