Ruptura de ligamente la genunchi – iata tot ce trebuie sa stii despre cauze si tratament
Ruptura de ligamente la genunchi este poate cea mai interesanta leziune a sportivului amator si profesionist. Dar sa nu uitam ca se intampla relativ frecvent si in populatia generala non-sportiva.
Ruptura de ligament la genunchi se refera la leziunea completa, la intreruperea continuitatii fibrelor la nivelul unui ligament. Cel mai frecvent afectat este ligamentul incrucisat anterior (LIA). De aceea, in lumea sportului, cand spui mi s-a rupt ligamentul, cateodata nici nu precizezi care ligament. Desi pot exista si leziuni colaterale, intern sau extern, si am vazut si cazuri de rupturi de ligament incrucisat posterior. Dar, categoric, „regina” leziunilor este ruptura de incrucisat anterior, care ajunge cel mai frecvent in salile de operatie, pentru ligamentoplastie – refacerea chirurgicala a continuitatii fibrelor incrucisate anterioare.
Exista un interval ideal de a opera ligamentul incrucisat anterior, si anume in primele 48 de ore de la accident, asa cum se practica foarte mult iarna la schi, in Austria. Austriecii opereaza foarte mult la baza partiei. Au clinici unde fac ligamentoplastii, inclusiv pe 30-31 decembrie. Ei sunt pregatiti pentru genul acesta de accidentare. Dar se poate face operatia si la 6 saptamani de la accident, cum se intampla foarte frecvent si la noi.
Interesant este ca, la ligament, chirurgical lucrurile stau din ce in ce mai bine. Romania este chiar in topul european al operatiilor de ligament incrucisat anterior si nu numai. Dar este foarte, foarte importanta partea de recuperare medicala. Mai importanta decat credem noi.
Exista o recuperare preoperatorie, deci o recuperare care este inaintea operatiei si care dureaza 2-4 saptamani, cel mai frecvent – 3 saptamani, respectiv 15 zile pline de recuperare. In aceasta perioada ne pregatim muscular zona articulatiei pentru stresul operator, dar mai ales pentru stresul imobilizarii postoperatorie. Sunt pregatiti niste muschi care oricum se vor atrofia postoperator. E mai bine sa ai ceva mare de unde sa pierzi decat sa ai ceva mic din care sa pierzi aproape totul. Dupa ligamentoplastie urmeaza o etapa lunga de recuperare, relativ dificila, dar esentiala pentru ca acel genunchi sa se comporte in aceleasi conditii ca inaintea traumatismului.
Ligamentoplastia, daca ne referim la un sportiv amator sau si profesionist, are un timp total de 8 luni din momentul in care s-a produs accidentul si pana in care el joaca fotbal, rugby, face alergare, schi sau orice face el. Sunt voci care afirma ca in 6 luni poate intra pe teren. Dar 8 luni e o perioada sigura. Din aceste 8 luni, aproximativ 3 luni-3 luni si jumatate se lucreaza in mod serios si in mod dedicat.
Dupa aceasta perioada de 8 luni, genunchiul se comporta cvasinormal, nemaiexistand acel disconfort fantastic. Pacientii descriu acel disconfort ca „iti fuge genunchiul in fata”. Coboratul scarilor e un calvar. Orice miscare necontrolata perfect da acea senzatie de fuga. Practic, nu mai exista stabilitatea compartimentului anterior al genunchiului.
Ruptura de ligament incrucisat anterior este un diagnostic relativ simplu. De multe ori il poti pune si clinic. E acel „sertar” anterior, acel genunchi care iese ca un sertar cand este tras in fata. E o manevra foarte simpla, pe care o poate face orice medic. Se poate confirma prin RMN, care este util sa vada daca nu cumva exista si alte leziuni asociate rupturii de ligament incrucisat anterior. De multe ori avem si leziuni meniscale asociate.
O mentiune speciala referitoare la persoanele varstnice. In cazul lor se poate tenta si un tratament conservator al rupturii de incrucisat anterior. Decizia aceasta o iau de obicei medicii in echipa, medicul specialist ortoped impreuna cu medicul de reabilitare medicala. La o anumita varsta, procesul de recuperare si masa musculara pot contribuia la decizia de neinterventie chirurgicala. Dar mai degraba aceasta este o exceptie. Ruptura de ligament, ca mai toate rupturile care se pot produce in corpul nostru, „cere” chirurgie si refacerea fibrelor afectate.
Sa nu ne grabim cu reintrarea in activitate fizica, pentru ca „ne poate lua valul”. La 4-5 luni ne gandim ca totul e bine, dar din pacate am vazut si cazuri in care fortarile premature au trimis pacientul in sala de operatie pentru reinterventie.
Daca avem grija, daca avem rabdare si daca muncim in perioada de recuperare, ruptura de ligament incrucisat anterior nu mai este o drama. Sa nu uitam ca acum 20-25 de ani era o operatie mare, deschisa, era un genunchi taiat, iar acum inclusiv ligamentoplastia se face artroscopic.
Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…
Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…
Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…
Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…
Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…
Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…