Rinofima este o afectiune a pielii caracterizata printr-un nas mare, rosu, bombat sau bulbos. Aflati din materialul urmator care sunt cauzele, simptomele si tratamentul pentru rinofima.

Cuprins:

  1. Ce este rinofima?
  2. Rinofima: cauze
  3. Cine este predispus la dezvoltarea rinofimei?
  4. Simptome
  5. Diagnostic
  6. Tratament
  7. Cum poate fi prevenita rinofima?

Ce este rinofima?

Rinofima este rezultatul unei afectiuni de piele numita acnee rozacee, care afecteaza stratul superficial al pielii (epiteliul) de pe partea externa a nasului. Pielea se ingroasa, determinand cresterea in dimensiune a nasului si aspectul de bulb. Acest nas este uneori numit nasul lui W.C. Fields, dupa faimosul actor de comedie care avea rinofima.

Cauza nu este bine cunoscuta. In trecut, se credea ca ar fi rezultatul abuzului de alcool, insa consumul acestuia nu este un factor favorizant. Si oamenii care beau moderat sau se abtin de la alcool pot face rinofima.

Principalul semn este un nas care pare marit, cu aspect de bulb si rosiatic.

Diagnosticul se face pe baza aspectului pielii excesiv de groasa de pe portiunea externa a nasului, deterninand-o sa capete o forma de bulb, mare ca dimensiune.

Cum poate fi abordata aceasta conditie?

Singurul tratament eficient pentru rinofima este interventia chirurgicala. Chirurgul indeparteaza tesutul in exces de pe partea externa a nasului folosind diverse instrumente chirurgicale sau un laser. Pe masura ce se vindeca, nasul isi reia forma normala.

Un grup de experti de nivel mondial in materie de rozacee a identificat patru subtipuri ale afectiunii. Subtipurile pot varia de la usor pana la sever. Pacientii pot avea chiar mai multe subtipuri ale bolii.

Rinofima este incadrata ca parte a subtipului 3 a rozaceei. Se formeaza treptat pe durata a catorva ani si se crede ca este rezultatul unei rozacee prost tratate sau netratate. De obicei, afectiunea se manifesta ca o formatiune mare care se intinde pe jumatatea inferioara a nasului.

Perspectiva

Initial, rinofima este o afectiune benigna, insa este nevoie de un diagnostic adecvat, deoarece exista mici riscuri ca aceste formatiuni sa devina maligne. Un studiu a estimat ca 3-10 la suta dintre persoanele cu rinofima sufera de carcinom celular bazal ocult, un tip de cancer.

Fara tratament, rinofima severa poate duce la deformare faciala, ceea ce poate provoca stanjenire sau suferinta. Tratamentul chirurgical de succes poate ajuta la prevenirea acestui lucru.

In prezent, nu exista leac pentru aceasta conditie, iar simptomele pot reveni dupa operatie. Pot fi utile medicatiile pe termen lung si alte optiuni de tratament, cum ar fi dermabraziunea obisnuita.

Tratarea cat mai precoce a afectiunii ii ofera persoanei afectate cele mai bune sanse de a evita desfigurarea permanenta si simptomele prelungite.

Rinofima: cauze

Nu se cunoaste cauza exacta a rinofimei. In trecut, unii oameni credeau ca aceasta afectiune este provocata de consumul de alcool. S-a dovedit ca nu exista nicio legatura intre rinofima si alcool. Cu toate acestea, alcoolul si cofeina pot dilata temporar vasele de sange, iar acest lucru pare sa inrautateasca rinofima.

Drept urmare, multi oameni incep sa reduca sau sa renunte la consumul de alcool atunci cand au rinofima, in ciuda lipsei de dovezi care sa sugereze ca acest lucru este absolut necesar.

Cine este predispus la dezvoltarea rinofimei?

Alti factori de risc pentru rozacee si rinofima includ:

  • pielea neteda
  • sexul masculin
  • varsta mijlocie
  • antecedente de rozacee in familie
  • originile irlandeze, engleze, scotiene, scandinave sau est-europene

Rinofima este cea mai frecventa la barbatii cu varste cuprinse intre 50 si 70 de ani. Cu toate acestea, au fost raportati mai multi pacienti care au dezvoltat rinofima inainte de varsta de 30 de ani, iar cel mai tanar pacient s-a confruntat cu primele semne la varsta de 17 ani. Rinofima este observata in primul rand la caucazieni, cu putine cazuri raportate in populatiile asiatice si africane.

Pacientii cu rozacee glandulara, o forma de rozacee caracterizata prin piele sebacee groasa, cu papule si pustule edematoase, pot fi predispusi la dezvoltarea rinofemei.

Fiziopatologie

Etiologia rinofimei este neclara, la fel si etiologia rozaceei. Progresia modificarilor fibrotice vazute histologic pe masura ce afectiunea devine mai severa sugereaza ca patogeneza poate fi legata de inflamatia cronica si limfedemul.

Nasul creste toata viata?

Potrivit specialistilor, pielea nasului continua sa creasca. De aceea este nevoie de interventie chirurgicala cat mai rapida pentru a fi indepartat excesul de piele.

Simptome

Rinofima apare de obicei in cazuri mai severe de rozacee. Puteti observa unele dintre urmatoarele simptome in etapele mai putin severe ale rozaceei sau puteti observa alte subtipuri, printre care:

  • inrosirea faciala
  • zone rosii, sub forma de pete, in centrul fetei
  • denivelari si cosuri care reapar, fiind adesea confundate cu acneea
  • telangiectazie, care este o umflare a vaselor de sange minuscule de pe nas si de pe obraji
  • piele foarte sensibila
  • rozacee oculara, care se caracterizeaza printr-o senzatie de arsura sau intepatura la nivelul ochilor, fiind adesea insotita de conjunctivita, caracterizata prin inrosirea si inflamarea ochiului, si blefarita, o inflamatie a pleoapelor

Agravarea simptomelor

Simptomele se pot agrava pe masura ce rozaceea avanseaza. Si mai multe simptome apar odata cu debutul rinofemei. De exemplu, tesutul conjunctiv si glandele uleioase de pe nas pot creste. De asemenea, pot fi observate urmatoarele modificari ale nasului:

  • cresterea si capatarea treptata a unei forme umflate, bulboase
  • numeroase glande uleioase vizibile
  • pori ai pielii mariti
  • un aspect si o tenta rosiatica a pielii
  • ingrosarea straturilor exterioare ale pielii
  • aspect ceros, aspru, galbui

Simptomele rinofimei se agraveaza daca sunt lasate netratate. De asemenea, pot aparea mai multe episoade.

Diagnostic

De cele mai multe ori, rinofima apare in urma unui diagnostic de rozacee.

Cand rozaceea este in stadii incipiente, oamenii adesea o confunda cu alte afectiuni cum ar fi acneea sau eczema. Rozaceea poate fi diagnosticata mai usor odata cu evolutia starii pacientului.

Rinofima poate fi diagnosticata foarte usor in urma unei examinari vizuale doar prin prisma aspectului caracteristic al acestei conditii.

Cu toate acestea, medicii pot efectua anumite teste in unele cazuri, daca simptomele nu se amelioreaza in urma tratamentului. De asemenea, pot efectua o biopsie pentru a verifica daca exista modificari ingrijoratoare sau malignitati la nivelul celulelor.

Tratament

Exista cateva tratamente diferite pentru rinofima, in functie de evolutia simptomelor.

Tratament rozacee

De obicei, medicii trateaza rozaceea cu antibiotice si retinoide, dar este posibil ca rinofima sa nu raspunda la aceleasi tratamente ca si alte subtipuri de rozacee.

Medicamente

Izotretinoina orala este adesea prima optiune in ceea ce priveste tratamentul. Aceasta terapie este cea mai benefica in stadiile incipiente ale bolii sau daca simptomele sunt mai usoare.

Scopul principal al medicatiei este tratarea rozaceei subiacente. Antibioticele orale sau topice pot reduce roseata sau inflamatia din zona.

Antibioticele frecvent folosite pentru tratarea rozaceei sunt:

  • tetraciclina
  • metronidazol
  • eritromicina

Inflamatia poate fi ameliorata si cu ajutorul acidului azelaic si a altor medicamente de actualitate, cum ar fi ciclosporina. In unele cazuri, medicii recomanda, de asemenea, creme hidratante sau medicamente care ajuta la prevenirea uscarii pielii.

Operatie rinofima

Operatia este adesea cea mai buna optiune pentru tratamentul pe termen lung al rinofimei. Deoarece tesuturile si vasele de sange din zona continua sa creasca, este esentiala efectuarea unei interventii chirurgicale cat mai devreme posibil pentru a preveni desfigurarea permanenta.

Exista mai multe optiuni de tratament chirurgical pentru rinofima, cum ar fi:

  • Dermabraziunea, care elimina excesul de straturi de piele.
  • Criochirurgia, prin care tesuturile nedorite sau anormale sunt inghetate si indepartate.
  • Excizia (ablatie rinofima), metoda prin care medicii taie cu un bisturiu acea formatiune sau excesul de tesut.
  • Tratament laser cu dixod de carbon (CO2) pentru leziunile benigne cutanate, care poate permite vindecarea mai rapida a ranilor decat folosirea bisturiului.

Fiecare interventie chirurgicala vine la pachet cu anumite potentiale riscuri, astfel incat medicii discuta cu pacientul despre toate complicatiile posibile inainte de se decide asupra unei proceduri. De asemenea, medicii pot recomanda o combinatie de doua sau mai multe tehnici.

Ce trebuie sa ia in considerare pacientul inainte de operatie

Pacientul poate tine cont de mai multe lucruri inainte sa aleaga tratamentul chirurgical. Decizia poate fi luata in functie de rezultatele pe care doreste sa le obtina, iar acest lucru poate sa insemne:

  • indepartarea cresterilor sau a excesului de straturi de piele
  • remodelarea unui nas desfigurat
  • reducerea aspectului vaselor de sange minuscule superficiale din zona
  • imbunatatirea aspectului general al pielii

Sfaturi privind stilul de viata

Unele modificari ale stilului de viata pot ajuta la gestionarea simptomelor. Acestea includ evitarea urmatoarelor:

  • mancarurile picante
  • fumatului
  • bauturilor alcoolice
  • bauturilor cofeinizate
  • atingerea excesiva a fetei
  • statul prea mult in soare
  • temperaturile extreme

Eliminarea acestor factori poate contribui la reducerea aspectului vaselor de sange sau a rosetii in cazul unor persoane.

Abordarea terapeutica optima a acestei boli

Cand pacientii cu rinofima se prezinta la doctor pentru tratament, este important ca rozaceea sa fie abordata in mod adecvat cu medicamente topice si / sau orale. Daca afectiunea este usoara, poate fi recomandata izotretinoina. Au fost propuse diverse regimuri de dozare, printre care doza mica (10 mg pe zi) timp de 6-12 luni.

Daca pacientul este candidat pentru o rezectie chirurgicala, sunt disponibile o varietate de modalitati, asa cum am descris mai sus. Pentru a-i usura munca medicului, poate fi util ca pacientul sa aduca o poza care sa demonstreze conturul natural al nasului inainte de dezvoltarea rinofimei. Astfel, medicul chirurg isi poate da seama ce cantitate de piele trebuie eliminata pentru a ajunge la rezultatul cel mai acceptabil.

Ce recomanda specialistii

Indiferent de metoda folosita, le este recomandat chirurgilor sa indeparteze mai putin tesut decat ar fi planificat, pentru a evita fibroza si contractia post procedura si pierderea tesutului cu formare de escare. Tratamentul chirurgical poate fi efectuat sub anestezie locala folosind lidocaina cu epinefrina. In unele cazuri, poate fi luata in considerare anestezia generala.

Plan de tratament post-operatie

Dupa operatie, pacientii trebuie sa continue tratamentul pentru rozacee. Acest lucru poate presupune administrarea de antibiotice orale sau topice, retinoizi orali sau topici sau alte medicamente topice. Daca afectiunea reapare in timpul monitorizarii, medicul ar putea lua in considerare o noua terapie cu izotretinoina orala daca este administrata la timp. Interventia chirurgicala este, de asemenea, o optiune folosind oricare dintre modalitatile descrise. Cu cat interventia este facuta mai devreme, cu atat probabilitatea obtinerii unui contur nazal mai normal este mai mare.

Scenarii clinice neobisnuite de luat in considerare in gestionarea starii pacientului

Desi este neobisnuit, au existat rapoarte de caz in care diferite malignitati cutanate au fost detectate histologic atunci cand tesutul excizat a fost trimis pentru a fi examinat patologic. Printre aceste tumori maligne s-au numarat carcinomul bazocelular, carcinomul sebaceu, carcinomul cu celule scuamoase si angiosarcomul.

De remarcat este ca multi pacienti sufera caderi emotionale sau au stari depresive din cauza desfigurarii cauzate de aceasta boala. Consilierea psihologica poate fi de mare folos in cazul acestor pacienti. Majoritatea pacientilor care sunt tratati cu succes pentru rinofima isi recapata increderea si de cele mai multe ori nu mai evita situatiile si evenimentele sociale. De multe ori, exista un impact extraordinar asupra calitatii vietii pentru acesti pacienti.

Cum poate fi prevenita rinofima?

Chiar si dupa indepartarea chirurgicala a nodulilor cauzati de rinofima, este posibil ca acestia sa revina. Din acest motiv este important ca persoanele care sufera de afectiune sa ia masuri adecvate de prevenire a agravarii bolii.

Printre factorii declansatori care pot duce la aparitia simptomelor se numara:

  • Expunerea la soare
  • Stresul emotional
  • Temperaturi extreme – mari sau scazute
  • Efectuarea de exercitii fizice grele
  • Consumul de alcool
  • Consumul de mancaruri picante

Atunci cand este posibil, evitarea acestor factori declansatori poate ajuta la prevenirea agravarii afectiunii, in masura in care este necesara interventia chirurgicala. Medicamentele utilizate pentru tratarea rozaceei pot fi, de asemenea, utile in mentinerea controlului asupra afectiunii.

 

Referinte:

  1. https://www.medicalnewstoday.com/articles/322166.php
  2. https://www.healthline.com/health/rhinophyma
  3. https://www.dermatologyadvisor.com/home/decision-support-in-medicine/dermatology/rhinophyma-phymatous-rosacea/
  4. https://www.news-medical.net/health/What-is-Rhinophyma.aspx
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma