Rinoreea, sau scurgerea secretiilor nazale, reprezinta un exces de lichid produs de tesuturile nazale si de vasele de sange nazale. Afla din materialul urmator ce sa faci atunci cand iti curge nasul.
Rinoreea este cauzata de lichidul excesiv produs si scurs din tesuturile nazale si din organele din apropiere, inclusiv patul vascular din mucoasa nazala si sinusurile care sunt situate paranazal. Tipul de lichid care se scurge poate varia de la secretie simpla si transparenta la cea groasa si mucoida sau purulenta de culoare galben-verde. Lichidul se poate scurge prin nas sau pe gat, conditie cunoscuta sub denumirea de picurare post-nazala, desi ambele pot avea loc.
Cu toate acestea, rinoreea (sau nasul curgator) reprezinta, de cele mai multe ori, doar o scurgere nazala subtire si limpede. Aceasta conditie poate fi uneori asociata cu congestia nazala.
Exista doua tipuri de rinoree:
In plus, rinoreea este un simptom foarte intalnit la persoanele care sufera de rinita.
Rinita este clasificata ca fiind alergica sau nonalergica. Cauza rinitei nonalergice este, de obicei, o infectie virala, desi poate fi provocata si de iritanti. Nasul este partea cea mai frecvent infectata a cailor aeriene superioare.
De asemenea, rinita poate fi acuta (de scurta durata) sau cronica (de lunga durata). Rinita acuta rezulta de obicei din infectiile virale, dar poate fi, de asemenea, un rezultat al alergiilor, al bacteriilor sau al altor cauze. Rinita cronica apare de obicei impreuna cu sinuzita cronica (rinosinuzita cronica).
Rinita alergica este cauzata de o reactie a sistemului imunitar al organismului la un factor declansator de mediu. Cele mai frecvente declansatoare de mediu sunt:
Atat alergiile sezoniere, cat si alergiile care dureaza toata viata pot provoca rinita alergica.
Printre simptomele de rinita alergica se numara:
Unii oamenii pot avea dureri de cap, pleoape umflate si, de asemenea, tuse.
Rinita virala acuta poate fi cauzata de o varietate de virusuri, cea mai frecventa fiind raceala obisnuita.
Simptomele constau in:
Nasul infundat poate fi eliberat prin administrarea decongestionantelor nazale, cum ar fi oxitrazolina sau fenilefrina, sub forma de spray nazal sau pseudoefedrina cu administrare orala. Aceste medicamente fac ca vasele de sange ale mucoasei nazale sa se ingusteze (se strang). Spray-urile nazale trebuie utilizate timp de numai 3 sau 4 zile, deoarece daca sunt administrate mai mult timp, mucoasa se poate umfla mai mult ca inainte. Acest fenomen se numeste congestie de rebound. Antihistaminicele pot fi de mare ajutor, insa unele provoaca somnolenta si pot cauza alte probleme, mai ales la persoanele in varsta. Antibioticele nu sunt eficiente si nu trebuie administrate in cazul rinitei virale acute.
Rinita cronica este de obicei o urmare a rinitei provocata de inflamatie sau de o infectie virala. Pot aparea, insa in cazuri foarte rare, alaturi de anumite boli. Printre acestea se numara:
Acestea sunt caracterizate de aparitia unor leziuni inflamatorii (granuloame) si distrugerea tesuturilor moi, a cartilajului si a osului. Atat umiditatea scazuta, cat si iritatiile provocate de agentii din aer pot produce, de asemenea, rinita cronica.
Rinita cronica provoaca obstructie nazala si, in cazuri grave, sangerare frecventa si secretie groasa, urat mirositoare si puroi in nas.
De asemenea, rinoreea poate fi un simptom al rinitei cronice hipertrofice. Obstructia nazala cauzata de rinita cronica hipertrofica este una dintre cele mai frecvente probleme intalnite in rinologie. Chiar daca nu pune viata in pericol, boala are un impact major asupra calitatii vietii pacientilor.
O sinuzita rau vindecata, alergia, guturaiul de fan, o iritatie a nasului si a zonei nazale provocate, de exemplu, de inhalarea prafului si a substantelor care polueaza aerul, toate acestea pot sta la originea acestei secretii excesive. Glandele nasului care asigura acest mecanism sunt, asadar, foarte solicitate si secretiile devin importante.
Exista o multime de agenti si afectiuni care pot provoca rinoreea, inclusiv orice substanta care irita sau provoaca inflamarea tesutului nazal. Printre acestea se numara:
Virusurile, cum ar fi rinovirusul, virusul gripal sau virusul sincitial respirator, pot sa provoace curgerea nasului. O secretie nazala, de obicei verzuie sau galbena, poate aparea in cazurile de sinuzita acuta sau cronica.
O gama larga de alergeni pot sa provoace reactii de hipersensibilitate si sa produca eliberarea de histamina si rinoree, printre care:
Multe substante, cum ar fi capsaicina, substanta gasita in ardeiul iute, pot irita destul de tare mucoasa nazala, producand o schimbare osmotica rapida si, implicit, rinoree abundenta. Fumul de tutun este, de asemenea, cunoscut drept un iritant pentru unele persoane, dar si parfumurile puternice si substantele chimice mirositoare, precum vopseaua proaspat aplicata.
Rinita-non-alergica produce o eliberare cronica de secretie fara a avea o cauza evidenta. Modificarile de presiune, ale temperaturii aerului sau expunerea la substante chimice caustice pot provoca o rinoree iritanta. Alte forme includ rinoreea senila si rinopatia non-alergica.
O cauza rara, dar grava a rinoreei este scurgerea lichidului cefalorahidian (LCR) printr-o bresa in dura mater, membrana dura care acopera si protejeaza creierul. Apare, de obicei, in urma unui traumatism cranian sau a unei interventii chirurgicale, insa poate fi si spontana.
Exista si alte cauze mai putin frecvente ale rinoreei, printre care polipoza nazala, patrunderea unor corpi straini, tumorile si migrenele. Afectiunile vasculare, cum ar fi sindromul Churg-Strauss, pot fi, de asemenea, asociate cu descarcarea nazala. Renuntarea la droguri poate, de asemenea, uneori sa precipite scurgerile nazale.
Daca ai iesit afara pentru a te bucura de zapada proaspat cazuta, e posibil sa te alegi cu rinoree. De asemenea, daca stai prea mult afara in frig, te-ai putea alege si cu buzele crapate din cauza stergerii constante a secretiilor nazale de pe buza superioara. Nu este nimic nemaiintalnit, cu acest simptom confruntandu-se aproape toti oamenii in sezonul rece.
Se stie ca aerul rece usuca membranele nazale, acest lucru modificand echilibrul fluidelor in pasajele nazale. Aceste modificari produc o cascada a raspunsului inflamator, provocand rinoree.
Aceasta conditie este, de asemenea, cunoscuta sub numele de rinita hormonala.
Hormonii pot provoca un efect direct asupra membranelor din pasajele nazale, determinand glandele mucoase sa devina mai active. S-a demonstrat ca nivelurile hormonilor tiroidieni, de crestere si de sex feminin joaca un rol important in dezvoltarea rinitei hormonale.
Rinoreea si congestia sunt, de asemenea, simptome predominante in timpul sarcinii. Intre 20 si 30 din 100 de femei insarcinate se confrunta cu aceste probleme nazale. In timpul sarcinii, schimbarile vaselor de sange la nivelul intregului corp al unei femei pot face ca sangele sa patrunda in vasele de sange nazale. Nivelurile crescute de progesteron pot face ca vasele de sange sa nu se relaxeze in mod normal. Simptomele legate de rinita in timpul sarcinii pare sa reflecte nivelurile de estrogen.
Este, de asemenea, cunoscuta sub denumirea de rinita indusa de medicamente.
Unele medicamente provoaca rinoree drept efect secundar. Fiecare tip de medicamente provoaca rinita din motive diferite. Totusi, toate acestea au legatura cu schimbarile din organism produse de medicamente. Unele dintre medicamentele administrate pentru tratarea urmatoarelor afectiuni pot provoca scurgeri nazale:
Efectele secundare ale medicamentelor variaza foarte mult si nu este obligatoriu sa faceti rinita daca luati medicamentele enumerate mai sus.
Desi rinoreea este ea insasi un simptom al bolilor infectioase, alergiilor, iritatiilor sau oricarui fel de inflamatie nazala, pot exista, totusi, mai multe simptome decat un nas curgator. Pe langa scurgerile nazale, care pot fi limpezi, galbui, verzui sau chiar maronii, pot aparea si alte semne. In cazul in care natura si culoarea fluidului secretat este alba, conditia poarta denumirea de rinoree limpede.
Rinoreea mai poate fi semnalata prin intermediul congestiei nazale cauzate de sinuzita, stranut, dureri de cap, ameteli, pierderea cunostintei sau o minte confuza, frisoane, durere la nivelul urechilor si fetei, oboseala, sangerari nazale, probleme de respiratie si chiar diaree. S-ar putea sa suferiti si de tuse, eritem si sa aveti o stare generala de rau.
Dupa cum spuneam, rinoreea poate fi de doua tipuri, fiecare cu simptomele sale caracteristice:
Persoanele care se confrunta cu un nas curgator au nevoie, cel mai adesea, de a tusi si de a-si curata gatul pentru a degaja secretiile nazale care il astupa. Li se poate intampla sa si inghita aceste secretii.
Simptomele reprezinta o sursa importanta prin care pot fi indicate natura si tipul de rinoree. Examinarea fizica pentru diagnosticarea rinoreei implica o verificare a fetei si a nasului, in special a zonei deasupra sinusurilor maxilare si frontale. De asemenea, natura si culoarea mucoasei nazale eliberate sunt luate in considerare in timpul examinarii. Testul de diagnosticare a rinoreei implica o cultura celulara a secretii nazale. Cu toate acestea, pacientii care sufera de sinuzita invaziva, diabet zaharat si boli care suprima sistemul imunitar ar putea fi supusi unei scanari CT pentru un diagnostic adecvat. Acest test este folosit de medici pentru a afla daca pacientul sufera de rinoree cronica sau acuta.
Nu exista cu adevarat un tratament specific pentru rinoree. Se recomanda gesturi simple si practice: suflarea, cat mai des posibil, a nasului, in loc sa se inghita mucozitatile, cresterea umiditatii aerului din camerele in care locuim si in care lucram, dormitul cu capul mai ridicat. In ce priveste curgerea nasului, trebuie avut grija ca aceasta sa nu devina o obisnuinta sau un simptom cronic.
De obicei, nu are nevoie de nici un tratament deoarece se opreste de la sine, dar poate fi tratat in mod serios in cazul in care este declansat de complicatii neurologice si fizice grave.
Din punct de vedere medical, rinoreea poate fi tratata cu ajutorul antihistaminicelor. Decongestionantii topici, cum ar fi oxitrazolina si pseudoefedrina, au de asemenea efecte similare. Acestea ajuta fie la oprirea scurgerilor, fie a supraproductiei. Alaturi de antihistaminice si decongestionanti, simpatomimetice pot, de asemenea, sa ajute la tratarea rinoreei. Utilizarea spray-urilor nazale poate fi de asemenea eficienta in tratarea rinoreei pentru o perioada limitata, dar utilizarea excesiva a acesteia poate agrava rinoreea si poate, de asemenea, sa conduca la rinita medicamentoasa. Astfel de sprayuri ajuta la combaterea rinoreei provocate de alergii. Acestea asigura in special un tratament eficient pentru rinoreea lichidului cefalorahidian.
Se poate opta si pentru irigarea nazala care presupune curatarea si clatirea nasului cu ajutorul unui spray nazal cu apa de mare.
S-a demonstrat ca inhalarea aburilor fierbinti ajuta la tratarea rinoreei. Acest remediu a redus timpul de recuperare a bolii cu aproximativ o saptamana.
La fel ca ceaiurile fierbinti sau ca tratamentele faciale cu aburi, un dus poate ajuta la ameliorarea unui nas curgator si infundat. Pentru rezultate optime, plasati-va fata si sinusurile direct in abur.
Persoanele care doresc sa-si pastreze libere pasajele nazale, de exemplu cantaretii, care au nevoie de un pasaj nazal liber pentru a canta, pot folosi o tehnica denumita „irigare nazala”. Aceasta este folosita pentru a preveni rinoreea. Irigarea nazala implica spalarea regulata a cavitatii nazale cu apa sarata.
Referinte:
https://www.primehealthchannel.com/rhinorrhea-definition-symptoms-causes-diagnosis-and-treatment.html
https://www.medicinenet.com/runny_nose/symptoms.htm
https://www.healthline.com/health/how-to-stop-a-runny-nose#treatments
https://www.verywellhealth.com/reasons-you-have-a-runny-nose-4110215
https://www.news-medical.net/health/Runny-Nose-Causes.aspx
https://www.news-medical.net/health/What-is-Rhinorrhea.aspx
https://www.mayoclinic.org/symptoms/runny-nose/basics/causes/sym-20050640
https://www.mucinex.com/blogs/cold-flu-symptoms/got-a-runny-nose-causes-symptoms-and-treatments
https://www.merckmanuals.com/home/ear,-nose,-and-throat-disorders/nose-and-sinus-disorders/rhinitis
https://www.rd.com/health/conditions/runny-nose/
Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…
Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…
Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…
Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…
Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…
Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…