SIBO apare atunci cand bacteriile care traiesc in mod normal in alte parti ale tractului digestiv incep sa se dezvolte in intestinul subtire. Aflati din ce cauza apare suprapopularea bacteriana a intestinului subtire, ce simptome determina, cum se stabilesc diagnosticul si tratamentul si cum poate fi prevenita aceasta problema.
Suprapopularea bacteriana intestinala (SIBO) apare cand populatia de bacterii – in special tipurile de bacterii care nu se gasesc in mod obisnuit in acea parte a tractului digestiv – se dezvolta intr-un numar anormal in intestinul subtire. Aceasta afectiune este denumita de unii specialisti sindrom de ansa oarba.
In mod normal, SIBO rezulta in urma unei anumite circumstante – cum ar fi o interventie chirurgicala sau o afectiune – care incetineste tranzitul alimentelor si a deseurilor in tractul digestiv, creand astfel conditii de reproducere pentru bacterii. Excesul de bacterii provoaca de multe ori diaree si poate cauza pierdere in greutate si malnutritie.
In multe cazuri, SIBO este o complicatie a unei operatii la stomac (procedura abdominala), insa poate aparea si din cauza unor probleme structurale si a unor boli. Cu toate ca antibioticele rezolva de cele mai multe ori problema, uneori este nevoie de o interventie chirurgicala.
Suprapopularea bacteriana a intestinului subtire provoaca urmatoarele semne si simptome:
Balonarea, greata si diareea sunt semne si simptome ale multor probleme intestinale. Mergeti la medic pentru o evaluare completa – mai ales daca ati suferit o interventie chirurgicala abdominala – daca prezentati:
Daca aveti dureri abdominale severe, solicitati asistenta medicala imediata.
Suprapopularea bacteriana a intestinului subtire (SIBO) poate aparea in urma unor:
Intestinul subtire reprezinta cea mai lunga parte a tractului digestiv, masurand aproximativ 6,1 metri. Intestinul subtire este locul in care alimentele se amesteca cu sucurile digestive, iar substantele nutritive sunt absorbite in fluxul sanguin.
Spre deosebire de intestinul gros (colon), in intestinul subtire se gasesc, de obicei, relativ putine bacterii datorita fluxului rapid de continut si a prezentei bilei. In schimb, in cazul acestei tulburari, alimentele care stagneaza in intestinul subtire devin teren ideal de reproducere pentru bacterii. Acestea pot produce toxine si pot afecta absorbtia nutrientilor. Produsele descompuse dupa digestia bacteriana a alimentelor pot declansa, de asemenea, diaree.
Factorii de risc ai SIBO sunt:
Pentru a diagnostica SIBO, medicul va face teste pentru a verifica daca exista o suprapopulare bacteriana in intestinul subtire, daca grasimile sunt slab absorbite sau daca exista alte probleme care pot provoca sau contribui la aparitia simptomelor. Testele solicitate de specialist sunt:
Acest test noninvaziv masoara cantitatea de hidrogen sau metan pe care o expirati dupa ce beti un amestec format din glucoza si apa. Daca hidrogenul sau metanul expirat sunt la un nivel ridicat, acest lucru poate indica o suprapopulare bacteriana in intestinul subtire. Desi este extrem de raspandit, testul de respiratie este mai putin precis decat alte tipuri de teste in procesul de diagnosticare a SIBO.
In momentul de fata, acesta este testul standard de aur pentru detectarea suprapopularii bacteriene a intestinului subtire. Pentru a recolta proba de lichid, medicii introduc un tub lung si flexibil (endoscop) pe gat si prin tractul digestiv superior pana in intestinul subtire. O proba de lichid intestinal este extrasa si apoi testata intr-un laborator pentru detectarea suprapopularii bacteriene a intestinului subtire.
Pe langa aceste teste, medicul poate recomanda efectuarea unor analize de sange pentru a se descoperi un eventual deficit de vitamine sau o proba de scaun pentru a verifica malabsorbtia grasimilor. In unele cazuri, specialistul poate efectua teste imagistice, cum ar fi radiografia, tomografia computerizata (CT) sau scanarea prin rezonanta magnetica (RMN) pentru a descoperi anomaliile structurale din intestin.
Ori de cate ori este posibil, medicii trateaza SIBO abordand problema de baza – de exemplu, reparand chirurgical o bucla, o strictura sau o fistula aparuta postoperator. Cu toate acestea, o bucla nu poate fi intotdeauna tratata chirurgical. In acest caz, tratamentul se concentreaza pe corectarea problemelor alimentare si eliminarea suprapopularii bacteriene.
In majoritatea cazurilor, prima modalitate de a trata suprapopularea bacteriana a intestinului subtire presupune utilizarea antibioticelor. Medicii administreaza acest tratament daca simptomele si istoricul medical sugereaza cu tarie ca aceasta este cauza, chiar si atunci cand rezultatele testelor sunt neconcludente sau daca nu a fost efectuat niciun test. Testarea poate fi efectuata in cazul in care tratamentul cu antibiotice nu a dat rezultate.
De obicei, este nevoie de un tratament scurt de antibiotice pentru a reduce semnificativ numarul de bacterii anormale. Exista insa riscul ca bacteriile sa revina atunci cand tratamentul cu antibiotice este intrerupt. In aceste cazuri, poate fi necesar tratamentul pe termen lung. Unele persoane cu o bucla in intestinul subtire pot sa nu aiba nevoie de antibiotice pentru perioade lungi de timp, in timp ce altele trebuie sa le administreze in mod regulat.
De asemenea, medicii pot administra diferite tipuri de antibiotice la un anumit timp pentru a preveni rezistenta bacteriana la aceste medicamente. Antibioticele elimina majoritatea bacteriilor intestinale, atat pe cele normale, cat si pe cele daunatoare. Drept urmare, aceste medicamente pot provoca unele dintre problemele pe care incearca sa le vindece, cum ar fi diareea. Aceste probleme pot fi evitate prin alternarea diferitelor tipuri de medicamente.
Simptomele SIBO pot fi ameliorate, de asemenea, prin modificarea alimentatiei. Bacteriile intestinale se hranesc cu carbohidrati. In general, pacientii cu SIBO trebuie sa limiteze consumul de carbohidrati pentru a preveni dezvoltarea bacteriilor. De asemenea, aceste persoane trebuie sa adopte o dieta saraca in alimente fermentabile sau FODMAP.
Alimentele de tip FODMAP sunt carbohidrati cu lant scurt prezenti in mod obisnuit in produsele lactate, cereale si anumite fructe si legume. Prin reducerea aportului acestor alimente pot fi ameliorate simptomele SIBO, iar oamenii pot sa descopere astfel alimentele care declanseaza semnele bolii.
Alimentele FODMAP sunt:
Dieta elementala este o alta optiune pentru persoanele cu SIBO. Este o dieta bazata pe consum de alimente lichide pe care medicii o folosesc pentru tratarea bolilor digestive severe. Aceasta dieta presupune furnizarea substantelor nutritive intr-o forma usor de digerat pentru ca organismul sa le absoarba pe majoritatea dintre acestea inainte ca bacteriile sa se poata hrani cu ele.
Desi pare promitatoare, dieta elementala este costisitoare, complicata si nu este durabila. Oamenilor nu li se permite mancarea solida, ci doar aceste alimente predigerate sub forma lichida si apa in timpul dietei. Este vital sa discutati cu un medic inainte de a incerca aceasta dieta.
Modificarile dietetice pot fi eficiente pentru diferite persoane, in functie de simptomele lor si de felul in care reactioneaza la anumite alimente. Persoanele care au SIBO pot discuta cu un medic sau un nutritionist pentru a-si adapta alimentatia si pentru a-si gestiona automat simptomele.
Suprapopularea bacteriana a intestinului subtire (SIBO) poate provoca probleme care pot escalada in timp, cum ar fi:
Sarurile biliare, care sunt necesare in mod normal pentru a digera grasimile, sunt descompuse de excesul de bacterii din intestinul subtire, rezultand o digestie incompleta a grasimilor si diaree. Bacteriile pot afecta si mucoasa intestinului subtire, provocand absorbtia inadecvata a carbohidratilor si proteinelor.
Si compusii produsi in urma descompunerii bacteriene a alimentelor stagnante pot declansa, de asemenea, diaree. Impreuna, aceste efecte ale suprapopularii bacteriene duc la diaree, malnutritie si pierdere in greutate.
Ca urmare a absorbtiei incomplete a grasimilor, organismul nu poate absorbi in totalitate vitaminele solubile in grasimi A, D, E si K. Bacteriile din intestinul subtire sintetizeaza si utilizeaza vitamina B-12, care este esentiala pentru functionarea normala a sistemului nervos si pentru productia de celule sanguine si ADN.
Suprapopularea bacteriana a intestinului subtire poate provoca un deficit de vitamina B-12, iar acest lucru poate produce slabiciune, oboseala, furnicaturi, amorteala in maini si picioare si, in cazuri avansate, confuzie mentala. Deteriorarea sistemului nervos central cauzata de deficitul de B-12 poate fi ireversibila.
In timp, deteriorarea intestinului cauzata de suprapopularea bacteriilor anormale determina o absorbtie inadecvata a calciului. In cele din urma, din cauza acestei probleme, pot aparea bolile osoase, cum ar fi osteoporoza.
Absorbtia slaba a calciului poate duce, de asemenea, in cele din urma, la pietre la rinichi.
In multe cazuri, simptomele SIBO apar la cateva luni dupa finalizarea unui tratament cu antibiotice. Prevenirea este o componenta vitala a gestionarii bolii.
Oamenii dezvolta de obicei SIBO ca urmare a unei afectiuni medicale subiacente sau a unui defect fizic la nivelul intestinului subtire. De aceea, pentru a reduce riscul de reaparitie a simptomelor, oamenii trebuie sa trateze si sa tina sub control cauzele principale ale SIBO.
Schimbarile aduse alimentatiei si stilului de viata pot, de asemenea, sa impiedice reaparitia afectiunii. Consumati mai multe alimente pe baza de plante si evitati alimentele excesiv de procesate si zaharate pentru ca bacteriile bune sa se dezvolte si sa opreasca suprapopularea bacteriilor daunatoare. Exercitiile fizice regulate pot ajuta, de asemenea, la reglarea functiilor digestive ale corpului.
Referinte:
Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…
Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…
Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…
Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…
Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…
Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…