Recuperarea dupa o fractura | Tot ce trebuie sa stii – VIDEO

Recuperarea dupa o fractura depinde foarte mult de trei aspecte:

  • Varsta – copiii sunt net favorizati, avand acele fracturi in lemn-verde, care sunt specifice varstei copilariei si a caror evolutie este extraordinara (la varsta adulta nu se mai vede pe radiografie nici macar un semn ca acolo ar fi fost vreodata o fractura).
  • Osul afectat – sunt mai usoare fracturile la oase mici decat fracturile la oase mari; si numarul oaselor afectate – la gamba si la antebrat pot fi doua oase deodata fracturate (radius si cubitus, respectiv tibie si peroneu).
  • Gravitatea fracturii – o fractura inchisa simpla, ideal fara deplasare, e mai putin grava decat fracturile cominutive, care se refera la mai multe bucatele rezultate din osul respectiv; in cele mai frecvente situatii presupun interventie chirurgicala de stabilizare prin placi si metode specifice ortopediei.

Asadar, exista fracturi simple, nedeplasate, fracturi la copii, care nu presupun intotdeauna o recuperare in adevaratul sens al cuvantului. Dar sunt si fracturi operate care pot genera nevoia unor perioade lungi de recuperare, 10-12-14 saptamani, pentru revenirea musculaturii la situatia anterioara traumatismului.

Operatia si imobilizarea prelungita duc la o perioada lunga de recuperare

E important de precizat un aspect. In cazul unei fracturi operate exista un stres operator, sunt probleme inerente care trebuie recuperate postoperator. Dar in cazul fracturilor trebuie recuperata si atrofia musculara generata de perioada de imobilizare, indiferent de imobilizarea in gips clasic, in rasina sau in orteza.

Zona care a stat imobilizata a pierdut mult din musculatura. Prin recuperare vizez tocmai refacerea musculaturii. Interventia chirurgicala si imobilizarea prelungita sunt principalii factori care conduc catre o perioada mai lunga de recuperare. In schimb, daca am o fractura simpla, cu o imobilizare scurta, pana in 3 saptamani, lucrurile merg mai bine.

Criterii dupa care se stabileste recuperarea dupa o fractura

Varsta, osul afectat/zona si tipul de fractura sunt criteriile care pot face diferenta dintre o recuperare simpla si una foarte complicata in caz de fractura.

Recuperarea dupa o fractura reprezinta un domeniu generos, dar sunt cateva idei de baza enumerate anterior, pe care trebuie sa le retinem. Optimismul maxim este in cazul unui copil de varsta scolara mica, avand o fractura in lemn verde, care intr-o luna este ca nou. Pe de alta parte, un sportiv de performanta – un caz care mi s-a intamplat in 2018: fractura cominutiva de clavicula, 5 bucati, operat, recuperat – revine pe gazon la 4 luni dupa traumatism.

Dr. Alin Popescu

Dr. Alin Popescu medic primar medicina sportiva, absolvent al Facultatii de Medicina Generala din cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie “Dr. Carol Davila” Bucuresti (promotia 2000).

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

2 ani in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

2 ani in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

2 ani in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

2 ani in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

2 ani in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

2 ani in urma