Paralizia corzilor vocale – cauze, simptome, recuperare

Paralizia corzilor vocale reprezinta incapacitatea uneia sau a ambelor corzi vocale de a se misca. Aflati mai multe despre cauzele si simptomele paraliziei vocale si ce metode de tratament si recuperare sunt disponibile.

Cuprins:

  1. Ce presupune paralizia corzilor vocale?
  2. Cauze si factori de risc
  3. Cum se manifesta paralizia corzilor vocale?
  4. Diagnostic
  5. Tratament pentru paralizia corzilor vocale
  6. Recuperare
  7. Complicatii

Ce presupune paralizia corzilor vocale?

Afectiunea este cauzata de deteriorarea nervilor care ajung la corzile vocale. Astfel, impulsurile nervoase din laringe (caseta vocala) sunt intrerupte, rezultand paralizia muschilor corzilor vocale. Aceasta problema poate aparea si in urma unor leziuni cerebrale.

Pacientii cu paralizie vocala se confrunta de obicei cu raguseala, oboseala vocala, reducere usoara pana la severa a volumului vorbirii si durere in gat in timpul vorbirii. In plus, exista riscul ca alimentele sa ajunga in caile respiratorii, iar pacientul sa se inece.

Ce sunt corzile vocale?

Corzile vocale, pe langa faptul ca permit emiterea suneteloe, ne protejeaza, de asemenea, caile respiratorii, impiedicand alimentele, bauturile si saliva sa patrunda in trahee. In cazuri extreme, din cauza acestei anomalii, oamenii se sufoca si isi pierd viata.

Persoanele cu paralizie a corzilor vocale incep sa tuseasca, sa inghita sau sa stranute pentru a elimina reziduurile din laringe. Din cauza acumularilor de materiale reziduale in gat, bacteriile si virusurile se pot acumula si pot da nastere unor infectii si disconfortului la nivelul gatului.

Cauze si factori de risc

Paralizia corzilor vocale este provocata de faptul ca impulsurile nervoase catre laringe sunt perturbate, rezultand paralizia muschiului. In multe cazuri, medicii nu cunosc cauza paraliziei corzilor vocale. Cu toate acestea, printre cauzele cunoscute se numara:

Lezarea corzilor vocale in timpul unei interventii chirurgicale

Nervii care ajung la laringe pot fi deteriorati in timpul unei interventii chirurgicale la sau langa gat sau in partea superioara a pieptului. Printre operatiile cu risc de deteriorare a corzilor vocale se numara interventiile chirurgicale la nivelul glandei tiroide sau paratiroide, a esofagului, gatului si pieptului.

Un traumatism la nivelul gatului sau pieptului

Nervii care ajung la corzile vocale sau laringele in sine pot fi afectati in urma unui traumatism la nivelul gatului sau pieptului.

Accident vascular cerebral

Un accident vascular cerebral intrerupe fluxul de sange catre creier si astfel este afectata zona creierului care trimite semnale catre laringe.

Tumori

Tumorile, atat cele canceroase, cat si cele necanceroase, se pot dezvolta in sau in jurul muschilor, cartilajului sau nervilor care controleaza laringele si pot provoca paralizie a corzilor vocale.

Infectii

Unele infectii, cum ar fi boala Lyme, virusul Epstein-Barr si herpesul, pot produce inflamatii si pot afecta direct nervii din laringe.

Probleme neurologice

Persoanele cu anumite afectiuni neurologice, cum ar fi scleroza multipla sau boala Parkinson, pot dezvolta in timp paralizie a corzilor vocale.

Factori de risc

Printre factorii care pot creste riscul de a dezvolta paralizie a corzilor vocale se numara:

Operatie la nivelul gatului sau pieptului

Persoanele care au nevoie de o interventie chirurgicala la nivelul tiroidei, gatului sau zonei superioare a pieptului prezinta un risc crescut de a-si afecta nervii corzilor vocale. Uneori, tuburile de respiratie introduse pe trahee in timpul operatiei pot deteriora nervii corzilor vocale.

O afectiune neurologica

Persoanele cu anumite afectiuni neurologice – cum ar fi boala Parkinson sau scleroza multipla – sunt mai predispuse la a dezvolta slabiciune sau paralizie a corzilor vocale.

Cum se manifesta paralizia corzilor vocale?

Corzile vocale sunt doua benzi flexibile de tesut muscular care se regasesc la intrarea in trahee. Cand vorbim, corzile vibreaza pentru a produce sunetele. In restul timpului, corzile vocale sunt relaxate si raman intr-o pozitie deschisa pentru a putea respira.

In majoritatea cazurilor de paralizie a corzilor vocale, o singura corda vocala este paralizata. Paralizia ambelor corzi vocale este o afectiune rara, dar grava. Acest lucru poate provoca dificultati vocale si probleme semnificative la respiratie si inghitire.

Semnele si simptomele paraliziei corzilor vocale sunt:

  • Raguseala
  • Respiratie zgomotoasa
  • Pierderea tonalitatii vocale
  • Sufocare sau tuse in timpul inghitirii alimentelor, bauturilor sau salivei
  • Nevoia de a respira frecvent in timpul vorbirii
  • Incapacitatea de a vorbi tare
  • Tuse ineficienta
  • Curatire (dregere) frecventa a gatului

Cand se recomanda vizita la medic

Mergeti la medic daca aveti raguseala persistenta si inexplicabila mai mult de doua saptamani sau daca observati modificari inexplicabile ale vocii sau disconfort.

Diagnostic

In prima faza, medicul va intreba care sunt simptomele si stilul de viata, va va asculta vocea si va va intreba de cat timp aveti probleme cu vocea. Pentru a va evalua in continuare problemele vocale, specialistul poate efectua urmatoarele teste:

Laringoscopie

Medicul va privi corzile vocale folosind o oglinda sau un tub subtire si flexibil (cunoscut sub numele de laringoscop sau endoscop). In unele situatii va apela la ambele variante. De asemenea, poate efectua un test numit videostrobolaringoscopie, realizata cu ajutorul unui obiectiv special care contine o camera mica sau mai mare in varful sau.

Cu ajutorul acestor endoscoape speciale, specialistul poate sa vizualizeze corzile vocale direct sau pe un monitor video pentru a determina miscarea si pozitia corzilor vocale. In acest fel, poate afla daca una sau ambele corzi vocale sunt afectate.

Electromiografie laringiana

Acest test masoara curentii electrici din muschii laringelui. Pentru a obtine aceste masuratori, medicul introduce de obicei ace mici in muschii corzilor vocale, prin pielea gatului.

Electromiografia nu ofera de obicei informatii care ar putea schimba cursul tratamentului, insa ii pot oferi specialistului detalii despre recuperare. Pentru a prezice cat de bine va veti recupera, acest test trebuie facut dupa sase saptamani si sase luni de la debutul simptomelor.

Analize de sange si alte scanari

Deoarece nervii corzilor vocale pot fi afectati de mai multe boli, medicul poate decide ca este nevoie de teste suplimentare pentru a descoperi cauza paraliziei. Printre aceste teste se numara analizele de sange, radiografiile, rezonanta magnetica (RMN) sau tomografia computerizata (CT).

Tratament pentru paralizia corzilor vocale

Tratamentul pentru paralizia corzilor vocale este administrat in functie de cauza, de gravitatea simptomelor si de timpul care a trecut de la aparitia acestora. Tratamentul poate fi sub forma de terapie vocala, injectii, interventii chirurgicale sau o combinatie de tratamente.

In unele cazuri, refacerea corzilor vocale se face fara tratament chirurgical. Din acest motiv, medicul poate intarzia operatia permanenta cel putin un an de la inceputul paraliziei corzilor vocale.

Cu toate acestea, in primele 3 luni de la pierderea vocii, medicii administreaza tratament chirurgical cu injectii care contin substante asemanatoare colagenului.

In timpul perioadei de asteptare inainte de operatie, doctorul va poate recomanda terapia vocala pentru a va folosi vocea in mod corespunzator in timpul recuperarii.

Terapia vocala

In timpul sesiunilor de terapie vocala, pacientii fac exercitii sau alte activitati pentru a-si intari corzile vocale, pentru a-si imbunatati controlul respiratiei in timpul vorbirii, pentru a preveni tensionarea anormala a altor muschi din jurul corzii vocale sau a corzilor paralizate si pentru a-si proteja caile respiratorii in timpul deglutitiei. Exista situatii in care terapia vocala reprezinta singurul tratament de care pacientii au nevoie in cazul in care corzile vocale paralizate nu trebuie repozitionate.

Corzile vocale tratament chirurgical

Daca simptomele de paralizie a corzilor vocale nu se vindeca de la sine, pacientii pot fi supusi unor tratamente chirurgicale cu ajutorul carora este imbunatatita capacitatea de a vorbi si de a inghiti.

Principalele variante de proceduri sunt:

Injectii in laringe

Paralizia nervului corzii vocale slabeste si subtiaza muschiul acesteia. Pentru a ingrosa coarda vocala paralizata, un medic specializat in probleme de laringe (laringolog) injecteaza in aceasta o substanta precum tesut adipos preluat din organism, colagen sau o alta substanta aprobata in acest scop. Datorita acestei cresteri a volumului corzii vocale afectate, aceasta ajunge mai aproape de mijlocul laringelui. In acest fel, cealalta coarda vocala, functionala, care se poate misca, poate avea un contact mai bun cu coarda vocala paralizata in timp ce vorbiti sau inghititi.

Laringoplastia

Spre deosebire de injectiile in laringe, laringoplastia – cunoscuta si sub numele de tiroplastie – presupune instalarea unui implant in laringe pentru a repozitiona corzile vocale. Rareori, persoanele supuse acestei operatii ar putea avea nevoie de o a doua interventie chirurgicala pentru a repozitiona implantul.

Repozitionarea corzii vocale

In cadrul acestei proceduri, chirurgul misca o parte din tesut dinspre exteriorul laringelui spre interior, impingand corzile vocale paralizate spre mijlocul acestuia. In acest fel, coarda vocala afectata reuseste sa vibreze mai bine inspre coarda vocala sanatoasa.

Inlocuirea nervului afectat (reinervare)

In timpul acestei proceduri, specialistul preia un nerv sanatos dintr-o alta zona a gatului pentru a inlocui corzile vocale deteriorate. Pacientul incepe sa-si recapete usor vocea dupa 6-9 luni de la interventie. Unii medici combina aceasta interventie chirurgicala cu o injectie in laringe.

Traheotomie

In cazul in care ambele corzi vocale sunt paralizate in pozitia inchisa, pacientul poate avea probleme de respiratie. In aceasta situatie, acesta trebuie supus unei proceduri chirurgicale numite traheotomie.

In timpul unei traheotomii, specialistul face o incizie in partea din fata a gatului si o deschidere direct in trahee. Apoi, introduce un tub de respiratie care ii permite aerului sa ocoleasca corzile vocale afectate.

Tratamente in curs de cercetare

Inchiderea si deschiderea corzilor vocale poate fi restabilita prin conectarea acestora la o sursa de curent electric alternativ, pentru stimularea acestora – cum ar fi un nerv aflat intr-o alta parte a corpului – sau prin montarea unui dispozitiv electric asemanator pacemaker-ului cardiac. Expertii in domeniu continua cercetarile referitoare la acest proces, incercand sa gaseasca de asemenea si alte variante de tratament.

Tratament naturist paralizie corzi vocale

Cei care vor sa trateze in mod natural paralizia corzilor vocale pot sa apeleze la ceaiul verde. Ceaiul verde este o bautura naturala, bogata in catechine. Catechinele sunt antioxidanti naturali care lupta si protejeaza corzile vocale de deteriorarea celulara. Catechinele de care are nevoie corpul pot fi scoase la suprafata prin procesarea ceaiului verde. Ceaiul verde se obtine din camellia sinensis. Dupa recoltarea frunzelor, acestea sunt incalzite imediat intr-o tigaie sau aburite, apoi uscate. Datorita uscarii rapide, frunzele verzi nu se mai rumenesc in urma supraoxidarii. Prin acest proces se produc cei mai multi polifenoli si antioxidanti din frunzele tinere si in acest fel ceaiul verde are intotdeauna un gust proaspat.

Recuperare

Recuperarea in urma paraliziei corzilor vocale va depinde de cauza problemei. Unii oameni pot face exercitii vocale de 1-2 ori pe saptamana, timp de 4-6 luni, pentru a reusi sa vorbeasca si sa inghita normal. Cu toate ca exercitiile vocale nu pot repara corzile vocale paralizate, pacientul poate invata metode de respiratie si vorbire care ii permit sa comunice.

Recuperarea dupa operatie

Pe de alta parte, recuperarea va arata diferit dupa o operatie. Pacientul va fi nevoit sa se odihneasca timp de 72 de ore, interval in care nu trebuie sa-si foloseasca deloc vocea, deoarece laringele intra in procesul de vindecare. In plus, ar putea avea nevoie de drenarea lichidului din plaga timp de 2-3 zile. De asemenea, va trebui sa observe daca acest lichid are o culoare sau un miros ciudat pentru ca acest lucru ar putea indica infectie.

Este posibil ca vocea sa nu sune bine imediat dupa operatie. Persoana va trebui sa colaboreze cu un logoped pentru a dezvolta un nou mod de a vorbi care sa tina cont de modificarile corzilor vocale.

Complicatii

Problemele de respiratie provocate de paralizia corzilor vocale pot fi usoare, provocand o simpla raguseala, sau pot fi grave, punand in pericol viata pacientului.

Paralizia corzilor vocale impiedica deschiderea sau inchiderea completa a cailor respiratorii si pot aparea complicatii precum sufocarea sau inhalarea (aspirarea) alimentelor sau a lichidelor. Aspiratia care provoaca pneumonie severa este rara, dar grava si necesita ingrijire medicala imediata.

 

Referinte:

  1. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/vocal-cord-paralysis/symptoms-causes/syc-20378873
  2. https://www.medicalnewstoday.com/articles/188993
  3. https://www.healthline.com/health/vocal-cord-paralysis
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Vezi comentariile

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

1 an in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

1 an in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

1 an in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

1 an in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

1 an in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

1 an in urma